به گزارش بازار به نقل از پژوهشکده پولی و بانکی، مدت زیادی از انباشت کالاها در انبارهای گمرکات کشور می گذرد که دلایل متعددی هم دارد؛ از الزامات قبل از اظهار کالاها به گمرک و اقدامات صاحبان کالا در راستای اظهارکالا به گمرک و ترخیص آن گرفته تا فرآیند تشریفات گمرکی و ترخیص کالا از گمرک و سیستم حمل و نقل کشور.
اما خبر امیدبخشی که به تازگی نقل محافل رسانه ای شده است، تصمیمات جدید درباره تخصیص ارز و ترخیص کالاهای اساسی بود که در همین باره وزیر اقتصاد با اشاره به سفر معاون اول رییس جمهور و رییس کل بانک مرکزی به بندر شهید رجایی گفت: در راستای تسهیل ترخیص کالاهای مانده در گمرک نگرانی بابت تحریک تقاضای ارز نیست، زیرا این موضوع شامل کالاهای اساسی و خط تولید است و بنابراین تقاضای ارز را افزایش نمیدهد.
براساس تصمیمات جدید، بانک مرکزی اعلام کرد واردکنندگان کالاهای مانده در گمرک را ترخیص کنند و ۳ ماه بعد ارز تخصیصی به آنها تعلق می گیرد. این در حالی است که برخی کارشناسان معتقدند باید فکری به حال اعتماد از دست رفته مردم کرد.
علیرضا مناقبی؛ رییس مجمع عالی واردات، این روش کنونی ترخیص کالاهای مانده در گمرک را اشتباه می داند و می گوید: به نظر نمی رسد دولت و بانک مرکزی بتواند ارز مورد نیاز این حجم از کالاهای مانده در گمرک را تامین کند که اگر اینطور است باید به صراحت اعلام کند و از خود مردم بخواهد که امور را دست بگیرند.
وی با تاکید بر اینکه همیشه گفته ام «کار مردم را به مردم بسپارید» تصریح کرد: اقتصاد را نمی توان با دستور پیش برد؛ بنابراین برای بهبود وضعیت کنونی باید اختیار ارز را آزاد بگذارند تا قیمت آن در بازار آزاد و براساس عرضه و تقاضا مشخص شود.
مناقبی با این پیشنهاد که رییس کل مرکزی باید با افراد کاربلد و کارشناس حوزه تجارت به مذاکره بنشیند، ادامه داد: برای ترخیص کالاهای مانده در گمرکات باید به صادرکننده اجازه دهند ارز خود را در اختیار واردکننده قرار دهد تا بانک مرکزی نخواهد متعهد به پرداخت حجم زیادی از ارز به واردکنندگان بشود. شاید تا در مقطع کوتاهی شاهد جهش نرخ باشیم اما بالاخره در مسیر درست قرار می گیرد چرا که اگر صادرکننده ارز را گران بفروشد واردکننده هم به تولیدکننده گران می فروشد و این چرخه به همین صورت ادامه می یابد؛ یادمان نرود که اقتصاد یک چرخه است و با دستور جلو نمی رود.
رییس مجمع عالی واردات گفت: بانک ها باید درباره تامین ارز به صاحبان کالاها اطمینان بدهند تا شاهد رسوب کالا در مبادی ورودی کشور نباشیم.
نظر شما