به گزارش بازار به نقل از صداوسیما، مجتبی ماجد، با اشاره به نوسانات بازار و تاثیر آن در سبد مصرفی خانوار، نظارت های سازمان حمایت را هفتگی و روزانه دانست، گفت: ما مطابق بازار و گزارشهای واصله به جمعبندی میرسیم که کدام قسم از کالا و خدمات را بیشتر مورد نظارت و بازرسی قرار دهیم.
وی در خصوص نظارت سازمان حمایت بر ۱۷ قلم کالا و خدماتِ اولویت دار در سبد مصرفی خانوار اظهار کرد: در ۵ ماهه نخست سال جاری از سراسر کشور گزارش سازمان های صمت و اتاق های اصناف را گردآوری کردیم که بیش از ۶۴۵ هزار مورد بازرسی صورت گرفته و به تشکیل ۲۶ هزار و ۲۰۱ فقره پروند تخلف منتهی شده است.
ماجد ارزش ریالی این تخلفات را جمعا ۲۴۷۳ میلیارد تخمین زد و افزود: کالا و خدمات اولویت دار شامل لبنیات، برنج، میوه، اقلام پروتئینی نظیر گوشت مرغ، گوشت قرمز و تخم مرغ، شکر، روغن نباتی و در حوزه اقلام سرمایه ای نیز لوازم خانگی و در بخش خدمات، انبارها و سردخانهها و مشاورین املاک و خدمات حمل و نقل و همچنین اقلامی مثل مصالح ساختمانی، لاستیک، روغن موتور، کاغذ، مواد شوینده، مورد رصد و پایش همکاران ما قرار گرفته است.
این مقام مسئول در سازمان حمایت از تناوب و ادامه دار بودن این بازرسی ها خبر داد و گفت: با توجه به شرایط حتی بازرسیهای هفتگی برای برخی اولویتها را در دستور کار داریم تا مورد توجه کل کشور قرار گیرد و با تخلفات مشخص شده، برخورد گردد.
ماجد در مصاحبه با رادیو گفتوگو افزود: طبیعتا افزایش قیمت مورد گلایه است ولی بر اساس تکالیف، برخورد و مقابله با گرانفروشی بر ما تکلیف شده است.
وی ادامه داد: گاه گرانی در بازار ناشی از مولفههای کلان اقتصادی است که از حیطه اختیارات سازمان حمایت و بازرسان خارج است، اما اگر همکاران ما با پدیده گران فروشی مواجه شوند، حتما بر اساس قوانین و مقررات برخورد خواهند کرد.
ماجد در پاسخ به این پرسش که مردم چگونه از قیمتهای مصوبِ درج شده روی کالا و یا تعیین شده برای خدمات، اطمینان حاصل کنند، اظهار کرد: مردم از طریق سامانه ۱۲۴.ir می توانند اطلاعات قیمت اقلامی که مشمول قیمت گذاری مصوب و سقف قیمتی هستند، کسب اطلاع کنند.
وی با اعلام اینکه با فروشندگان کالایی که بیش از این تعیین نرخ اقدام به فروش کنند، برخورد خواهد شد، افزود: اگر مصرف کننده احساس کرد گرانفروشی صورت گرفته، با تماس با شماره تلفن ۱۲۴ یا درج شکایت در سامانه ۱۲۴ موارد را اعلام کند.
نظر شما