به گزارش بازار، در پیام عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشور آمده است: «زمانی که با ارائه سخنرانی کلیدی در کنفرانس بینالمللی سیاست هستهای کارنگی موافقت کردم، ایران و ایالات متحده هنوز تاریخی برای دور بعدی مذاکرات، که در سطح کارشناسان از چهارشنبه و در سطح عالی از روز شنبه آغاز میشود، تعیین نکرده بودند. همانطور که در متن سخنرانی آماده شده خود نیز تاکید کردهام، ایران اصلا قصد ندارد در ملاءعام مذاکره کند. در سخنرانی خود همچنین روشن کردهام که برخی از «گروههای ذینفع خاص» تلاش میکنند تا با بدنام کردن مذاکرهکنندگان و ترغیب دولت ایالات متحده به طرح خواستههای حداکثری، روند دیپلماسی را دستکاری و از مسیر خود منحرف کنند.»
عراقچی همچنین تاکید کرد: «من به پرسش های دشوار روزنامه نگاران و یا پاسخ به نگرانیهای شهروندان عادی عادت دارم. اما تبدیل سخنرانی به یک پرسش و پاسخ آزاد، یا آن را مبدل به یک مذاکره عمومی می کند، که من حاضر به پذیرش آن نیستم، یا آن را برای مخاطبانی که احتمالاً به دنبال جزئیات مذاکرات و اینکه مذاکرات به کجا می رسد هستند، ناراحتکننده میسازد. متاسفم که دعوتکنندگان من نه از این پویاییهای حساس آگاه بودند و نه به آن توجه داشتند».
ما تنها کشوری هستیم که مخالفت رسمی خود را با سلاحهای هستهای اعلام کرده
در متن سخنرانی وزیر امور خارجه آمده است: «از آنجا که هدف از این گردهمایی بحث درباره آینده تلاشهای عدم اشاعه است، اطمینان دارم که سیاستگذاران مسئول بهخوبی درک میکنند که فاصله گرفتن از گفتوگو و حرکت به سوی درگیری، بهمراتب بیشتر از آنکه به حفظ رژیم جهانی عدم اشاعه کمک کند، باعث فروپاشی آن خواهد شد.مایلم تأکید کنم که قصد ندارم در انظار عمومی وارد مذاکره شوم. تمرکز من بر تبیین ذهنیت ایران و اهدافی است که کشورم در پی دستیابی به آنهاست.بهعنوان یکی از بنیانگذاران معاهده انپیتی در دهه ۱۹۶۰، ایران همواره به اصول دسترسی همگانی به فناوری صلحآمیز هستهای و رد تسلیحات اتمی پایبند بوده است. ما تنها کشور روی زمین هستیم که بر اساس دلایل اخلاقی و مذهبی، مخالفت رسمی خود را با سلاحهای هستهای اعلام کرده و این مخالفت با فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر حرام بودن چنین سلاحهایی بیان شده است.ایران همچنین مدتهاست که مدافع سرسخت ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای (و اخیراً منطقه عاری از سلاحهای کشتار جمعی) در خاورمیانه بوده است. در واقع، این ایده را برای نخستین بار در سال ۱۹۷۴ همراه با مصر مطرح کردیم. این هدف همچنان سنگبنای سیاست خارجی ماست. زیرا با قاطعیت معتقدیم که مسئله هستهای، موضوعی برای صلح در منطقه ما است، نه برای غرور».
استانداردهای دوگانه، به رژیم جهانی عدم اشاعه لطمه زده است
عراقچی افزود: « با چشمپوشی از زرادخانه هستهای اسرائیل و نادیده گرفتن امتناع آن از پیوستن به انپیتی یا پذیرش نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی، کشورهای غربی با استانداردهای دوگانه خود، به رژیم جهانی عدم اشاعه لطمه زدهاند. اکنون سال ۲۰۲۵ است و باید این استانداردهای دوگانه پایان یابد. تلاش ایران برای بهرهبرداری صلحآمیز از انرژی هستهای، همچنین از اولویتهای بلندمدت آن در راستای اهداف توسعهای و اقتصادی کشور نشئت میگیرد. در واقع، این تلاشها از دهه ۱۹۵۰ و با کمک برنامه «اتم برای صلح» رئیسجمهور آیزنهاور آغاز شد. با توجه به جمعیتی که روزگاری صرفاً به صنایع بزرگ متکی بود، تنوعبخشی به منابع انرژی برای تضمین تابآوری اقتصادی و همچنین پایداری زیستمحیطی امری حیاتی است».
برجام دیگر پاسخگوی نیازها نیست
عراقچی در این سخنرانی تاکید کرد: «اقدامات ما گویای خود هستند: ما به تعهد خود در برجام مبنی بر عدم پیگیری تسلیحات هستهای پایبند ماندهایم و این موضوع اخیراً به صورت علنی توسط مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده تأیید شده است. از آنجا که ما حتی هفت سال پس از خروج آمریکا از برجام به تعهدات خود پایبند ماندهایم، ایران قابل اعتماد است و همواره به آنچه امضا میکند پایبند خواهد ماند. کسانی که خلاف این را ادعا میکنند، یا ناآگاه هستند یا عامدانه فریب میدهند.دو سوءبرداشت مهم دیگر نیز وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود.اول، برخی گروههای ذینفوذ خاص بهطور آشکار در تلاشند روند دیپلماسی کنونی ایران و آمریکا را تحت تأثیر قرار دهند. تلاش آنها شامل طرح ادعای جعلی است مبنی بر اینکه توافق احتمالی جدید، همان برجام خواهد بود. گرچه برجام، دستاورد مهمی بود، اما میخواهم کاملاً روشن کنم که بسیاری در ایران معتقدند که برجام دیگر پاسخگوی نیازهایشان نیست. آنها خواهان توافقی تازه هستند که منافع ایران را تضمین کند و در عین حال به نگرانیهای همه طرفها نیز پاسخ دهد. من هم با این خواسته موافقم. اکنون نمیتوانم بهجای رئیسجمهور ترامپ صحبت کنم؛ اما با توجه به اقدامات گذشتهاش، میتوان با اطمینان گفت که او نیز خواهان تکرار برجام نیست».
بازار ایران میتواند صنعت هستهای در حال رکود آمریکا را احیا کند
او میافزاید: «دوم اینکه، ایران هرگز مانع همکاریهای اقتصادی و علمی با ایالات متحده نشده است. مانع اصلی، دولتهای پیشین آمریکا بودهاند که اغلب تحت تأثیر گروههای ذینفوذ خاص عمل میکردند. همانطور که اخیراً در صفحات روزنامه واشنگتنپست توضیح دادم، فرصت اقتصادی هزار میلیارد دلاری که کشور ما ارائه میدهد، میتواند به روی شرکتهای آمریکایی باز باشد. این شامل شرکتهایی میشود که میتوانند به ما در تولید برق پاک از منابع غیرهیدروکربنی کمک کنند. ایران در حال حاضر تنها یک رآکتور فعال در نیروگاه هستهای بوشهر دارد. برنامه بلندمدت ما ساخت دستکم ۱۹ رآکتور دیگر است؛ به این معنا که دهها میلیارد دلار قرارداد بالقوه در دسترس قرار دارد. بازار ایران بهتنهایی آنقدر بزرگ است که بتواند صنعت هستهای در حال رکود آمریکا را احیا کند.در چشمانداز آینده، هرگونه توافقی که ممکن است حاصل شود، باید بر تضمین منافع اقتصادی ایران همراه با یک برنامه نظارتی و راستیآزمایی محکم بنا شود که درباره صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران اطمینان دهد. تنها چنین رویکردی میتواند ثبات و اعتماد بلندمدت را به همراه داشته باشد. حوزه مذاکرات نیز باید مشخص باشد؛ مذاکرات باید صرفاً بر رفع تحریمها و مسئله هستهای متمرکز باشد. در منطقهای به پرآشوبی و بیثباتی منطقه ما، ایران هرگز امنیت خود را وارد مذاکره نخواهد کرد».
نظر شما