بازار؛ گروه بانک و بیمه: تداوم روند انجام مذاکرات و انتشار اخبار نسبتا خوب از نتایج آن طی دو دوره برگزاری نشست غیر مستقیم تیم های مذاکره کننده ایران و آمریکا با میانجیگری عمان موجب شده است تا قیمت ها در بازار طلا و ارز همچنان مسیر کاهشی را بپیمایند. کاهش قیمتی که هر گرم طلای ۱۸ عیار که تا قبل از انجام مذاکرات دور نخست در مسقط به ۹ میلیون تومان رسیده بود با انجام مذاکرات و اخبار مثبت از نتیجه آن به کانال ۶ میلیون تومان برگردد، سکه تمام بهار آزادی نیز طی این مدت ۳۰ میلیون افت قیمت را تجربه و به ۷۲ میلیون تومان رسید، همچنین دلار آزاد هم که مرز ۱۰۵ هزار تومان را در نوردیده بود در پی انجام مذاکرات با سقوطی چشم گیر به کانال ۸۳ هزارتومان رجوع کند.
در چنین شرایطی با توجه به ورود مذاکره کنندگان به جزئیات و مراحل فنی و کارشناسی در نشست های پیش رو، اگر چه قیمت ها در بازار همچنان میل به کاهش دارند ولی از طرفی کسی خریدار کالاهایی نظیر طلا و ارز در بازار حتی با افت قیمتی که این کالاها تجربه کرده اند نیست و اغلب فروشنده شده اند، شواهد نیز گویای این است که بیشتر معامله گران به انتظار نتیجه مذاکرات در مراحل بعدی نشسته اند. مذاکراتی که البته هر دو طرف ایرانی و آمریکایی به صراحت اعلام کرده اند؛ مثبت، سازنده و رو به جلو است، این اظهارات باعث شده که اغلب فعالان بازار با احتیاط اقدام به داد و ستد کالاهایی چون طلا و ارز کنند.
این روزها دیگر چون ماههای گذشته هیجانی در بازار طلا و ارز وجود ندارد، التهاب بازار بشدت فروکش کرده و خریداران طلا و ارز که طی ماههای پیش برای حفظ ارزش سرمایه هایشان بی مهابا اقدام به خرید چنین کالاها کرده بودند در پی ریزش قیمت ها هم اکنون دچار زیان شده اند
حرکت قیمت ها در بازار طلا و ارز در مسیر واقعی
حال اگر چه کارشناسان بر این باورند آینده بازار به شدت وابسته به تحولات سیاسی روزهای آینده و چگونگی روند انجام مذاکرات تا حصول نتیجه نهایی دارد ولی این روزها دیگر چون ماههای گذشته هیجانی در بازار طلا و ارز وجود ندارد، التهاب بازار بشدت فروکش کرده و خریداران طلا و ارز که طی ماههای پیش برای حفظ ارزش سرمایه هایشان بی مهابا اقدام به خرید چنین کالاها کرده بودند در پی ریزش قیمت ها هم اکنون دچار زیان شده اند. به گفته کارشناسان این روزها که قیمت ها در بازار کاهشی و نرخ ها تعدیل شده اند دلار، طلا و سکه مسیر واقعی شدن قیمت را در پیش گرفته اند و فقط حباب قیمتی آنها تخلیه شده است.
از طرفی پیش بینی و اظهار نظر کارشناسان بازار این است که حتی درصورت انجام توافق نهایی بین ایران و آمریکا و برداشته شدن تحریم ها قیمت دلار بعید است به ۶۰ هزار تومان برسد و طلا نیز نهایتا در رقم ۴ و نیم تا ۵ میلیون تومان باقی خواهد ماند، قیمتی که البته به واقعیات نردیک است و هر آنچه تاکنون افزایش قیمتی روی این کالاها رخ داده حباب قیمتی بوده است که در پی جو روانی بازار و هیجانات رشد کرده است آنطور که اکنون تخلیه حباب قیمت کالاها در حال انجام است که در ماهای گذشته غیرواقعی رشد کرده اند.
با آنکه بازرهای سرمایه گذاری این روزها در پی بلاتکلیفی از چگونگی نتیجه مذاکرات همچنان شرایط سرد و بی رمق را سپری می کنند اما در مقابل طلای جهانی چند روزی استت دوباره افسار پاره کرده و به شکلی عجیب و بی سابقه ای در آستانه ۳۵۰۰ دلار قرار گرفته است
صعود بی سابقه قیمت طلای جهانی
با آنکه بازرهای سرمایه گذاری این روزها در پی بلاتکلیفی از چگونگی نتیجه مذاکرات همچنان شرایط سرد و بی رمق را سپری می کنند اما در مقابل طلای جهانی چند روزی استت دوباره افسار پاره کرده و به شکلی عجیب و بی سابقه ای در آستانه ۳۵۰۰ دلار قرار گرفته است، رشد قیمتی که هر چند در افزایش نرخ طلا در داخل بی تاثیر نیست ولی مردم همچنان سعی می کنند با حساسیت اقدام به خرید و فروش طلا کنند. به گفته کارشناسان نگرانی درمورد انتقاد ترامپ از سیاست های رئیس فدرال رزرو موجب شده است سرمایهگذاران بهسمت خرید طلا بهعنوان یک پشتوانه ایمن روی آورند. به طوریکه قیمت هر اونس طلا امروز با ۱.۸۶ درصد افزایش به ۳۴۸۷ دلار و ۵۹ سنت رسید.
رشد قیمتی که به دلیل سیاستهای اقتصادی آمریکا چون ثابت نگهداشته شدن نرخ بهره تغییر سیاست های پولی و تصمیماتی چون جنگ تعرفه هاست که باعث شده سرمایه ها همچنان به طلا تبدیل شوند. آنگونه که پس از سقوط اخیر انس جهانی طلا ولی چهارشنبه گذشته قیمت یاین کالا دوباره بر ریل رشد قرار گرفت و از مرز ۳۳۰۰ دلار گذشت، دیروز نیز نرخ این کالای جهانی به ۳۴۰۰ دلار رسید تا رکوردهای جدیدی را به ثبت برساند این در حالی است که با توجه به تصمیمات دولت آمریکا معلوم نیست طی روزهای آینده قیمت انس چگونه رقم خورد.
تا زمانی که نتیجه نهایی مذکرات مشخص و ثبت نشود بی تردید این بی ثباتی و نگرانی در بازارهای سرمایه گذاری همچنان ادامه دار خواهد بود. اضطراب و استرسی که اکنون فعالان بازار، سرمایه گذاران و مردم با آن مواجه اند و اثرات روحی و روانی را در پی دارد
تداوم بی ثباتی در بازارهای سرمایه گذاری
بلاتکلیفی در بازارهای سرمایه گذاری درحالی است که سید مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با «بازار» می گوید: تا زمانی که نتیجه نهایی مذکرات مشخص و ثبت نشود بی تردید این بی ثباتی و نگرانی در بازارهای سرمایه گذاری همچنان ادامه دار خواهد بود. اضطراب و استرسی که اکنون فعالان بازار، سرمایه گذاران و مردم با آن مواجه اند و اثرات روحی و روانی را در پی دارد.
وی با بیان اینکه چنانچه توافقاتی در انجام مذاکرات بین ایران و آمریکا در مراحل نهایی حاصل شود به طوری که تحریمها برداشته شوند، طبیعتا قیمت ها در بازار روندی کاهشی را خواهند پیمود و آنگونه که پیش بینی می شود نرخ دلار حتی به کانال ۷۰ هزار تومان هم سقوط می کند. کاهش قیمتی که موجب خواهد شد بهای همه کالاها در بازار بخصوص طلا و سکه و چه بسا سایر کالاهای اساسی نیز به مرور تعدیل و واقعی شوند. نمونه افت قیمت ها در هفته های اخیر را مردم پس از درز اخبار و اطلاعات از روند مثبت مذاکرات را مشاهده کردند به طوری که حباب قیمت سکه، ارز و طلا تخلیه و قیمت ها تا حدی بسمت واقعیات نزدیک شدند.
این کارشناس خبره اقتصادی در ادامه اظهارداشت: اینکه با انجام توافقات دلار به زیر ۸۰ هزار تومان برسد ممکن بوده ولی نمی توان گفت پایدار باشد چرا که ساختارهای اقتصادی و متغیرها بر مبنای دلار ۸۰ هزار تومان شکل گرفته اند در این میان سایر متغیرهاس اقتصادی نیز خود را با این رقم وفق می دهند. قیمت دلار ۸۰ هزار تومانی که اکنون شکل گرفته است حاصل آن است که درآمدها خود را به این رقم رسانده اند.
بنا به این گزارش، بازارهای سرمایه گذاری بخصوص طلا و ارز در حالی کساد و بی ثبات است که همه به انتظار نتیجه مذاکرات چشم دوخته اند فعالان اقتصادی و معاملهگران تأکید دارند که آینده بازار همچنان به خروجی قطعی گفتوگوهای بینالمللی و نتیجه انجام مذاکرات گره خورده است به همین دلیل هم مردم و هم سرمایه گذاران با احتیاط به بازارهای سرمایه گذاری ورود می کنند.
نظر شما