بازار، گروه استانها؛ در ادامه بررسی زمینههای تحقق شعار سال ۱۴۰۴ یعنی سرمایهگذاری برای تولید در استان سمنان بعد از مرور دو زمین شامل سرمایهگذاری بر روی انرژی خورشیدی و همچنین تصفیه خانههای فاضلاب و باز چرخانی آب برای استفاده در صنعت و کشاورزی به سومین زمینه سرمایهگذاری در استان سمنان یعنی گردشگری میپردازیم.
قصد داریم این سلسله گزارشها را در هفته های آتی با مطرح کردن دیگر زمینههای سرمایهگذاری شامل فرآوری محصولات کشاورزی و معدنی، شرکتهای دانش بنیان و صنایع هایتک، معادن فلزی و ... ادامه دهیم تا در خاتمه این پرونده بتوانیم تصویر روشنی از ظرفیتهای قابل سرمایهگذاری در استان سمنان نشان دهیم.
بررسی ظرفیتهای استان سمنان
در دو گزارش اول اشاره کردیم که استان سمنان با دارا بودن ۳۱۰ روز آفتابی در سال یکی از مهمترین مراکز توسعه انرژی خورشیدی در کشور محسوب میشود همچنین با توجه به بحران آب باز چرخانی آب به واسطه وجود دو هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی در استان سمنان میتواند یکی از زمینههای خوب سرمایهگذاری باشد زیرا مشتری تولید آب در استان زیاد است.
کارشناس اقتصادی: در صورتی که بتوانیم ظرفیت های مردمی به به حرکت در بیاوریم تازه یک نقشه راه نیاز خواهیم داشت و باید از آن به بعد به فکر ترویج و توسعه سرمایه گذاری و برند سازی گردشگری در استان باشیم
در ادامه این دو گزارش به موانع تحقق شعار سال پرداختیم و اشاره داشتیم که ساختار اقتصادی ما در سالهای اخیر به گونهای بوده که دلالی و خرید و فروش سکه و دلار و طلا به مراتب کم ریسک تر و پر سودتر از تولید بوده است.
گزارش پیش رو اما به بررسی ظرفیتهای گردشگری قابل سرمایهگذاری در استان میپردازیم پیش از هر چیز باید گفت برای مطالعه دو گزارش قبلی می توانید بر روی این لینک ها کلیک کند همچنین در بخش نظرات برای ما دیدگاه های خودتان را بنویسید: ««پساب» فرصتی برای ثروتسازی در بحران| تحقق شعار سال با بازچرخانی آب » و «استان سمنان مقصدی ایدهآل برای سرمایهگذاران هوشمند| نیروگاه خورشیدی بهترین انتخاب اقتصادی»
داشتههای گردشگری استان سمنان
یک فعال گردشگری در گفتگو با خبرنگار بازار، درباره ظرفیت های گردشگری استان سمنان می گوید: استان سمنان به واسطه قرارگیری در شاهراه شمال شرق ایران دارای اهمیت استراتژیک است زیرا هر کس از هر جای ایران بخواهد به مناطق شمال شمال شرق و مرکز ایران دسترسی پیدا کند میبایست از این استان عبور نماید.
حسین نبوی ظرفیت های عمده استان را در بخش گردشگری بر می شمارد و ادامه می دهد: از طرف دیگر قرارگیری در اریکه جنوب البرز و شمال دشت کویر باعث شده تا ظرفیتهای بسیار زیاد گردشگری ز جنگلهای هیرکانی انبوه و آبشار و کوهستان تا رمل و ماسههای شنی کویر و آسمان شب در این استان به صورت یکجا واقع شود به نوعی که میتوان از یک اقلیم به اقلیم دیگر تنها با یک ساعت رانندگی دست پیدا کرد.
وی با بیان اینکه این در حالی است که کمتر استان کشورمان چنین ظرفیتی دارد برای مثال شما در شهرستان شاهرود میتوانید از وسط جنگل ابر با ۹۰ دقیقه رانندگی به مل و ماسههای کویری دست پیدا کنید، افزود: این از استان سمنان یک ظرفیت عظیم گردشگری میسازد و در کنار مقوله گردشگری طبیعی باید به بناهای تاریخی، ابنیه، تفرجگاه ها، گردشگری عرفانی و بایزید بسطامی و ابوالحسن خرقانی و ابن یمین فرومدی، تاریخانه و چشمه علی، علا الدوله سمنانی و ده ها شاید هم صدها اثر دیگر اشاره کرد
راهی وجود ندارد!!
این فعال گردشگری که سابقه فعالیت در استان گلستان را هم دارد با بیان اینکه ظرفیتی مانند بایزید بسطامی یا ابوالحسن خرقانی اصلا برای یک کشور کافی هستند کما اینکه ترکیه از قونیه سالانه میلیون ها دلار درآمد توریستی دارد در صورتی که ما دو گوهر را یکجا داریم و هرگز نتوانسته ایم حتی آنها را در سطح کشور خودمان هم معرفی کنیم و شگفت آور تر اینکه هنوز این آثار ثبت جهانی هم نیستند زیرا یک بازی لجبازانه ای بین میراث فرهگی و اوقاف در میان است که هر کدام مانع تراشی برای ثبت جهانی دارد! یعنی ما اول راه هم نیستیم یلکه اصلا راهی هنوز نیست که بخواهیم بگوییم اول یا وسط آن هستیم.
نبوی با بیان اینکه مشکل ما اینجا است که استان سمنان هیچ وقت برند معتبر گردشگری نبوده و در خوشبینانهترین حالت معبری برای مسافران ستانهای خراسان تهران مازندران و گلستان بوده که میخواستند فقط از آن عبور کنند، ابراز داشت: چه اتفاقی افتاده که چنین وضعیتی ر سر منابع مهم گردشگری استان سمنان افتاده و این استان نتوانسته آنطور که باید و شاید در این زمینه سرمایهگذار جذب کند؟
وی با بیان اینکه اصلا نقشه راهی در زمینه توسعه گردشگری و سرمایه گذاری بر روی آن در استان سمنان وجود ندارد و دیدگاه مسئولان ما هم همیشه صفر و صدی بوده است یعنی کار نمی کنند نمی کنند و وقتی یک طرحی به نام مثلا بومگردی به میان می آید یکباره آنقدر بومگردی ایجاد می کنند که بخش اعظم شان ورشکست شوند، افزود: این صفر و ۱۰۰ ها کاملا نشان می دهد که یک مسیر درست در گردشگری استان ترسیم نشده است.
چه باید کرد؟
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه ما در ابتدای امر برای تحقق شعار سال در زمینه گردشگری استان سمنان به یک برنامه مدون و جامع نیازمند هستیم، گفت: ایراد تمام برنامه ها و آمایش هایی که نوشته شده این است که اداره کل میراث فرهنگی یا نهاد های مشابه در مرکز استان برنامه ها را جمع آوری می کنند در صورتی که ما نیاز به برنامه ای داریم که از پایین به بالا نوشته شود یعنی سمن های مردمی فعال روستا به روستا زمینه های قابل سرمایه گذاری و توجه گردشگری را احصا کنند.
فعال گردشگری : هیچ وقت در سه دهه اخیر گردشگری به عنوان یک صنعت در استان سمنان مورد توجه قرار نگرفته و برندسازی را شاهد نبودیم
حسن همتیان با بیان اینکه در صورتی که بتوانیم ظرفیت های مردمی به به حرکت در بیاوریم تازه یک نقشه راه نیاز خواهیم داشت و باید از آن به بعد به فکر ترویج و توسعه سرمایه گذاری و برند سازی گردشگری در استان باشیم، بیان کرد: اینجا است که باید بسته های سرمایه گذاری در بخش های مختلف از اقامتگاه های گردشگری، بومگردی ها، تورهای گردشگری، موسسات گردشگری، گردشگری های تخصصی مانند طبیعت گردی، پرنده نگری، عکاسی و .. تهیه شود حتی باید این بسته ها به چند زبان ترجمه شوند چه اشکالی دارد که دامغان یا بیارجمند پایلوت گردشگری عکاسی طبیعی کشور باشند؟ چه کسی گفته که گردشگری فقط هتل سازی و بومگردی است؟ متاسفانه مسئولان ما در دو دهه اخیر به واسطه جا انداختن بدترین و نادرست ترین نوع زیرساخت های گردشگری یعنی هتل سازی در استان سمنان خیانت بزرگی کردند.
وی با بیان اینکه با هزینه یک هتل می توان ۵۰ مسیر گردشگری روستایی و طبیعت گردی را نوشت و دست کم ۱۰ موسسه گردشگری تخصصی گردشگری ورزشی، طبیعی، عرفانی، علمی، کشاورزی و ... را راه اندازی کرد چه ایرادی دارد که جمعی از جوانان تور علمی دانشگاهی را به جنگل ابر برگزار کنند؟ مگر این سرمایه گذاری مردمی برای تولید ثروت نیست؟ بیان کرد: دولتی ها با مانع اندازی بر سر راه ثبت جهانی تاریخانه و بسطام و ابوالحسن خرقانی و تخریب شاهوار و اراضی طبیعی و ... حتی سنگ اندازی هم در مسیر سرمایه گذاری و رشد گردشگری در استان سمنان طی دو دهه اخیر کرد اند! باید دقت داشت که مردم هیچوقت مانع ثبت جهانی چیزی نیستند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه وقت آن رسیده که دولت در زمینه گردشگری استان سمنان کم رنگ تر شود و تنها نقش تسهیل گری را ایفا کند و تنها کافی است سنگ اندازی نکند تا سازمان های مردم نهاد و طرح های مردمی به میدان بیایند سرمایه های مردمی را به حرکت در بیاورند و روستاها را متحول سازند، گفت: تفکر بی برنامه مدیریت گردشگری استان در دو سال اخیر خروجی هتل هایی را داشته که در این وضعیت اقتصادی ۵درصد مردم هم توان استفاده از آن را نداشته در صورتی که می توان با همان هزینه ۲۰ طرح گردشگری طبیعی را از صفر تا ۱۰۰ اجرا کرد تا ۱۰۰ نفر در آن استخدام شوند و نان بخورند.
دیدگاهها درست نیست
یک کارشناس گردشگری که سابقه ۱۵ ساله در مدیریت مجموعه های گردشگری کشور را نیز دارد در گفتگو با خبرنگار بازار، می گوید: هیچ وقت در سه دهه اخیر گردشگری به عنوان یک صنعت در استان سمنان مورد توجه قرار نگرفته و برندسازی را شاهد نبودیم و دلیل مهم این موضوع هم بیتوجهی مسئولان دولتی در این زمینه بوده است برای مثال ما در کوریدورهای اصلی گردشگر پذیر استان سمنان مانند شاهرود و بسطام حتی یک طرح جامع گردشگری که به ما بگوید از کجا باید شروع کنیم و به کجا باید برویم وجود ندارد و حتی گردشگران داخل کشور خودمان هم گم راه هستند.
محمد کاظم حسنیان با بیان اینکه صدها بار با گردشگرانی روبرو شده ایم که اصلا نمی دانستند بایزید بسطامی و ابوالحسن خرقانی در اینجا است و نهایتاً برای دیدن جنگل ابر آمده بودند، بیان کرد: به عبارت درست تر گردشگری در استان سمنان نقشه راه درستی ندارد و نگاه اداره کل میراث فرهنگی در استان سمنان طی سالهای اخیر برنامه محور نبوده یا اگر بوده موفقیتهای عینی در این زمینه کسب نشده است البته بخش بزرگی از این مشکلات به واسطه تغییرات مکرر مدیریت میراث فرهنگی استان سمنان مشخصاً در هفت سال اخیر بوده است.
وی افزود: در استان سمنان میتوان با بهرهگیری از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد به برنامهریزی و معرفی مزیتهای قابل سرمایهگذاری در بخش گردشگری پرداخت ولی در عمل شاهد هستیم که مسئولان متولی سازمانهای مردم نهاد را رقیب و مقابل خود میپندارند نمونه آن را می توان در تلاطم های موجود بین خانه تسنیم دامغان و موزه آب شاهرود و ... مشاهده کرد.
کارهای ملموسی نشده است
این فعال گردشگری همچنین درباره باید ها و نباید ها توضیح می دهد: در سال های اخیر نه تنها از ظرفیت سازمان های مردم نهاد بهره گیری نشده بلکه عمدتاً به واسطه عملکرد نادرست میراث فرهنگی، این سازمان ها به مطالبه گران و نقادان بدل شده اند و همین امر سبب شده تا تقابل ها حتی بیشتر هم شود در نتیجه عمده ظرفیت ها صرف تقابل ها شده و قطار توسعه گردشگری استان درجا زده است در حالی که اتفاقاً سازمان های مردم نهاد و فعالان حوزه گردشگری در کنار دانشگاه ها بهترین نقش آفرینان در برنامه ریزی، معرفی ظرفیت های گردشگری استان برای سرمایه گذاران و تبلیغ استان محسوب می شوند.
برخی کارشناسان بر این عقیده هستند که ما بجز داشته های معروف مان مانند جنگل ابر و تا حدودی چشمه علی دامغان چیز دیگری نداریم که به قصد آن گردشگر وارد استان سمنان شود
حسنیان با بیان اینکه موفقیت هایی که بسیار محدود و معدود در زمینه گردشگری در استان سمنان رخ داده مثلاً از یک روستا یا یک بومگردی توانسته قدری شناخته شود نیز عمدتاً با تلاش جامعه بومی و مردم بوده و این نشان می دهد که اگر سرمایه گذاری درستی صورت گیرد و مردم کار را در دست بگیرند بهتر اجرا خواهند کرد، بیان کرد: در برابر به جای برند سازی نهایت کاری که دولتی ها در سه دهه اخیر کرده اند طراحی یک اپلیکیشن و حضور در نمایشگاه های گردشگری بوده است در صورتی که شاهد هستیم چندان اثر ملموسی بر زندگی مردم و فعالان گردشگری استان نگذاشته است.
وی می افزاید: اگر در سال های اخیر می شنویم که گردشگر در استان زیاد شده در واقع سفرهای نوروزی و تابستانی زیاده شده اند و دلیل آن هم می تواند قابل بحث باشد برای مثال وضعیت اسفناک اقتصادی مردم سبب شده تا در طول سال یکبار شانس مسافرت داشته باشند و در نتیجه سعی می کنند از آن به صورت حد نهایت بهره مند شوند آنطور که اگر از تهران راهی مشهد با خودرویشان می شوند تا جایی ممکن سعی می کنند شهرهای بین راه را هم گردش کنند زیرا ممکن است تا سال دیگر عید یا تابستان دیگر فرصت سفر نخواهند داشت و این از شاهکار مسئولان بر نمی آید بلکه ناشی از وضعیت اقتصادی مردم است پس بهتر است مسئولان آن را به نام خودشان تمام نکنند.
برخی کارشناسان بر این عقیده هستند که ما بجز داشته های معروف مان مانند جنگل ابر و تا حدودی چشمه علی دامغان چیز دیگری نداریم که به قصد آن گردشگر وارد استان سمنان شود در صورتی که یک بیارجمند یا یک شهمیرزاد و مهدیشهر به تنهایی می توانند مقصد گردشگری باشند. تاکنون دریافتیم که فقدان برنامه ریزی و برند سازی و نداشتن عزم جدی از سوی مسئولان مهمترین مانع توسعه سرمایه گذاری در بخش گردشگری استان سمنان است تلاش می کنیم در گزارش های بعدی به دیگر موانع توسعه گردشگری استان هم بپردازیم.
نظر شما