بازار، گروه استانها؛ سال ۱۴۰۴ توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان سال سرمایهگذاری برای تولید نام گذاری شد تا بار دیگر تاکید شعار سال بر مسائل اقتصادی و مشخصاً سوق دادن سرمایههای مردمی و همچنین نقدینگی به سمت تولید باشد موضوعی که سالها است کارشناسان درباره آن صحبت میکنند و دولتها هم نتوانستهاند در این زمینه موفقیتهای چشم گیری را کسب کنند.
درباره عدم موفقیت جذب سرمایههای مردمی سمت تولید مباحث متعدد است که تلاش میکنیم در گزارشهای بعد به آنها بپردازیم برای مثال یکی از موانع حرکت دادن سرمایههای مردمی به سمت اقتصاد تولید محور ریسک بالای تولید و در مقابل کم ریسک بودن دلالی یا همان خرید و فروش سکه و دلار و حتی خودرو است.
استانهای پرآفتاب ایران مانند سمنان، با بیش از ۳۲۰ روز تابش خورشید در سال، گنجینهای بینظیر برای سرمایهگذاری در نیروگاههای خورشیدی هستند. این ظرفیت طبیعی، همراه با مزیتهای اقتصادی و حمایتهای دولتی، بازدهی سریع و سودآوری پایدار را برای سرمایهگذاران تضمین میکند. آیا میدانید هر مترمربع از این زمینهای آفتابی میتواند به منبعی برای تولید ثروت و انرژی پاک تبدیل شود؟
در این گزارش اما به معرفی یکی از زمینههای جذب سرمایههای مردمی سرمایهگذاران به سمت تولید ر استان سمنان میپردازیم که هم برای دولت مفید است و هم میتواند سود خوبی را نصیب سرمایهگذاران کند که آن سرمایهگذاری بر روی انرژیهای تجدید پذیر است.
قدر ظرفیتها دانسته نمیشود
یک کارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار بازار، می گوید: حدود هفت سال پیش در دانشگاه صنعتی شاهرود همایشی برگزار شد و استاد انرژی انگلستانی مهمان آن بود استاد دانشگاهی که معتقد بود مردم ایران نسبت به انرژی خورشیدی بسیار غفلت کرد او معتقد بود در کشورهای شمال اروپا برای ۱۲۰ روز آفتابی در سال مایهگذاری نیروگاهی میشود اما در استانی مانند سمنان که ۳۲۰ روز آفتابی دارد چنین اتفاقی رخ نداده است.
کارشناس انرژی: عدم برند سازی و معرفی نکردن ظرفیتهای اساسی استان سمنان از مشکلات استان سمنان است
محمد عربعامری که در حوزه انرژی مقالاتی نیز نوشته می افزاید: این استاد دانشگاه بر این عقیده بود که در انرژی خورشیدی در ایران دانسته نمیشود و اگر چنین میزان آفتابی در کشور انگلستان وجود داشت حتی از نیروگاههای هستهای نیز ینیاز بودند این استاد دانشگاه همچنین بر حسب محاسبات علمی بر این عقیده بود که یک صفحه خورشیدی به مساحت دهستان طرود و روستاهای اطراف آن در شمال دشت کویر ایران میتواند مصرف کل کشور را به لحاظ برق تأمین کند.
وی می افزاید: و این در حالی است که استانهای سمنان اصفهان یزد کرمان سیستان و بلوچستان خراسان رضوی و جنوبی و غیره امکانات وسیعی برای احداث نیروگاههای خورشیدی دارند ما در استان سمنان با حجم عجیب ۳۰۰ تا ۳۱۰ روز آفتابی روبرو هستیم و این موضوع میتواند زمینه ساز سرمایهگذاریهای وسیع در حوزه انرژی خورشیدی باشد.
مزیت نیروگاههای خورشیدی
این کارشناس همچنین درباره مزیت های سوخت نیروگاه های تجدید پذیر می گوید: انرژی خورشیدی کمترین میزان آلایندگی را نسبت به سوختهای فسیلی دارند و راندمان بالایی نیز برخوردار است به طوری که هزینه نگهداری آن شاید یک دهم هزینه تولید برق فسیلی باشد.
امام موانع سرمایه گذاری در حوزه انرژی در استان سمنان چیست؟ سید رضا طباطبایی کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار در این خصوص می گوید: یکی از مهمترین موانع توسعه سرمایهگذاری بر روی انرژی خورشیدی در استان سمنان فقدان نگاه راهبردی از سوی مسئولان دولتی در دو دهه اخیر بوده است.
طباطبایی بیان می کند: به عبارت دیگر در دو دهه اخیر اقتصاد استان سمنان به لحاظ انرژی مصرف کننده بوده تا تولید کننده و دو نیروگاه شهید شاطری و شهید بسطامی در بسطام در سمنان و شاهرود سوخت فسیلی را مصرف و به انرژی برق تبدیل کردند که سبب راندمان و هدر رفت انرژی میشود امروز راندمان نیروگاههای تولید برق استان سمنان ۴۰ درصد است در صورتی که راندمان انرژی خورشیدی میتواند بیش از ۹۰ درصد باشد.
وی افزود: از طرف دیگر ما در کشورمان توانستهایم توسعه فناوری و تکنولوژی خوبی هم در بخش انرژی خورشیدی داشته باشیم تا حدی بینیاز از تکنولوژیهای خارجی باشیم پس به عبارت دیگر مشکل ما فقدان پل ارتباطی بین فناوری و اجرا در سطح است.
موانع سرمایه گذاری
این کارشناس اقتصادی بیان می کند: مانع دیگر توسعه انرژی خورشیدی در استان سمنان موانع بوروکراتیک و عزم نه چندان جدی است ورود سرمایهگذاران را با مشکل مواجه میکند به عبارت دیگر رغبت ورود سرمایهگذاران در استان سمنان چندان نیست و این موضوع باز هم به عملکرد مسئولان در دو دهه اخیر باز میگردد.
یک کارشناس: در سالهای اخیر مواجهه مسئولان استان سمنان با سرمایهگذاران به صورت شب امتحانی بوده است به این معنی که از قبل چیزی تدوین نشده همزمان با ورود یک سرمایهگذار تازه به فکر نوشتن طرح افتاده ایم
طباطبایی بیان کرد: دومین مانع توسعه سرمایهگذاری در بخش انرژی عدم برند سازی و معرفی ظرفیتهای اساسی استان سمنان است به جرأت میتوان گفت بسیاری از شرکتهایی که در حوزه انرژی خورشیدی فعالیت میکنند نمیدانند که استان سمنان چه ظرفیتهایی دارد و نیاز است که مسئولان بستههای سرمایهگذاری بر انرژی خورشیدی را تهیه و ارائه کنند به زبان سادهتر به جای اینکه منتظر سرمایهگذار باشیم باید به دنبال او حرکت کنیم
ایجاد رغبت بین سرمایه گذران
با وجود این موانع باید چه کرد؟ یک کارشناس اقتصادی دیگر در گفتگو با خبرنگار بازار می گوید: یکی از اقداماتی که میبایست در استان سمنان و در راستای تحقق شعار سال و مشخصاً جذب سرمایهگذار در زمینه انرژی خورشیدی انجام داد برند سازی و معرفی ظرفیتهای استان سمنان است از سوی دیگر باید برای سرمایهگذاران ایجاد رغبت کرد و اعتماد افزایی مهمترین رکن در این زمینه است بروز مشکلات عدیده برای سرمایهگذاران در استان سمنان به خصوص در حوزه انرژی خورشیدی که خیلی از آنها قابل حل بود سبب شده تا بخشی از سرمایهگذاران رغبت خودشان را از دست بدهند.
محسن نقیبی بیان کرد: سرمایهگذاری بر روی انرژی در استان سمنان مانند دو نیروگاه خورشیدی در سمنان و دامغان و همچنین تصفیهخانههای فاضلاب هم به شدت طولانی مدت و هم طاقتفرسا شدند تجارب خوبی محسوب نمیشود در نتیجه مسئولان استان سمنان ابتدا باید یک اعتماد افزایش دوباره را در دستور کارشان قرار دهند.
وی می افزاید: یک بازتعریف اساسی برای داشتههای استان سمنان در زمینه انرژی خورشیدی و تصفیه خانههای فاضلاب صورت دهند تا بعد بتوانیم سرمایهگذار جدید پیدا کنیم استان سمنان مشخصاً نیازمند یک ری برندینگ یا باز برند سازی است به این معنی که هرچه تا الان گذشته را پاک کرده و از نو بر روی ظرفیتهای انرژی خورشیدی در استان سمنان وقت گذاشت و برنامهریزی کرد متأسفانه در سالهای اخیر اتفاقات خوبی در استان سمنان رخ نداده است و این آثار منفی را در استان داشته است.
باید و نبایدهای جذب سرمایهگذاری
این کارشناس اقتصادی درباره باید و نباید های جذب سرمایه گذار می گوید: عدم جذابیت سرمایهگذاری بر روی تولید و ریسک پذیری بالای آن در قیاس با بازار دلالی مثل سکه و دلار و حتی خودرو باعث شده تا کمتر سرمایهگذاران به خصوص سرمایههای مردمی به سمت تولید حرکت کند ر نتیجه اطمینان دادن به سرمایهگذاران در زمینه خرید برق تولیدی از سوی دولت به صورت تضمینی و اعطای زمین رایگان و حتی معافیتهای مالیاتی همچنین دریافت استعلامها در کوتاهترین زمان ممکن میتواند احیاگر اعتماد از دست رفته در استان سمنان باشد.
نقیبی بیان می کند: از طرف دیگر ما در استان سمنان نیازمند طرحهای تدوین شده آماده سرمایهگذاری هستیم تا بتوانیم آنها را به سرمایهگذاران خرد و کلان همچنین به صورت تعاونی ارائه کنیم هیچ ایرادی ندارد که ما در استان صنعت ۱۰ طرح انرژی خورشیدی را بنویسیم آن را به چند زبان ترجمه کنیم تمام مزیتهای آن را احصا کنیم مشوقهایی را برای آن در نظر بگیریم و همچنین تلاش کنیم که مبلغی را برای تسهیلات و اعطای زمین به سرمایهگذاران در نظر بگیریم.
کارشناس اقتصادی: یکی دیگر از اقداماتی که در استان سمنان میتواند زمینه انرژی خورشیدی صورت گیرد ورود تعاونیها و آوردن سرمایههای خرد مردم به میدان است
وی افزود: در سالهای اخیر مواجهه مسئولان استان سمنان با سرمایهگذاران به صورت شب امتحانی بوده است به این معنی که از قبل چیزی تدوین نشده همزمان با ورود یک سرمایهگذار تازه به فکر نوشتن طرح افتاده ایم و این ما را به سمت موفقیت هدایت نمیکند.
حرکت سرمایههای مردمی
به گفته این کارشناس یکی دیگر از اقداماتی که در استان سمنان میتواند زمینه انرژی خورشیدی صورت گیرد ورود تعاونیها و آوردن سرمایههای خرد مردم به میدان است شرکتهای توسعه عمران شهرهای استان سمنان همچنین تعاونیها و هلدینگهایی که سرمایههای مردمی کار میکنند به عرصه انرژی خورشیدی یکی از کارهایی است که میتواند سرمایههای مردمی را به سمت انرژی خورشیدی در استان سمنان سوق بدهد.
نقیبی بیان کرد: این کار هم میتواند نقدینگی مردم را جمعآوری و آن را به سمت تولید هدایت کند و هم میتواند ظرفیت خوبی در زمینه تولید برق به استان سمنان و دولت بدهد به شرط آنکه تجربیات سابق تعاون در استان سمنان درس گرفته شود و اشتباهات شامل مداخلات دولتی به صفر برسد و دولت اجازه بدهد که رمایههای مردمی به دست مردم به عرصه تولید برق برسد و در مقابل برق تولیدی نیروگاهها را خریداری کند تلاطمهای ارزی و قیمت طلا و سکه در سالهای اخیر باعث شده تا مردم کمتر به سمت بازارهای تولیدی تمایل داشته باشند و عمده سرمایههای مردمی به سمت طلا و سکه رفته که البته طبیعی است زیرا بالاترین سود را گاهی تا چندین برابر تولید به مردم داده است و در نتیجه ساختار دولتی در استان سمنان مانند دیگر استانهای کشور به سمت دلال پروری حرکت کرده است.
وی افزود: این موضوع باعث میشود سرمایههای مردمی از تولید دور شود بسیار طبیعی است که به مردم سرمایهگذاریها به دنبال سود بیشتر باشند و ساختار نادرست دولتی اقتصادی ما نیز سبب شده تا مردم به سمت دلالی حرکت کنند و با خرید و فروش سکه یا طلا رمایههای خودشان را افزایش دهند.
به گزارش بازار، به نظر می رسد حالا شرایط عوض شده و دولت نیازمند این است که سرمایههای مردمی به سمت تولید حرکت کند در نتیجه دولت باید به مردم امتیازات خوبی بدهد همچنین میبایست فرهنگ سرمایهگذاری تولید محور در استان سمنان رواج پیدا کند نباید این را فراموش کرد که فردا به استان سمنان تجربیات بسیار تلخی از سرمایهگذاری مانند شرکت نیکو فرد شرکت سیمان بیارجمند و غیره دارد که پاک کردن آن بسیار سخت است تجربیات منفی که ولتیها در آن نقش مهمی داشتند
نظر شما