بازار؛ گروه آب و انرژی: حمید حسینی سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی در گفتگو با بازار با اشاره به اینکه قیمت خوراک پتروشیمی ها بر اساس فرمول مصوب تعیین می شود، ادامه داد: باید توجه داشت که قیمت های جهانی هم به همین نسبت افزایش پیدا کرده است.
او با بیان اینکه قیمت گاز در همه جای دنیا افزایش یافته و منطقی نیست که ما بخواهیم قیمت آن را در ایران ثابت نگه داریم، افزود: گاز را اگر معادل یک بشکه نفت در نظر بگیریم قیمت آن چیزی حدود ۱۰۰ دلار خواهد بود. به عبارت دیگر گاز، امروز از نفت ۷۰ دلاری گران تر است. این افزایش قیمت در بیشتر نقاط دنیا صورت گرفته است. به عنوان مثال قیمت گاز در انگلیس حدود ۵۷ سنت است. در خود آمریکا که همواره هر مترمکعب گاز به قیمت ۴ الی ۵ سنت فروخته می شد، هم اکنون هر مترمکعب گاز حدود ۱۳ سنت است. قیمت هر مترمکعب گاز که در کانادا حدود ۲ سنت بود امروز به ۵ سنت افزایش پیدا کرده است. وقتی قیمت گاز در داخل و قیمت صادراتی و ۴ هاب اصلی تعیین قیمت را محاسبه کرده و در فرمول قرار می دهیم، متوجه می شویم که قیمت گاز برای پتروشیمی ها امروز چیزی حدود ۲۰ سنت باشد.
گاز را اگر معادل یک بشکه نفت در نظر بگیریم قیمت آن چیزی حدود ۱۰۰ دلار خواهد بود. به عبارت دیگر گاز، امروز از نفت ۷۰ دلاری گران تر است. این رشد قیمت در بیشتر نقاط دنیا صورت گرفته است. به عنوان مثال قیمت گاز در انگلیس حدود ۵۷ سنت است. در خود آمریکا که همواره هر مترمکعب گاز به قیمت ۴ الی ۵ سنت فروخته می شد، هم اکنون هر مترمکعب گاز حدود ۱۳ سنت است. قیمت هر مترمکعب گاز که در کانادا حدود ۲ سنت بود امروز به ۵ سنت افزایش پیدا کرده است
او در پاسخ به درخواست فعالین صنعت پتروشیمی مبنی بر حذف هاب اروپا از فرمول تعیین نرخ خوراک پتروشیمی ها، گفت: به هر حال نباید فراموش کرد که اروپا تولیدکننده محصولات پتروشیمی بوده و کشوری همچون آلمان رقیب ما در این صنعت محسوب می شود. نمی توان صرفا با این استدلال که قیمت گاز در آمریکا و کانادا (به دلیل هزینه های بالای حمل و نقل به سایر نقاط جهان) پایین است ما هم باید گاز خود را ارزان در اختیار فعالین صنعت پتروشیمی قرار دهیم.
این کارشناس حوزه انرژی که معتقد است حذف هاب اروپا و نادیده گرفتن قیمت ها در این منطقه از جهان منطقی نیست، ادامه داد: در هر صورت واحدهای پتروشیمی ما هم باید به تولید مطابق با شرایط جهانی عادت کنند. تا کی قرار است پرداخت یارانه به صنعت پتروشیمی ادامه پیدا کند.
حسینی افزود: قیمت خوراک پتروشیمی پیش از این ثابت بود. بعد با فشارهایی که از طرف فعالین صنعت پتروشیمی وارد شد، تعیین قیمت خوراک پتروشیمی ها بر اساس فرمول صورت گرفت. حالا هم خواهان تغییر فرمول و حذف هاب اروپا از آن هستند. به نظر من باید پتروشیمی ها خود را با شرایط حاکم بر جهان تطبیق دهند.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی ادامه داد: همچنین باید توجه داشت که نرخ ارز پتروشیمی ها هم افزایش یافته و درآمدهای آنها هم به نوعی بیشتر شده است. در واقع اینگونه نیست که هزینه های آنها تنها افزایش یافته باشد، بلکه درآمد های آنها هم روند صعودی به خود گرفته است.
گفتنی است چند پیش سعید باغبانی، مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با ارسال نامهای به ۲۷ شرکت پتروشیمی نرخ جدید خوراک گاز طبیعی در سال ۱۴۰۳ را اعلام کرد. بر اساس این نامه نرخ خوراک گاز طبیعی واحدهای پتروشیمی ها از حدود ۴ هزار تومان در فروردین امسال به بیش از ۱۲ هزارتومان در دی ماه افزایش یافته است.
نظر شما