بازار؛ گروه بین الملل: دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در تاریخ ۲۲ بهمن ماه، دستور افزایش تعرفه گمرکی بر تمامی فولاد و مس وارداتی به این کشور «بدون قائل شدن هیچ گونه استثنایی» شد. در پی این رخداد، قیمت هر تن مس در معاملاتی آتی COMEX و بورس فلزات لندن به ۹۲۰۰ دلار رسید.
با این حساب، قیمت هر تن مس از کف ۸۸۶۱ دلاری خود در تاریخ ۲۸ ژانویه، به پیک قیمت ماهانه به ۹۳۳۰ دلار در تاریخ ۲ فوریه یعنی تنها طی چهار روز شد؛ رکوردی که حتی برای طلا و شاید بیت کوین نیز طی این بازه زمانی محدود غیرممکن به نظر برسد!
نشریه «نای ۵۰۰» شانگهای با انتشار گزارشی تحلیلی در خصوص آینده بازار مس پس از امضای دستور دونالد ترامپ برای وضع مالیات بر واردات این فلز که بخش عمده ای آنها از طریق کانادا و مکزیک وارد ایالات متحده می شود، پیش بینی گرد که ترامپ به احتمال زیاد، مالیات ۱۰.۵ درصدی را بر واردات مس اعمال خواهد کرد.
«لوبو تیگره» مدیر وب سایت و شرکت سرمایه گذاری «ایندیپندنت اسپکیولیتور» معتقد است که میزان تقاضا برای مس چه با توسعه موارد یاد شده و چه بدون آنها، طی سال های آتی رشدی چشمگیر خواهد داشت.
پیشتر نیز بسیاری از کارشناسان بازار مس در جریان برگزاری کنفرانس سرمایه گذاری روی منابع در ونکوور کانادا، نسبت به افزایش قیمت و رونق بازار در بلند مدت ابراز امیدواری کرده اند. به اعتقاد آنها، میزان ذخایر معادن مس در جهان تا حد چشمگیری کاهش یافته و خبری از اکتشاف معادن جدید در گوشه و کنار جهان هم نیست. با اینحال، رشد تقاضا برای مس همچنان رو به افزایش بوده و کاربرد این فلز اساسی در ارتقاء زیرساخت ابزارهای مدرنی چون هوش مصنوعی، خودروهای برقی و توسعه مراکز داده های اطلاعاتی می تواند میزان مصرف این فلز را تا حد زیادی نیز افزایش دهد.
با اینحال، «لوبو تیگره» مدیر وب سایت و شرکت سرمایه گذاری «ایندیپندنت اسپکیولیتور» معتقد است که میزان تقاضا برای مس چه با توسعه موارد یاد شده و چه بدون آنها، طی سال های آتی رشدی چشمگیر خواهد داشت. وی معتقد است که کمبود منافع کافی، خطری جدی برای بازار حساب شده که همین امر، منجر به رشد قیمت خواهد شد.
مساله اینجاست که اکتشاف و بره برداری از معادن مس کار ساده ای نبوده و نیازمند زمان و هزینه زیادی است. ؛ حال آنکه حتی در صورت آمادگی برای قبول این میزان زحمت، تاکنون فیلد بزرگی در گوشه و کنار جهان نیز یافت نشده است که همین نگرانی، بر احساسات بازار تاثیر خواهد گذاشت.
«ریک یول» بنیانگذار شرکت «رسانه سرمایه گذاری» معتقد است که رشد بازار مس از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ رخ داده که به دلیل افزایش رشد تقاضا برای مسکن د چین بوده است. «ایوان ببک» مدیرعامل شرکت فلزات کوپرنیکو» با این ایده موافق است که رشد جمعیت جهانی و فرآیند شهری سازی دهه ۱۹۸۰ میلادی منجر به رشد بازار مس در بلند مدت شده؛ یعنی درست زمانی که جمعیت جهان حدود ۴ میلیارد نفر بود. اما اکنون این جمعیت حدود ۸ میلیارد نفر شده و هر گوشه و کنار محیط زندگیتان شاهد رشد پروژه های ساختمانی هستید. اما باید این را نیز لحاظ کرد که خانه ها نیز از حالت بزرگ و کلاسیک خود در حال تبدیل شدن به انواع مدل های کوچک شده اند که به همیان نسبت، منابع اولیه کمتری نیاز دارند.
جمع بندی موارد بالا نشان می دهد که تقریبا تمامی کارشناسان بر افزایش قیمت مس در بلند مدت اتفاق نظر دارند. ریک رول معتقد است که از آغاز اکتشاف نخستین معدن مس تا شروع بهر برداری از آن، حدود ۲۵ سال طول کشیده و حال آنکه ذخایر این معادن بار ارزش تا حدی زیادی کاهش یافته اند. مساله اینجاست که اکتشاف و بره برداری از معادن مس کار ساده ای نبوده و نیازمند زمان و هزینه زیادی است. ؛ حال آنکه حتی در صورت آمادگی برای قبول این میزان زحمت، تاکنون فیلد بزرگی در گوشه و کنار جهان نیز یافت نشده است که همین نگرانی، بر احساسات بازار تاثیر خواهد گذاشت.
«ژان ژاکوب» فعال بزرگ بازار مس در گفتگوی اخیر خود با نشریه مشهور MINING.COM گفت که ترامپ قرار است ۱۰ درصد تعرفه روی مواد معدنی وارداتی به آمریکا وضع کند. اما حتی در صورتیکه این اقدام ترامپ منجر به رشد تولید و استخراج این مواد از دل معادن آمریکا شود، باز هم بخش عمده ای از مس جهان می بایست روانه چین شده تا به محصول تبدیل شوند. با این حساب، تنها چین در این میان برنده بازی وضع تعرفه های ترامپ شده و قدرت بیشتری برای چانه زنی بر سر قیمت نیز خواهد داشت.
نظر شما