۲۴ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۱
آینده مبهم فرش دستباف| قالیبافان کرمانی از دار قالی فاصله گرفته اند
گزارش بازار؛

آینده مبهم فرش دستباف| قالیبافان کرمانی از دار قالی فاصله گرفته اند

کرمان- قطب فرش ایران روزگارخوبی ندارد و ریزش شدید تعداد قالیبافان کرمانی زنگ خطری است که تنها با حمایت جدی مسئولان و جذب نسل جوان قابل مهار خواهد بود.

بازار؛ گروه استان ها: استان کرمان به ‌عنوان یکی از قطب‌ های اصلی تولید فرش دستباف، شهرتی جهانی دارد. در طول تاریخ قالی کرمان نقش بسزایی در اقتصاد و اشتغال این استان ایفا کرده که متاسفانه به دلیل مشکلات عدیده از روزهای اوجش فاصله گرفته است.

اقدامات انجام شده نتوانسته انتظارات فعالان صنعت فرش را برآورده کند و شرایط فرش کرمان در سال های گذشته بسیار ناامیدکننده بوده است.

در سال‌های اخیر، این صنعت با چالش‌های جدی مواجه شده که مهم‌ترین آن کاهش شدید شمار قالیبافان است. آمارها نشان می‌دهد که از ۳۵ هزار بافنده فعال در گذشته، امروز تنها حدود ۹ هزار و ۳۰۰ نفر در این حرفه مشغول به کار هستند. این ریزش چشمگیر نیروی انسانی، زنگ خطری برای آینده این صنعت اصیل است.

یکی از دلایل اصلی این کاهش، عدم تمایل جوانان به ورود به حرفه قالیبافی است. مشکلاتی نظیر درآمد ناکافی، نبود بیمه، دشواری تأمین مواد اولیه و کمبود تسهیلات حمایتی، انگیزه فعالیت در این حوزه را کاهش داده است.

اگر چه تلاش‌ هایی برای ارائه تسهیلات به قالیبافان انجام شده، اما محدودیت بودجه و ناکافی بودن این حمایت‌ها، نتوانسته مانع از افول این صنعت شود.

در چنین شرایطی، نیاز به برنامه‌ریزی جامع برای احیای قالیبافی، حمایت از بافندگان و ایجاد انگیزه اقتصادی برای جذب نیروی جوان بیش از پیش احساس می‌شود.

ریزش شدید آمار قالیبافان در مهد قالی بافی

رئیس اداره فرش سازمان صمت استان کرمان در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه طبق اعلام فرمانداری ها حدود ۷۲ هزار بافنده فرش در استان کرمان داریم، اظهار کرد: متاسفانه روز به روز تعداد بافنده ها در این استان کاهش یافته است.

اسلامی گفت: زمانی، ۳۵ هزار بافنده در استان کرمان فعالیت می کردند اما میزان ریزش به قدری بوده است این تعداد در حال حاضر به ۹ هزار و ۳۰۰ نفر رسیده است؛ اکثر این افراد دارای کارت قالیبافی هستند.

رئیس اداره فرش سازمان صمت استان کرمان ادامه داد: متاسفانه نیروی جدید جایگزین این ریزش ها نشده است. یکی از دلایل این مساله، استقبال نکردن جوان از این حرفه است.

کرمان نیازمند تسهیلات قالیبافی

وی با اشاره به ارائه یکسری تسهیلات مستقل و پشتیبان به قالیبافان گفت: افراد دارای گواهی فنی و حرفه ای می توانند برای دریافت کارت قالیبافی مراجعه کرده و سامانه ها برای دریافت تسهیلات ثبت نام کنند. البته بودجه در این زمینه بسیار محدود است.

اسلامی متذکر شد: یکی چالش ها در این خصوص افرادی هستند که دارای گواهی فنی و حرفه هستند، اما سرمایه ندارد و نیاز به حایت و کمک دارد. اگر حدود ۱۰۰ میلیون تومان به هر نفر مستقل بدهیم آن فرد می تواند یک دار قالی بر پا کرده و کارش را آغاز کند.

اسلامی: تسهیلات برای مشاغل خانگی در سال مبلغ بسیار اندکی است که متاسفانه ۲۹ رسته صنفی از جمله قالیبافی را شامل می شود

وی گفت: این ظرفیت هم محدود است؛ تسهیلات برای مشاغل خانگی در سال مبلغ بسیار اندکی است که متاسفانه ۲۹ رسته صنفی از جمله قالیبافی را شامل می شود. درخواست اختصاص مبالغ بیشتر به استان کرمان را داریم.

رئیس اداره فرش سازمان صمت استان کرمان گفت: تسهیلات مشاغل خانگی که شامل قالیبافی می شود از طریق اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان پرداخت می شود چرا که کارگروه در این اداره تشکیل می شود.

وی بیان کرد: روند کار به این صورت است که اداره فرش صمت اسامی یکسری متقاضیانی که در سامانه مشاغل خانگی از طریق درگاه ملی مجوزها ثبت نام کرده اند را یادداشت کرده و در سامانه بررسی می کند؛ چنانچه این افراد مشکلی از نظر ثبت نام نداشته باشند آن ها به اداره کار ارجاع می دهیم. اداره کار هم براساس بودجه بسیار محدودی که دارد بانک تعیین کرده و به ما اطلاع می دهد که بر همان اساس به بانک معرفی می شوند.

اسلامی با اشاره به اینکه تعداد این تسهیلات محدود است، گفت: به همین دلیل قالیبافان تصور می کنند که دریافت تسهیلات دشوار است؛ دلیل این مساله کمبود بودجه است.

لزوم شناسایی و رفع مشکلات قالیبافان کرمان

سرپرست معاونت اقتصادی استانداری کرمان در گفتگو با بازار فرش دستباف ریشه در تاریخ و فرهنگ کرمانی ها دارد، اظهار کرد: این استان از قطب های فرش دستباف در کشور به شمار می رود و شهرت جهانی دارد.

غلامرضا سالاری فرش دستباف را شناسنامه و سند هویت فرهنگ ایرانی دانست و افزود: باید تلاش کنیم که این صنعت قدیمی کرمان همانند گذشته رونق گیرد و نقش پررنگ تری در اقتصاد استان کرمان ایفا کند.

وی بر لزوم برندسازی و بازاریابی بین المللی تاکید کرد و گفت: یکی از مسائل مهم در حوزه صنعت فرش دستباف توجه به نیروی انسانی است.

سالاری بر اهمیت شناسایی و رفع مشکلات قالیبافان کرمان تاکید کرد و گفت: یکی از مهم ترین مشکلات فعال در این حوزه بیمه است.

سالاری: باید شرایط لازم برای فعالیت قالیبافان فراهم شود و نباید بافندگان هنوز دغدغه تامین مواد اولیه و بیمه باشند

وی تصریح کرد: باید شرایط لازم برای فعالیت قالیبافان فراهم شود و نباید بافندگان هنوز دغدغه تامین مواد اولیه و بیمه باشند.

سرپرست معاونت اقتصادی استانداری کرمان بیان کرد: استاندار کرمان در سفر رئیس‌ جمهور به سیرجان بحث بیمه قالیبافان را در کرمان عنوان کردند و قول مساعد گرفته شده است.

بیمه و درآمد ناکافی، جوانان را از قالیبافی دور کرده است

کارشناس حوزه فرش در گفتگو با بازار اظهار کرد: باید با ایجاد بستر لازم برای فعالیت دوباره جوانان در زمینه قالیبافی فراهم شود.

الهه احمدی بیان کرد: باید جوانان جویای کار را به سمت قالیبافی سوق دهیم و لازمه این اقدام، رفع مشکلات قالیبافان و ایجاد صرفه اقتصادی برای آنهاست.

وی بیمه را مهم ترین مشکل قالیبافان دانست و افزود: مسئولان باید در این زمینه چاره اندیشی کنند.

احمدی با تاکید بر لزوم حمایت از قالیبافان اظهار کرد: میزان درآمد قالیبافان بسیار اهمیت دارد چرا که اقتصاد و معیشت آنها به این مساله گره خورده است.

وی با اشاره به افزایش قیمت مواد اولیه گفت: تامین مواد اولیه باکیفیت و قیمت مناسب و همچنین امنیت شغلی از دیگر دغدغه های بافندگان فرش دستباف به شمار می رود.

احمدی تولید فرش برای قالیبافان را مقرون به صرفه ندانست و گفت: برای رونق دوباره این صنعت و گرایش جوانان به قالیبافی دولت باید حمایت های جدی تر و پررنگ تری از این صنعت و بافندگان کند.

این کارشناس حوزه فرش عنوان کرد: رونق صنعت فرش دستباف می تواند منجر به ارزآوری، اشتغالزایی و درآمدزایی برای قالیبافان شود.

صنعت فرش دستباف کرمان، با پیشینه ‌ای غنی و جایگاهی جهانی، امروزه با چالش‌ های جدی مانند ریزش شدید نیروی انسانی، کمبود تسهیلات و نبود امنیت شغلی روبه‌رو است.

برای حفظ این میراث فرهنگی و اقتصادی، نیازمند عزمی جدی از سوی دولت و نهادهای مرتبط هستیم. افزایش حمایت‌های مالی، بهبود بیمه قالیبافان، تسهیل دسترسی به مواد اولیه و بازاریابی مؤثر می‌تواند بار دیگر این صنعت را رونق بخشد.

تنها با برنامه‌ریزی دقیق و اجرای سیاست‌ های حمایتی می‌ توان امید داشت که قالیبافی کرمان، همچون گذشته، به جایگاهی درخشان در اقتصاد و هنر ایران بازگردد.

کد خبر: ۳۳۵٬۰۱۹

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha