به گزارش بازار، محمدرضا حاجیرضا در تشریح وضعیت بخش کشاورزی استان قم اظهار داشت: کشاورزی در استان قم بخش محدود و در عین حال پایدار و اثربخشی است.
وی افزود: در حال حاضر ما در استان قم عرصه ۱۰۴ هزار هکتاری حوزه زراعت، باغ و دام را داریم که ۷۵ هزار هکتار آن تحت کشت سالیانه است و مابقی آن تحت آیش کشت نمیشود. ما از دیرباز تولیدات متنوعی در حوزه کشاورزی استان داشتهایم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم با بیان اینکه عمده فعالیت بخش کشاورزی به حوزه صنعت دام و طیور برمیگردد، متذکر شد: استان قم در کنار حوزه صنعت دام و طیور یک عرصه ۴۰ هزار هکتاری زراعت و ۲۴ هزار هکتاری باغات را در بر دارد.
وی در بررسیهای صورت گرفته از سوابق بخش کشاورزی استان قم عنوان کرد: ما در پایدار نگهداشتن بخش کشاورزی میبایست دو مؤلفه آب و خاک را حفاظت کنیم تا سیر تولیدات کشاورزی را داشته باشیم. منابع تأمین کننده آب بخش کشاورزی آب رودخانه و سدها است.
حاجیرضا در گفتگو با تسنیم تصریح کرد: در مطالعات آمده که در ابتدای دهه ۶۰ چیزی بالغ بر ۵۰۰ میلیون مترمکعب آورد آب رودخانههای قمرود و قرهچای بوده است. با احداث سد ۱۵ خرداد بر روی رودخانه قمرود و سد الغدیر بر روی رودخانه قرهچای، عملا آب قابل توجهی برای بخش کشاورزی استان وجود ندارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم با تأکید بر اینکه کشاورزی استان قم یکی از حلقههای حوزه امنیت غذایی کشور است، اظهار داشت: در استان قم یک جامعه هدف ۱۵ هزار نفری در حوزه کشاورزی امرار معاش، کار و فعالیت میکنند. بالغ بر ۹۳۰ هزار تن تولیدات بخش کشاورزی استان است.
وی در پاسخ به این سوال که سهم آب مصرفی از سفرههای زیرزمینی در بخش کشاورزی استان چه میزان است، افزود: یک عدد متوسط در سهم آب مصرفی بخش کشاورزی داریم؛ مصرف هر هکتار ۵ هزار و ۵۰۰ مترمکعب است که در مجموع بخش کشاورزی استان سالانه ۳۵۰ الی ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب مصرف میکند.
حاجیرضا اذعان کرد: ما طی یک دهه گذشته طبق برنامه آمایش استان مکلف هستیم که افزایش سطح زیر کشت در استان نداشته باشیم و وضعیت فعلی را حفظ کنیم، چراکه محدودیت منابع آبی مزید بر علت است. بنابراین یکی از رویکردهای اصلی ما در بخش جهاد کشاورزی حفاظت، حمایت و مدیریت بخش کشاورزی استان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم بیان کرد: برای افزایش بهرهوری از منبع آب محدود موجود به سمت و سوی الگوی کشت رفتهایم، الگوی کشتی که بر اساس شرایط اقلیمی استان قم است. در همین راستا طی ۸ سال گذشته کارهای خوبی صورت گرفته، یکی از آنها توسعه کشتهای گلخانهای است.
وی خاطرنشان کرد: ما از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۶ در یک چشمانداز، برنامه مشترک با آب منطقهای استان داریم که در آن طرح سازگاری با کم آبی استان را در دستورکار قرار دادهایم و هرکدام از طرفین در این طرح تعهداتی داریم. هدفگذاری ما در این طرح این بود که بخش مهمی از این آب را با مصرف بهینه ذخیره کنیم.
حاجیرضا عنوان کرد: یکی از اصلاح الگوی کشت در دو دشت شریف آباد و دشت ساوه اتفاق افتاد که یکی از آنها آوردن روشهای نوین کشت بویژه گلخانهای بود. ما در حال حاضر در استان ۶۵ هکتار عرصه گلخانهای داریم، که بنا داریم طبق چشمانداز طرح سازگاری با کم آبی این رقم را به ۲۰۰ هکتار برسانیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم گفت: اولویت ما این است که از محل تسهیلات بند الف و سایر منابع دیگر به متقاضیان احداث گلخانه تسهیلات قرار دهیم.
وی درباره طرح و برنامه بلندمدت جهاد کشاورزی و میزان افزایش سطح زیر کشت گلخانهای و الگوی کشت استان تصریح کرد: هدفگذاری ما در چشمانداز این طرح؛ بخش گلخانهای ۲۰۰ هکتار، بخش کشت نشا ۲۵۰ هکتاری، در حوزه سامانههای نوین انتقال آب ۱۲۵ کیلومتر، ۱۴ هزار هکتار اجرای سیستمهای آبیاری تحت فشار(سالی ۲ هزار هکتار) است.
حاجیرضا گفت: ما در استانی هستیم که از لحاظ آب اقلیم ور شرایط بحرانی هستیم بنابراین میبایست ملاحظاتی داشته باشیم و انسجام فکری در حوزه مدیریت بوجود بیاوریم. یکی از پیشنهادات مهم تغییر رویکرد مدیریت منابع آب از استان به سطح حوزه آبریز استانی است که میبایست در اولویت قرار بگیرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم تأکید داشت: نکته مهم دیگر موضوع ۵۰۰ میلیون مترمکعب حقآبههایی است که به واسطه تصمیمات درست و غلط مدیریتی از استانهای بالادست از دست دادهایم. همچنین در راستای استفاده بهینه، میبایست فراخوان کاهش مصرف ۱۰ درصدی منابع آبی استان را در دستورکار قرار دهیم.
نظر شما