۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۳
احتمال نابودی صنایع گلستان در ۵ سال آینده| استاندار به داد تولید برسد
در گفتگو با بازار مطرح شد؛

احتمال نابودی صنایع گلستان در ۵ سال آینده| استاندار به داد تولید برسد

گرگان- تعدد چالش‌های پیش روی صنایع گلستان، عرصه را بر صاحبان این بنگاه‌های اقتصادی تنگ کرده تاجاییکه آنها در صورت تداوم این شرایط دورنمایی روشنی را برای اقتصاد استان متصور نیستند.

بازار: الهام رئوفی؛ برای استانی مانند گلستان که عمده اقتصاد آن کشاورزی است و صنایع آن در قعر جدول صنعت کشور قرار دارند فعالیت همین تعداد واحد تولیدی کوچک و متوسط دلخوشی برای استان به شمار می رود. چراکه در بخش کشاورزی به دلیل فقدان سازوکار لازم ما شاهد خام فروشی هستیم و تنها از بخش صنعت می توان به افزایش اشتغال و رشد اقتصادی استان دل بست با اینحال تصمیماتی در حوزه کشوری و سختگیری مدیران استانی عرصه را بر این بنگاه های اقتصادی تنگ و تنگ تر می کند.

قطعی برق، افزایش تعرفه قبض برق، سیاست انقباضی بانک ها در بخش تسهیلات بانکی، فقدان زیرساخت مناسب در شهرک های صنعتی و هزار چالش دیگر پیش روی صنایع استان قرار گرفته و حالا چالش های ملی مانند بخش نامه های خلق الساعه، رفع تعهد ارزی و افزایش قیمت دلار را نیز به آن اضافه می شود.

به اعتقاد فعالان اقتصادی در صورتیکه دولتمردان تدبیری برای خروج از این چالش ها برای صنعت استان نیاندیشند بسیاری از صنایع کوچک و متوسط گلستان محکوم به نابودی خواند بود. این مساله را آتانفس رودی مدیرعامل شرکت یاران بهار گلستان و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گرگان هم تائید می کند. او معتقد است: امکان تحقق ۸ درصدی رشد اقتصادی استان با چنین شرایطی بسیار سخت خواهد بود. مشروح گفتگو را بخوانید.

*در حال حاضر مشکلات صنایع استان کشوری است یا استانی؟

مشکلات حوزه صنعت دو بخش است یک بخش قوانینی است که در حوزه ملی تصویب می‌شود و تصمیماتی که به صورت کشوری گرفته می‌شود مانند بخشنامه‌ها و سامانه‌هایی که در آن بر اساس تصویب قانون باید ثبت شود. تکثر سامانه‌ها یکی از مشکلات جدی صنایع به شمار می‌رود چرا که خیلی از واحدهای صنعتی استان در سطح متوسط و کوچک است. ثبت ۲۰ تا ۳۰ سامانه‌ای که برای ثبت گزارش کار واحدهای تولیدی معرفی شده نیازمند بکارگیری چندین نیرو است که حقوق و دستمزد این افراد هزینه‌های تولید را افزایش می‌دهد. ضمن اینکه بسیاری از این سامانه‌ها همپوشانی دارند به طوری که در چند سامانه گزارش‌هایی به صورت مشابه باید ثبت شود.

در بخش استانی هم مشکلاتی نظیر فقر منابع انسانی جود دارد که به نظرم این مساله پرونده مفقوده صنعت شده است. این روزها واحدهای تولیدی در تامین منابع انسانی چه نیروی متخصص یا کارگر ساده با مشکل مواجه هستند.

موضوع بعدی سطح اختیارات تسهیلات بانکی استان است. متاسفانه درصورتیکه با مشقتات فراوان واحد تولیدی موفق به دریافت تسهیلات شود، رقم وام ها بسیار محدود است و اگر میزانی بیش از آنچه پیشنهاد شده طلب کنیم آن را منوط به کسب اجازه در سطح کشور می دانند.

دولت در سال‌های جاری نقدینگی را از بازار جمع کرده بنابراین تسهیلات در بسیاری از بخش‌های صنعت پرداخت نشده است اما فروش طلا از اوراق زیاد شده است. این اقداماتی که توسط دولت اتفاق افتاده باعث کاهش نقدینگی در بازار شده است. حالا سوال اینجاست آیا با کاهش نقدینگی تورم کمتر شد؟ پاسخ خیر است.

در حال حاضر بسیاری از واحدهای تولیدی مشکل تامین سرمایه در بخش پرداخت تسهیلات تبصره ۱۸ دارند تاجاییکه در سال گذشته تنها ۲۰ درصد وام ها در حوزه تولید آن پرداخت شده است.

نکته دیگر فقدان شعبه بانک صنعت و معدن به عنوان بانک تخصصی برای واحدهای تولیدی در شرق استان است. در استان یک بانک صنعت و معدن آن هم در مرکز استان داریم و شرق استان از این موضوع محروم است. با توجه به اینکه بانک صنعت و معدن در پرداخت تسهیلات دارایی ثابت جزو پیشگام‌ترین بانک‌های کشور است ایجاد شعبه ای در شرق استان توصیه می‌شود.

یک مساله ای که بسیار حائز اهمیت است موضوع عدم نگاه توسعه ای در شرکت شهرک های صنعتی استان است چراکه برای زمین‌های شهرک صنعتی گنبد کاووس اقدام به افزایش دست کم ۳۰ درصدی قیمت زمین کرده است. این شرکت بابت مرغوبیت زمین ۳۰ درصد به نرخ مصوب زمین اضافه کرده که این سوال مطرح می شود مگر قرار است زمین شهرک صنعتی به عنوان سرمایه قلمداد شود یا اینکه یک سرمایه‌گذاری ثابت در آن مکان ایجاد شود؟ به نظر می رسد شیوه قیمت گذاری در شهرک صنعتی باید تغییر کند چراکه بدون سرمایه‌گذاری در بخش دارایی ثابت، امکان تحقق ۸ درصدی رشد اقتصادی استان بسیار سخت خواهد بود.

موضوع بعدی که برای رونق اقتصاد و رفع مشکل حال حاضر موثر خواهد بود استفاده از ظرفیت کشور ترکمنستان است افراد توانمند و نخبه‌ای در استان داریم که کار اقتصادی و فرهنگی انجام می‌دهند و روابط بسیار خوبی در کشور ترکمنستان دارند به نظر می‌رسد که از ظرفیت افراد باتجربه و کارآمد باید در این بخش استفاده کرد.

* اخیرا مولفه‌ای با عنوان هزینه ترانزیت در قبض صنایع لحاظ شده که بخش خصوصی نسبت به آن گلایه دارد. دراین باره توضیح دهید

افزودن هزینه ترانزیت به تعرفه برق صنایع اقدامی غیرمنطقی است. چرا که حوزه ترانزیت را شرکت توزیع برق به خوبی انجام نمی‌دهد و ۲۰ تا ۳۰ درصد انرژی در این انتقال برق هدر می‌رود. با اعمال این هزینه قطع به یقین واحدهای کوچک و متوسط استان با مشکل مواجه خواهند شد و به جرات می‌توانم بگویم با ادامه این روند در ۵ سال آینده ۱۰ واحد بزرگ، کل شهرک صنعتی گنبدکاووس را تصاحب خواهند کرد و بقیه واحدهای کوچک و متوسط محکوم به فنا هستند.

در بحث ناترازی انرژی هم مطمئن هستیم که باید بخش خصوصی در این حوزه ورود پیدا کند. در استان برای ایجاد شهرک‌های انرژی خورشیدی ظرفیت وجود دارد اما باید این اتفاق بیفتد وگرنه ناترازی انرژی صنایع را بسیار خواهد آزرد.

*چه مطالبه ای از استاندار گلستان دارید؟

همه صنعتگران امیدوارند که در حوزه انتخاب مدیران به خصوص مدیران مرتبط با حوزه صنعت و اقتصاد استان با وسواس بیشتری تصمیم گرفته شود. به نظرم نگاه استاندار به بخش خصوصی باید ویژه باشد و این نگاه ویژه در لایه‌های پایین کارشناسی هم دیده شود ضمن اینکه حضور استاندار در جلسات شورای گفتگوی بخش خصوصی و دولت و کارگروه تسهیل و کمیسیون های تخصصی اتاق بازرگانی گرگان هم ضروری به نظر می رسد.

کد خبر: ۳۱۸٬۶۴۷

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha