بازار؛ گروه بانک و بیمه: اجرای سیاست تک نرخی شدن ارز آن هم در شرایط کنونی اقتصاد کشور و وضعیت سخت اقتصادی مردم بخصوص برای دهک های پایین درآمدی، به دلیل رشد قیمت ها، معلوم نیست زندگی مردم را به کجا بکشاند چرا که اکنون نرخ ارز در بازار ترمز بریده و دلار از مرز ۸۰ هزار تومان عبور کرده است. سیاستی که قرار بود با اجرای آن نرخ ارز در بازار کاهشی و تورم مهار شود اما آنگونه که مشخص است اجرای چنین سیاستی در شرایط کنونی جز فایده برای پولدارها و پر کردن خزانه در عمل به تضعیف زندگی کم درآمدها منجر خواهد شد. هر چند کسی منکر ارز چند نرخی نیست چرا که وجود نرخ های متفاوت در بازار ارز، رانت و فساد ایجاد می کند، اما به گفته کارشناسان اقتصادی ابتدا باید با درایت زمینه تک نرخی شدن ارز فراهم می شد بعد چنین سیاستی شکل اجرایی به خود می گرفت.
سیاستی که نرخ ارز نیمایی (دلار) را از ۴۵ هزار تومان طی چند ماه در آستانه ۶۵ هزار تومان قرار داده است به طوریکه با حذف این نوع ارز و تشکیل بازار توافقی جدید هم اکنون ریش و قیچی نرخ ارز به دست فعالان اقتصادی در این بازار افتاده است و معلوم نیست آخر و عاقبت قیمت ارز در این بازار با چنین دست و فرمانی چه عددی رقم خورد. در چنین شرایطی بهارستان نشینان، وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی را به مجلس برای پاسخگویی علل رشد روز افزون نرخ ارز در پی اجرای سیاست حرکت در مسیر تک نرخی شدن ارز فراخواندند. همتی وزیر اقتصاد در جلسه با کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرد؛ اگر تورم آمریکا را در نظر نگیریم، قیمت دلار حدود ۷۳ هزار تومان است. جمله ای که مثل بنزین روی آتش بود، به گونه ای که بازار فوراً پیام را دریافت کرد و نرخ دلار که میتوانست پایینتر بیاید، مسیر رشد را در پیش گرفت به طوری که هم اکنون دلار آزاد به بیش از ۸۰ هزار تومان رسیده است.
افزایش روز افزون نرخ ارز در بازار همه را مات و مبهوت و دچار سردرگمی کرده است، چرا که با چنین شیوه تصمیم گیری ارزی و کشف نرخ آن در بازار معاملات توافقی، دلار آزاد به لاین سرعت قیمت رفته و همچنان می تازد زیرا این بازار معمولا سیگنال قیمت را از نرخ ارز توافقی می گیرد
دلار آزاد در لاین سرعت قیمت
دولت در حالی مجوز افزایش قیمت ارز در بازار آزاد را با اجرای نرخگذاری ارز توافقی صادر کرده است که اغلب کارشناسان و خبرگان اقتصادی نگران فاصله بین درآمدها و هزینهها مردم در پی رشد نرخ ارز هستند، موضوعی که همه را مات و مبهوت و دچار سردرگمی کرده است. چرا که با چنین شیوه تصمیم گیری ارزی و کشف نرخ آن در بازار معاملات توافقی، دلار آزاد به لاین سرعت قیمت رفته و همچنان می تازد زیرا این بازار معمولا سیگنال قیمت را از نرخ ارز توافقی می گیرد، این در حالی است که نرخ دلار هم اکنون در این بازار توافقی بین ۶۴ تا ۶۵ هزار تومان شده است، ادامه روندی که در صورتی بی توجهی به آن نرخ دلار به طور قطع قیمتهای بالاتری را به ثبت خواهد رساند و دود آن به چشم مردم بخصوص کم درآمدها می رود.
افزایش نرخ ارزی که قیمت طلا را در بازار فورانی کرده است، به طوری که هم اکنون هر گرم طلای ۱۸ عیار به بیش از ۵ میلیون ۱۵۰ هزار تومان رسیده است، علاوه بر این قیمت همه کالاها و خدمات نیزدر بازار سیر صعودی را در پیش گرفته اند. آنگونه که فروشندگان لوازم خانگی، خودرو، موبایل و ... این روزها دچار سردرگمی شده اند چرا که به خوبی می دانند دیگر با قیمت دلار ۸۰ هزار تومانی نمی توانند کالاهای خود را با توجه به کاهش قدرت خرید مردم وارد کنند و یا بعضا از فروش کالاها با قیمت های قبلی امتناع می کنند.
اجرای سیاست جدید ارزی که هم اکنون باعث افزایش قیمت ها دربازار شده است توجیهی ندارد، زیرا به نظر می رسد در موقعیت کنونی و با توجه به شرایط منطقه و ... نباید چنین سیاست ارزی اجرا می شد چرا که این موضوع به اقتصاد کشور و خانوارها شوک سنگینی را وارد کرده است
اجرای سیاست تک نرخی کردن ارز در چنین شرایطی اشتباه بزرگی بود
انتظار مردم این است در چنین شرایطی نمایندگان مجلس سفت و سخت وارد عمل شوند و مانع از آشفتگی بیش از این قیمت ها در بازار ارز شوند. موضوعی که جبار کوچکی نژاد، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با «تحلیل بازار» گفت: با فراخوان وزیر اقتصاد به مجلس و جلسه ای که با وی داشیم، حقیقتا از اظهاراتش در خصوص ضرورت اجرای سیاست جدید ارزی که هم اکنون باعث افزایش قیمت ها دربازار شده است توجیه و قانع نشدیم، زیرا به نظر می رسد در موقعیت کنونی و با توجه به شرایط منطقه و ... نباید چنین سیاست ارزی اجرا می شد چرا که این موضوع شوکی را به اقتصاد کشور و خانوارها وارد کرده است و تبعات آن به دلیل فشاری که بر مردم مستولی می شود نمی توان به درستی گفت که عواقب آن چگونه خواهد بود.
وی با بیان اینکه برای سیاست گذاران ارزی باید تاسف خورد که چرا در اجرای برخی برنامه ها به عواقب آن نمی اندیشند؟ افزود: تصمیم گیران ارزی در وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و بدنه دولت بایستی پیش بینی می کردند که جراحی ارزی در چنین شرایطی نادرست است و باید به موقع خود انجام می شد زیرا افزایش نرخ ارز که هم اکنون در بازار مردم شاهد آن هستند نه تنها بر تورم انتظاری دامن می زند بلکه فشار را بر مردم در شب عیدی افزون تر می کند. در جلسه غیر علنی اخیر وزیر اقتصاد همراه با رئیس کل بانک مرکزی مسائلی مطرح شد اما همانطور که گفته شد خیلی از حضار از اظهارات وزیر اقتصاد به دلیل آنکه رشد قیمت ها در بازار بدنبال گرانی ارز مردم را دچار سردرگمی و نارضایتی کرده است، قانع نشدند.
استیضاح وزیر اقتصاد به دلیل آشفتگی قیمت ها در بازار و اقتصاد کشور در پی اجرای سیاست حذف ارز نیمایی و تبعات آن در معیشت مردم همچنان مد نظر مجلس است و در صورتی که دلار به زیر ۸۰ هزار تومان نیاید، قطعا در این زمینه تصمیم گیری می شود
احتمال استیضاح وزیر اقتصاد!
وی افزود: این اقدام همچون تیری از کمان شلیک شده و بازار را به هم ریخته است، به نظرم جمع کردن آن نیز آنگونه که مشخص است به این سادگی ها نیست چرا که در این شرایط، زمان اجرای چنین سیاستی نبود. سیاستی که نرخ دلار را ۸۰ هزار تومان کرده است.
به هر حال دستکاری ارز نیمایی اشتباه بزرگی بود و مردم دیگر باور نمی کنند که این سیاست برای مدیریت بازار و کاهش نرخ تورم بوده است زیرا آنها روزانه با خرید هایی که انجام می دهند و روز به روز شاهد افزایش قیمت ها می باشند دیگر اعتقادی به کاهش نرخ تورمی که اعلام می شود ندارند زیرا مبنای کاهش تورم را کاهش قیمت ها و ثبات نرخ ها می داند.
این نماینده مجلس تاکید کرد: استیضاح وزیر اقتصاد به دلیل آشفتگی قیمت ها در بازار و اقتصاد کشور و تبعات آن بر معیشت مردم همچنان مد نظر مجلس است و در صورتی که دلار به زیر ۸۰ هزار تومان نیاید قطعا در این زمینه تصمیم گیری خواهد شد.
بنا به این گزارش، هر چند مردم همچنان منتظر این هستند که بازار ارز به ثبات برسد و قیمت ها کاهشی شود ولی آنگونه که نمایان است، رشد نرخ ارز در بازار باعث رشد قیمت طلا به عنوان کالای سرمایه ای برای مردم شده است، به طوری که قیمت طلا، در آخرین معاملات بازار هر گرم به ۵ میلیون و ۱۵۳ هزار تومان و قیمت سکه تمامبهار آزادی طرح جدید ۵۶میلیون و ۵۰ هزار تومان رسیده است. همچنین قیمت نیمسکه بهار آزادی نیز ۳۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، ربعسکه ۱۸ میلیون و سکه یکگرمی ۸ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان می باشد. هر مثقال طلا نیز در بازار داخلی، ۲۲ میلیون و ۳۲۵ هزار تومان ارزشگذاری شده است؛ ضمن اینکه قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی ۲۶۲۶ دلار است. همچنین در بازار غیررسمی ارز نیز قیمت فروش دلار ۸۰ هزار تومان است. افزایش قیمتی که کارشناس مسائل اقتصادی با انتقاد از رویکرد دولت برای حذف یک باره ارز نیمایی می گویند؛ مسئله چندنرخی بودن ارز هم از نظر تئوری و هم از نظر عملی متعلق به امروز نیست و حذف ارز نیمایی موجب تکنرخی شدن ارز نخواهد شد. همچنین رویکرد شوکدرمانی تبعات خوبی برای اقتصاد ندارد و موجب آشفته شدن بازار خواهد شد.
نظر شما