۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۰
بی‌ برنامگی در واردات خودرو؛ چالش تعدد شرکت‌ ها و ضعف خدمات پس از فروش
یک کارشناس صنعت خودرو در گفتگو با بازار؛

بی‌ برنامگی در واردات خودرو؛ چالش تعدد شرکت‌ ها و ضعف خدمات پس از فروش

صدرایی، کارشناس صنعت خودرو به بازار گفت: تعدد شرکت‌ های واردکننده برای یک برند یا خودرو خاص نشان‌ دهنده بی ‌برنامگی در واردات و ضعف در سیاستگذاری است.

امید محمدی؛ بازار: در سال جاری، واردات خودرو نسبت به سال گذشته با مشکلات متعددی نظیر عرضه محدود، سردرگمی ناشی از اعمال سلیقه‌ های مختلف و بی‌ توجهی به نیازهای بازار مواجه شده است. از سوی دیگر، هرچه تیراژ واردات افزایش می ‌یابد، ضعف خدمات پس از فروش نیز پررنگ ‌تر می ‌شود. این موضوع، نشان‌ دهنده بی ‌توجهی مسئولان به الزامات پس از ورود خودروهاست. بحران ارزی نیز به یکی از دلایل مخالفت با رشد واردات خودرو تبدیل شده است. در حالی که بازار خودرو تنها با افزایش عرضه و تغییر در نظام فروش می ‌تواند به سمت کاهش قیمت‌ ها حرکت کند، برای بررسی دقیق‌ تر وضعیت واردات خودرو با «بابک صدرایی»، کارشناس صنعت خودرو به گفت ‌و گو پرداختیم؛

وجود سامانه فروش خودروهای وارداتی باعث ایجاد فضایی برای دلالی و مافیا شده است

* آمارها بیانگر رشد واردات خودرو در سال جاری است، آیا این مساله تاثیری مثبت در کاهش قیمت یا بهبود بازار داشته است؟

واردات خودرو در سال جاری را می توان بی ‌نظم‌ترین و بی ‌برنامه‌ترین نوع واردات توصیف کرد. وجود سامانه فروش خودروهای وارداتی باعث ایجاد فضایی برای دلالی و مافیا شده است. باتوجه به اینکه در کشور خودروهای با قیمت بالای یک میلیارد تومان به عنوان خودروهای لوکس و نیمه‌لوکس شناخته می‌شوند، از متولیان باید سوال کرد که چرا سامانه ایجاد و فعال شده است؟ این شرایط تنها باعث تقویت بازار واسطه ‌گری و ایجاد سردرگمی در روند واردات شده است.

چطور ممکن است برندی مانند تویوتا، توسط بیش از ۱۰ شرکت وارد شود؟ آیا این شرکت‌ ها توانایی تامین خدمات پس از فروش و قطعات یدکی این خودروها را دارند؟

* طی دو سال اخیر شاهد رقابت شرکت های واردکننده برای عرضه یک برند یا محصول بودیم، این مساله می تواند چه آسیبی به بازار وارد کند؟

یکی از چالش ‌های جدی واردات خودرو، ورود چندین شرکت برای عرضه یک برند است. چطور ممکن است برندی مانند تویوتا، توسط بیش از ۱۰ شرکت وارد شود؟ آیا این شرکت‌ ها توانایی تامین خدمات پس از فروش و قطعات یدکی این خودروها را دارند؟ این شرایط نشان ‌دهنده عدم شناخت بازار و ضعف در سیاست‌گذاری است، تعدد واردکنندگان برای یک برند، خدمات پس از فروش را تضعیف و مصرف ‌کننده را سردرگم می ‌کند.

متاسفانه جامعه نسبت به خودروهای وارداتی آگاهی کافی ندارد و شرکت ‌های فعال در این عرصه نیز توان جذب مشتری را ندارند

* همانطور که پیشتر اشار شد، واردات خودرو در سال جاری افزایش یافته است، از همین وضعیت فروش و عرضه خودروهای وارداتی را در سال جاری چگونه ارزیابی می کنید؟

از زمان آزادسازی واردات خودرو در سال ۱۴۰۱، گفته شده که ۴۰ هزار دستگاه خودرو به خیابان های کشور رسیده است. از این تعداد، ۲۸ هزار دستگاه در سال جاری وارد شدند. اما این خودروها کجا هستند؟ چرا در خیابان ‌ها و در دست مصرف‌ کنندگان دیده نمی ‌شوند؟ نبود تبلیغات، ضعف در شناخت بازار و عدم ارائه خدمات پس از فروش سبب عدم بی میلی بازار نسبت به خرید خودروهای وارداتی می شود. متاسفانه جامعه نسبت به خودروهای وارداتی آگاهی کافی ندارد و شرکت ‌های فعال در این عرصه نیز توان جذب مشتری را ندارند.

بی‌ برنامگی در واردات خودرو؛ چالش تعدد شرکت‌ ها و ضعف خدمات پس از فروش

* آنچه که این روزها مورد توجه مصرف کنندگان حقیقی بازار خودرو قرار گرفته روند کاهش قیمت ها است، به نظر شما چه زمانی قیمت خودروها کاهشی خواهد شد؟

کاهش قیمت ‌ها تنها زمانی رخ می دهد که سامانه‌ های فروش حذف شده و عرضه و تقاضا به تعادل برسد. همچنین، ثبات در نرخ ارز یکی از عوامل اساسی برای کنترل قیمت‌ هاست. باتوجه به تحولات سیاسی و اقتصادی در دنیا توام با نرخ ۷۵ هزار تومانی دلار و مشکلاتی مانند قطعی برق که تولید خودرو را مختل کرده است، به‌ سختی می ‌توان انتظار کاهش قیمت‌ها را داشت. این وضعیت به احتمال زیاد در شب عید نیز بازار خودرو را ملتهب خواهد کرد.

* پیشتر به چالش خدمات پس از فروش برای خودروهای وارداتی اشاره کردید، به نظر شما این مساله بزودی برای مالکان بحران ایجاد می کند؟

تداوم سیاست های فعلی واردات خودرو باعث بروز بحران خدمات پس از فروش در آینده خواهد شد. اگر دولت به این موضوع توجه نکند، مصرف ‌کنندگان به‌زودی با چالش‌ های جدی مواجه خواهند شد.

* شرایط جدید تخصیص ارز برای شرکت های واردکننده خودرو و وجود سامانه به معنای اعمال محدودیت برای واردات است؟

وزارت صمت با فرمول ‌های عجیب و غریب به ‌جای تسهیل واردات، نابسامانی ایجاد کرده است. اعلام اینکه به شرکت‌ های واردکننده خودرو که محصول ارزان ‌تر وارد می ‌کنند؛ ارز تخصیص می‌ دهند، تنها سبب محدودیت بیشتر واردات خودرو و بی‌ اعتمادی عمومی خواهد شد.

* باتوجه به اینکه بخشی از واردات خودرو معطوف به خودروهای جانبازان است، چرا تحویل این خودروها به متقاضیان چالش دارد؟

متولیان واردات خودرو شعار تخصیص بیش از ۳ میلیارد دلار ارز می دهند، این درحالیست که وعده داده شده بود که خودروهای ویژه جانبازان را ۶ ماهه تحویل می دهند. با احتساب فرآیند انجام و اجرا این مهم خودروهای مذکور حدود یکسال و نیم زمان نیاز دارند تا به دست متقاضیان برسد.

حذف شرکت های با تجربه که در گذشته ارتباطات نزدیکی با برندهای مانند تویوتا داشته و جایگزینی آن ‌ها با شرکت ‌های بی‌تجربه تنها مشکلات بیشتری در زمینه تامین خودرو و خدمات پس از فروش ایجاد می ‌کند

* دولت چهاردهم برای حل بحران ها فعلی در واردات خودرو باید چه اقدامی انجام دهد؟

برای رفع مشکلات فعلی واردات خودرو باید به شرکت‌ هایی که تجربه و زیرساخت کافی دارند، اعتماد کرد. حذف شرکت های با تجربه که در گذشته ارتباطات نزدیکی با برندهای مانند تویوتا داشته و جایگزینی آن ‌ها با شرکت ‌های بی‌تجربه تنها مشکلات بیشتری در زمینه تامین خودرو و خدمات پس از فروش ایجاد می ‌کند. واردات خودرو باید بر اساس برنامه ‌ریزی، شناخت بازار و تضمین خدمات پس از فروش انجام شود.

کد خبر: ۳۱۶٬۸۴۰

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha