بازار: هنگامه خاندوزی؛ از زمانی که طرح پتروشیمی گلستان به تصویب رسید ۱۹ سال می گذرد اما همچنان ۹۵ هزار سهامدار این پروژه بلاتکلیف هستند و زمان انتفاع آنان از این سرمایه گذاری در ابهام است.
سال ۸۴ صحبت از اجرای مصوبه پتروشیمی برای استان فقیر گلستان شد که نوید بخش فردایی روشن برای این استان بود، با تبلیغاتی که در آن دوره در خصوص آینده این طرح و وعده هایی که در رابطه با سودهای کلان با سرمایه گذاری در این پروژه به مردم داده شد، بسیاری از گلستانی ها با فروش زمین، ماشین و طلاهای همسرشان سهام این پروژه را خریداری کردند.
امروز پس از گذشت سالها از وعده ها و چراغ های سبز و سرخی که در خصوص سرمایه گذاری و تحول عظیم در گلستان دادند، بسیاری از سهام داران از دنیا رفته اند و سایرین هم در حسرت سرمایه ای که از دست دادند روزگار خود را با آه و افسوس می گذرانند.
هیچ توجیه اقتصادی برای صرف ۱۹ سال زمان به منظور اجرای یک مصوبه و سرمایه گذاری هایی که تاکنون در این پروژه انجام شده وجود ندارد اما علی رغم ناامیدی مردم، نمایندگان مجلس گلستان همچنان امیدوار هستند که بتوانند در آینده ای نه چندان دور این پروژه را به اجرا برسانند.
مشکلات قضایی پتروشمی به طور کامل حل شده است
رمضانعلی سنگدوینی، نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی و نائب رئیس کمیسون انرژی مجلس در خصوص آخرین وضعیت اجرای پتروشیمی گلستان به خبرنگار بازار گفت: از ابتدای سال ۱۳۹۹ طی نامه ای از رئیس قوه قضاییه خواستم که این مطالبه مردم گلستان را پیگیری کند.
او ادامه داد: در سفر آیت الله محسنی اژه ای به گلستان، دستور ویژه صادر و اختیارات کامل به رئیس کل دادگستری گلستان داده شد که این مساله را پیگیری کند و در نهایت با اقدامات انجام شده مشکلات قضایی این پروژه به طور کامل مرتفع شد.
سنگدوینی گفت: همچنین در سفر اول رئیس جمهور شهید، یکی از مطالبات مجمع نمایندگان، نماینده ولی فقیه، استاندار و همه بزرگان استان پتروشیمی بود که مصوب شد که این موضوع باید با جدیت تمام پیگیری شود.
اجازه نمی دهیم خدشه ای به اجرای پروژه وارد شود
نائب رئیس کمیسیون انرژِی مجلس گفت: در اسفند ماه ۱۴۰۰ در جلسه ای با وزیر نفت که مدیر عامل هلیدینگ خلیج فارس نیز در آن حضور داشت، صورت جلسه ای امضا شد که طی آن پنج درصد تخفیف خوراک پتروشیمی و ۱۱ ماه استمرار خوراک به تصویب رسید.
او بیان کرد: قرار شد که بیشتر از ۶۰ درصد برای این پروژه سرمایه گذاری کنند که در حال حاضر پیمانکار پتروشیمی گلستان انتخاب شده است.
هیچ توجیه اقتصادی برای صرف ۱۹ سال زمان به منظور اجرای یک مصوبه و سرمایه گذاری هایی که تاکنون در این پروژه انجام شده وجود ندارد
سنگدوینی با بیان اینکه پروژه آماده شروع به کار است، تاکید کرد: اخیرا جلسه ای با معاون برنامه ریزی وزیر نفت، مدیر عامل پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس و مدیر عامل پتروشیمی گلستان داشتیم و اجازه نمی دهیم به لحاظ اجرایی و عملیاتی خدشه ای به این پروژه عظیم وارد شود.
استیضاح وزیر نفت را پیگیری می کنم
سنگدوینی می گوید: تحقق این پروژه سالانه حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان درآمدزایی به دنبال دارد و ۸۰ درصد محصولات آن صادر خواهد شد که با توجه به مرزهای صادراتی گلستان، رونق اقتصادی خوبی را در استان شاهد خواهیم بود.
او اضافه کرد: همچنین با اجرای پروژه، شاهد سرمایه گذاری ۳۵ تا ۴۰ هزار میلیارد تومانی در استان خواهیم بود که نتیجه آن ایجاد اشتغال به طور مستقیم برای بیش از دو هزار گلستانی است.
مشکل پروژه پتروشیمی صرفا روی کاغذ حل شده است
سنگدوینی اخیرا در گفتگویی با یکی از رسانه ها گفته چنانچه مطالبالت مردم در این پروژه محقق نشود، طرح سوال و استیضاح وزیر نفت را پیگیری خواهیم کرد.
حل مشکلات پتروشیمی برروی کاغذ
اگر چه نمایندگان گلستان بر اجرای این پروژه خوش بین هستند اما استاندار گلستان حرف دیگری می زند و معتقد است این پروژه تنها روی کاغذ بوده و هنوز با اجرایی شدن آن فاصله بسیاری داریم.
علیاصغر طهماسبی در نشست هماندیشی با احزاب و فعالان سیاسی استان گلستان اظهار کرد: گلستان در احزاب توانسته به توانمندی و توسعه برسد و باید این فرمول را در اقتصاد استان نیز بهکار ببندیم.
او با اشاره به پروژههای مهم استان گفت: مشکل پروژه پتروشیمی صرفا روی کاغذ حل شده است.
استاندار گلستان گفت: با حمایت دستگاه قضایی این پروژه از بخش خصوصی به بخش دولتی واگذار شده اما اکنون نیاز است سرانجام این پروژه از رئیسجمهور پیگیری شود.
محمد رضا یزدانی کاشانی، مدیرعامل پتروشیمی گلستان در خصوص این پروژه به خبرنگار بازار گفت: شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با خرید بیش از ۶۰/۲ درصد از سهام شرکت، بعنوان سهام دار عمده و متولی اصلی سرمایه گذاری و اجرای طرح پتروشیمی گلستان تعیین شده است.
او می گوید: اگر چه برای اجرای این طرح در جلسه با حضور وزیر نفت، استاندار گلستان، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و رئیس مجمع نمایندگان گلستان توافقاتی انجام شد؛ اما هنوز چالش ها و مشکلات زیادی برای اجرای آن وجود دارد.
یزدانی افزود: در حال حاضر در کدال بورس به صورت کلی این طرح ۱۸/۵۹پیشرفت فیزیکی داشته که ۴۷ درصد مربوط به طراحی، پنج درصد تدارکات کالا و بیش از ۲/۴ درصد در بخش نصب و ساختمان در بخش واحدهای فرآیندی است.
توافقات دولت و پتروشیمی برای تامین گاز محقق نشد
یزدانی کاشانی گفت: زمان مقرر برای بهره برداری طرح ۳۶ ماه پس از موثر شدن قرارداد اصلی مهندسی و طراحی، تامین و تدارکات، ساخت و اجرا و راهاندازی بخش فرآیندی است.
او در خصوص قرارداد گازی این پروژه می گوید: در حال حاضر، پیش پرداخت قراردادهای تامین گاز طبیعی مورد نیاز طرح (خوراک و سوخت) بابت حق انشعاب به حساب شرکت گاز استان گلستان واریز و پیش نویس قرارداد تامین گاز از این شرکت به میزان روزانه ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب و تامین ۱۰ ماهه گاز خوراک و هشت ماهه گاز سوخت دریافت شده است، اما به دلیل عدم لحاظ توافقات کتبی قبلی پتروشیمی با مقامات دولتی در خصوص ۵ درصد تخفیف قیمت و تامین ۱۱ ماه در سال، علی رغم مصوبه هیات وزیران تاکنون امضاء و مبادله نشده است .
بلاتکلیفی تسهیلات ۴۸۰ میلیون یورویی پتروشیمی
مدیرعامل پتروشیمی گلستان یادآور شد: خوشبختانه مصوبه هیات وزیران مبنی بر پرداخت تسهیلات ۴۸۰ میلیون یورویی توسط صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح پتروشیمی گلستان طی ابلاغ نامه مخبر معاون اول دولت سیزدهم به رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی ابلاغ و مذاکرات و توافقات اولیه با بانکهای تجارت و ملت به منظور پذیرش عاملیت تامین تسهیلات مذکور بصورت سندیکایی و با عاملیت بانک تجارت بعمل آمده است اماعلیرغم پیگیری های متعدد تاکنون مراتب پذیرش عاملیت تامین این تسهیلات به صندوق توسعه ملی توسط بانک تجارت بصورت سندیکایی و مشارکت بانک ملت اعلام نشده است.
بلاتکلیفی قرارداد تامین آب پتروشیمی
یزدانی کاشانی ادامه داد: اخذ مصوبه و تائیدیه کارگروه ملی سازگاری با کم آبی وزارت نیرو با موافقت وزیر نیرو و سازمان برنامه و بودجه مبنی بر تامین ۲۰ میلیون مترمکعب در سال آب خام مورد نیاز طرح در دوران بهره برداری (حداقل ۲۵ سال) از محل پساب تصفیه خانه فاضلاب شهر گرگان و با قیمت ۶۰ درصد قیمت فروش پساب در بورس انرژی ایران ابلاغ و موافقت اولیه تخصیص پساب تصفیه خانه فاضلاب شهر گرگان طی نامه معاون آب و ابفای شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران به شرکت آب منطقه ای گلستان ابلاغ شده است.
وی افزود: علیرغم پیگیری های های متعدد بعمل آمده این مهم تاکنون توسط شرکت آب منطقه ای گلستان برای انعقاد قرارداد ابلاغ نشده است.
به گزارش بازار، شاید شنیدن تیتر «مشکلات پتروشیمی گلستان صرفا روی کاغذ حل شده است» برای مردمی که به دنبال روزنه ای از اخبار امید بخش هستند، سخت و سنگین باشد، اکنون راه برای اجرای پروژه هموار است اما واقعیت این است که اخباری در جهت پیشرفت پروژه به گوش نمی رسد.
با توجه به حجم سرمایه گذاری بیش از ۳۵ همت در این طرح که بیش از دو برابر کل بودجه تخصیصی سالیانه استان است اجرای پتروشیمی گلستان زمینه شکوفائی اقتصاد در زمینه اشتغال و فراهم آمدن زیرساخت های صنایع وابسته، توسعه بازرگانی ، حمل و نقل، خدماتی و دیگر موضوعات را فراهم می کند.
نظر شما