به گزارش بازار، دومین گفتگوی تلویزیونی مسعود پزشکیان با حضور در برنامه گفتگوی ویژهی خبری شبکه یک از رسانه ملی پخش شد.
پزشکیان در آغاز سخن گفت: یکی از بحثهای مهمی که باید خدمت شما عرض کنم، وفاق ملی است. برای اولین بار بود که استاندار سنی و کرد را برای استانداری مشخص کردیم. تا الان استاندار کرد گذاشته بودیم اما شیعه بودند و برای اولین بار استاندار سنی کرد را در کردستان معرفی کردیم. برای اولین بار عرب را در خوزستان استاندار کردیم و قشقایی را در استان خودش و بلوچ را در سیستان و بلوچستان معرفی کردیم. این شعار و باوری بود که داشتیم که ما باید همه اقوام، قومیتها و سلایق را با شایستگی به کارگیری کنیم.
وی افزود: برای اولین بار است که تعداد بانوان در سمتهای مختلف از وزارتخانه تا فرماندار، رشد بالایی کردهاست. فرمانداران را از خواهران ما که توانمند هستند انتخاب میکنیم و همه اینها بدون مساعدت و پشتیبانی مقام معظم رهبری امکانپذیر نبود. اگر ایشان پشتیبانی نمیکردند، این روند ارزیابیها خود به خود رد میشدند.
رئیس جمهور گفت: واقعیت این است که ما با ناترازیهای بسیار بدی مواجه هستیم. گاز، برق و انرژی و آب در حدی است که ممکن است به بحران تبدیل شود. قرار بود امسال تولید افزایش پیدا کند، نه تنها تولید افزایش پیدا نکرد، بلکه با مشکل نیز مواجه شد.
وی افزود: واقعیت این است که نیروگاههای ما کفاف نیاز ما را نمیدهند، به اضافه اینکه برقی که ما در کشور مصرف میکنیم دو سه برابر کشورهای دیگر است.
پزشکیان گفت: در کشورهای اروپایی و کانادا در جایی لوستر نمیبینید. حتی در هتلهای لاکچری بروید نمیتوانید نور زیاد ببینید. نتیجه این است که نیاز ما با توان تولیدمان همخوانی ندارد. وقتی ما دولت را تحویل گرفتیم ذخایر نفت گاز گازوئیل و سوخت ما در نیروگاهها در سال قبل ۳ میلیارد بود اما امسال یک میلیارد است.
وی افزود: این یعنی اگر به ۷۰۰ میلیون متر مکعب برسد. یعنی نمیتوانیم سوخت را به نیروگاه بدهیم. اگر الان مراقبت نکنیم در زمستان گاز باید قطع شود.
هیئت دولت را بر اساس نظرسنجیهای مختلف از احزاب و جناحها تشکیل دادیم
وی افزود: در صد روز اول فعالیت این دولت با حوادث مختلفی مواجه بودیم از جمله اینکه در شب تحلیف رئیس جمهور، صهیونیستها شهید اسماعیل هنیه را در تهران به شهادت رساندند و شاهد جنایات رژیم اشغالگر در غزه و لبنان در این مدت بودهایم.
رئیس جمهور گفت: هیئت دولت را بر اساس نظرسنجیهای مختلف از احزاب و جناحها تشکیل دادیم و در نهایت وزیران پیشنهادی را به مجلس معرفی کردیم و مجلس یک رأی استثنایی به اعضای کابینه داد.
پزشکیان با بیان اینکه پرداخت مطالبات گندم کاران که در قانون دیده نشده بود، اعتراضات پرستاران به حقوق و دستمزد و پاداش بازنشستگان از جمله مسائلی بود که در این مدت با آن درگیر بودیم و تلاش کردیم آنها را در این مدت حل کنیم گفت: قانون برنامه هفتم توسعه را به وزیران مربوطه ارجاع دادیم و درخواست کردیم که برنامه اجرایی برای هر بند آن بنویسند و مسئول هر بخش را مشخص کردیم.
پزشکیان تصریح کرد: به رغم فرصت کمی که داشتیم، لایحه بودجه ۱۴۰۴ را در زمان مناسب به مجلس ارائه کردیم، همه آنچه بود را در قالب اعداد و ارقام در لایحه بودجه آوردیم. انتقاد میکردند که بودجه انبساطی نوشته شده است در صورتی که اینطور نبود بلکه بسیاری از مواردی که پیش از این در لوایح بودجه مطرح نمیشد را ذکر کردیم. خوشبختانه نمایندگان محترم مجلس به کلیات بودجه رأی دادند و از روز گذشته بررسی جزئیات لایحه در مجلس آغاز شده است.
وی افزود: الان کل ارزی که به دانشگاهها میدهیم ۲ میلیارد دلار است. دانشگاهی که فردای ما را میسازد. برای هوش مصنوعی در امارات فقط ۶ میلیارد دلار سرمایه گذاری کردند. ما میتوانیم اینها را نبینیم و مسکن بزنیم و بگوییم فعلاً رد شود.
پزشکیان گفت: وقتی به بنزین پول میدهیم دلار میدهیم و صادر میکنیم، پشت سر آن ما کسری میآوریم بعد کسری، تورم میآورد. تورم به بخشهای پایین ضربه میزند. تورم یعنی از جیب محرومین و کارمندان پول برداشتند. وقتی این کار را میکنیم، به آنها فشار میآوریم. اما اینکه چگونه باید عمل کنیم را کارشناسان بررسی و بحث میکنند.
هیچ کارشناسی در دنیا این روند کنونی بنزین را قبول ندارد
رئیسجمهور عنوان کرد: ابتدای دولت ذخایر نفت، گاز، گازوئیل و سوخت نیروگاهها یک میلیارد مترمکعب است و سال قبل، این میزان سه میلیارد متر مکعب بود. تاکنون برای این دردها، مسکّن زده شده و درمان نشده است؛ این ناترازیها از یک روند آغاز شده و امروز تبدیل به بحران شده است.
پزشکیان اظهار داشت: برای تغییر روند اقتصادی کشور با چهار عنوان برنامه را پیش میبریم؛ یکی رشد اقتصادی و تولید، ناترازیها، ثبات اقتصادی، معیشت مردم و ثبات امنیت غذایی و همچنین برنامههای اولویتدار و پیشران تولید. ۲۵ زیربرنامه برای این ۵ مورد احصاء شده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بنزین گران میشود؟ بیان کرد: ناترازی انرژی یک مجموعه است و نوع برخورد ما طوری است که باید با مدیریت جلو برویم. هیچ کارشناسی در دنیا این روند کنونی بنزین را قبول ندارد و البته باید بنشینیم و کار کارشناسی کنیم و باید با نگاه به زندگی مردم، وارد این مسئله شویم. باید تورمی که میخواهد به زندگی مردم وارد شود را مد نظر بگیریم.
وی افزود: چرا نمیتوانیم برق و گاز کارخانهها را بدهیم؟ با این همه منابعی که داریم به کجا رسیدیم که این اتفاق میافتد. کل تورمی که الان ما داریم ۳۳ درصد است و در آخر سال با نظر بانک مرکزی همین مقدار خواهد بود.
پزشکیان گفت: ما ۱۵ میلیارد دلار قرار بود برای نهادهها و کالای اساسی پول بدهیم. اما کل پول ۱۲ میلیارد است و ۵ میلیارد دلار نیز پیش خرید کردیم. الان هم باید آن ۵ میلیارد بدهیم و ۳ میلیارد را از معظم رهبری اجازه گرفتیم که فعلاً برای این مدت مشکل را حل کنیم. اما این پول برداشتن همان مسکن است.
برای درمان ناترازیها مسکن زدیم و درمان نکردهایم
وی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت ساخت مسکن گفت: ما تاکنون مسکن ساختهایم، اگر میخواهیم مشکل را حل کنیم، باید با کارشناسان موضوع را بررسی کنیم.
پزشکیان تأکید کرد: اگر یارانهای که برای سوخت و موارد دیگر میدهیم را به سرانه جمعیت کشور تبدیل کنیم، نفری ۹۰ میلیون تومان میشود، اما اکنون این یارانه هم پرداخت میشود، اما به کسی چیزی نمیرسد.
وی در خصوص راهکار دولت چهاردهم برای حل این ناترازیها، گفت: معتقدم برای درمان ناترازیها مسکن زدیم و درمان نکردهایم.
پزشکیان گفت: روند ناترازیها از دولتهای قبلی بوده و الان به جایی رسیده که بحرانی شده است. قبلاً مدام مسکن میزدند، ما باید بتوانیم به چاههای نفت، گاز تزریق کنیم، اکنون نه تنها گاز تزریق نمیکنیم، بلکه صرفاً برداشت داریم.
وی ادامه داد: اگر نتوانیم وضعیت انرژی را برای نسل آینده مدیریت کنیم، زمین سوخته تحویل میدهیم. ما در ذخایر نفت و گاز در دنیا جایگاه بالایی داریم، چرا باید به اینجا برسیم؟! به خاطر اینکه درمان و مداخله نکردیم، صرفاً با تزریق مسکن از مشکلات عبور کردیم.
نباید اجازه دهیم تمامیت ارضی کشورها برهم بخورد
پزشکیان در خصوص شرایط منطقهای و تحولات بینالمللی گفت: دشمنانی که بیرون نشسته بودند و توطئه میکردند و تلاش میکردند که مردم پای صندوقهای رأی نیایند و در کشور یک جو ناامیدی و بیاعتمادی را دامن میزدند و فکر میکردند هر کاری با کشور انجام دهند.
وی افزود: دشمنان آمدند و همان روز اول، شهید اسماعیل هنیه را ترور کردند برای اینکه آن باوری که در مردم ایجاد شده بود را میخواستند تبدیل به ناامیدی کند. ما با همسایگانمان، همه اول یک نقشه بودیم و این استعمارگران آمدهاند که خط کشیدند و الان میخواهند ما را به دعوا بیندازند.
رئیس جمهور گفت: تمامیت ارضی همه کشورها محترم است و نباید اجازه دهیم تمامیت ارضی کشورها برهم بخورد. قرار شد از راه دیپلماسی گفتگو شود.
وی افزود: قرار شد با سران ۴ کشوری که در رابطه با نشست آستانه با هم بودند، گفتگو کنیم. کاری که الان انجام شده است خلاف مصوبه شورای امنیت بود. قرار است در این هفته سریعاً جلسهای با حضور این چند کشور در سطح وزرای خارجه برگزار شود. دیداری نیز با رئیس جمهور روسیه خواهیم داشت.
منطقه ۱ و ۲ تهران به اندازه سایر مناطق تهران مصرف انرژی دارند
وی در پاسخ به این پرسش که افزایش حقوقها ۲۰ درصد در بودجه پیش بینی شده است و برنامه شما چیست، گفت: افزایش حقوق بین ۲۰ تا ۴۰ درصد پیشبینی شده است و تورم نیز حدود ۳۰ درصد است. اینکه میگوئیم با ناترازی مواجه هستیم واقعیت است. اگر ناترازی را مدیریت کنیم میتوانیم بر مشکلات غلبه کنیم.
وی افزود: اگر نتیجه مدیریت ناترازی برای هر فرد ۲۰ میلیون باشد، باید با مردم صادق باشیم. الان برای پرداخت پاداش بازنشستگان و پرستاران مشکل داریم.
پزشکیان خاطر نشان کرد: اکنون ۲۵ هزار میلیارد تومان کسری داریم. اجازهای که گرفتیم برای پرداخت مطالبات پولهایی برداشتیم و کارهایی داریم میکنیم. اگر نتوانیم درست برنامهریزی کنیم، فردا با مشکلات بدتری روبه رو میشویم. ما میتوانیم درمان کنیم و کاری میکنیم عدالت در جامعه شکل بگیرد. نه اینکه فردی که منزل و ماشین بیشتر دارد بیشتر از یارانه انرژی و سوخت استفاده کند. بر اساس دادهها منطقه ۱ و ۲ تهران به اندازه سایر مناطق تهران مصرف دارند.
وی افزود: در برخی جاها استخر روباز از گاز مفت دولتی استفاده میکنند. باید با مردم صحبت کنیم. من نمیگویم استفاده نکنند. پول دارند الحمدلله، اما هزینه واقعی انرژی را باید بپردازند. دیگر نباید یارانه به آنها تعلق بگیرد. اگر نتوانیم مدیریت کنیم با ادامه این روند فردی که داراتر هست بیشتر از یارانه بهرهمند خواهد شد و آن کسی که کمتر دارایی دارد کمتر بهرهمند میشود. این خلاف عدالت است.
با رؤسای ۱۰۰ کشور دیدار و گفتگو داشتیم
پزشکیان در ادامه در پاسخ به این پرسش که در رابطه با توسعه مناسبات اقتصادی با کشورهای منطقه و مذاکراتی که مطرح است برای تعامل با دنیا چشمانداز شما از این تعاملات و مذاکرات چیست، اظهار کرد: ما در این مدت بیش از ۹۵ و شاید ۱۰۰ دیدار با رؤسای جمهور نخست وزیرها داشتیم و روندی که پیش بینی کردیم این بود که با دنیا و کشورهای همسایه تعامل داشته باشیم و این میتواند ما را نجات دهد.
وی افزود: باید اقتصاد را باز کنیم و بتوانیم روند را توسعه دهیم، اواخر همین ماه به اوراسیا میرویم. قرار است ما را به عنوان ناظر اعلام کنند و بتوانیم با تعرفههای پایین و یا صفر تعامل با ۵ و ۶ کشور برقرار کنیم. این بازاری را برای تولید کنندگان ما باز میکند. قرار است از اتاق بازرگانی و تولید کنندگان در این سفر همراه ما باشند. تا نیازها و کارهایی که قرار است برایشان پیگیری کنیم را همان جا انجام دهیم.
رئیس جمهور بیان کرد: پیگیر این هستیم که تولید کنندگان و صنعتگران در این سفر حضور داشته باشند و راه را برای همدیگر باز کنیم. در این مدت و در این گفتگوها با رئیس جمهور چین صحبت کردیم، مصوب خوبی داریم و تلاش میکنیم عملیاتی و اجرایی شوند، قرار است هفته آینده گروه کارشناسی از چین به ایران بیایند.
پزشکیان گفت: با روسیه صحبت کردیم و معاهداتی بین ما برقرار بود، کارشناسان ما مجدد آنها را بازنگری کردند در حوزههای نفت، گاز، راه و مسائل دیگر که برای اجرایی شدن آنها چندین جلسه تشکیل دادیم، سفیر ایران را از مسکو دعوت کردیم. امروز با پوتین صحبت کردم و گفت دو معاون خود را هفته آینده به ایران میفرستد. توافقات را نهایی میکنیم تا در دیداری که در اوراسیا و یا در ژانویه در مسکو انجام خواهد شد، روند رسمی توافقات را امضا کنیم.
وی افزود: با هند و عراق توافقاتی داشتیم، تلاش میکنیم توافقها و همکاریهایی که میتونیم با با کشورهای همسایه داشته باشیم را عملیاتی کنیم زیرا بسیاری از موارد را نوشتند، اما اجرا نشده و تلاش میکنیم، اجرایی شود مانند آنکه وزیر راه ما خانم صادق خود به سرکشی پروژهها میپردازد، همینطور وزرای نفت و نیرو حوزههای کاری خودشان را پیگیری میکنند.
رئیس جمهور در بخشی از سخنانش خاطرنشان کرد: کارهای بزرگی در همین تفاهمها در دست اجرا است که اگر اجرایی شوند میتوانند بسیاری از مشکلات ما را حل کنند.
دشمنان شیطنتهایی علیه ایران انجام میدهند که نگذارند ما در کشورمان کارمان را انجام دهیم
پزشکیان در رابطه با رفع تحریمها بیان کرد: ما به آمریکا که رفته بودیم با اروپاییها صحبت کردیم و قرار بود یک هفته بعد، در اروپا توافق کنند و مشکلات حل شود. دعوا راه انداختن تا ناامیدی ایجاد شود و نگذارند ما با دنیا به توافق برسیم و ما را در چالشی نگه دارند که مردم ناراضی شوند و بگویند اینها بی عرضهاند.
وی ادامه داد: ما با آنها گفتگو کرده بودیم و مسیر خوبی پیش میرفت. در آمریکا گفتگوهایی با نخست وزیران و همچنین رئیس جمهور فرانسه صحبت کردم، با رئیس اتحادیه اروپا صحبت کردم، با نخست وزیر نروژ، نخست وزیر سوئد و و سوئیس و بسیاری از کشورهای اروپایی صحبت کردم. مقرر شد با همدیگر کار کنیم و سو تفاهمها حذف شود و از بین برود.
رئیس جمهور گفت: اسرائیل با اقدامهایی که در لبنان از طریق انفجار پیکرها انجام داد موجب شد، ترورهایی که در آنجا انجام گرفت موجب شد مسئله، روند و مسائل بین ما و اروپاییها به هم ریخته شد. طبیعتاً ما مجبور شدیم واکنش نشان دهیم و به این اختلافها دامن زده شد.
پزشکیان افزود: حالا مجدداً گفتگوهایی با وزرای خارجه کشورهای اروپایی داشتیم و مقرر شد مجدد گفتگوها ادامه داشته باشد، البته آنها آن روی سکه خودشان را نشان دادند و مجدداً تحریمهایشان را بر روی ما افزایش میدهند. هواپیماها و کشتیهای ما را به تبعیت از کاری که آمریکا انجام داد، تحریم کردند. با تمام این اوضاع ما به دنبال این هستیم که به آنها ثابت کنیم به دنبال جنگ و ناآرامی نیستیم. ما به دنبال صلح و امنیت هستیم.
وی ادامه داد: شیطنتهایی که علیه ایران انجام میدهند به این دلیل است که نگذارند ما در کشورمان کارمان را انجام دهیم، میخواهند برای ما انقدر مشکل ایجاد کنند که مردم را نسبت به ما و حکومت ما بدبین کنند. تا امیال و ذهنیتهای خودشان را پیاده کنند.
رئیس جمهور با اشاره به اتفاقهایی که در کشورهای اسلامی رخ میدهد، عنوان کرد: اینها میخواهند مسلمانان به جان هم بیفتند، راحت بیایند و ذخایر ما را بردارند و ببرند. ما باید هوشیار باشیم و با همدیگر نجنگیم و رفتار دوستی و برادری داشته باشیم.
وقتی دعوا شروع شود به جای آنکه به هدف اصلی برسیم نتیجه گم میشود
پزشکیان همچنین در ادامه این گفتگو در رابطه با وعده انتخاباتی خود مبنی بر رفع فیلترینگ اظهار کرد: ما در یک ساختار هستیم و اگر بخواهیم آن وفاق اتفاق بیفتد طبیعتاً باید سران قوا با همدیگر به یک زبان و نگاه مشترک برسند. علاوه بر آن شورای فضای مجازی باید در این رابطه رأیگیری کند.
وی با طرح این موضوع که در نشست سران سه طرح و گزینه را مورد بررسی قرار دادیم افزود: به توافق رسیدیم و در جلسه سران مورد تأیید قرار گرفت، در شورای عالی فضای مجازی نگاههای خاصی همچنان وجود داشت، موضوع را به کار کارشناسی دیگری ارجاع دادند. کار را بررسی میکنند و در نهایت من معتقدم طبق صحبت رهبری که گفتند کسی نگفته است فیلتر کنید، گفتند حاکمیت کنید، اما آمدند همه چیز را فیلتر کردند و نارضایتی بزرگی ایجاد کرده.
رئیس جمهور گفت: من به اصل وفاق معتقدم، وقتی دعوا شروع شود به جای آنکه به هدف اصلی برسیم نتیجه گم میشود. تلاش میکنیم با وفاق و همدلی جلو برویم و مقام معظم رهبری نیز، در جلسهای که خدمتشان بودم گفتند موضوع فضای مجازی را به نحوی حل کنید.
پزشکیان اظهار کرد: منتظر هستیم این گروه کارشناسی بر روی فیلترینگ کار خود را انجام دهند و در جلسه سران قوا نیز به نتیجه برسیم، روند قضیه و گزینه انتخابی که سران به آن رسیدهاند را، به اقدام برسانیم.
نظر شما