بازار، گروه آب و انرژی: پاییز سخت برای دولت چهاردهم آغاز شده است. از یک سو وضعیت ذخایر سوخت نیروگاهی نسبت به سال گذشته افت ۷۰ درصدی را تجربه می کند و از سوی دیگر کشور با افت شدید دمای مواجه شده است. در این میان آمار نگران کننده ای هم از قاچاق گازوییل از کشور منتشر می شود.
این عوامل باعث شده که ناترازی انرژی بیشتر از سال های خود را نشان دهد تا آنجا که قطعی برق پایش به خانه های مردم باز شده و گاز رسانی به پتروشیمی ها در پاییز هم با محدودیت مواجه شده است. با این وجود اما خبری از اجرای طرح های بهینه سازی نیست. از طرح تعویض بخاری های فرسوده گرفته تا خرید گاز صرفه جویی شده توسط واحدهای پتروشیمی هیچ یک تا کنون به مرحله اجرا نرسیده است. طرح های مربوط به مدیریت مصرف گازوییل در حمل و نقل جاده ای هم پیشرفت چندانی نداشته و همچنان بلاتکلیف است.
فریدون اسعدی دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی در اینباره به بازار می گوید: بخش خصوصی آمادگی لازم برای اجرای طرح های مربوط به بهینه سازی سوخت را دارد اما باید اطمینان لازم را دولت ایجاد کند که در صورت کسری و بروز مشکل در تامین گاز بخش خانگی، دولت گاز واحدهای پتروشیمی را قطع نمی کند.
او با اشاره به سرمایه گذاری فولادی ها در ساخت نیروگاه ها، گفت: متاسفانه شاهد بودیم که در ایام پیک دولت به بهانه تامین برق بخش خانگی برق این واحدها را قطع کرد. این در حالی است که هدف اصلی آنها از سرمایه گذاری در این حوزه تامین برق پایدار بود.
موافقت های لازم برای شکل گیری بازار بهینه سازی در بورس انرژی حاصل شده اما هنوز اطمینان لازم نسبت به نحوه اجرای طرح خرید گاز صرفه جویی شده توسط واحدهای پتروشیمی به قیمت فوب در میان شرکت ها حاصل نشده است
سرعت کند طرح های مربوط به بهینه سازی انرژی
اسعدی در پاسخ به این سوال که شرکت های پتروشیمی از سال گذشته خواهان خرید گاز صرفه جویی شده به قیمت فوب خلیج فارس هستند چرا این طرح همچنان اجرایی نمی شود، گفت: وزارت نفت موافقت خود را با اجرای این طرح اعلام کرده و هم اکنون در حال طی کردن بروکراسی های اداری خود است.
او با اشاره به این نکته که سرعت اجرای طرح های بهینه سازی در کشور بسیار کند است، افزود: البته موافقت های لازم برای شکل گیری بازار بهینه سازی در بورس انرژی حاصل شده اما هنوز اطمینان لازم نسبت به نحوه اجرای این طرح در میان شرکت ها حاصل نشده است.
کوتاهی شرکت پخش فرآورده های نفتی در مبارزه با قاچاق
اما کوتاهی دستگاه های مسول از دیگر عوامل بالای هدر رفت و مصرف بالای سوخت در کشور است که مورد نقد بسیاری از کارشناسان است.
برای جلوگیری از قاچاق بالای سوخت در کشور در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز شرکت پخش فرآورده های نفتی موظف به ایجاد سامانه های متعددی شده که متاسفانه بسیاری از این سامانه ها اجرایی نشده است. به عبارت دیگر یکی از عوامل اصلی قاچاق سوخت در کشور کوتاهی های صورت گرفته از سوی معاونت پخش فرآورده های نفتی وزارت نفت است
اسعدی کارشناس حوزه انرژی در ادامه سخنان با اشاره به مصرف بالای گازوییل در کشور، گفت: برای جلوگیری از قاچاق بالای سوخت در کشور در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز شرکت پخش فرآورده های نفتی موظف به ایجاد سامانه های متعددی شده که متاسفانه بسیاری از این سامانه ها اجرایی نشده است. به عبارت دیگر یکی از عوامل اصلی قاچاق سوخت در کشور کوتاهی های صورت گرفته از سوی معاونت پخش فرآورده های نفتی وزارت نفت است.
او همچنین با اشاره به حجم بالای قاچاق گازوییل از کشور، ادامه داد: تردید نکنید این قاچاق سازماندهی شده است.
دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی بر این باور است که دو طرح «تخصیص سهمیه گازوئیل به نیروگاهها براساس راندمان» و «تخصیص سهمیه گازوئیل به ناوگان سنگین بر اساس پیمایش و امکان سوختگیری در مسیر تعیینشده در بارنامه» میتواند قاچاق گازوئیل را تا حد زیادی کاهش دهد.
نظر شما