بازار، گروه آب و انرژی: بعد از اعمال خاموشی ها طی دو هفته گذشته حالا عباس علی آبادی وزیر نیرو از توقف قطعی های برق در کشور خبر داده است. اما مشخص نیست قطعی های برق کی دوباره به خانه ها و واحدهای صنعتی بازخواهد گشت. بر اساس آمار موجود کشور با ناترازی شدید برق و گاز مواجه بوده و در صورت کاهش شدید دما و افزایش مصرف گاز در خانه ها این احتمال وجود دارد که دوباره تامین برق با محدودیت مواجه شود. در این میان بسیاری از فعالین صنعت برق مدعی اند که دولت باید فکر اساسی برای حل مساله ناترازی کند در غیر این صورت شکاف بین تولید و تقاضا هر روز بزرگ و بزرگ تر خواهد شد.
منصور سعیدی عضو هیات مدیره سندیکای برق ایران در گفتگو با بازار در پاسخ به این سوال که چگونه می توان مشکل ناترازی برق در کشور را حل کرد، گفت: باید بپذیریم که حل مشکل ناترازی در کوتاه مدت ممکن است است. حل این مساله یک برنامه ۳ تا ۵ ساله و یک سرمایه حدود یک میلیارد دلاری نیاز دارد. اگر این دو تا شرط را بپذیریم قادر به حل آن خواهیم بود. چرا که با مقص جلوه داده مصرف کننده و قطع برق صنایع و بخش خانگی نمی توانیم این مشکل را حل کنیم.
او با اشاره به اهمیت حل مساله ناترازی در دست یابی به رشد ۸ درصدی اقتصاد، ادامه داد: اگر نگویم مهمترین شاخص برای رشد اقتصادی تامین برق پایدار است، حتما جزو مهمترین شاخصهاست و از ملزوماتی که برای رشد اقتصادی باید وجود داشته باشد. ما نمیتوانیم از بخش معدن، کشاورزی و صنعت و بخشهای دیگر اقتصادی انتظار داشته باشیم که برق پایدار نداشته باشند، اما این ماموریت را محقق کنند.
بخش خصوصی که بیش از ۱۰۰ همتی از دولت طلب کار است به همین دلیل به این راحتی ها وارد بازی با دولت و سرمایه گذاری در پروژه های جدید نخواهد شد
بخش خصوصی حاضر به اعتماد به دولت نیست
او همچنین با تاکید بر اینکه دولت باید بیشتر از اینها بخش خصوص بها داده و به آنها اعتماد کند، ادامه داد: بخش خصوصی که بیش از ۱۰۰ همتی از دولت طلب کار است به همین دلیل به این راحتی ها وارد بازی با دولت و سرمایه گذاری در پروژه های جدید نخواهد شد مگر اینکه دولت اطمینان و امنیت لازم را برای آنها فراهم کند.
او که مشکل امروز در صنعت برق را مشکل سرمایه گذاری می داند، بر این باور است که اگر دولت به بخش خصوصی اعتماد کرده و آن را یار خود را بداند بسیاری از پروژه ها در کشور قابل انجام است.
عضو هیات مدیره سندیکای صنعت برق می گوید: در حال حاضر احداث یک نیروگاه ۳۰۰ مگاواتی به چند صد میلیارد سرمایه و پول نیاز دارد. چه کسی حاضر به پرداخت چنین هزینه ای است.؟ بخش خصوصی امروز دیگر حاضر به انجام این کار نیست چرا که اعتمادی به برگشت سرمایه ندارد.
او با اشاره به اینکه صنعت برق یکی از بزرگترین صنایع های تک در ایران و خاورمیانه بوده و ظرفیت آن در خدمات فنی ومهندسی و تولید تجهیزات بی سابقه است، ادامه داد: این صنعت به شدت می تواند کمک حال دولت ایران در تامین برق و ارز آوری شود. به شرط اینکه کار برای فعالیت آن تسهیل شده و طلب آنها نیز پرداخت شود.
سعیدی با بیان اینکه مسیر بازگشت صادرات غیرنفتی ایران به مدار توسعه، از رویکردهای نوین و همکاریهای بینالمللی میگذرد، ادامه داد: تنها با بهرهگیری از ظرفیتهای فناورانه، مشارکت بخشخصوصی و دیپلماسی اقتصادی نوآورانه است که میتوانیم تراز تجاری منفی فعلی را به نفع صادرات مثبت تغییر دهیم.
۳ خواسته اصلی بخش خصوصی از دولت چهاردهم
او تاکید کرد کرد که خواسته ما از دولت چهاردهم این است که بخش خصوصی اعتماد کند چرا که با کمک بخش خصوصی بسیاری از مشکلات قابل حل خواهد بود.
متاسفانه قراردادها عموما یک طرفه به نفع دولت است. ضمن اینکه دولت ها همین اندک تعدات خود را نیز نمی پذیرند و به درستی آنها را اجرا نمی کنند
پرداخت طلب های بخش خصوصی و اصلاح قراردادها از دیگر خواسته های عضو هیات مدیره سندیکای صنعت برق بود که در توضیح آن گفت: متاسفانه قراردادها عموما یک طرفه به نفع دولت است. ضمن اینکه دولت ها همین اندک تعدات خود را نیز نمی پذیرند و به درستی آنها را اجرا نمی کنند. اصلاح قوانین ارزی و بانکی و گمرکی از مهم ترین خواسته های ما از دولت است.
نظر شما