۲۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۳
از دلار فرار کنید مگر ترامپ به وعده های اقتصادی اش پشت کند
امریکا در معرض بدهی خطرناک ناپایدار

از دلار فرار کنید مگر ترامپ به وعده های اقتصادی اش پشت کند

بهترین نتیجه اقتصادی در دولت دوم ترامپ می تواند این باشد که ترامپ بسیاری از پیشنهادات اقتصادی رادیکال خود را در جریان مبارزات انتخاباتی معکوس کند. در غیر این صورت باید از دلار فرار کرد.

بازار؛ گروه بین الملل: «دزموند لاچمن» در طی مقاله ای که در سایت تحلیلی نشنال اینترست منتشر شد نوشت: منچن، روزنامه نگار فقید آمریکایی مشهور می‌نویسد «دموکراسی نظریه‌ای است که در آن مردم عادی می‌دانند چه می‌خواهند و سزاوار آن هستند که آن را خوب و سخت به دست آورند.» پس از پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ۲۰۲۴، مردم آمریکا به زودی متوجه منظور منچن خواهند شد. اگر ترامپ برنامه اقتصادی را که در مبارزات انتخاباتی بیان کرد، اجرا کند، اقتصاد آمریکا در چهار سال آینده با چالش های بسیار سختی مواجه خواهد شد.
با سیاست بودجه ترامپ شروع می کنیم که بدهی عمومی آمریکا را در مسیری واقعا ناپایدار قرار می دهد. رئیس جمهور منتخب در مبارزات انتخاباتی وعده داده بود که مالیات را کاهش دهد. از جمله وی قول داد که قانون کاهش مالیات و مشاغل سال ۲۰۱۷ را تمدید کند، نرخ مالیات شرکت ها را از ۲۱ درصد به ۱۵ درصد کاهش دهد و مالیات بر مزایای تأمین اجتماعی را حذف کند. با کنترل احتمالی جمهوری خواهان بر هر دو مجلس کنگره، آقای ترامپ مشکل کمی در تصویب برنامه کاهش مالیات تهاجمی خود خواهد داشت.

اگر ترامپ برنامه اقتصادی را که در مبارزات انتخاباتی بیان کرد، اجرا کند، اقتصاد آمریکا در چهار سال آینده با چالش های بسیار سختی مواجه خواهد شد

حتی قبل از پیروزی ترامپ در انتخابات، دفتر بودجه کنگره (CBO) هشدار می داد که کشور در مسیر بدهی عمومی خطرناک ناپایدار قرار دارد. بر اساس سیاست‌های فعلی، انتظار می‌رود کسری بودجه برای سال‌های آینده در حدود ۶ درصد تولید ناخالص داخلی باقی بماند. در عین حال تا سال ۲۰۳۴، نسبت بدهی عمومی به تولید ناخالص داخلی پیش بینی شده بود که از ۱۲۰ درصد تولید ناخالص داخلی فراتر رود. این امر بدهی دولت آمریکا را نسبت به درآمد در سطح بالاتری نسبت به وضعیت بلافاصله پس از جنگ جهانی دوم قرار می دهد.
پیشنهادهای بودجه ترامپ وضعیت بدهی عمومی خطرناک را به میزان قابل توجهی بدتر می کند. بر اساس گزارش کمیته بودجه، طی یک دهه آینده پیشنهادهای کاهش مالیات ترامپ ۷.۷۵ تریلیون دلار به بدهی ملی اضافه خواهد کرد. این نسبت بدهی عمومی به تولید ناخالص داخلی را تا سال ۲۰۳۵ به ۱۴۳ درصد می رساند.
یکی از آسیب‌پذیری‌های اقتصادی آمریکا این است که دولت‌ها و بانک های خارجی از جمله بانک مرکزی چین، مالک بخش بزرگی از بدهی‌های آن هستند و به کسری‌های بودجه بزرگ کمک می‌کنند. این امر این احتمال واقعی را افزایش می دهد که آمریکا شاهد بازگشت مراقبان اوراق قرضه و تجربه بحران دلار باشد. تا زمانی که سیاستمداران آمریکا روش‌های خود را اصلاح نکنند، در مقطعی باید از دارندگان اوراق قرضه انتظار داشته باشند که برای جبران خطر افزایش مجدد تورم، نرخ‌های بهره بالاتری را برای دارایی‌های اوراق خود درخواست کنند. نرخ های بهره بالاتر به نوبه خود فشار بیشتری بر بودجه دولت وارد می کند و مالیه عمومی آمریکایی ها را بیش از پیش ناپایدار می کند.

سیاست اول آمریکا ترامپ می‌تواند سیاست تجاری تلافی جویانه چین و اروپا را در قالب تعرفه‌های بالاتر بر واردات آمریکا به دنبال داشته باشد

یکی دیگر از محورهای برنامه اقتصادی ترامپ، توسل به تعرفه های وارداتی در مقیاس وسیع است. وی تعرفه ۶۰ درصدی برای همه واردات از چین و تعرفه ۱۰ تا ۲۰ درصدی برای همه واردات از بقیه شرکای تجاری آمریکا وضع خواهد کرد. هدف ادعا شده از این تعرفه ها بازگرداندن مشاغل تولیدی به خانه و کاهش کسری تجاری است. یکی از اشکالات عمده توسل گسترده به تعرفه ها این است که قیمت واردات را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد؛ که به نوبه خود ضربه سختی به جیب مردم عادی می زند و بر تورم می افزاید. به گفته موسسه اقتصاد بین‌الملل پترسون، پیشنهاد تعرفه‌ای ترامپ برای یک خانواده معمولی آمریکایی در توزیع درآمد متوسط حدود ۲۶۰۰ دلار در سال هزینه خواهد داشت.
یکی دیگر از اشکالات عمده برنامه «اول آمریکا» این است که می تواند اقتصاد چین و اروپا را که در حال حاضر ضعیف است وارد رکود کند. همچنین می‌تواند سیاست تجاری تلافی جویانه چین و اروپا را در قالب تعرفه‌های بالاتر بر واردات آمریکا به دنبال داشته باشد.
گویی همه این موارد دلیل کافی برای نگرانی در مورد چشم انداز اقتصادی آمریکا نیست، ترامپ قول داده است ۱۱ میلیون مهاجر غیرقانونی را اخراج کند. اگر چنین برنامه ای اجرا شود، به طور قطع فشار صعودی بر قیمت مواد غذایی وارد شده و باعث اختلال در تولید در صنایعی می شود که تعداد زیادی از کارگران مهاجر را استخدام می کنند.
بهترین نتیجه ای که می‌توانیم از نظر اقتصادی در دولت دوم ترامپ به آن امیدوار باشیم این است که ترامپ از بسیاری از پیشنهادهای اقتصادی که در مسیر مبارزات انتخاباتی ارائه کرده بود، عقب نشینی کند. در غیر این صورت، ما باید خود را برای بازگشت نهایی حامیان اوراق قرضه، فرار از دلار آمریکا و برخی سورتمه‌های اقتصادی بسیار خشن آماده کنیم.

کد خبر: ۳۱۱٬۰۴۷

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha