بازار؛ گروه استان ها: پنبه از مهمترین محصولات کشاورزی است که امروزه به علت مقاومت بالا در مقابل خشکی و کم آبی، قابلیت شستشو، دوام، استحکام، قابلیت هدایت بخار آب، دوام شیمیایی، نرمی، قابلیت انعطاف و سهولت آب رفتن یا تجمع اولیه در صنایع مختلف از اهمیت بسزایی برخوردار است.
از سوی دیگر پنبه علاوه بر تامین مواد اولیه صنایع نساجی و روغن کشی در اشتغال زایی نیز نقش مهمی ایفا میکند که همین امر موجب شده در سنوات اخیر پنبه از جمله محصولات کشاورزی به شمار رود که نزد کشاورزان دارای محبوبیت بسیاری می باشد.
شایان ذکر است این محصول در استان ایلام هم از پتانسیل خوبی برای کاشت داشت و برداشت برخوردار بوده که در این راستا چند سالیست برخی کشاورزان ایلامی زمینهای کشاورزی خود را به کاشت پنبه اختصاص داده و از مزیتهای آن بهرهمند میگردند؛ با این حال تولید پنبه در استان ایلام رونق چندانی نداشته و از پتانسیلهای موجود در این حوزه آنگونه که باید استفاده نشده است.
بررسیها نشان داده نبود نیروهای متخصص و عدم آگاهی کشاورزان از جمله دلایلی محسوب میشود که موجب شده کشت پنبه در استان رونق چندانی نداشته باشد، چرا که پنبه گیاهی حساس بوده و همواره نیازمند برخورداری از نیروهای متخصص و مراقبتهای ویژه است.
بی توجهی به کاشت پنبه در ایلام
رضا نوراللهی کارشناس کشاورزی در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: پنبه به عنوان یک گیاه صنعتی که طلای سفید هم نامیده شده، در طیف وسیعی از بخشهای اقتصادی از جمله تأمین غذا (روغن)، الیاف مورد نیاز انسان، غذای دام (کنجاله) و مصارف دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
وی افزود: این محصول همواره به علت اینکه در صنایع مختلف استفاده می شود از نظر قابلیت ایجاد ارزش افزوده و اشتغال زایی هم دارای اهمیت فراوانی در بخش اقتصاد و اشتغال بوده؛ همچنین عدم رقابت الیاف مصنوعی با الیاف پنبه در بازار جهانی، ضرورت توجه به کاشت گیاه پنبه را افزایش داده است.
نوراللهی ادامه داد: علارغم اینکه استان ایلام از ظرفیت آبهوایی بالایی جهت کاشت پنبه برخوردار است متاسفانه عدم توجه به تولید داخلی در استان باعث شده چندان به کاشت این محصول توجه جدی نشود؛ از سوی دیگر کشت موفق پنبه بستگی به آبیاری منظم و کافی و مراقب ویژه دارد که اگر این مهم حاصل نشود، رشد گیاه عملکرد مناسبی نداشته و ضرر و زیان فراوانی به همراه داردو همین امر نیز تاثیر بسزایی بر کاهش رغبت کشاورزان ایلامی برای کاشت پنبه داشته است.
مجری طرح تحقیقاتی کشت پنبه: با توجه به اینکه کاشت پنبه نقش بی بدلی در کاهش وابستگی کشور به پنبه وارداتی دارد و همچنین در صنعت نساجی نیر اشتغالزایی کرده و از خروج ارز جلوگیری می کند، تولید و افزایش سطح زیر کشت آن در استان ضروری بوده و باید مورد توجه مسئولان و کشاورزان قرار گیرد
وی اضافه کرد: از این رو به منظور افزایش سطح زیر کشت پنبه در استان باید اقدامات اساسی جهت آموزش اصولی کشت پنبه به کشاورزان، پرداخت تسهیلات و حمایت از آنان توسط مسئولان مربوطه لحاظ گردد.
لزوم تولید پنبه در استان
طاهره امامی مجری طرح تحقیقاتی کشت پنبه در ایلام در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: کشت پنبه در استان ایلام به دلیل ویژگیهای اقتصادی و اقلیمی و همچنین داشتن تعداد زیادی روز آفتابی و بدون یخبندان دارای مزایای رقابتی و اقتصادی بالایی بوده، به گونه ای که کشت آن میتواند مزیت های فراوانی در حوزه اقتصادی و اشتغالزایی به همراه داشته باشد.
وی افزود: البته پنبه حساسیت بالای داشته و هرگونه تنش خشکی و دمای بالا میتواند باعث ریزش گلها و غنچههای پنبه شود، از این رو باید با انجام تحقیقات اصولی، آموزش کشاورزان و اخذ برنامه های کاربردی مناطق مناسبی برای کاشت پنه در استان انتخاب گردد، چرا که مدیریت دقیق میتواند ظرفیت عملکرد این گیاه را تا حدود ۹۰ درصد افزایش دهد.
امامی در پایان گفت: با توجه به اینکه کاشت پنبه نقش بی بدلی در کاهش وابستگی کشور به پنبه وارداتی دارد و همچنین در صنعت نساجی نیر اشتغالزایی کرده و از خروج ارز جلوگیری می کند، تولید و افزایش سطح زیر کشت آن در استان ضروری بوده و باید مورد توجه مسئولان و کشاورزان قرار گیرد.
ایلام ظرفیتهای خوبی در کاشت پنبه دارد
حشمت عزیزان رئیس جهاد کشاورزی ایلام نیز با گفت: کاشت پنبه در استان ایلام به عنوان یکی از بخشهای مهم کشاورزی شناخته میشود، این محصول با توجه به شرایط اقلیمی مناسب استان، میتواند نقش مؤثری در توسعه اقتصادی منطقه ایفا کند.
وی افزود: پنبه به عنوان یک محصول استراتژیک، نه تنها در تأمین الیاف مورد نیاز صنایع نساجی، بلکه در تولید روغن گیاهی نیز اهمیت زیادی دارد. با توجه به این که پنبه یکی از محصولات پرتقاضا در بازار داخلی و خارجی است، ما در تلاش هستیم تا با آموزش کشاورزان و بهبود روشهای کشت، بهرهوری این محصول را افزایش دهیم.
رئیس جهاد کشاورزی استان ایلام خاطرنشان کرد: یکی از چالشهای اصلی در کشت پنبه، آگاهی ناکافی کشاورزان از تکنیکهای نوین کشت و مدیریت آفات است. برای حل این مشکل، برنامههای آموزشی و کارگاههای عملی برای کشاورزان برگزار میشود تا آنها با جدیدترین روشها و تکنولوژیهای کشاورزی آشنا شوند.
این مسئول همچنین به اهمیت استفاده از بذرهای اصلاحشده اشاره کرد و گفت: بذرهای اصلاحشده میتوانند به افزایش کیفیت و کمیت تولید پنبه کمک کنند؛ لذا ما در جهاد کشاورزی استان، برنامههایی برای توزیع بذرهای با کیفیت و مقاوم به آفات داریم.
پنبه از مهم ترین و اصلی ترین گیاهان تولید کننده الیاف طبیعی است که در صنایع متنوع و گوناگون مصرف دارد، همچنین رونق تولید آن در استان منجر به اشتغالزایی، توسعه اقتصادی و درآمد زایی، برای کشاورزان هم استانی میشود، از این رو امیدواریم با اخد اقدامات مناسب تولید پنبه در استان افزایش یابد.
نظر شما