امید محمدی؛ بازار: صنعت و بازار خودرو با سکان داری سید محمد اتابک در وزارت صمت نیازمند تغییرات بنیادین اعم از؛ آزادسازی قیمت، عدم تصدی گری، تداوم واردات و حذف رانت است. باتوجه به اینکه بازار خودرو از کالا مصرفی خارج و تبدیل به یک بازار سرمایه ای شده است، وزارت صمت دولت چهاردهم با تدوین استراتژی باید اقدام به مدیریت خروج خودرو از محصول سرمایه ای به کالا مصرفی کند. بازار خودرو کشور به علت ورود خودروهای الکتریکی همچنان در شوک قرار دارد، شاید زمان آن رسیده که اسناد بالادستی وظایف دولت، تولیدکننده و مصرف کننده را در چنین شرایطی تعیین کند، از همین رو جهت بررسی مشکلات صنعت با مصطفی پوردهقان عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی به گفت و گو پرداختیم؛
* باتوجه به سکان داری سید محمد اتابک در وزارت صمت، این وزارتخانه باید چه سیاستی را جهت تنظیم بازار خودرو دنبال کند؟ آیا واردات خودرو در دولت چهاردهم باید نسبت به تولید تقویت شود؟
در حوزه اقتصاد دوگانه تولید و واردات نداریم؛ بلکه به دنبال تنظیم تعادل عرضه و تقاضا هستیم. بارها از دولت درخواست شده که وارد این فضا دوگانه حتی با نیت خیر نشود. دخالت دولت در صنعت و بازار خودرو منجربه ناکارآمدی و افزایش نارضایتی می شود. طی چهار دهه اخیر متاسفانه وضعیت صنعت و بازار خودرو با مداخله دولت ها همراه بود؛ اکنون وقت آن رسیده که دولت به بازار احترام بگذارد.
در زمان بررسی صلاحیت سید محمد اتابک جهت سکان داری وزارت صمت به ایشان اعلام کردیم که بهترین فرمول بهبود صنعت و بازار خودرو ورود تکنولوژی روز است
* پیشتر اشاره کردید دولت به بازار خودرو احترام بگذارد، برای بهبود این بازار باید وزارت صمت چه اقدامی انجام دهد؟
طی چهار دهه گذشته وضعیت تولید کنندگان خودرو در کشور تغییرات اساسی داشته، بنابراین به صورت آنی و فوری نمی توان آن را اصلاح کرد. در زمان بررسی صلاحیت سید محمد اتابک جهت سکان داری وزارت صمت به ایشان اعلام کردیم که بهترین فرمول بهبود صنعت و بازار خودرو ورود تکنولوژی روز است. باید صنعت خودرو کشور با شرکت های خودروساز چند ملیتی تعامل و همکاری داشته باشد تا تولید و کیفیت افزایش یابد. از سوی تولید کنندگان داخلی نیز باید به سمت محصولات خاص مانند خودروهای الکتریکی و هیبریدی باید حرکت کنند.
* شما به فرمولی جهت اصلاح صنعت و بازار خودرو اشاره کردید، آیا زمان خروج دولت از تصدی گری در صنایع خودروسازی فرا رسیده؟
بله، دولت نهتنها باید از صنعت خودرو بلکه در تمام بازارها مانند بازار سرمایه باید تصدی گری را رها کند. گاهی شاهد هستیم که با یک بخشنامه یا یک خبر صنعت و بازار دچار شوک می شود، اقتصاد دستوری باید در دولت چهاردهم حذف و وزارت صمت نیز به جایگاه نظارتی خود بازگردد. باتوجه به شرایط فعلی کشور تنها راه حل بازگشت دولت به جایگاه نظارتی و عدم دخالت در تمام حوزه های اقتصادی است.
از خودرو که کالای مصرفی است، بازار سرمایه ای ساختیم تا عده ای با شرکت در لاتاری خودرو به صورت آنی ۵۰۰ میلیون تومان سود کنند
* به عنوان پرسش پایانی، نظر شما در مورد قرعه کشی اخیر گروه صنعتی ایران خودرو چیست؟
ابتدا باید اشاره داشت که اقتصاد دان های بزرگ دنیا باید جهت آموختن درس های مدیریتی به کشور ما بیایند، از خودرو که کالای مصرفی است، بازار سرمایه ای ساختیم تا عده ای با شرکت در لاتاری خودرو به صورت آنی ۵۰۰ میلیون تومان سود کنند. متاسفانه در چرخه این شیوه معیوب تمام زنجیره بازنده هستند؛ تولید کننده زیان می دهد و مصرف کننده از کیفیت رضایت ندارد. تداوم این شیوه و وضعیت فعلی اقتصاد در شان کشور نیست.
نظر شما