بازار؛ گروه استانها: بنا بر گفته مسئولان هرگونه سهلانگاری در رعایت موازین بهداشتی و فاصلهگذاری فیزیکی در اجتماع باعث مواجهه با وضعیتی بدتر از گذشته در خصوص شیوع بیماری ویروسی همهگیر کرونا میشود و لذا با ازسرگیری روابط تجاری و همچنین پذیرش گردشگران خارجی بسیاری از مردم بیم آن رادارند که انتقال ویروس از برخی کشورهای همسایه با شدت بیشتر مشهد مقدس را از همین وضعیت قرمز کنونی نیز فراتر براند.
مشهد میزبان گردشگران سلامت
در طول سال بنا بر آمارهای رسمی گردشگران سلامت از ۵۶ ملیت مختلف در مشهد پذیرش میشوند که بیشتر آنها به ترتیب از کشورهای عراق، افغانستان، بحرین، ترکمنستان، پاکستان و کویت هستند.
پذیرش و ویزیت افزون بر ۱۰۰ هزار نفر گردشگر سلامت و همچنین دریافت خدمات درمانی افزون بر ۲۲ هزار گردشگر سلامت در مراکز بیمارستانی و مراکز جراحی محدود زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد خود گواه اهمیت این شهر پس از پایتخت است.
بنا بر اعلام اداره گردشگری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، پارسال با سفر ۵۵۰ هزار بیمار خارجی نیازمند درمان تخصصی از کشورهای همسایه به ایران افزون بر ۷۰ هزار نفر آنها در بیمارستانهای کشورمان بستریشده و بقیه نیز خدمات سرپایی پزشکی دریافت کردندکه خراسان رضوی پس از تهران دومین مقام پذیرش کننده را دارد.
راهاندازی دبیرخانه گردشگری سلامت
رئیس انجمن گردشگری سلامت خراسان رضوی در گفتوگو با بازار بابیان اینکه کرونا در کاهش تعداد گردشگران سلامت تأثیر سویی داشته است، اظهار میکند: مشهد به دلیل امکانات مناسب و البته قیمت بسیار مطلوب به مکانی امن برای گردشگران سلامت تبدیلشده است که البته ساماندهی و رصد گردشگران ضرورتی اجتنابناپذیر است.
حسین نکونام با اشاره به راهاندازی سامانه گردشگری سلامت در خراسان رضوی بیان میکند: راهاندازی سامانه جامع گردشگری سلامت بسیار مؤثر بوده است زیرا پیشازاین گزارشهای اشتباهی به وزارت امور خارجه ارسال میشد که با راهاندازی این سامانه مشخص شد ما بیش از ۶۰ هزار گردشگر سلامت از کشور افغانستان پذیرش کردهایم.
وی همچنین عنوان میکند: طبق آمارهای بهدستآمده مشابه همین تعداد نیز بیمار گردشگری سلامت از کشور عراق در سامانه جامع ثبتنام و در بیمارستانهای مشهد خدمترسانی شدهاند و لذا در حال حاضر نیز تمامی شرکتهای حوزه گردشگری سلامت درسته شهر در این سامانه ثبتنامشدهاند.
آمار شفاف
رئیس انجمن گردشگری سلامت خراسان رضوی بابیان اینکه هماکنون در چهار شهر عراق شامل هرات، مزار شریف، کابل، قندهار و جلالآباد نمایندگان شرکتهای ایران حضور دارند و تمامی مراحل ثبتنام و دریافت مدارک پزشکی و هویتی افراد در سامانه ثبت میشود، ادامه میدهد: تمام این افراد و پروندهها توسط وزارت امور خارجه قابلپیگیری است.
نکونام خاطرنشان میکند: پیشازاین ارسال اطلاعات از روشهای غیررسمی و با شبکههای اجتماعی انجام میشد که علاوه بر ناامنی امکان آمارگیری وجود نداشت اما با راهاندازی این سامانه ۹۰ درصد آمارها بهصورت رسمی ثبت میشود.
وی با اشاره به اینکه انجمن حرفهای گردشگری سلامت استان نخستین انجمن حرفهای سلامت کشور و پیشرو در صنعت گردشگری سلامت در سطح کشور است، میافزاید: طبق مصوبه کمیته گردشگری استان، ساماندهی مترجمان و راهنمایان حوزه سلامت به این انجمن واگذارشده است.
تشکیل اولین دبیرخانه گردشگری سلامت
رئیس انجمن گردشگری سلامت خراسان رضوی ابراز میکند: اگر کرونا پیش نمیآمد ما تاکنون تمامی راهنمایان حوزه گردشگری سلامت را شناسنامهدار و ساماندهی کرده بودیم و هیچ شخصی بدون مجوز امکان فعالیت در سطح شهر را نداشت.
نکونام اظهار میکند: البته این نوید را میدهیم که با پیگیریهای صورت گرفته در کمیته گردشگری استانداری، اولین دبیرخانه گردشگری سلامت باهدف راهاندازی نمایشگاه در سال آینده تشکیل خواهد شد و اگر شرایط شیوع ویروس کرونا بهبود یابد این برنامه بهعنوان اولین نمایشگاه تخصصی گردشگری سلامت در سطح منطقه در سال جاری آغاز به کار خواهد کرد.
ایجاد اطمینان متقابل
معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی نیز بابیان اینکه مشهد مقدس در حوزه گردشگری سلامت میتواند پیشتاز باشد به بازار گفت: به دلیل وجود بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا (ع) و از سوی دیگر وجود پزشکان و کادر درمانی مجهز و هزینههای مناسب درمانی این شهر از ظرفیت مطلوبی برخوردار است.
محمدصادق براتی تشکیل هلدینگ گردشگری سلامت در استان را یکی از اقدامات این معاونت یادکرده و افزود: اگر بتوانیم طرح مبدأ به مبدأ زیارت را در حوزه گردشگری سلامت نیز پیاده و فرآیندهایی برای آن تعریف کنیم بطوریکه تمام اقدامات گردشگر از زمان ورود و درمان تا لحظه خروج از کشور را پیگیری و رصد کرد میتوان اطمینان مناسبی برای پیگیری طرحهای گردشگری سلامت داشت.
با توجه به اینکه بسیاری از گردشگران سلامت در این استان از کشورهای افغانستان و عراق هستند پرداختن به مشکلات و موانع این حوزهها در شرایط خاص کنونی بهخصوص گردشگران سلامت کشور افغانستان مهم و اساسی است
وی ادامه داد: انجمن و شرکتهای تسهیلگر گردشگری سلامت تاکنون در این زمینه پیگیریها و اقدامات شایستهای انجام دادهاند که میتواند ظرفیتهای اقتصادی مطلوبی را در استان ایجاد کند.
پروتکلهای بهداشتی گردشگران خارجی
معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی تدوین و تکمیل پروتکلهای بهداشتی زائران و گردشگران خارجی سلامت در استان را بهمنظور ایجاد فضایی امن برای این گردشگران و همچنین میزبان دانست و افزود: با توجه به شرایط کرونا، گردشگران سلامت که وارد کشور میشوند باید اطمینان داشته باشند که در فضایی سالم و ایمن میتوانند پیگیر امور مربوط به درمان خود باشند.
براتی تأکید کرد: سازوکار تعریفشده ما باید بهگونهای باشد که اطمینان داشته باشیم گردشگران سلامت ناقل بیماری کرونا نیستند که این مستلزم تدوین پروتکلهای دقیق و کنترلهایی در مبدأ است.
وی بابیان اینکه در شیوهنامههای تدوینشده باید ملاحظات لازم برای پذیرش گردشگران سلامت در مطبها و کلینیکهای شخصی در نظر گرفته شود تا از بروز برخی تخلفات جلوگیری شود، ادامه داد: با توجه به اینکه بسیاری از گردشگران سلامت در این استان از کشورهای افغانستان و عراق هستند پرداختن به مشکلات و موانع این حوزهها در شرایط خاص کنونی بهخصوص گردشگران سلامت کشور افغانستان مهم و اساسی است.
نظر شما