سمیه شوریابی؛ بازار: سید ابراهیم رئیسالساداتی در ۲۳ آذرماه ۱۳۳۹ در محله نوغان شهر مشهد به دنیا آمد، پدر وی اهل دشتک زابل از منطقه سیستان است، وی در پنج سالگی پدر خود را از دست داد، او در سن ۱۵ سالگی وارد حوزه علمیه قم شد و تحصیلات حوزوی خود را تا سطح چهار فقه و اصول در مدرسه حقانی ادامه داد.
علی مشکینی، حسین نوری همدانی، محمد فاضل لنکرانی، ابوالقاسم خزعلی، فاضل هرندی، ستوده، مروی خراسانی، مجتبی تهرانی، مرعشی، سید محمود هاشمی شاهرودی و مرتضی مطهری از جمله استادان وی بودهاند.
رئیسی در سال ۱۳۸۰ در کنکور دکتری مدرسه عالی شهید مطهری پذیرفته شد و در سال ۱۳۹۲ مدرک دکتری فقه و حقوق خصوصی را از مدرسه عالی شهید مطهری اخذ کرد، وی همچنین دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق بینالملل خصوصی بوده است.
ورود به عرصه مدیریت
ورود آیت الله رئیسی به عرصه مدیریت از سال ۱۳۵۹ و با حضور در جایگاه دادیاری شهرستان کرج آغاز شد و پس از مدتی با حکم شهید قدوسی، به سمت دادستان کرج منصوب شد، موفقیت او در ساماندهی وضعیت پیچیده این شهر موجب شد تا پس از دو سال در تابستان ۱۳۶۱ همزمان با دادستانی شهر کرج، مسئولیت دادستانی شهر همدان را نیز عهده دار شود، حضور همزمان او در این دو مسئولیت، برای مدتی ادامه یافت تا آنکه به عنوان دادستان استان همدان معرفی شد و از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۳، در این سمت خدمت نمود.
آیت الله رئیسی در سال ۱۳۶۴ به عنوان جانشین دادستان انقلاب تهران منصوب شد و به این ترتیب، دوره مدیریت قضایی ایشان در تهران آغاز شد، به دنبال موفقیت وی در حل پرونده های قضایی پیچیده، امام خمینی (ره) طی احکام ویژه و مستقیم، ایشان و حجه الاسلام نیری را برای رسیدگی به مشکلات اجتماعی در برخی استانها از جمله لرستان، کرمانشاه و سمنان مأمور کرد.
بعد از رحلت امام (ره) آیت الله سید ابراهیم رئیسی با حکم رئیس قوه قضائیه وقت به سمت دادستان تهران منصوب شد و از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ به مدت پنج سال این مسئولیت را برعهده داشت، ایشان از سال ۱۳۷۳ به ریاست سازمان بازرسی کل کشور منصوب شد که خدمت ایشان در این سمت تا سال ۱۳۸۳ ادامه یافت، دوره مدیریت آیت الله رئیسی بر سازمان بازرسی کل کشور نقطه عطفی در زندگی ایشان بود وی که یک مدیریت کلان ملی را به مدت ده سال تجربه می کرد با اتکاء به تجربیات اندوخته خود نظارت بر دستگاههای اداری را متحول و نظام مند کرد، سازمان بازرسی کل کشور در زمان تصدی ایشان با توسعه متوازن ساختاری مواجه شد و به عنوان یکی از ارکان نظارتی نظام جمهوری اسلامی تثبیت شد. این دوران که با روی کارآمدن دولت اصلاحات همزمان بود بسیاری از گره های نظام اداری و اقتصادی شناسایی و راهکار برون رفت از زمینه فساد در آن تدوین شد، بعضی پرونده های جنجالی مفاسد اقتصادی محصول فعالیت شبانه روزی آیت الله رئیسی و همکارانش در این سازمان و در آن دوره بود.
آیت الله رئیسی از سال ۱۳۸۳ تا سال ۱۳۹۳، به مدت ده سال معاون اول قوه قضائیه بود، ایشان که دو رئیس قوه را در این سمت تجربه می کرد به عنوان یکی از مسئولان ارشد قضایی کشور مسئولیت سازماندهی و اداره تشکیلاتی این مجموعه را بر عهده داشت و از سال ۱۳۹۳ تا اسفند ۱۳۹۴ نیز به عنوان دادستان کل کشور خدمت نمود.
آیت الله رئیسی از سال ۱۳۹۱ تا سال ۱۴۰۰ با حکم مقام معظم رهبری، دادستان ویژه روحانیت نیز بود، در سال ۱۳۷۶، ایشان به پیشنهاد برخی اعضای مؤثر جامعه روحانیت مبارز از جمله آیت الله مهدوی کنی و تصویب شورای مرکزی جامعه روحانیت به عضویت در آن شورا در آمد
در اسفند ۱۳۹۴، آیت االله رئیسی با حکم آیت الله العظمی خامنهای (مدظله العالی) به تولیت آستان قدس رضوی منصوب شد، ایشان در سه سال فعالیت در سمت تولیت آستان قدس رضوی، اقدامات مؤثری در چارچوب خدمت مؤثر به حرم نورانی حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) و ارائه خدمات به زائران این بارگاه قدسی در پایتخت معنوی ایران اسلامی انجام داد؛ رسیدگی به امور زائران بارگاه مقدس امام هشتم(ع)، خدمت به مجاوران و به ویژه مستمندان و مستضعفان حرم رضوی، ترویج معارف قرآنی و مکتب اهل بیت(ع) در جهان اسلام، بهره مند ساختن تهیدستان نقاطی از کشور که موقوفات آستان قدس در آن قرار دارد و سامان بخشیدن به بنگاههای اقتصادی و خدماتی آستان قدس رضوی، موارد مورد تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی در منشور هفتگانه حکم انتصاب آیت الله رئیسی در سمت تولیت آستان قدس رضوی بودند.
آیت الله رئیسی در ۱۶ اسفند سال ۱۳۹۷ با حکم رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) به ریاست قوه قضائیه منصوب شدند، عملکرد دستگاه قضا در دوران ریاست جناب آقای رئیسی به دلایلی چند، تراز این دستگاه را در نظام حکمرانی جمهوری اسلامی بالا برد، آیت الله رئیسی با مدیریت میدانی و پیگیری و رسیدگی نزدیک به مشکلات قضائی مردم، برخورد قاطع و بدون اغماض با مفسدان اقتصادی، تدوین و نهایی کردن سند تحول قضایی و هوشمند سازی قوه قضائیه، گام های جدی در جهت ارتقای عدالت قضایی برداشت تا جایی که رهبر معظم انقلاب انجام این تحول و ایجاد امید در دل مردم را ستودند.
انتخابات ریاست جمهوری
در انتخابات ریاست جمهوری ایران که در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ۹۶ برگزار شد، رئیسی با کسب ۱۵٬۷۸۶٬۴۴۹ رای و ۳۸٫۳۰٪ آرا نفر دوم شد و حسن روحانی با کسب ۲۳٬۵۴۹٬۶۱۶ رای و ۵۷٫۱۳٪ آرا پیروز انتخابات شد، این بالاترین رأی برای رقیب رئیسجمهور مستقر در تاریخ انتخابات ریاستجمهوری ایران است، پیش از این بالاترین میزان متعلق به میرحسین موسوی در انتخابات ریاستجمهوری ۱۳۸۸ با ۱۳ میلیون رأی و ۳۳٪ رأی بود.
پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰
سید ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ نامزد شد و با کسب ۱۷,۹۲۶,۳۴۵ رأی پیروز نهایی این انتخابات لقب گرفت.
دولتی که تحویل رئیسی شد؛ کسری بودجه بیش از ۳۰۰ هزار میلیاردی، خزانه منفی ۴۴ هزار میلیاردی و آوار مصائب کشور که فوری ترین آن کرونا بود میراثی شد که روی دستان رئیسی و دولتمردان تازه نفس افتاد
ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی در پی پیروزی وی در انتخابات ریاستجمهوری ایران سال ۱۴۰۰ آغاز شد، حکم ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی در ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ در مراسمی از سوی سید علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، تنفیذ شد و او به عنوان هشتمین رئیسجمهور ایران آغاز به کار کرد، مراسم تحلیف او در ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، رئیسی در این مراسم دولت خود را مدافع حقوق بشر خواند و از دیپلماسی با هدف لغو تحریمها علیه ایران و بهبود روابط این کشور با کشورهای منطقه استقبال کرد، مقامهای کشوری و لشکری و مهمانهای خارجی از جمله رؤسای جمهوری افغانستان و عراق، نخست وزیران ارمنستان و الجزایر، رئیسان مجلس ترکیه، سوریه، نیجر، ازبکستان و تاجیکستان، رئیس سنای پاکستان، معاون رئیسجمهور ونزوئلا، وزیران امور خارجه بوسنی و هرزگوین، بولیوی، کویت، نیکاراگوئه و عمان و قائممقام سیاست خارجی اتحادیه اروپا از جمله مهمانان این مراسم بودند.
بر اساس آمار موجود دولتی که تحویل رئیسی شد؛ کسری بودجه بیش از ۳۰۰ هزار میلیاردی، خزانه منفی ۴۴ هزار میلیاردی و آوار مصائب کشور که فوری ترین آن کرونا بود میراثی شد که روی دستان رئیسی و دولتمردان تازه نفس افتاد.
دستاوردهای اقتصادی دولت سیزدهم
اقدامات و دستاوردهای دولت سیزدهم که با تمام ضعف ها و نقدهای وارده به این دولت به ثمر رسید:
رشد اقتصادی مثبت ۴ درصدی پس از ۱۰ سال
دولت رئیسی توانست با یک شیب ملایم رشد اقتصادی کشور را پس از یک رکود ۱۰ ساله با رشد اقتصادی صفر درصد مثبت کند و در گام اول به ۳ درصد و بعد از آن به ۴ درصد برساند، این افتخار تنها ادعای آمارهای داخلی نیست بلکه صندوق بین المللی پول و همچنین بانک جهانی نیز آن را تأیید کرده اند.
جهش صادرات نفت خام و میعانات گازی
دولت رئیسی توانست فروش نفت را به سه میلیون بشکه برساند و جایگاه سوم اوپک را مجدد از آن خود کند، دستیابی به این هدف در حالی رخ داد که کشور این حجم از فروش نفت را پس از سال ۹۷ و آغاز تحریم های ظالمانه تجربه نکرده بود، وزیر نفت اذعان دارد که صنعت نفت ایران هماکنون در خط مقدم جنگ اقتصادی قرار دارد و بالاترین تحریمها بر این صنعت اعمال شده است.
کاهش نرخ رشد نقدینگی
روند رشد دوازده ماهه پایه پولی با آغاز به کار دولت سیزدهم و متأثر از رویکرد انضباط گرایانه دولت و سیاستهای پولی و نظارتی فعال بانک مرکزی به طور قابل ملاحظهای کاهشی بوده و از ۴۲.۸ درصد در پایان تیرماه ۱۴۰۰ به ۳۹.۶ درصد در پایان مهرماه سال ۱۴۰۲ رسید.
سوآپ گازی ایران ترکمنستان آذربایجان پس از ۵ سال توقف
امضای قرارداد سوآپ گازی ایران با ترکمنستان و آذربایجان از سه بعد اقتصادی، سیاسی و ترانزینی برای ایران حائز اهمیت است و فواید گوناگونی دارد، همچنین نشان میدهد سیاست دولت سیزدهم در گسترش همکاریها با همسایگان مؤثر واقع شده است.
عضویت دائم در شانگهای پس از ۱۵ سال عضویت بصورت ناظر
سازمان همکاریهای شانگهای یکی از بزرگترین، مهمترین، وسیعترین و ثروتمندترین سازمانهای منطقهای جهان است و نقش بسیار مهمی در مناسبات تجاری و امنیتی جهان بازی میکند، عضویت دائم ایران در این سازمان فرصتهای بسیاری برای کشورمان از جمله در زمینه اقتصادی ایجاد میکند و موجب رشد صادرات کشورمان به کشورهای عضو این پیمان شده است.
رشد ۶۰ درصدی خرید گندم
تا پایان سال ۱۴۰۱ حجم گندم خریداری شده گندم کاران به ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تن رسید که نسبت سال ماقبل رشد ۶۰ درصدی را تجربه کرد همچنین تمام مطالبات تا پایان سال ذکر شده پرداخت شد، پیش بینی می شود تا پایان سال جاری نیز شاهد رشد این اعداد و ارقام باشیم.
کاهش نرخ بیکاری
طبق اعلام مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری تابستان ۱۴۰۲ به ۷.۹ درصد رسید که نسبت به تابستان پارسال ۱.۰ درصد کاهش یافته است.
راه اندازی کریدور شمال – جنوب
برنامه کشور ترانزیت ۲۰ میلیون تنی در کوتاهمدت (یکسال) و ترانزیت ۵۰ میلیون تنی در بلندمدت با درآمدزایی ۵۰ میلیارد دلار است، ایران قصد دارد با توسعه زیرساختها و همچنین تسهیل قوانین، دستیابی به این درآمد را ظرف چند سال آینده عملیاتی کند.
حذف ارز رانتی ۴۲۰۰ و رفع موانع تولید
توزیع رانتی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی صورت گرفت، مانع بزرگی بر سر راه کسب و کارهایی بود که دسترسی به ارز دولتی و رانت ایجاد شده نداشتند، از این جهت حذف ارز ترجیحی را میتوان مقدمه خوبی برای شفافسازی اقتصاد و حرکت به سمت تولید رقابتی عنوان کرد به علاوه با این اقدام افزایش ده برابری یارانهها پس از ۱۲ سال را شاهد بودیم.
تسهیل صدور مجوز کسب و کارها
فعال شدن پایگاه ملی مجوزها یکی از اقدامات مهم دولت بود، این پایگاه از سال ۸۶ طبق ماده ۷ قانون اجرایی شدن اصل ۴۴ باید فعال میشد اما عملاً به دلیل تعارض منافع دولتی ها تحقق پیدا نمیکرد، وزارت اقتصاد با جدیت این مسئله را دنبال کرد و روند صدور مجوزها با اصلاحی که متولی آن خود خاندوزی به عنوان نماینده مجلس در کمیسیون اقتصادی در خصوص ماده ۷ قانون اجرای اصل ۴۴ انجام داده و پس از آن در وزارت اقتصاد انجام داد تا حدود زیادی محقق شد.
رفع ممنوعیت واردات خودرو پس از ۴ سال
دی ماه سال گذشته با وارد شدن اولین محموله پس از ۴ سال ممنوعیت واردات خودرو برداشته شد، هم اکنون نیز اقداماتی در زمینه واردات خودروهای برقی و اقتصادی انجام گرفته که این خودرو ها با سیاست های اتخاذ شده به بازار تزریق می شوند.
انتشار اسامی بدهکاران کلان بانکی برای اولین بار
هدف دولت سیزدهم از افشای فهرست اسامی بدهکاران کلان بدحساب بانکی آگاهی افکار عمومی و ایجاد مطالبهگری عمومی در وصول مطالبات از چنین اشخاصی است، مردم میبایست از افرادی که بعد از چندین و چند سال از پرداخت بدهیهای خود به شبکه بانکی، امتناع میکنند و قصد پرداخت ندارند، آگاه شوند.
جلوگیری از قاچاق گسترده آرد
سامانه یکپارچه مدیریت آرد، خرید آرد توسط نانوایان، فروش آن توسط کارخانجات و حمل و نقل آرد را در کشور، ثبت و رصد میکند و مانع از قاچاق گسترده آرد میشود با اجرایی شدن تدبیر دولت بدون آنکه مشکلی در سبد نان کشور به وجود بیاید کاهش چشمگیری در مصرف آرد کشور به وجود آمد.
اجرای نسخه نویسی الکترونیکی بعد از ۱۶ سال
اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیک و عدم پذیرش نسخ کاغذی در راستای اجرای تکالیف قانونی سازمان بیمه سلامت، از ابتدای دی ماه سال ۱۴۰۰ آغاز شد.
اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری پس از ۱۴ سال
تصویب قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، پرستاران را دارای هویت و استقلال کرد، قبل از بحث مالی و ارزش ریالی، هویت بخشی و استقلالبخشی به پرستاری را باید مدنظر قرار داد که این استقلال در ابعاد حرفهای، کارایی، درآمدی و ... اتفاق افتاده است.
پوشش ۹۰ درصدی بیمه ناباروری
دولت سیزدهم در بحث نازایی مصمم است هزینههایی را که از جیب مردم پرداخت میشود، کاهش دهد؛ در این راستا خدماتی در مراکز درمان ناباروری که شامل خدمات فوق تخصصی هستند مانند خدمات IVF و روش میکرواینجکشن (ICSI) و خدمات لقاح داخل رحم و خدمت انتقال جنین در مراکز دولتی با پوشش ۹۰ درصدی تعرفه دولتی و در مراکز خصوصی و مراکز تامین اجتماعی با پوشش ۹۰ درصدی تعرفه عمومی غیردولتی در حال انجام هستند.
رونمایی از سامانه چک الکترونیکی
بانک مرکزی آبانماه سال جاری سامانه چک الکترونیک را رونمایی کرد، چک الکترونیک نوع جدیدی از چک است که با دارا بودن تمام قوانین چک کاغذی، با یک امضای الکترونیکی اعتبار پیدا کرده و به صورت دیجیتال صادر میشود این چک امنیت بیشتری در عملکرد و نقد شوندگی نسبت به چکهای کاغذی دارد و با همین هدف بانک مرکزی سامانه چکاد را برای ارائه چک امن دیجیتالی راهاندازی کرده است.
بهرهبرداری از ۶ نیروگاه برق با ظرفیت ١٠٢۶ مگابایت
دولت سیزدهم با افزایش ۶ هزار مگاواتی تولید برق در یکسال، رکورد افزایش ظرفیت تولید برق طی یکسال را بر جای گذاشت این در حالی است که سیاست دولت روحانی عدم ساخت نیروگاه جدید بود و به همین دلیل کشور با مشکلات جدی در حوزه نیروگاهی مواجه شده بود.
ساماندهی انبارهای اموال تملیکی و فروش خودروهای رسوبی
تعیین تکلیف خودروهای خارجی که ۵ سال در انبارهای اموال تملیکی بلاتکلیف مانده بود، سال گذشته یکی از اقدامات مهم در مجموعه وزارت اقتصاد بود که درآمد قریب به ۳ هزار میلیارد تومانی برای دولت به همراه داشت.
افتتاح پروژه های نیمه تمام
اولویت جدی دولت که از روزهای اول توسط رئیس جمهور اعلام شد تکمیل پروژه های ناتمام بود، برای همین در طول این مدت بسیاری از پروژه های زمین مانده تکمیل و افتتاح شد، متروی پرند بعد از هجده سال، فرودگاه سقز پس از ۲۰ سال، آزادراه شیراز اصفهان پس از سیزده سال و ده ها پروژه دیگر نظیر چالش های آبی از جمله این موارد است.
شهادت
در ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ آیت الله رئیسی برای افتتاح سد قیز قلعهسی به آذربایجان شرقی سفر کرد که در مسیر بازگشت در جنگل دیزمار در محدوده عمومی میان ورزقان و جلفا، بالگرد حامل او دچار سانحه شد، آیت الله سید محمدعلی آلهاشم امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و چند تن دیگر از همراهان او در بالگرد بودند، بعد از وقوع این حادثه و در حالی که شرایط جوی محدوده وقوع حادثه بسیار نامساعد، همراه با بارش باران و مه شدید بود، صدها امدادگر از سوی جمعیت هلال احمر و همچنین نیروهای نظامی به محل اعزام شده و عملیات جستجو برای یافتن بالگرد آغاز شد، حتی برخی از کشورها همچون ترکیه، روسیه و ... نیز به شکل داوطلبانه آمادگی خود برای مشارکت در عملیات جستجو را اعلام کرده و در آن مشارکت داشتند.
سرانجام بعد از گذشت حدود ۱۵ ساعت جستجو در این محل و علیرغم وجود مه شدید، بارش باران و تاریکی هوا امدادگران جمعیت هلال احمر موفق به شناسایی محل سقوط این بالگرد در منطقهای به نام «طویل» شدند. پس از آن نیز تیمهای امدادی و نظامی در محل حاضر شده و اقدامات خود را آغاز کردند اما متأسفانه در نتیجه این سانحه رئیس جمهوری کشورمان و همراهانش در این بالگرد به شهادت رسیده بودند.
صبح روز ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ پس از پیدا کردن محل وقوع سانحه و یافتن لاشه بالگرد حامل ابراهیم رئیسی، خبر شهادت او و همراهانش منتشر شد.
شهید جمهور آیت الله سیدابراهیم رئیسی از یک سو به دلیل توجه به آحاد مختلف جامعه بویژه قشر محروم در سراسر کشور و از سوی دیگر به خاطر حضور مداوم و بیآلایش میان مردم، در جای جای این مرز و بوم با برقراری یک دولت مردمی، جایگاه ویژهای داشت و حالا در فراقش ایران اسلامی یکپارچه به مقام شامخ او و همراهانش ادای احترام می کند.
نظر شما