۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۴
رویکرد بایدن و ترامپ در مورد برجام فرقی ندارد| تامین امنیت شاهراههای انرژی دریای سرخ توسط یمن
گفتگوی بازار با تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل؛

رویکرد بایدن و ترامپ در مورد برجام فرقی ندارد| تامین امنیت شاهراههای انرژی دریای سرخ توسط یمن

پاک آیین می گوید: رویکرد دولت بایدن و ترامپ در خصوص برجام تفاوتی نکرده و در انتخابات پیش رو، هر دو طرف تمایلی را در این خصوص ابراز نخواهند کرد و این موضوع برای انتخابات آینده امریکا تعیین کننده نیست.

بازار؛ گروه بین الملل: اخبار و گمانه‌زنی‌هایی در چند روز اخیر پیرامون تمایل آمریکا به انعقاد توافق هسته‌ای جدید با ایران در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، مطرح شده، در حالی که هدف آن جلوگیری از جنگ عنوان شده است. بایدن در یک ویدئو در خصوص لزوم توافق با ایران و پیشگیری از ایجاد فرصت برای ترامپ سخن گفته است. بر همین اساس، برخی از تحلیلگران معتقدند که کاخ سفید در حال بررسی توافق هسته‌ای جدید با ایران در ازای لغو برخی تحریم‌های اقتصادی علیه تهران است تا از یک جنگ تمام عیار در منطقه جلوگیری کند. یک دیدگاه در داخل دولت این است که جو بایدن فرصتی را برای آغاز مذاکرات دیپلماتیک با هدف احیای مجدد توافق هسته‌ای ایران مشاهده می‌کند.

از طرفی، برخی از کارشناسان معتقدند که عملیات وعده صادق و پاسخ ایران، جلوه ای از قدرت موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ایران را به نمایش گذاشت و همین موضوع در راستای منافع ایالات متحده و به طور خاص به نفع بایدن در رقابت انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود.

در همین راستا و بر اساس اهمیت موضوع، خبرنگار بازار گفتگویی با «محسن پاک آیین» سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان و تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل انجام داده که در ادامه می خوانیم.

* برخی معتقدند که ترامپ توافق هسته‌ای که میراث اوباما و بایدن بود را پاره کرد، در حالی که احیای این توافق از اهداف سیاست خارجی دولت بایدن است. در آستانه انتخابات امریکا، توافق هسته ای با ایران، می تواند برگ برنده زرینی برای بایدن به حساب آید. ارزیابی شما در این باره چیست؟

در رابطه با موضوع برجام، رویکرد بایدن و ترامپ تفاوتی با یکدیگر ندارد. ترامپ، توافق برجام را در جهت منافع امریکا نمی دانست و از آن خارج شد. بایدن هم هیچ گونه تلاشی برای بازگشت به این پیمان انجام نداده است. او نه تنها تلاشی برای احیای برجام انجام نداده، بلکه با اعمال تحریمها علیه ایران، این موضوع را کاملا از دستور کار خارج کرده است. با این حال، مقامات امریکایی از جمله بلینکن اعلام کرده اند که موضوع برجام از دستور کار آنها خارج نشده است.

رویکرد دولت بایدن و ترامپ در خصوص برجام تفاوتی نکرده است و در انتخابات هم هر دو طرف تمایلی را در این خصوص ابراز نخواهند کرد و این موضوع برای انتخابات آینده امریکا تعیین کننده نیست

بنابراین، از نظر من رویکرد دولت بایدن و ترامپ تفاوتی نکرده است و در انتخابات هم هر دو طرف تمایلی را در این خصوص ابراز نخواهند کرد و بعید می دانم این موضوع برای انتخابات آینده امریکا تعیین کننده باشد. البته، مخالفت هر دو حزب با توان موشکی ایران یک امر جدی است و هر دو طرف به دنبال آن هستند که ایران را از این توان بازدارندگی محروم سازند.

* بعضی از تحلیلگران استدلال کرده اند که عملیات وعده صادق و پاسخ ایران، جلوه ای از قدرت موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ایران را به نمایش گذاشت و همین موضوع در راستای منافع ایالات متحده و به طور خاص به نفع بایدن در رقابت انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود. دیدگاه شما در این باره چیست؟

در این موضوع که عملیات وعده صادق و پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی به دلیل حمله به سفارت ایران در دمشق جلوه ای از قدرت پهپادی، موشکی و توان بالای بازدارندگی ایران بود، تردیدی نیست. قطعا این اقدام با توجه به همسویی سیاستها و رویکردهای امریکا و رژیم صهیونیستی نمی تواند در راستای منافع امریکا باشد.

عملیات وعده صادق و پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی مرتبط با انتخابات امریکا نیست و ایران اقدامی مستقل و در جهت دفاع از حیثیت و خاک و نمایش توان بازدارندگی انجام داد

در واقع ضربه ای که جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل وارد کرد، ضربه ای هم به امریکا وارد کرد؛ در حالی که ایالات متحده به دلیل اینکه تلاش بسیاری کرد تا جلوی ایران را برای حمله متقابل و بازدارنده بگیرد و پیغام ها و پیامهای متعددی را ارسال کرد تا ایران را منصرف سازد، از این ضربه متضرر شد. اینکه برخی از کارشناسان اعلام کرده اند که عملیات ایران در جهت منافع امریکا بوده است، درست نیست و من چنین اعتقادی ندارم. از نظر من این موضوع مرتبط با انتخابات امریکا نیست و ایران اقدامی مستقل و در جهت دفاع از حیثیت و خاک و نمایش توان بازدارندگی خود انجام داد.

* آیا این احتمال وجود دارد که به دنبال توافق احتمالی میان امریکا و ایران، بحران غزه نیز فروکش کرده و به دنبال آن فرآیند عادی سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و اعراب مجددا از سر گرفته شود؟

شواهدی دال بر اینکه بحران غزه فروکش کرده باشد، وجود ندارد. این گونه که رژیم صهیونیستی اعلام کرده، مقدمات حمله به رفح انجام شده و سفر بلینکن به اسرائیل هم در همین جهت بوده است و احتمال دارد که این اقدام رخ دهد.

* تامین امنیت شاهراه‌های انتقال انرژی و کریدورهای ترانزیتی به ویژه در منطقه خلیج فارس و دریای سرخ با توافق احتمال امریکا و ایران، چه سرنوشتی خواهد داشت؟

در رابطه با شاهراه‌ های انتقال انرژی و کریدورهای ترانزیتی به ویژه در منطقه خلیج فارس و دریای سرخ، رژیم صهیونیستی، کشورها یا گروههایی که قصد استفاده از شاهراه ها به خصوص باب المندب را برای کمک به صهیونیستها دارند، قطعا در امان نخواهند بود و به هدف خود دست نخواهند یافت؛ و این سیاستی است که دولت یمن دنبال می کند و ادامه خواهد داد.

کد خبر: ۲۸۵٬۴۶۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha