به گزارش بازار، مجید چگنی در حاشیه نشست هیئت پذیرش بورس که برای بررسی و پذیرش گواهی صرفهجویی گاز برگزار شد، گفت: بهینه سازی انرژی موضوعی ملی و فرادستگاهی است و برای رسیدن به نقطه مطلوب در این زمینه نیاز داریم که همه نهادها و دستگاههای مسئول حسب وظیفه خود در این عرصه نقشآفرینی کنند.
وی افزود: شرکت ملی گاز ایران در دولت سیزدهم اهتمام ویژهای به مقوله بهینهسازی دارد و طرحهای متعددی را در دستور کار قرار داده است. با این حال باید مدنظر داشت که در موضوع بهینهسازی انرژی و به طور مشخص بهینهسازی مصرف گاز، تنها نمیتوان مشترکان خانگی را مخاطب قرار داد و ضرورت دارد بخشهای تولیدی و خدماتی نیز رفتار مسئولانهای نسبت به بهینهسازی فرآیند مصرف انرژی داشته باشند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: برای کاهش ناترازی تولید و مصرف گاز راهکارهای مختلفی در حوزه عرضه و تقاضای گاز وجود دارد که مزیتهای بهینه سازی مصرف و مدیریت تقاضا، به دلیل دسترسی بیشتر و بازدهی در کوتاه مدت، آن را از دیگر راهکارها متمایز کرده است.
چگنی تصریح کرد: با توجه به اینکه شاخص شدت مصرف انرژی در کشور ما از میانگین جهانی بسیار بیشتر است، با ایجاد زیرساختهای لازم برای راه اندازی و توسعه بازار بهینه سازی انرژی میتوان از فشار سمت تقاضای گاز کاست و مابهازای گاز صرفه جویی شده را به دیگر بخشهای مولد اقتصاد ملی عرضه کرد.
وی پذیرش گواهی صرفه جویی گاز در بورس انرژی را زیرساختیترین اقدام شرکت ملی گاز در حوزه بهینهسازی مصرف گاز دانست و گفت: برداشتن این گام به منزله فراهم کردن بستر عرضه این اوراق و شکلگیری بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در پایان بیان کرد: یکی از چالشهای مهم پیش روی طرح های بهینهسازی محدودیت منابع مالی در دسترس به منظور پیشبرد طرحهای توسعهای در این حوزه است، لذا عرضه گواهی صرفه جویی گاز و توسعه بازار آن، یکی از شیوهها و ابزارهای مطمئن تامین مالی و بازگشت سرمایه پروژههای بهینهسازی است که میتواند رونق اجرای این طرحها را به دنبال داشته باشد.
ساجد کاشفی، سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران نیز با اشاره به ظرفیت پذیرش گواهی صرفهجویی گاز در بورس انرژی، توضیح داد: با ایجاد این بازار، سرمایهگذاران در پروژههای بهینهسازی گاز میتوانند انرژی صرفهجوییشده را که بهسبب اجرای پروژهها در قالب گواهی صرفهجویی در اختیارشان قرار میگیرد، در بازار بورس انرژی عرضه کنند.
وی با بیان اینکه به طور طبیعی گواهی صرفهجویی گاز در فصل سرما و دوره اوج مصرف متقاضیان زیادی خواهد داشت، گفت: یکی از سیاستها و برنامههای مهم شرکت ملی گاز ایران ایجاد بازار برای گواهی صرفهجویی در دوره غیر اوج مصرف است که در این باره اقدامهایی آغاز شده است که از جمله میتوان به پیگیری احیاء ماده ۲۶ قانون اصلاح الگوی مصرف و هدایت صنایع به رعایت معیارهای مصرف انرژی مدون سازمان ملی استاندارد اشاره کرد.
سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران درباره با این ماده قانونی اظهار کرد: با الگوبرداری از بازار جهانی کربن، صنایعی که مصرف گاز آنها بیش از معیار مصرف انرژی باشد ملزم به تهیه و ارائه گواهی صرفه جویی گاز خواهند شد.
کاشفی به طرحهای بهینهسازی جاری در شرکت ملی گاز ایران اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین طرحهای در حال اجرای شرکت ملی گاز ایران طرح تعویض و جایگزینی بخاریهای بازده بالا با بخاریهای مرسوم بازده پایین است که مصوبه اسفند ماه سال ۱۴۰۱ شورای اقتصاد یکی از شیوههای بازگشت سرمایهگذاری این طرح را در قالب ارائه گواهی صرفهجویی گاز با قابلیت معامله در بورس انرژی اعلام کرده است.
وی یادآور شد: با توجه به تکمیل فرآیند پذیرش گواهی صرفهجویی گاز در بورس انرژی، زمینه حضور و مشارکت فعال سرمایهگذاران در این طرح ملی فراهم است.
نظر شما