بازار؛ گروه راه و مسکن: بانک مسکن سال گذشته با ارائه یک پیشنهاد رسمی به بانک مرکزی به دنبال افزایش سقف وام خرید مسکن بود و اگر چه مدیران ارشد بانک مسکن بازپرداخت اقساط آنرا تا حدودی برای متقاضیان سخت و دشوار می پنداشتند اما به نظر می رسد رکود بازار مسکن، مقامات ارشد بانک مرکزی و بانک مسکن را بر آن داشت تا بر روی این پیشنهاد تاکید و تمرکز بیشتری داشته باشند.
اما در اواخر روزهای سال گذشته بود که کمیسیون عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی اعطای یک فقره خط اعتباری جدید حدود ۷۴ همتی برای بانک مسکن را با موضوع افزایش سقف تسهیلات خرید، ساخت، جعاله و ودیعه مسکن تصویب کرد. این مصوبه این نوید را داد که می توان به افزایش سقف وام خرید مسکن امیدوار بود.
در ماه های پایانی سال گذشته، بانک مسکن پیشنهادی به بانک مرکزی ارسال و درخواست افزایش سقف وام مسکن در سال ۱۴۰۴ را ارائه کرد. اگر چه در روزهای پایانی سال وزیر راه و شهرسازی در گفتگو با خبرنگار بازار از این پیشنهاد اظهار بی اطلاعی کرد اما هر گونه ارائه تسهیلات به بخش مسکن را مفید دانست.
«فرزانه صادق» در در پاسخ به این پرسش که آیا از پیشنهاد بانک مسکن برای دو برابر شدن سقف تسهیلات خرید مسکن حمایت می کنید؟ گفت: از جزئیات این پیشنهاد بانک مسکن بی اطلاع هستم اما قطعا افزایش سقف وام مسکن می تواند کمک کننده باشد.
افزایش وام مسکن اختلاف بین هزینه های ساخت مسکن و اینکه مردم بتوانند از آن مسکن استفاده و خرید کنند کمتر خواهد کرد
او ادامه داد: قطعا افزایش وام مسکن اختلاف بین هزینه های ساخت مسکن و اینکه مردم بتوانند از آن مسکن استفاده و خرید کنند کمتر خواهد کرد اما در حال حاضر از جزئیات این پیشنهاد اطلاعی ندارم.
حال با خط اعتباری جدید حدود ۷۴ همتی برای بانک مسکن ممکن است افزایش وام خرید مسکن به ۲ میلیارد تومان برسد و این افزایش میتواند تقاضای خرید را تحریک کند. اما سوال این است که ایا متقاضیان خرید مسکن توانایی بازپرداخت اقساط را دارند و آیا در انتظار این مصوبه بانک مرکزی خواهند بود؟
فرشید ایلاتی، کارشناس بازار مسکن، درباره وضعیت بازار در سال ۱۴۰۴ توضیح داد که احتمال افزایش وام خرید مسکن تا سقف ۲ میلیارد تومان وجود دارد. این افزایش، بهویژه در کلانشهرها، میتواند موجب تحریک تقاضا و رونق بازار واحدهای کوچکمتراژ شود، اما مسأله مهم نحوه بازپرداخت این وام توسط متقاضیان است.
ایلاتی درباره احتمال افزایش وام خرید مسکن گفت: «در حال حاضر، تسهیلات خرید مسکن از ۸۰۰ میلیون تومان به ۶۵۰ میلیون تومان کاهش یافته است، اما شنیدهها حاکی از آن است که این وام ممکن است تا ۲ میلیارد تومان افزایش یابد.»
اگر سقف تسهیلات خرید مسکن به ۲ میلیارد تومان افزایش یابد، میتواند بخشی از تقاضای مسکن، بهویژه در کلانشهرها را که تحت فشار اجارهبها هستند، کاهش دهد و متقاضیان را از بازار اجاره خارج کند
وی افزود: «اگر سقف تسهیلات خرید مسکن به ۲ میلیارد تومان افزایش یابد، میتواند بخشی از تقاضای مسکن، بهویژه در کلانشهرها را که تحت فشار اجارهبها هستند، کاهش دهد و متقاضیان را از بازار اجاره خارج کند.»
کمیسیون عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی اعطای یک فقره خط اعتباری جدید حدود ۷۴ همتی برای بانک مسکن در راستای اجرای مصوبه هیات عالی در تاریخ ۲۱ اسفند با موضوع افزایش سقف تسهیلات خرید، ساخت، جعاله و ودیعه مسکن را تصویب کرد.
درخواست بانک مسکن برای اعطای یک فقره خط اعتباری، موضوع در هشتمین جلسه فوقالعاده کمیسیون عملیات پولی و اعتباری مورخ ۲۷/۱۲/۱۴۰۳ این بانک مطرح و در راستای اجرای مصوبه مورخ ۲۱/۱۲/۱۴۰۳ هیات عالی، به منظور مساعدت با بانک مسکن با اعطای یک فقره خط اعتباری جدید (اعتبار در حسابجاری) معادل ۷۳۹، ۳۷۸ میلیارد ریال با نرخ ۲۳ درصد با اخذ وثیقه قابل قبول به بانک مسکن موافقت شد.
گفتنی است افزایش سقف تسهیلات خرید، ساخت، جعاله و ودیعه مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن در بیستمین جلسه هیات عالی بانک مرکزی در تاریخ ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ به تصویب رسید. با این مصوبه مبلغ تسهیلات خرید و ساخت برای تهران به ۵۰۰ میلیون تومان، مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر به ۴۰۰ میلیون تومان و سایر مناطق شهری به ۳۰۰ میلون تومان افزایش یافت. همچنین سقف تسهیلات تعمیر (جعاله) واحد مسکونی از محل اوراق گواهی حق تقدم، از ۱، ۶۰۰ میلیون ریال به ۲، ۸۰۰ میلیون ریال افزایش یافت.
همچنین بر اساس این مصوبه با توجه به افزایش نرخهای اجاره بها در سنوات اخیر، سقف تسهیلات ودیعه مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم، از ۲۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلیون ریال به ۳۰۰۰، ۲۲۵۰ و ۱۵۰۰ میلیون ریال به ترتیب در تهران، مراکز استان و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و سایر مناطق شهری افزایش یافت.
با وجود افزایش احتمالی سقف وام مسکن، نگرانی درباره توان بازپرداخت اقساط توسط متقاضیان همچنان پابرجاست. «افزایش وام مسکن، اگرچه به متقاضیان کمک میکند، اما باید دید شرایط بازپرداخت آن چگونه در نظر گرفته میشود. در شرایط فعلی، اقساط چنین وامی میتواند برای خانوارهای کمدرآمد بسیار سنگین باشد.»
«دولت تمایل دارد تمرکز بیشتری روی وام ساخت داشته باشد و در صورت اعطای وام خرید، این وام باید در قالب تسهیلات ساخت به خریدار منتقل شود تا در نهایت، بخشی از کسری بودجه خرید جبران شود.»
به نظر می رسد امسال با توجه به رکود حاکم بر بازار مسکن بهترین گزینه برای رونق بازار نقل و انتقالات و همچنین تحریک تقاضا افزایش سقف وام خرید مسکن باشد. اما سوال این است آیا از عهده بازپرداخت اقساط برخواهند آمد و از این سقف تسهیلات استقبال خواهند کرد؟
نظر شما