بازار: ویتامینها نقش بسیار مهمی در فرآیند بارداری دارند و همچنین در طول بارداری تأثیر بسزایی به سلامت مادر و جنین خواهند داشت. زنان میبایست به صورت منظم و روزانه از مولتیویتامینها استفاده کنند. در صورتی که تاکنون عادت به استفاده از ویتامین نداشتهاید و قصد بارداری دارید، حال زمان مناسبی برای شروع مصرف آنهاست. یکی از ویتامینهای بسیار مهم برای بدن، ویتامین E است که نقشهای حیاتی در عملکرد بدن برعهده دارد. این ویتامین به عنوان یک فاکتور قابل حل در چربی و جلوگیری از سقط جنین در سال ۱۹۲۹ شناسایی شد.
ویتامین E چیست؟
ویتامین E یک ویتامین حل شده در چربی است که در اشکال مختلف وجود دارد، اما آلفا توکوفرول تنها شکلی از این ویتامین است که بدن از آن استفاده میکند. نقش اصلی ویتامین E در بدن، به عنوان یک آنتی اکسیدان بوده و الکترونهای سبک (معروف به "رادیکالهای آزاد") که میتوانند به سلولها آسیب برسانند را از بین میبرد.
ویتامین E همچنین اقدام به تقویت سیستم ایمنی میکند و از تشکیل لخته در شریانهای قلب جلوگیری میکند. در دهه ۱۹۸۰، ویتامینهای آنتی اکسیدانی، از جمله ویتامین E، توجه عمومی را به خود جلب کردند؛ زیرا دانشمندان دریافتند که آسیب رادیکالهای آزاد در مراحل اولیه ایجاد "آترواسکلروز انسداد شریانی" و بسیاری از بیماریهای مزمن دیگر یا از دست دادن بینایی و توسعه سرطان نقش دارند.
ویتامین E میتواند سلولها را در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت کند و در شرایط خاص منجر به کاهش تولید رادیکالهای آزاد شود. با این حال، نتایج مطالعات اخیر درباره این ویتامین متناقض هستند و بنابراین برخی از مدعاهای استفاده از ویتامین E در مقادیر بالا برای پیشگیری از بیماریهای مزمن کاهش یافته است.
روش تشخیص کمبود ویتامین E
اگر در طول بارداری ناراحتیهایی تجربه میکنید یا در مورد کمبود ویتامین E در بدن خود نگران هستید، باید با علائم کمبود این ویتامین آشنا شوید. ضعف عضلات، اختلالات بینایی و نقص سیستم ایمنی از نشانههای اصلی کمبود ویتامین E هستند. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، به هر حال به پزشک خود اطلاع دهید تا راهنمایی لازم را به شما بدهد. با یک آزمایش ساده خون، سطح ویتامین E در بدن قابل اندازهگیری است و میتوان برای رفع کمبود آن اقدامات مورد نیاز را انجام داد. ویتامین E خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی ایفا میکند، لذا نباید نادیده گرفته شود.
منابع غذایی حاوی ویتامین E
ویتامین E در مواد غذایی مختلف قابل یافتن است، از جمله: ماهی سالمون، بروکلی، آواکادو، گوجه فرنگی، انبه، کدو حلوایی، کیوی، تخم، روغن آفتابگردان، روغن جوانه گندم، بادام، فندق، بادام هندی، اسفناج و فلفل دلمه ای. همچنین میتوانید این ویتامین را به صورت قرص یا کپسول ژلاتینی از داروخانهها تهیه کنید و قرص ویتامین E ۴۰۰ معمولترین نوع آن است.
نقش ویتامین E در دوران بارداری
بهطور کلی نقش ویتامین E در دوران بارداری شامل موارد زیر است:
ویتامین E یا توکوفرول، در بدن عملکردهای مهم و متنوعی دارد. به عنوان یک آنتی اکسیدان، از بافتهای بدن در برابر رادیکالهای آزاد حفاظت میکند که میتوانند به اندامها، بافتها و سلولها آسیب برسانند. همچنین، ویتامین E در تولید مثل نقش مهمی دارد؛ زیرا به تولید پروستاگلاندینها کمک میکند. پروستاگلاندینها مواد شیمیایی هستند که نقش آنها کمک به کاهش مقدار پرولاکتین در بدن است. پرولاکتین یک هورمون است که در زمان تخمکگذاری افزایش مییابد و همچنین میتواند در عواطف عاطفی و جسمی PMT نقش داشته باشد.
ویتامین E در دوات بارداری قادراست به تعادل پرولاکتین کمک کند و در نتیجه، سیستم تناسلی زنان را بهبود بخشد. به علاوه این ویتامین به حفظ لیپیدها در بدن کمک چشمگیری میکند و سلولهای بدن از آن برای تعامل و انجام عملکردهای مهم و اساسی استفاده میکنند. تأمین میزان کافی ویتامین E برای سیستم ایمنی بسیار اساسی است تا بدن را در مقابل باکتریها و ویروسها محافظت کند. این ویتامین همچنین در تشکیل گلبولهای قرمز خون و استفاده از ویتامین K نقش مهمی دارد. لازم به ذکراست که ویتامین E با کمک به گشاد شدن رگهای خونی، از لخته شدن خون در داخل رگها جلوگیری میکند.
میزان مصرف ویتامین E در بارداری
برای بهبود سلامتی، توصیه پزشکان این است که مواد غذایی حاوی ویتامین E را در رژیم غذایی خود جایگزین فرمهای ساختگی آن کنید. تأمین نیاز روزانه به ویتامین E بهتر است از طریق منابع طبیعی انجام شود. برای بزرگسالان، میزان مصرف روزانه حدود ۱۵ میلیگرم (۲۲.۷ واحد بینالمللی) میباشد که معادل تقریباً یک و نیم عدد قرص ویتامین E ۴۰۰ است. تجاوز به میزان مصرف مجاز ویتامین E ممکن است باعث افزایش خطر نقصهای زایمان شود. هنگام تلاش برای باروری، میتوان حدود ۳۰۰تا ۴۸۰ میلیگرم (۵۰۰-۸۰۰ واحد بینالمللی) ویتامین E مصرف کرد تا به تقویت باروری و اتصال تخمک بارور به دیواره رحم کمک نماید.
تاثیر ویتامین E در بر روی جنین
براساس تحقیقات علمی صورت گرفته در این باره، استناد به تزریقات ویتامین E در طول دوران بارداری تأثیر قابل توجهی بر مادر و جنین ندارد. در واقع، مصرف ویتامین E به میزان معمولی در این دوره ضرورت ویژهای ندارد و نمیتواند به طور موثر در پیشگیری از مشکلاتی مانند زایمان زودرس، مرگ نوزاد، نوزادان کم وزن و پرهاکلامپسی تأثیر بگذارد. به علاوه، در برخی موارد، استفاده از ویتامین E یا مکملهای آن منجر به درد شکمی در زنان باردار و پارگی زودرس غشا میشود. با این حال، باید توجه داشت که ویتامین E در دوران بارداری برای رشد سالم نوزاد بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا محافظت از اسیدهای چرب و کنترل التهاب را تحقق میبخشد.
سخن پایانی
همانطور که در این متن بدان اشاره شد، ویتامین E یکی از ویتامینهای محلول در چربی است که برای بدن خواص زیادی دارد. با این حال، مصرف بیش از حد این ویتامین میتواند منجر به مسمومیت شود و عوارض جانبی خاصی را ایجاد کند. واضح است که کمبود ویتامین E در افراد سالم بسیار نادر است؛ اما سوء تغذیه و مشکلات گوارشی میتواند باعث کاهش ویتامین E در بدن شود. بیشتر افرادی که با کمبود ویتامین E مواجه میشوند، ممکن است به بیماریهای التهابی روده، فیبروز سیستیک، بیماری کرون و بیماریهای کبد یا پانکراس مبتلا باشند که موجب عدم جذب چربی در بدن میشوند.
نظر شما