به گزارش بازار، بخش بانکی در نوار غزه نیز از تبعات تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه در امان نبوده است.
روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» ادعا کرد که در زمان آتشبس موقت بین اسرائیل و نوار غزه عملیات پیچیدهای با هماهنگی سازمان ملل انجام شد، به نحوی که کاروانی از وسایل نقلیه مبالغی پول نقد(اسکناس) به ارزش ۱۸۰ میلیون شکل (۴۸.۶۹ میلیون دلار) را از بانکهای شمال نوار غزه به جنوب این منطقه انتقال دادند.
این روزنامه مدعی شد که این محموله با وزنی نزدیک به یک تن، از دو شعبه بانک فلسطین در ویرانترین مناطق نوار غزه بارگیری شد.
فایننشال تایمز افزود این عملیات پس از آن صورت گرفت که مقامات بانک فلسطین آتشبس را فرصتی برای دسترسی به مبالغ پول نقدِ گیر کرده در شمال قلمداد کردند تا از فروپاشی اقتصاد نوار غزه جلوگیری کند، بخصوص که کمبود فزاینده نقدینگی در جنوب نوار غزه که بیشتر آوارگان از جمع دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفری جمعیت نوار غزه به آنجا منتقل شدند، شدت گرفته است.
به گزارش این روزنامه انگلیسی، عملیات نجات پول فلسطینیها نیازمند برنامهریزی دقیقی بود که در آن سازمان ملل و نیروهای امنیتی فلسطین شرکت داشتند.
فایننشال تایمز افزود: تقریباً ۹۰۰ هزار ورق اسکناس با یک کانتینر کوچک حمل و نقل جابجا شد و این پول هم اکنون در جنوب غزه برای گردش در دسترس است و مسئولین فلسطینی تلاشهای شدیدی را برای حفظ جریان نقدینگی در برابر بمباران شدید اسرائیل انجام میدهند.
این روزنامه افزود: با بمباران مستمر رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه طی دو ماه گذشته کارمندان بانکها با خودروهای اختصاصی حمل پول به در شعبههای بانکهایی میروند که هنوز از حملات اسرائیل در امان مانده است و اسکناسها را در دستگاههای خودپرداز جا گذاری میکنند، البته این روند به دلیل حملات بی وقفه اسرائیل شکل منظمی ندارد.
این روزنامه به نقل از یکی از مسئولان بانک فلسطین نوشت که وی حمل پول را به دستگاههای خودپرداز و شعبههای مستقر در مناطق نسبتا امن انجام داده است و تنها ۶ دستگاه خودپرداز پول نقد متعلق به این بانک در جنوب و مرکز غزه کار میکنند.
فایننشال تایمز به نقل از یکی از آشنایان با این عملیات گفت که کارمندان گاهی اوقات به انتقال مخفیانه پول نقد بین شعب و صرافیها متوسل میشوند، زیرا خیلی اوقات خبری از وسایل نقلیه امنیتی اولیه که بانکها معمولاً برای حمل اسکناس از آنها استفاده میکنند، نیست.
پایگاه خبری الجزیره نیز نوشت اقدامات بانکهای فلسطینی نشان دهنده تلاشی برای کاهش بحران شدید در اقتصاد وابسته به پول نقد غزه است، زیرا جمعیت تحت محاصره غزه با افزایش قیمتها، کمبود شدید مواد غذایی و تهدید دائمی بمباران مواجه هستند.
در همین حال مقامات پولی دولت فلسطین در نوار غزه دستورالعملی برای اعطای وام به کارگرانی که حقوقشان به تعویق افتاد یا کاهش یافت صادر کرده است.
با هشدار آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد مبنی بر اینکه نظم عمومی در غزه ممکن است به زودی کاملاً فرو بریزد، کارکردن دستگاههای خودپرداز هم در این منطقه دشوارتر میشود.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد، حتی قبل از جنگ اسرائیل در نوار غزه، ۸۱ درصد از جمعیت آن فقیر و وابسته به کمکهای بین المللی بودند؛ اما کسانی که از خارج از غزه حمایت مالی میشوند یا پولشان به حسابهای بانکی واریز میشود، مانند کارمندان دولتی و خانوادههایی که به شکل حقوق کمک دریافت میکنند، به شبکههای خودپرداز متکی هستند.
این در حالی است که پرداختهای تشکیلات خودگردان فلسطین به نوار غزه هم به دلیل اقدام رژیم صهیونیستی در بلوکه کردن درآمد مالیاتی رام الله نامنظم بوده است، به نحوی که دولت محمود عباس دستمزد کارکنان بخش دولتی در نوار غزه را کاهش داده و از آغاز جنگ تنها حقوق دو هفته را در هر ماه پرداخت کرده است.
برخی از شعب بانکها در جنوب غزه در جریان آتشبس برای ارائه خدمات اضطراری بازگشایی شدند و بانک مرکزی فلسطین که مقررات مربوط به وام و وامدهندگان را تنظیم میکند، دستورالعملهایی را برای اعطای وام به کارگرانی که حقوق آنها به تعویق افتاد یا کاهش یافت صادر کرد. اداره پول فلسطین همچنین از بانکها خواسته است که وجوه اضطراری را به شرکتها ارائه کنند و به وام گیرندگان به دلیل بدهی به بانک فرصت دهند.
الجزیره نوشت: بانکهای فلسطین همچنین اقداماتی مانند تمدید اعتبار کارتهای بانکی را که در شرف اتمام بود، انجام دادند، اما دسترسی به پول نقد از طریق دستگاههای خودپرداز، در نهایت به برق و اینترنت بستگی دارد که به طور کلی یا جزیی با قطعیهای پیاپی مواجه است.
نظر شما