۷ تیر ۱۳۹۹ - ۰۷:۱۸
کشاورزانی که در شرایط سخت «رنج» می‌کارند؛ ادوات گران بلای جان کشاورزان
بازار از قم گزارش می‌دهد؛

کشاورزانی که در شرایط سخت «رنج» می‌کارند؛ ادوات گران بلای جان کشاورزان

قم- گرانی وسایل مکانیزه کشاورزی باعث شده تا کشاورزان از شیوه‌های سنتی در کشاورزی استفاده کنند که این مسئله علاوه بر بهره‌وری کمتر باعث فرسایش خاک و هدر رفت آب می‌شود.

بازار، گروه استان‌ها: بخش کشاورزی نقش مهمی در تحقق جهش تولید و توسعه پایدار دارد لذا قدم نهادن به سمت مکانیزاسیون کشاورزی و دست کشیدن از روش‌های سنتی که عامل مهمی در افزایش تولیدات کشاورزی دارد می‌تواند بخش کشاورزی کشور و استان قم را متحول کند.

مکانیزاسیون مجموعه‌ای از علوم و فنون کاربردی برای مطالعه، شناخت و به کارگیری انواع مختلف ماشین، ابزار و نیروی محرک در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت و همچنین فرآوری محصولات در اختیار کشاورزان قرار می‌دهد.

در حالی که افزایش تولید و کسب سود بیشتر از اهداف مهم قدم به سمت مکانیزاسیون است اما کشاورزان با توجه به گرانی ادوات و ماشین آلات کشاورزی نمی‌توانند به فکر مکانیزاسیون کردن باشند زیرا با توجه به این گرانی افسار گسیخته ادوات و ماشین آلات به ویژه تراکتور هنوز قیمت محصولات کشاورزی ثابت و کشاورز بخت برگشته قدرت خرید حتی حداقل ادوات موجود در بازار را هم ندارد.

لذا در این شرایط که گرانی از مسکن و خودرو و سکه به ادوات و ماشین آلات کشاورزی سرایت کرده و کشاورز چاره‌ای جز انتخاب همان روش‌های سنتی قدیمی را ندارد هزینه خرید یا اجاره تراکتور و ادوات کشاورزی بخش مهمی از هزینه تولید در بخش کشاورزی است که از توان کشاورز خارج است.

بدون شک یکی از راه‌های دستیابی به بهره روی مناسب و افزایش تولید به همراه کاهش ضایعات در بخش کشاورزی نوسازی و مکانیزه کردن این بخش و رهایی از روش‌های سنتی است

لذا باید برای حمایت و تشویق کشاورزان به سمت مکانیزه کردن تولید محصول برای بهبود تولیدات کشاورزی، دولت به کشاورزان تسهیلات و ارز دولتی پرداخت کند در حالی که در استانی مانند قم روش‌های سنتی گذشته خسارت جبران ناپذیری بر منابع مهم آب و خاک وارد می‌کند.

پرداخت تسهیلات خرید ادوات کشاورزی
هرچند جهاد کشاورزی قم برای تشویق کشاورزان به سمت مکانیزه کردن کشاورزی تسهیلاتی را پرداخت کرده است اما همچنان افزایش قیمت ادوات بدون نظارت عرصه را بر کشاورزان قمی تنگ کرده و کشاورزان با توجه به گرانی ادوات و کود و سم و ثابت بودن قیمت فروش محصولات کشاورزی رنج‌نامه بی‌پایانی دارند.

استفاده از تجهیزات پیشرفته و مکانیزه در مزارع و تکمیل زنجیره تولید محصول‌های قابل کشت در قم از جمله سیاست‌های مورد توجه برای بالا بردن ارزش افزوده اقتصادی بخش کشاورزی است، استانی که کویری است و سال‌ها با مشکلات کمبود منابع آبی دست و پنجه نرم می‌کند و راهی جز تغییر الگوی کشت و مکانیزه شدن کشاورزی ندارد.

قدم به سمت دانش افزایی کشاورزان قمی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم در گفت‌وگو با بازار بیان می‌کند: این مرکز تلاش دارد تا با افزایش دانش بهره‌وران و مکانیزه کردن بخش کشاورزی استان از هدر رفت منابع آبی و خاکی جلوگیری کند؛ در کشاورزی تجاری ما به بخش‌های وارد شدیم که در آن می‌تواند مزیت‌هایی برای استان باشد تا علاوه بر توسعه کمی و کیفی تولید درآمد کشاورزان را افزایش دهد.

عباس پورمیدانی می‌افزاید: به طورکلی تمام فعالیت‌های سازمان جهاد کشاورزی قم در راستای رسیدن به این هدف است و در این خصوص طرح‌های بزرگی همچون اصلاح الگوی کشت و مکانیزه شدن آن پایه‌ریزی شده است که موجب تحول کشاورزی استان خواهد شد.

فاصله گرفتن از روش‌های سنتی کشاورزی لازمه جهش تولید
اما رئیس نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی قم بر این عقیده است که بخش کشاورزی نقش مهمی در تحقق جهش تولید دارد.

عباس خرمی در گفت‌وگو با خبرنگار بازار بیان می‌کند: کشاورزان قمی برای تحقق راهبردهای جهش تولید باید از کشاورزی سنتی عبور و به روش‌های نوین تولیدی قدم گذارند که لازمه تحقق این شعار فاصله گرفتن از روش‌های سنتی و رسیدن به خودکفایی برای حفظ امنیت غذایی است، لذا باید شیوه‌های علمی و فناورانه را پیش برد.

گرانی قدرت خرید ادوات کشاورزی را از کشاورزان سلب کرد
رئیس اداره مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی استان قم نیز در گفت‌وگو با خبرنگار بازار با اشاره به افزایش قیمت ادوات و ماشین آلات کشاورزی بیان می‌کند: هر تولید کننده در کشور فعالیت تولیدی او برگرفته از وضعیت بازار جهانی است؛ قیمت تراکتور از سال ۹۶ تاکنون به طور صد درصد با توجه به نوسانات ارزی و تحریم با افزایش روبرو شد.

سید مهدی مظهری می‌افزاید: افزایش قیمت ادوات و ماشین آلات هم‌چنین نهاده‌های دامی متأثر از وضعیت اقتصادی و تحریم و تغییرات ارزی بوده و به همین دلیل با افزایش قیمت ادوات و ماشین آلات کشاورزی روبرو هستیم.

وی اظهار می‌کند: در حالی که این ادوات با افزایش قیمت روبرو بوده ولی قیمت محصولات کشاورزی در مقایسه با رشد قیمت نهاده‌های دامی ثابت مانده و لذا قدرت خرید ماشین آلات و ادوات کشاورزی را از کشاورزان سلب کرده است و این امر بر مکانیزاسیون بخش کشاورزی تأثیر گذاشته است.

تسهیلات پنج ساله با سود مشارکتی ۱۵ درصد برای کشاورزان پرداخت شد که با توجه به استقبال خوب کشاورزان و بهره‌برداران قمی کل اعتبارات سال گذشته صفر شده است

رئیس اداره مکانیزاسیون جهاد کشاورزی استان قم در پاسخ به این سؤال که برای حمایت از کشاورزان در شرایط سخت کنونی بازار ماشین آلات کشاورزی چه اقدامی شده، عنوان می‌کند: با توجه به گرانی ادوات و ماشین آلات کشاورزی دولت تا جایی که مقدور بوده تمهیداتی را برای توسعه مکانیزاسیون کشاورزی و تشویق و حمایت کشاورزان برای مکانیزه شدن اجرا کرده است.

وی می‌افزاید: برای بخش مکانیزاسیون کشاورزی هرکدام از استان‌ها خط اعتباری ویژه‌ای دارند و جهاد کشاورزی استان قم از این خط برای پرداخت تسهیلات برای امر خرید ماشین آلات و ادوات کشاورزی استفاده می‌کند.

به گفته مظهری، برای این امر وام پنج ساله با سود مشارکتی ۱۵ درصد از سال گذشته برای کشاورزان پرداخت شده است که با توجه به استقبال خوب کشاورزان و بهره‌برداران قمی کل اعتبارات سال گذشته صفر شده است؛ سال گذشته ۱۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان برای خط اعتباری شماره هفت استان قم هزینه شده است.

وی بیان می‌کند: جهاد کشاورزی استان قم طبق تکلیف عمل کرده و تا ۱۰۷ درصد توانسته در جذب اعتبارات برای اعطای تسهیلات برای خریداری ماشین آلات کشاورزی و جذب اعتبارات موفق باشد.

رئیس اداره مکانیزاسیون جهاد کشاورزی استان قم می‌افزاید: امسال هم برای تشویق کشاورزان برای مکانیزه شدن و هم‌چنین اعطای تسهیلات برای این امر اعتبار ۲۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان اختصاص داده شده است.

امسال به هدف‌گذاری برای مکانیزاسیون خواهیم رسید
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضعیت و جایگاه مکانیزاسیون استان قم می‌گوید: مبنای بخش مکانیزاسیون ضریب مکانیزاسیون در واحد ۱۰۰ است و آنچه در برنامه توسعه تا پایان سال ۱۴۰۰ برای استان مقرر شده رسیدن ضریب مکانیزاسیون از یک و ۵۶ صدم به ۲،۲ دهم است.

مظهری می‌افزاید: ما تا پایان سال ۹۹ به این ضریب هدف‌گذاری شده یعنی ۲،۲ در زمینه مکانیزاسیون خواهیم رسید.

به گفته وی، تغییر سیستم آبیاری و مکانیزاسیون فرق دارد برای تغییر سیستم‌های آبیاری دولت هرساله طبق هر شرایطی تسهیلات خوبی را ارائه خواهد کرد.

کد خبر: ۲۵٬۶۰۳

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha