۱۵ آبان ۱۴۰۲ - ۰۹:۰۷
روایت «جیک سالیوان» از آغاز دوره سوم آمریکا در عصر وابستگی متقابل؛ از رقیب چینی تا خطر فناوری!
بازار گزارش می‌دهد؛

روایت «جیک سالیوان» از آغاز دوره سوم آمریکا در عصر وابستگی متقابل؛ از رقیب چینی تا خطر فناوری!

ایالات متحده آمریکا و چین از نظر اقتصادی به یکدیگر وابسته هستند اما رقابت آنها با حاصل جمع صفر نیست و چالش‌های مشترک دو طرف بی‌سابقه است.

بازار؛ گروه بین الملل: فارن افرز اخیرا در مقاله ای با قلم «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی دولت بایدن نوشت: ایالات متحده آمریکا اکنون خود را در آغاز سومین دوره می بیند: دورانی که در آن خود را برای دوره جدیدی از رقابت در عصر وابستگی متقابل و چالش های فراملی تطبیق می دهد.

ترجمه بخشی از مقاله که در مورد رقابت ایالات متحده آمریکا با چین در عصر وابستگی متقابل است در ادامه می آید.

واضح است که جهان در حال رقابتی تر شدن است، فناوری یک نیروی مخرب خواهد بود و مشکلات مشترک در طول زمان حادتر خواهند شد. اما دقیقاً مشخص نیست که این نیروها چگونه خود را نشان خواهند داد.

ایالات متحده آمریکا با سرمایه گذاری در منابع قدرت داخلی، تعمیق اتحادها و مشارکت ها، ارائه نتایج در مورد چالش های جهانی و منضبط ماندن در اعمال قدرت آماده پیشبرد چشم انداز خود از جهانی آزاد، باز، مرفه و امن خواهد بود.

عصر رقابتی که در راه است، شباهتی به رقابت های گذشته نخواهد داشت. رقابت امنیتی اروپا در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم عمدتاً یک رقابت منطقه‌ای بین قدرت‌های متوسط و نزدیک بود که در نهایت به فاجعه ختم شد.

جنگ سردی که پس از مخرب ترین جنگ تاریخ بشری به وجود آمد، بین دو ابرقدرت که وابستگی متقابل بسیار پایینی داشتند رخ داد و قاطعانه به نفع آمریکا پایان یافت. رقابت امروز اساساً متفاوت است. ایالات متحده آمریکا و چین از نظر اقتصادی به یکدیگر وابسته هستند. این مسابقه واقعا جهانی است، اما با مجموع حاصل جمع صفر نیست و چالش‌های مشترک دو طرف بی‌سابقه است.

جیک سالیوان: انتظار داریم که چین در آینده قابل پیش بینی به عنوان یک بازیگر اصلی در صحنه جهانی باقی بماند

اغلب از ما در مورد وضعیت نهایی رقابت ایالات متحده با چین سؤال می شود. ما انتظار داریم که چین در آینده قابل پیش بینی به عنوان یک بازیگر اصلی در صحنه جهانی باقی بماند. ما به دنبال یک نظم بین المللی آزاد، باز، مرفه و امن هستیم، نظمی که از منافع ایالات متحده و دوستانش محافظت کند و کالاهای عمومی جهانی را ارائه دهد.

اما ما انتظار یک دولت پایانی متحول کننده مانند آنچه در نتیجه فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به وجود آمد را نداریم. در این رقابت یک فرورفتگی وجود خواهد داشت - ایالات متحده دستاوردهایی به دست خواهد آورد، اما چین نیز چنین خواهد کرد.

واشنگتن باید احساس فوریت را با صبر متعادل کند و درک کند که آنچه مهم است مجموع اقداماتش است، نه برنده شدن در یک چرخه خبری. و ما نیاز به یک حس پایدار اعتماد به ظرفیت خود برای پیشی گرفتن از هر کشوری داریم.

نگران این هستیم که چین بتواند از فضای باز آمریکا برای استفاده از فناوری های ایالات متحده علیه خود ایالات متحده و متحدانش استفاده کند

ایالات متحده آمریکا همچنان از روابط تجاری و سرمایه گذاری قابل توجهی با چین برخوردار است. اما روابط اقتصادی با چین پیچیده است زیرا این کشور یک رقیب است. ما در عقب راندن شیوه‌های تجاری ناعادلانه که به کارگران آمریکایی آسیب می‌زند، عذرخواهی نخواهیم کرد و ما نگران این هستیم که چین بتواند از فضای باز آمریکا برای استفاده از فناوری های ایالات متحده علیه خود ایالات متحده و متحدانش استفاده کند.

در برابر این پس‌زمینه، ما به دنبال ریسک زدایی و تنوع هستیم، نه جداسازی. ما می‌خواهیم از فناوری‌های حساس با محدودیت‌های متمرکز محافظت کنیم و چیزی را ایجاد کنیم که برخی آن را «حیاط کوچک و حصار بلند» می‌نامند.

ما از جهات مختلف با انتقادهایی مواجه شده ایم که این اقدامات مرکانتیلیستی یا حمایتی است. اما این اقدامات گام هایی هستند که با مشارکت دیگران برداشته می شوند و بر مجموعه محدودی از فناوری ها متمرکز شده اند، گام هایی که ایالات متحده باید در دنیای رقابتی تر برای محافظت از امنیت ملی خود و در عین حال حمایت از اقتصاد جهانی به هم پیوسته انجام دهد.

در عین حال ما در حال تعمیق همکاری های فناوری با شرکا و متحدان همفکر خود، از جمله با هند و از طریق شورای تجارت و فناوری ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا هستیم. ما به سرمایه گذاری در ظرفیت های ایالات متحده آمریکا در زنجیره تامین ایمن و انعطاف پذیر و به پیشبرد برنامه ای ادامه خواهیم داد که حقوق کارگران را در پی کار شایسته، ایمن و سالم در داخل و خارج از کشور ارتقا می دهد تا زمینه بازی برابر برای کارگران و شرکت های آمریکایی ایجاد کند.

گاهی اوقات رقابت شدید خواهد بود. ما برای آن آماده ایم. ما به شدت از تهاجم، اجبار و ارعاب عقب نشینی می کنیم و از قوانین اساسی مانند آزادی دریانوردی در دریا دفاع می کنیم.

اما واشنگتن و پکن باید دریابند که چگونه رقابت را برای کاهش تنش ها مدیریت کنند و راهی برای پیشبرد چالش های مشترک بیابند. به همین دلیل است که دولت بایدن در حال تشدید دیپلماسی ایالات متحده با چین، حفظ کانال های ارتباطی موجود و ایجاد کانال های جدید است.

آمریکایی‌ها برخی از درس‌های بحران‌های دهه‌های گذشته را درونی کرده‌اند، به‌ویژه احتمال وقوع درگیری. تعامل سطح بالا و مکرر برای رفع ادراک نادرست، اجتناب از ارتباط نادرست، ارسال سیگنال‌های بدون ابهام و کنترل مارپیچ‌های رو به پایین که می‌توانند به یک بحران بزرگ منتهی شوند، حیاتی است.

همچنین باید به خاطر داشته باشیم که هر کاری که رقبا انجام می دهند با منافع ایالات متحده آمریکا ناسازگار نیست. توافقی که چین در سال جاری میان ایران و عربستان سعودی به امضا رساند تا حدی تنش ها را بین این دو کشور کاهش داد، تحولی که ایالات متحده نیز می خواهد شاهد آن باشد.

با توجه به فقدان روابط دیپلماتیک آمریکا با ایران، واشنگتن نمی‌توانست برای میانجی‌گری آن توافق تلاش کند و نباید تلاش کند آن را تضعیف کند. ایالات متحده و چین درگیر یک رقابت سریع و پرمخاطره فناوری هستند، اما دو طرف باید بتوانند با یکدیگر در مورد خطرات ناشی از هوش مصنوعی کار کنند.

انجام این کار نشانه لرزش نیست بلکه نشان دهنده ارزیابی واضح است که هوش مصنوعی می تواند چالش های منحصر به فردی برای بشریت ایجاد کند و قدرت های بزرگ مسئولیت جمعی برای مقابله با آن را دارند.

طبیعی است که کشورهایی که نه با ایالات متحده آمریکا و نه با چین همسو هستند، با هر دوی آنها درگیر شوند و به دنبال سود بردن از رقابت و در عین حال تلاش برای محافظت از منافع خود در برابر هر گونه تأثیرات سرریز باشند.

بسیاری از این کشورها خود را بخشی از جنوب جهانی می دانند، گروهی که منطق خاص خود و نقدی متمایز از غرب دارد که به دوران جنگ سرد و تأسیس جنبش عدم تعهد بازمی گردد.

با این حال برخلاف دوران جنگ سرد، ایالات متحده آمریکا از وسوسه دیدن جهان صرفاً از منشور رقابت ژئوپلیتیکی اجتناب خواهد کرد یا با این کشورها به عنوان مکان هایی برای رقابت های نیابتی رفتار خواهد کرد.

در عوض آمریکا به تعامل با جنوب جهانی بر اساس شرایط خود ادامه خواهد داد. واشنگتن باید در برخورد با این کشورها در مورد انتظارات خود واقع بین باشد و به حاکمیت آنها و حق آنها برای اتخاذ تصمیماتی که منافع آنها را ارتقا می دهد احترام بگذارد.

جهان در حال مناقشه‌برانگیزتر شدن است و ایالات متحده نمی‌تواند تنها با کسانی صحبت کند که دیدگاه یا ارزش‌های آن را به اشتراک بگذارند

اما همچنین باید روشن شود که چه چیزی برای ایالات متحده مهم است. به این ترتیب است که ما به دنبال شکل دادن به روابط با آنها خواهیم بود: به طوری که در حالت تعادل آنها انگیزه هایی برای عمل به روش هایی مطابق با منافع ایالات متحده داشته باشند.

در دهه پیش رو مقامات ایالات متحده آمریکا زمان بیشتری را نسبت به ۳۰ سال گذشته صرف گفتگو با کشورهایی خواهند کرد که اغلب در مورد مسائل اساسی با آنها مخالف هستند.

جهان در حال مناقشه‌برانگیزتر شدن است و ایالات متحده نمی‌تواند تنها با کسانی صحبت کند که دیدگاه یا ارزش‌های آن را به اشتراک بگذارند. ما به کار برای شکل دادن به چشم انداز دیپلماتیک کلی به روش هایی که هم منافع ایالات متحده و هم منافع مشترک را پیش می برد، ادامه خواهیم داد.

به عنوان مثال، زمانی که چین، برزیل و گروهی متشکل از هفت کشور آفریقایی اعلام کردند که تلاش‌های صلح برای پایان دادن به جنگ روسیه در اوکراین را دنبال خواهند کرد، ما اصولاً این ابتکارات را رد نکردیم. ما از این کشورها خواستیم تا با مقامات اوکراینی گفتگو کنند و تضمین دهند که پیشنهادات آنها برای حل و فصل با منشور ملل متحد مطابقت دارد.

ایالات متحده آمریکا به مرحله سوم نقش جهانی که پس از جنگ جهانی دوم بر عهده گرفت، رسیده است. در مرحله اول دولت ترومن شالوده قدرت آمریکا را برای دستیابی به دو هدف پایه گذاری کرد: تقویت دموکراسی ها و همکاری دموکراتیک و مهار اتحاد جماهیر شوروی.

این استراتژی که توسط روسای جمهور بعدی اجرا شد، شامل تلاشی جامع برای سرمایه گذاری در صنعت آمریکا به ویژه در فناوری های جدید، از دهه ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ بود. این تعهد به قدرت ملی از طریق سرمایه گذاری صنعتی در دهه ۱۹۸۰ شروع به فرسایش کرد و پس از جنگ سرد نیاز چندانی به آن وجود نداشت.

در مرحله دوم با نداشتن رقیب همتای ایالات متحده آمریکا، دولت های متوالی به دنبال گسترش نظم مبتنی بر قوانین تحت رهبری ایالات متحده و ایجاد الگوهای همکاری در مورد موضوعات حیاتی بودند.

این دوران به طرق مختلف جهان را به سوی بهتر شدن متحول کرد - بسیاری از کشورها آزادتر، مرفه‌تر و امن‌تر شدند، فقر جهانی کاهش یافت و جهان به طور مؤثری به بحران مالی ۲۰۰۸ واکنش نشان داد - اما این دوره تغییرات ژئوپلیتیکی نیز بود.

ایالات متحده آمریکا اکنون خود را در آغاز سومین دوره می بیند: دورانی که در آن خود را برای دوره جدیدی از رقابت در عصر وابستگی متقابل و چالش های فراملی تطبیق می دهد. این مهم به معنای گسستن از گذشته یا دست کشیدن از دستاوردهای به دست آمده نیست، بلکه به معنای پی ریزی یک پایه جدید از قدرت آمریکاست.

اگر می‌خواهیم آمریکا را قوی‌تر از آنچه که می‌دانستیم ترک کنیم و برای آنچه در پیش است آماده‌تر باشیم، این امر مستلزم بازنگری در مفروضات دیرینه است. نتیجه این مرحله تنها توسط نیروهای خارجی تعیین نخواهد شد بلکه تا حد زیادی با انتخاب های خود ایالات متحده آمریکا تعیین خواهد شد.

کد خبر: ۲۵۲٬۳۴۲

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها