بازار؛ گروه کشاورزی: در حالی که بر اساس آمار فائو در حوزه تولید گندم کشورهای «چین، هند، روسیه، ایالات متحده، فرانسه، اوکراین، استرالیا، پاکستان، کانادا و آلمان» پیشرو هستند، ایران نیز جایگاهی بین شانزدهم تا هفدهم را دارا است.
این در شرایطی است که گندم در واقع دومین غلات تولید شده پس از ذرت است و تجارت جهانی گندم از مجموع همه محصولات دیگر بیشتر است. به طوری که در سال ۲۰۲۰ کل تولید جهانی گندم ۷۶۰ میلیون تن بود و سه کشور اول یعنی چین، هند و روسیه حدود ۴۱ درصد از کل تولید جهانی گندم را به خود اختصاص می دهند. از سوی دیگر در بخش صادراتی نیز «روسیه، استرالیا، ایالات متحده، کانادا، اوکراین، فرانسه، آرژانتین، آلمان، رومانی و هند» در صدر قرار دارند.
World's Top Exports: درحالی ترکیه در صدر صادر کنندگان آرد قرار دارد که در سال ۲۰۲۱-۲۰۲۲ فروش جهانی انواع آردهای صادراتی بالغ بر ۶.۶۷ میلیارد دلار بوده است
البته آمارهای ارائه شده در حوزه آرد صادراتی در سطح جهانی نیز جالب توجه است. به طوری بر اساس آمار منتشر شده از سوی World's Top Exports ، فروش جهانی انواع آردهای صادراتی در سال ۲۰۲۱-۲۰۲۲ بالغ بر ۶.۶۷ میلیارد دلار بوده است. این آمار نشان دهنده افزایش ۴.۹ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۷ است که در آن سال ارزش صادرات آرد ۶.۴ میلیارد دلار بوده است.
دو سوم از کل آردهای صادر شده در سطح جهان آرد گندم است
نکته جالب توجه اینکه بر اساس این آمار، در حوزه صادرات آرد کشور ترکیه در جایگاه نخست قرار دارد و پس از آن نیز آلمان، آمریکا، هند و ایتالیا قرار دارند. در مجموع این گروه از تامین کنندگان در سال ۲۰۲۱ بیش از ۳۸ درصد از آردهای فروخته شده در بازارهای بین المللی را تولید کرده اند.
از سوی دیگر در مدت نامبرده بیش از دو سوم از آردهای صادر شده در سطح جهانی از آرد گندم بوده و ۱۶ درصد از سایر غلات تولید شده است. ضمن اینکه ۱۲ درصد آرد صادراتی مربوط به نخود، لوبیا، عدس و سایر سبزیجات و حبوبات خشک است و حدود ۲ درصد نیز مربوط به آرد مبتنی بر سیب زمینی بوده است.
همچنین بیش از ۴۱ درصد از کل صادرات آرد در سراسر جهان از قاره آسیا منشا گرفته است و تولید کنندگان اروپا نیز در جایگاه دوم قرار دارند و پس از آن نیز آمریکای شمالی و آمریکای لاتین جای دارد.
World's Top Exports: در صادرات آرد گندم کشورهای ترکیه، آلمان و ازبکستان بیشترین ارزش صادراتی را رقم زده اند
از سوی دیگر در این گزارش آمده است در حوزه صادرات آرد گندم، کشور ترکیه در مدت نامبرده صادراتی به ارزش ۱.۱ میلیارد دلار رقم زده است، آلمان ۳۸۶ میلیون دلار، ازبکستان ۲۸۱ میلیون دلار، مصر ۱۹۵ میلیون دلار و ایتالیا نیز صادراتی به ارزش حدود ۱۹۲ میلیون دلار رقم زده است. همچنین کشورهای آرژانتین، هند، ایالات متحده، بلژیک، قزاقستان، کانادا، فرانسه، ژاپن، روسیه، بریتانیا، هلند، مجارستان، ویتنام، لهستان، سنگاپور، اسپانیا، اسلواکی، صربستان، کویت و اوکراین نیز در جایگاه های بعدی قرار دارند. به این ترتیب مجموع کشورهای نامبرده بالغ بر ۸۰ درصد از آرد گندم صادراتی در سال ۲۰۲۱ را تامین کرده اند.
از سوی دیگر بر اساس آنچه World's Top Exports اعلام می دارد در حوزه صادرات آرد غلات نیز بیشترین ارزش صادراتی متعلق به تایلند است. به طوری که در سال ۲۰۲۱ تایلند صادراتی به ارزش حدود ۱۶۸ میلیون دلار رقم زده است. همچنین مکزیکی صادراتی به ارزش حدود ۱۷ میلیون دلار، ایالات متحده ۹۵۱ میلیون دلار، آلمان ۷۵ میلیون دلار و ایتالیا نیز ۷۳ میلیون دلار رقم زده است. ضمن اینکه کشورهای «بلژیک، برزیل، کلمبیا، السالوادور، فرانسه، هلند، هند، کانادا، آفریقای جنوبی، لهستان، بلاروس، اسپانیا، پرتغال، هنگ کنگ، بریتانیا، هندوراس، چمهوری دومینیکن، نامییا، ویتنام و استرالیا نیز در بحث صادراتی آرد غلات در رتبه های بعدی قرار دارند. به این ترتیب از نظر ارزش صادراتی کشورهای نامبرده بیش از ۸۵ درصد از آرد مبتنی بر غلات را تامین و در بازارهای جهانی عرضه کرده اند.
ایران در جایگاه هشتم ذخایر غلات
گفتنی است جدیدترین گزارش سازمان فائو نشان می دهد که ایران از نظر ذخایر غلات در جایگاه هشتم دنیا قرار دارد. این در حالی است که چین، هند، ایالات متحده، اتحادیه اروپا، اوکراین، روسیه و برزیل در جایگاه اول تا هفتم قرار دارند. این در شرایطی است که سعید راد، اواسط هفته جاری اعلام کرد که ۹ میلیون و ۱۳۵ هزار تن گندم از گندمکاران خریداری شده است که نسبت به سال گذشته ۲ و نیم میلیون تن افزایش داشته است. ضمن اینکه یک و نیم میلیون تُن از این افزایش مربوط به چهار استان «فارس، خوزستان، کردستان و کرمانشاه» است.
نظر شما