بازار؛ گروه خودرو: به تازگی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد؛ «نامه معرفی عباس علیآبادی به عنوان وزیر پیشنهادی «صمت» اعلام وصول شده است.» اصلی ترین میراث سید رضا فاطمی امین برای علی آبادی عدم تحقق برنامه واردات خودرو به کشور است. به زعم کارشناسان عده ای با مهندسی بازار در حال کاهش قیمت خودروها هستند، از سوی مسئولان و فعلان بازار خودرو معتقد هستند دست های پشت پرده مانع از اجرایی صحیح واردات خودرو شده، لذا هر وزیری که بخواهد از این موضوع دفاع کند، روز بعدش استیضاح می شود. برکسی پوشیده نیست که صنعت و بازار خودرو به دلیل حضور مافیا دچار مشکلات عدیده شده است، بنابراین به نظر می رسد مهم ترین وظیفه علی آبادی به عنوان وزیر صمت جدید معرفی این مافیا و انجام واردات باشد. با این تفاسیر جهت بررسی وضعیت واردات خودرو در آستانه معرفی عباس علیآبادی به عنوان وزیر پیشنهادی «صمت» با مهدی دادفر دبیر انجمن واردکنندگان خودرو به گفت و گو پرداختیم:
ظرفیت و توانایی واردات خودرو صفر کیلومتر که مستندات استانداردی آن قابلیت دست یابی داشته و برای بخش های نظارتی قابل درک باشد، امکان انجام ندارد
* به تازگی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دولتمردان خبر از قانونگذاری و برنامه ریزی جهت واردات خودروهای کارکرده به کشور می دهند، به نظر شما این موضوع محقق خواهد شد؟
از روز نخست انشار این خبر، اعلام کردم که ظرفیت و توانایی واردات خودرو صفر کیلومتر که مستندات استانداردی آن قابلیت دست یابی داشته و برای بخش های نظارتی قابل درک باشد، امکان انجام ندارد. با علم به این موضوع اکنون مسئولان به دنبال واردات خودرو دست دوم هستند، شاید ضرب المثل « شتر در خواب بیند پنبه دانه» حال و حکایت سیاست متولیان امر به دلیل فقدان استراتژی جهت واردات خودروهای کارکرده به کشور باشد. به عنوان دبیر انجمن واردکنندگان خودرو معتقدم واردات خودروهای کارکرده می تواند به نفع مشتریان و بازار باشد، البته این موضوع مشروط بر واردات خودرو توسط هر شخص حقیقی است. در این صورت می توان انتظار داشت که بازار آشفته خودرو سامان گرفته و حجم ها علیه خودرو به عنوان کالای مصرفی یا سرمایه ای کاهش یابد.
عده ای می گویند دلال ها یا «عباس آبادی ها» مانع از واردات خودروهای کارکرده هستند، این موضوع صحت ندارد
* بارها شنیده شده که جهت انجام واردات خودروهای صفر کیلومتر منابع ارزی وجود ندارد، از سوی منتقدان واردات خودروهای کارکرده نیز مدعی حمایت دلال ها از این محصولات هستند، نظر شما در خصوص این دو موضوع چیست؟
در پاسخ به قسمت نخست سوال شما باید بگویم، قانونگذاری، مجری و فعالان صنعت و بازار خودرو نسبت به کمبود و مشکل منابع ارزی جهت واردات خودرو صفر کیلومتر آگاه هستند، لذا اصلی ترین چالش واردات خودرو بحث ارز است. در پاسخ به قسمت دوم سوال شما، عده ای می گویند دلال ها یا «عباس آبادی ها» مانع از واردات خودروهای کارکرده هستند، این موضوع صحت ندارد. چرا که فعالان بازار جهت رونق کسب و کار خود به دنبال عرضه محصولات با قیمت مناسب یا ارزان هستند. گفتنی است که مشکل تامین ارز خودروهای صفر کیلومتر وارداتی برای محصولات کارکرده نیز وجود دارد.
ظرفیت قانونی و توانایی اجرای امر واردات خودروهای سواری کارکرده در دستگاه اجرایی کشور وجود ندارد
* نمایندگان عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بارها در گفت و گو با خبرنگار «بازار» اعلام کردند که قانون واردات خودروهای سواری کارکرده تصویب شده است، به نظر شما این قانون می تواند فرآیند واردات این خودروها را تسهیل کند؟
ظرفیت قانونی و توانایی اجرای امر واردات خودروهای سواری کارکرده در دستگاه اجرایی کشور وجود ندارد.
پیشتر در گفت و گو با رسانه شما اظهار داشتم که «سیدرضا فاطمی امین» به تنهایی مسئول موضوع واردات خودرو به کشور نیست، وزیر صمت جدید نیز از قاعده مستثنی نیست
* عباس علی آبادی به عنوان وزیر پیشنهادی صمت به مجلس شورای اسلامی معرفی شده است، به نظر شما وزیر صمت جدید می تواند وضعیت ساختار، صنعت و بازار خودرو را بهبود بخشد؟
پیشتر در گفت و گو با رسانه شما اظهار داشتم که «سیدرضا فاطمی امین» به تنهایی مسئول موضوع واردات خودرو به کشور نیست، وزیر صمت جدید نیز از قاعده مستثنی نیست. خودرو به حدی جذابیت دارد که دستگاه های مختلف تلاش کردند در آن قدم بگذارند. ۳۲ نهاد و سازمان می توانند در خصوص سیاست ها یا قوانین مربوط به صنعت خودرو اظهار نظر کرده یا تغییر ایجاد کنند. لذا نباید انتظار داشت که «عباس علی آبادی» به عنوان وزیر صمت جدید اقداماتی انجام دهد که «سیدرضا فاطمی امین» آن را انجام نداده است. «سیدرضا فاطمی امین» در حدود اختیارات خود در صنعت خودرو فعالیت کرد. در اینجا باید از متولیان سوال کرد که آیا فقط وزیر صمت و وزارتخانه متبوعش در خصوص خودرو تصمیم گیر هستند؟
* با توجه به رسم دیرینه تغییر مدیران و معاونین وزارت صمت همزمان با تغییر وزیر، این موضوع چه تاثیری در صنعت خودرو خواهد داشت؟
همانطور که اشاره کردید با تغییر وزیر صمت، بدنه وزارتخانه نیز پوست اندازی می کند. شاید این پوست اندازی را بتوان به عنوان یک انقلاب در این وزارتخانه معرفی کرد. برای درک بهتر این موضوع مثالی می زنم، در دولت یازدهم و دوازدهم فعالان صنعت خودرو را ابتدا به سمت مونتاژ سپس عمق ساخت داخل سوق دادند. اما در دولت سیزدهم وزارت صمت تیراژ زیر ۲۰ هزار دستگاه را به عنوان تولید یا مونتاژ قبول ندارد.
از ابتدای سال جاری تاکنون حدود ۱۲۴۰ دستگاه خودرو به کشور وارد شده است، تاکید کنم که منظور از واردات، خودروهای غیر چینی هستند
* به عنوان پرسش پایانی، سید مهدی نیازی سرپرست وزارت صمت اعلام کرده است که هزار دستگاه خودرو در مرحله ترخیص قرار دارد، باتوجه به این موضوع تاکنون چند دستگاه خودرو به کشور وارد شده است؟
از ابتدای سال جاری تاکنون حدود ۱۲۴۰ دستگاه خودرو به کشور وارد شده است، ولی تاکنون هیچ یک شماره گذاری نشدند. تاکید کنم که منظور از واردات، خودروهای غیر چینی هستند.
نظر شما