بازار؛ گروه آب و انرژی: ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی تا پایان امسال به ۹۵ میلیون تن می رسد. مرتضی شاهمیرزایی معاون وزیر نفت وعده داده که برای رسیدن به این هدف ماهانه حداقل یک طرح بزرگ پتروشیمی در کشور افتتاح خواهد شد. هرچند که بخش زیادی از این طرح ها از محل منابع و سرمایه گذاری های داخلی به بهره برداری خواهد رسید، اما به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درخواست های متعددی هم از کشورهای خارجی برای حضور و مشارکت در طرح های پتروشیمی ایران به وزارت نفت ارسال شده است.
بستههای سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی آماده است و سرمایهگذاران خارجی برای حضور در طرحهای پتروشیمی هاب های مکران و جاسک و پتروپالایشگاه شهید سلیمانی اعلام آمادگی کردهاند
او که امروز (دوشنبه، چهارم اردیبهشتماه) در نشست خبری چهاردهمین همایش بینالمللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF) سخن می گفت، اظهار کرد: در بحث گسترش دیپلماسی انرژی دعوت از سرمایهگذاران کشورهای همسو از سیاستهای ماست. این کشورها در حال انجام کارهای مقدماتی برای حضور مستقیم در طرحهای پتروشیمی ایران هستند.
شاهمیرزایی ادامه داد: بستههای سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی آماده است و سرمایهگذاران خارجی برای حضور در طرحهای پتروشیمی هاب های مکران و جاسک و پتروپالایشگاه شهید سلیمانی اعلام آمادگی کردهاند، اما بهدلیل تحریمها امکان اعلام آنها وجود ندارد. به عنوان مثال یکی از کشورها خواهان سرمایه گذاری ۲.۵ میلیاردی در این صنعت است اما برای رعایت حال سرمایه گذاران امکان ارائه نام آنها را نداریم.
او همچنین افزود: صندوق توسعه ملی هم آمادگی خود را برای مشارکت و حضور در طرح های پتروشیمی اعلام کرده است.
بر خلاف آنچه تصور می شود روس ها رقیب ما نبوده و حتی یکی از مشتریان اصلی ما در حوزه تجهیزات و کاتالیست های تولیدی هستند
معاون وزیر نفت همچنین درباره تصاحب بازار محصولات پتروشیمی ایران توسط روس ها نیز گفت: بر خلاف آنچه تصور می شود روس ها رقیب ما نبوده و حتی یکی از مشتریان اصلی ما در حوزه تجهیزات و کاتالیست های تولیدی هستند. در واقع دو کشور ایران و روسیه در صنعت پتروشیمی می توانند شرکای خوبی باشند.
وابستگی ۲۵ درصدی تجهیزات پتروشیمی به تولیدات خارجی
مدیر عامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی با بیان اینکه کسب مقام اول منطقه و دنیا برازنده صنعت پتروشیمی ایران است، گفت: راهبردی که مقام معظم رهبری از ۳ دهه قبل ترسیم کردند پرهیز از خام فروشی بوده است. در این راستا ۲ نظریه وجود داشت یکی اینکه جایگاهمان در اوپک باید حفظ و ارتقا یابد بنابراین باید صادرات نفت خام باید به سرعت افزایش یابد ولو به قیمت تخریب مخازن هیدروکربوری. نظریه دیگر مستقیما با رفتار مخزن در تماس بودند یعنی نباید مخازن تخریب شوند چراکه در نیمه دوم عمر هستند و اگر برداشت غیرصیانتی صورت گیرد ضریب برداشت کاهش مییابد. بر این اساس رهبری خواستار توقف برنامه تولید حداکثری شده و الگوی درست را درآمد حداکثری عنوان کردند.
وی با بیان اینکه با تحریم های پیاپی اگر تولید حداکثر و صادرات نفت خام تداوم پیدا می کرد ما آسیب پذیرتر می شدیم، افزود: امکان تحریم محصولات پتروشیمی کمتر است، هر کشوری که تنوع تولید محصولات پتروشیمی دارد در اقتصاد بین الملل دست برتر و قدرت چانه زنی بالاتری خواهد داشت.
شاهمیرزایی در ادامه گفت: در حال حاضر بیش از ۲۵ درصد کالا و تجهیزات پتروشیمی به خارج از کشور وابسته است که بیشتر این کالاها هم های تک و گران قیمت هستند، ما به کمک فناوران به دنبال این هستیم که این کالاها بومی سازی شوند، در حال حاضر برخی کالاها از جمله کمپرسورها و پمپ ها در دستور کار بومی سازی قرار دارند و در برخی دیگر مثل ولوها هنوز وابستگی داریم.
براساس آمار رسمی ثبتشده بانک مرکزی، حدود ۱۴ میلیارد دلار ارزش صادرات محصولات پتروشیمی است و ۲ میلیارد دلار هم از محل این صادرات برای تأمین کالا و تجهیزات مصرف شده است
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس (انجیال ۳۲۰۰) بهزودی به بهرهبرداری میرسد، اظهار کرد: عمده مجتمعهایی که امسال آماده راهاندازی است، طرحهای تکمیل زنجیره ارزش است.
صادرات ۱۶ میلیارد دلاری پتروشیمی در سال گذشته
شاهمیرزایی با تأکید بر اینکه باید در توسعه صنعت پتروشیمی به سمت اجرای واحدهایی حرکت کرد که آسیبپذیری کمتری در تأمین خوراک داشته باشند، تصریح کرد: براساس آمار رسمی ثبتشده بانک مرکزی، حدود ۱۴ میلیارد دلار ارزش صادرات محصولات پتروشیمی است و ۲ میلیارد دلار هم از محل این صادرات برای تأمین کالا و تجهیزات مصرف شده است.
معاون اوجی در واکنش به بحران کسری تامین پایدار خوراک گاز متان پتروشیمیها، گفت: در اوج پیک مصرف کسری روزانه ۲۵۰ میلیون متر مکعبی گاز داریم، برخی طرح های خوراک متان با پیشرفت ۴۰ تا ۵۰ درصد هم مسیری غیرقابل بازگشت را رفته که امکان تغییر سبد خوراک و محصولات آنها دیگر وجود ندارد اما طرحهای متوقف شده خوراک گازی را برای مدیریت مصرف گاز باطل خواهیم کرد.
او در ادامه خواستار متنوعسازی سبد خوراک طرحهای جدید پتروشیمی به سمت خوراک «مایع» شد و افزود: پتروشیمیها برای طرحهای توسعه باید نیم نگاهی به خوراک مایع داشته باشند زیرا به دلیل عدم سرمایهگذاری و ظرفیتسازی در افزایش تولید گاز فعلا امکان تامین خوراک پایدار وجود ندارد.
با توجه به برنامه ریزی های صورت گرفته در سال ۱۴۰۲ بناست بهطور میانگین هر ماه یک طرح به بهرهبرداری میرسد و ظرفیت صنعت پتروشیمی در پایان سال به سالانه حدود ۹۵ میلیون تن میرسد
او ادامه داد: با برنامهریزی صورت گرفته برای افتتاح طرحها در این صنعت در سال ۱۴۰۲ بناست بهطور میانگین هر ماه یک طرح به بهرهبرداری میرسد و ظرفیت صنعت پتروشیمی در پایان سال به سالانه حدود ۹۵ میلیون تن میرسد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اشاره به اینکه چهاردهمین همایش بینالمللی صنعت پتروشیمی ایران با محوریت «زنجیره ارزش، فرصتهای جدید» برگزار میشود، گفت: فعالانی از کشورهای برزیل، چین، روسیه و برخی کشورهای اروپایی در این همایش حضور دارند، اما به دلیل امکان اعمال تحریمها امکان سخنرانی و ارائه اطلاعات برای آنها وجود ندارد.
وی افزود: هماکنون ۷۰ مجتمع تولیدی در صنعت پتروشیمی با ظرفیت نصبشده بالغ بر ۹۲ میلیون تن با توان تولید بیش از ۵۵۰ گرید انواع محصول شیمیایی و پلیمری در کشور فعال هستند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: چهاردهمین همایش بینالمللی صنعت پتروشیمی ایران ۱۱ و ۱۲ اردیبهشتماه در سالن همایشهای صداوسیما با حضور صاحب نظران، دانشمندان و فناوران بیش از ۱۵ کشور دنیا برگزار میشود.
شاهمیرزایی با بیان اینکه با توجه به برنامهریزی صورت گرفته برای سال ۱۴۰۲، امسال میتواند یکی از سالهای خوب برای صنعت پتروشیمی باشد، تأکید کرد: تلاش شده است صنعت پتروشیمی ایران در سالی که با نام «مهار تورم و رشد تولید» نامگذاری شده است، کارنامه قابل قبول و درخشانی ارائه کند که برای تحقق آن همه باید تلاش کنیم.
وی به وجود بیش از ۱۵ هزار کارگاه کوچک و بزرگ در کشور که خوراک آنها از صنعت پتروشیمی تأمین میشود، اشاره کرد و گفت: برای چرخش مطلوب این واحدهای تولیدی باید خوراک آنها به مقدار کافی در صنایع پتروشیمی تولید شود، بنابراین نقش فناوران و سرمایهگذاران در این میان بسیار حائز اهمیت است تا از مرحله خامفروشی به سمت ارزشآفرینی بیشتر از مواد خام و نیمهخام و درنتیجه افزایش اشتغالزایی و رشد اقتصادی حرکت کنیم.
معاون وزیر نفت افزود: هدف مهم تکمیل زنجیره ارزش، دستیابی به همه محصولات پتروشیمی است که در سراسر دنیا تولید میشود، بنابراین باید واحدهای لازم احداث و همه محصولات تولید شود.
ایران هم باید به فکر خود باشد
شاهمیرزایی با بیان اینکه چهاردهمین همایش بینالمللی صنعت پتروشیمی ایران میتواند آخرین دستاوردها و همافزاییها برای عبور از این مرحله و تولید همه محصولات راهبردی پتروشیمی را در اختیار فعالان این حوزه قرار دهد و ما را برای رسیدن به این مهم یاری کند، اظهار کرد: دعوت و جذب فعالان صنعت پتروشیمی از کشورهای مختلف دنیا از اهداف مهم این همایش است، چراکه ما هم باید در میان کشورهای در حال توسعه به فکر خودمان باشیم و این رویدادی است که میتواند همه فعالان این حوزه را جمع کند و از سد تحریمهای یکجانبه عبور دهد.
وی با اشاره به اینکه برگزاری این همایش مسیر را برای سرمایهگذاران علاقهمند به صنعت پتروشیمی باز میکند، بیان کرد: این همایش طی دو روز با بررسی موضوعات خوراک، محصولات، زنجیره تأمین، راهحلها و فناوریهای پیشرفته، یکپارچهسازی و هماهنگی میان واحدهای پتروشیمی و پالایشی، روند تولید و بازار، بازار متانول و بحران جهانی انرژی و آینده صنعت پتروشیمی برگزار میشود.
شاهمیرزایی تأکید کرد: خوشبختانه ایران با منابع عظیم هیدروکربوری مشکل تأمین خوراک ندارد و پایداری خوراک صنعت پتروشیمی از فرصتهای مطلوب برای سرمایهگذاران است تا آن را در اختیار این صنعت قرار دهند.
نظر شما