۲ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۲:۵۰
بورس کالا، راه تعدیل قیمت نهاده‌های کشاورزی

بورس کالا، راه تعدیل قیمت نهاده‌های کشاورزی

سال آینده، نهاده‌های کشاورزی تولید داخلی و وارداتی بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ باید با نرخ‌های مبتنی بر قیمت تمام‌شده، تک نرخی و نرخ‌های کشف شده در بورس کالا عرضه ‌شود.

به گزارش بازار، محمد بنازاده، مدیر سابق رینگ کشاورزی بورس کالا با مناسب خواندن این اقدام دولت در لایحه بودجه سال آینده: گفت: هر کالایی که از طریق بورس عرضه شود، بازار مصرف آن مدیریت و قیمت‌ها تعدیل می‌شود با توجه به تجربه مقطعی و مثبت عرضه گندم، جو و ذرت بورس کالا در سال‌های گذشته، عرضه نهاده‌های کشاورزی در بورس تصمیم درستی است.

بورس کالا، راه تعدیل قیمت نهاده‌های کشاورزیوی افزود: در صورت تصویب و اجرای این قانون، پتروشیمی‌ها می‌توانند انواع کودهای کشاورزی را مستقیما در بورس عرضه کنند و شرکت‌های تعاونی روستایی که در سراسر کشور ایجاد شده‌اند، باید به نمایندگی از کشاورزان، مقدار کودهای مصرفی را از بورس کالا خریداری و به کشاورزان ارایه کنند به‌این‌ترتیب، واسطه‌گری و دلالی از بخش کالاها و نهاده‌های کشاورزی حذف می‌شود و قیمت‌ها به تعادل می‌رسد.

این کارشناس بورس کالا، گفت: در حال حاضر، کشاورزان تنها بخش کمی از کودهای مصرفی را به صورت یارانه‌ای از شرکت خدمات حمایتی دریافت می‌کنند در حالی‌ که بخش بزرگی از محصولات کشاورزی مشمول تخصیص کود یارانه‌ای نیست و اگر تمامی نهاده‌های کشاورزی، به‌ویژه انواع کود در بورس کالا عرضه شود، بازار کالاهای اساسی تعدیل و تنظیم می‌شود.

به گفته بنازاده در عرضه نهاده‌ها و محصولات کشاورزی در بورس کالا باید توجه کرد که بخش بزرگی از کشاورزان خُرده‌پا هستند و نمی‌توانند مثلا برای یک هکتار زمین، اقدام به خرید کود از بورس کالا کنند، بر همین اساس، پیشنهاد می‌ شود برای سهولت کار، شرکت‌های تعاونی روستایی که به صورت مویرگی در سراسر کشور فعال هستند، کد بورسی دریافت و اقدام به خرید کود و بذر کنند تا نهاده‌های کشاورزی به‌صورت مستقیم در اختیار کشاورزان قرار گیرد.

وی افزود: نظارت‌ها بر گردش کار توزیع کودهای شیمیایی به‌ویژه کودهای یارانه‌ای ضعیف است در سال‌های گذشته سیاست‌های نادرستی در توزیع کودهای کشاورزی اجرا و توزیع تمامی کودهای مصرفی کشاورزان به شرکت خدمات حمایتی داده شد به‌این ترتیب، اتحادیه‌ها و انجمن‌های تخصصی این بخش کنار گذاشته شدند.

همچنین مطالبات شرکت‌های پتروشیمی از دولت زیاد است بدهی شرکت خدمات حمایتی (وزارت جهاد کشاورزی) به پتروشیمی‌ها بابت دریافت کود اوره زیاد و دولت هم هر سال پتروشیمی‌ها را موظف و مکلف می‌کند که همچنان کودهای یارانه‌ای را در اختیار این شرکت قرار دهند.

بنازاده ادامه داد: در این میان مخالفت پتروشیمی‌های اوره‌ساز که معتقدند صادرات کود برای‌شان به‌صرفه‌تر از فروش داخلی است، راه به جایی نمی‌برد و این جدال چند ساله، همچنان ادامه دارد تنها راه حل این مشکل، عرضه کودهای شیمیایی در بورس کالاست که به این چالش پایان می‌دهد.

وی بهترین راهکار را عرضه تمامی نهاده‌های کشاورزی و کالاهای اساسی در بورس کالا دانست و گفت: خوشبختانه دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۲ به درستی تصمیم گرفته و این قانون را گنجانده امیدوارم اجرای آن با یک کار کارشناسی و علمی، به درستی انجام شود و بزودی شاهد ورود دوباره نهاده‌های کشاورزی در بورس کالا باشیم.

بنازاده، تصریح کرد: تجربه عرضه گندم در بورس کالا را داریم، زمانی‌که قیمت جهانی گندم تنی ۱۸۰ دلار بود، ۱۲۰۰ تن گندم را در تابلو بورس کالا صادر کردیم قطعا عرضه نهاده‌ها و محصولات کشاورزی حتی گندم در بورس کالا نتایج مثبتی را به همراه دارد و منجر به تعدیل قیمت‌ها می‌شود.

کد خبر: ۲۰۱٬۶۴۳

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha