به گزارش بازار به نقل از ایبنا، حجت الله فرزانی، کارشناس اقتصادی در باره اهمیت فروش و واگذاری اموال و املاک و شرکتهای مازاد بانکها و دولت گفت: بانکها با بنگاهداری از هدف اصلی خود عقب میمانند و از این جنبه تلاش بانک مرکزی به عنوان نهاد ناظر بر این اصل استوار است که طبق قانون آنها را از بحث بنگاهداری و نگهداری املاک دور نگه دارد.
وی درادامه اضافه کرد: بانک مرکزی نباید اجازه دهد، منابع بانکها تحت عنوان سپردههای مردم، صرف فعالیتهای بنگاهداری، تولید املاک و مستغلات شود؛ بنابراین الزام واگذاری فروش از این جنبه درست است. بانک باید منابع را در اختیار گیرد و از آنها در راستای پاسخ مثبت به متقاضیان تسهیلات اعم از واحدهای تولید، شرکت ها، بنگاههای اقتصادی، کسبه و بازار، فعالان اقتصادی استفاده کند.
این کارشناس اقتصادی دراین خصوص که سود حاصل از فروش املاک نسبت به هزینه نگهداری آنها بیشتر است، اظهار داشت: فعالیت بنگاهداری بعضا به دلیل شرایط تورمی کشور سودآور بوده، اما رسالت بانک خرید املاک پس از جمع آوری پول مردم نیست. شرکتهای سرمایه گذاری در کشور وجود دارد که این کار را به شکل حرفهای انجام میدهند. هدف واسطهگری وجوه که تسهیلگری معاملات، تامین مالی بنگاهها و واحدهای تولیدی را دنبال میکند با بنگاهداری بانکها تامین نمیشود. بانک مرکزی لازم است تا در راستای حفظ حقوق سپرده گذاران و سایر ذینفعان ورود پیدا کند و بانکها را دراین مسیر هدایت سازد.
فرزانی در ادامه تاکید کرد: نگهداری املاک با انحراف همراه میشود و سرمایه گذاری تولید کاهش مییابد و رشد بخش اقتصاد تحت تاثیر قرار میگیرد که تبعاتی مانند تحت الشعاع قرار دادن ایجاد اشتغال پایدار و درآمد خانوارها، رشد بیکاری و مشکلات اجتماعی را به دنبال خواهد داشت.
وی در این رابطه افزود: بانکها باید به عنوان تامین کننده مالی، منابع دراختیار را در راستای امر واسطه گری مدیریت کنند، این کار با وجود بنگاهداری انجام نخواهد شد. از طرف دیگر با سماجت بر کار بنگاهداری میتوانند بر بازار املاک تاثیرگذار باشند و شکل قیمت گذاری را تغییر دهند که برای اقتصاد ملک بسیار خطرناک است زیرا بانکها صاحب منابع بسیاری هستند و میتوانند در فعالیت اقتصادی هر رقیبی را کنار گذارند.
این کارشناس اقتصادی درباره تاثیر فروش املاک مازاد بر بحث نقدینگی و ناترازی نیز بیان کرد: واگذاری اموال مازاد قطعا به مدیریت نقدینگی کمک میکند، زیرا سپردهها عندالمطالبه است و مشتری هر زمان که درخواست داشته باشد، بانک موظف است آن را پرداخت کند. از طرف دیگر اعطای تسهیلات بعضا بلندمدت و دارای جدول زمانی مشخصی است، بانک نمیتواند هرزمان اراده کند تسهیلات را از مشتری مطالبه کند، لذا این عدم تطابق در سررسیدهای سپردهها لزوم مدیریت نقدینگی را برای بانک دو چندان میکند.
فرزانی در ادامه یادآور شد: بانکها در حال حاضر دچار کسری منبع هستند، واگذاری املاک و مستغلات و فروش آنها کمک میکند که شرایط نقدینگی بهبود یابد.
وی درخصوص تاثیر فروش املاک بر کاهش قیمت و انتظارات تورمی نیز چنین توضیح داد: اطلاعات حجم املاکی که در اختیار بانکها قرار دارد باید موجود باشد تا بتوان درباره آنها نظر قطعی داد، چنانچه حجم این املاک زیاد باشد تاثیرگذار خواهد بود زیرا عرضه آنها بر بازار موثر واقع میشود.
نظر شما