احمدرضا صباغی؛ بازار:صنعت فولاد همواره از جمله صنایع مهم کشورهای توسعهیافته برای برخورداری از رشد اقتصادی بالا بوده است. با توجه به اینکه ماده اولیه صنعت فولاد، سنگآهن است به نظر میرسد تولید این ماده اولیه معدنی برای اینکه منطقهای بتواند در صنعت فولاد صادرکننده باشد، اهمیت ویژهای دارد.
با توجه به اینکه کشور ایران به لحاظ برخورداری از معادن سنگآهن است لذا از پتانسیل بالایی برخوردار است، اما در زمینه تولید سنگآهن کشورمان با مشکلات متعددی روبرو شده است تا جایی که فعالان این حوزه از کمبود سنگ آهن و موانع استخراج این ماده معدنی با عیار بالا بارها و بارها سخنان متعددی را به زبان آوردهاند.
به منظور بررسی مشکلات تولید سنگآهن در ایران با دو تن از فعالان این حوزه گفتگو کردهایم تا نظر آنها را درباره این موضوع مهم جویا شویم.
باید قیمت سنگ آهن در ایران متناسب با قیمتهای جهانی یا حداقل ۷ درصد زیر قیمت جهانی سنگآهن تعیین شود ولی متاسفانه در شرایط کنونی شاهد وقوع چنین اتفاقی نیستیم
بروکراسی اداری و ارزانی سنگآهن عامل خامفروشی
هادی گلزار، عضو هیات مدیره انجمن سنگآهن ایران با اشاره به اینکه در شرایط کنونی شاهد تعطیلی بسیاری از معادن سنگآهن در ایران هستیم، گفت: ارزان بودن بیش از حد سنگآهن در بازار ایران و جهان سبب شده تا بسیاری از فعالان این حوزه عطای آن را به لقایش ببخشند.
گلزار تصریحکرد: انجام هزینههای هنگفت برای استخراج سنگآهن با عیار بالا از یک طرف و گرانی بیش از حد ماشینآلات معدنی برای استفاده از آنها در استخراج سنگآهن از طرف دیگر موجب شده است تا شاهد این رخداد باشیم که بسیاری از فعالان این حوزه یا با صنعت معدن و فولاد خداحافظی کنند و یا صادرات سنگآهن را که خود به نوعی خام فروشی است، در اولویت قرار دهند.
عضو هیات مدیره انجمن سنگآهن ایران اضافهکرد: باید قیمت سنگ آهن در ایران متناسب با قیمتهای جهانی یا حداقل ۷ درصد زیر قیمت جهانی سنگآهن تعیین شود ولی متاسفانه در شرایط کنونی شاهد وقوع چنین اتفاقی نیستیم.
گلزار خواستار حمایت دولت برای جلوگیری از ورشکستگی فعالان حوزه تولید سنگآهن در ایران شد و تاکیدکرد: باید به این واقعیت مهم اشاره کنم که بروکراسیهای متعدد اداری برای فعالان حوزه سنگآهن سبب شده است تا به نوعی شاهد ایجاد موانع متعدد در استخراج سنگآهن با عیار بالا از معادن ایران باشیم.
وی گفت: بسیاری از تولیدکنندگان فولاد ایران ماده اولیه را به صورت ریالی در داخل کشور خرید میکنند، اما در حوزه صادرات با کسب درآمد دلاری به نوعی سودهای خوبی به دست می آورند و این اتفاق در حالی رخ میدهد که تامینکننده سنگآهن در ایران نه تنها از فروش سنگآهن به فولادساز سود نمیبرد، بلکه در این موضوع متحمل زیان هم میشود.
حمایت دولت از فعالان حوزه سنگآهن در شرایط کنونی یک ضرورت اجتنابناپذیر است زیرا شاهد وقوع این اتفاق هستیم که هزینه معدنکاران سنگآهن در ایران نسبت درآمدهای آنها بسیار بیشتر شده و به نوعی معدنکاری برای استخراج سنگآهن در ایران را پرهزینه نشان میدهد
خرید ریالی سنگ آهن و فروش دلاری فولاد
حسین حسینزاده، عضو هیات مدیره انجمن تخصصی معادن و صنایع معدنی خراسان رضوی با بیان اینکه اخذ عوارض صادراتی برای صادرکنندگان سنگ آهن در ایران سبب شده تا شاهد خداحافظی فعالان این حوزه از صنایع معدنی کشور باشیم، گفت: عدم شناخت مسئولان گمرک نسبت به عیار سنگآهن موجب شده تا شاهد این موضوع باشیم که برای صادرات تمام انواع سنگ آهن در ایران از فعالان این حوزه، عوارض صادراتی اخذ شود.
حسینزاده گفت: به دلیل نیاز کارخانههای صنعت فولاد به سنگآهن باید در بسیاری از مواقع از صادرات سنگ آهن جلوگیری شود ولی به دلیل اینکه فولادسازان سنگآهن را به صورت ریالی از معدنکاران خریداری کرده و فولاد تولیدی را صادر و کسب درآمد دلاری میکنند، به نظر میرسد فعالان حوزه سنگآهن تمایلی به فروش سنگآهن به فولادسازان نداشته باشند تا خودشان اقدام به صادرات سنگآهن با هر عیاری به کشورهای دیگر کنند.
عضو هیات مدیره انجمن تخصصی معادن و صنایع معدنی خراسان رضوی افزود: حمایت دولت از فعالان حوزه سنگآهن در شرایط کنونی یک ضرورت اجتنابناپذیر است زیرا شاهد وقوع این اتفاق هستیم که هزینه معدنکاران سنگآهن در ایران نسبت به درآمدهای آنها بسیار بیشتر شده و به نوعی معدنکاری برای استخراج سنگآهن در ایران را پرهزینه نشان میدهد.
آفتابه خرج لحیم در ماشین آلات
حسینزاده افزایش ۵ برابری هزینههای معدنکاران سنگآهن را بسیار با اهمیت دانست و گفت: متاسفانه بخش بزرگی از هزینههای معدنکاران در حوزه سنگآهن به ماشینآلات معدنی مربوط میشود، زیرا به دلیل عدم ورود تکنولوژی به ایران در حوزه ماشینآلات معدنی که مرتبط با تحریمها است به نظر میرسد هزینههای فعالان حوزه معدنی ایران در بخش ماشینآلات معدنی برای خرید قطعات معیوب و یدکی، بسیار گران تمام شده و به نوعی صرفه اقتصادی ندارد.
عضو هیات مدیره انجمن تخصصی معادن و صنایع معدنی خراسان رضوی تصریحکرد: تولید کنسانتره و گندله برای فعالان سنگآهن ایران باید همراه با حمایت دولت به منظور استخراج معادن باشد، در غیر این صورت در آیندهای نه چندان دور شاهد ورشکستگی معدنکاران سنگآهن در ایران خواهیم بود.
وی افزود: در صورت وقوع این اتفاق، پدیده واردات سنگآهن به کشور شدت بیشتری خواهد گرفت که تبعات آن افزایش هزینه تولید برای فولادسازان است.
نظر شما