بازار؛ گروه بین الملل: برخی کارشناسان معتقدند که پیامدهای کلی تصمیم اوپک پلاس در جهت کاهش تولید نفت و در صورت پافشاری عربستان بر چنین تصمیمی، باعث تیرگی روابط روابط سعودی با امارات متحده عربی خواهد شد.
بر این اساس پیامدهای تصمیم اوپکپلاس برای کاهش تولید نفت در مقادیر بیسابقه همچنان در سطح منطقه و جهان بیشتر میشود، امری که انتظار میرود باعث تغییرات آشکار در روابط بینالمللی شود. اثر این تصمیم به روابط آمریکا و عربستان محدود نشد، بلکه به نظر میرسد که ممکن است به روابط این پادشاهی با مهمترین متحد عربی خود، یعنی امارات نیز کشیده شود.
«جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در این باره میگوید که کشورهای عضو اوپک به طور پنهانی به ایالات متحده گفتهاند که با تصمیم عربستان سعودی مخالف هستند، اما احساس میکنند مجبور هستند از رویکرد عربستان حمایت کنند.
طبق گزارش روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز، امارات و عراق تمایلی به تداوم تصمیم عربستان و روسیه برای کاهش تولید نفت نداشتند، زیرا نمایندگان دو کشور در نشست اوپک پلاس نسبت به این تصمیم ابراز تردید کردند. این روزنامه به نقل از منابع متعددی که در این جلسات حضور داشتند، افزود که نماینده ابوظبی در زمانی که نتوانست روند اتخاذ این تصمیم را متوقف کند، تلاش کرد تا آن را به تعویق بیندازد، اما او موفق به انجام این کار هم نشد.
منابع آگاه دیگری به «وال استریت ژورنال» اطلاع دادهاند که امارات عربی متحده با کاهش تولید نفت مخالف است و به طور مخفیانه خواستار تاخیر یک ماهه این تصمیم در راستای همکاری با درخواست آمریکا شده است. آنها گفتند که در روزهای منتهی به نشست ۵ اکتبر اوپک پلاس در وین، مقامات اماراتی به طور گسترده با همتایان سعودی و آمریکایی خود در تماس بوده و تلاش کردند تا جلوی چنین تصمیمی را بگیرند.
بر این اساس مواضع امارات، روابط ابوظبی با همسایه خلیجفارس خود یعنی عربستان را پس از سالها توافق بین دو کشور بر سر بیشتر پروندههای منطقهای و مشارکتشان در جنگ یمن، مورد تردید قرار میدهد.
چندی پیش سازمان اوپک پلاس اعلام کرد تولید نفت خود را کاهش میدهد. در پی اعلام این تصمیم، «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در مصاحبه با شبکه «سیانان» گفت این اقدام عواقبی برای روابط واشنگتن و ریاض در پی خواهد داشت.
وزارت خارجه عربستان در واکنش به این اظهارات بیانیهای صادر و اعلام کرد که هرگونه اظهارات درباره جانبداری ریاض در نزاعهای بینالمللی پس از تصمیم اوپک پلاس در خصوص کاهش تولید نفت را رد میکند؛ این اظهارات مبتنی بر واقعیت نیست. تصمیم اوپک پلاس به اجماع همه کشورهای عضو این مجموعه گرفته شده نه توسط یک کشور.
این در حالی است که روز جمعه، ۱۴اکتبر سخنگوی رسمی «احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب اعلام کرد که این نهاد، حملات رسانهای منفی علیه عربستان سعودی در پی تصمیم گروه اوپکپلاس برای کاهش بخشی از تولید نفت را محکوم کرده و از تصمیم اقتصادی ریاض کاملاً حمایت می کند.
با این حال، اظهارات رسانهای سران کاخسفید علیه ریاض ادامه دارد. «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا شب گذشته گفت: واشنگتن در حال بررسی پیامدهایی برای اقدام عربستان سعودی در اوپک پلاس است. سعودیها میدانستند که کاهش تولید نفت، منافع روسیه را بهشدت تقویت خواهد کرد و بهطور بالقوه اثرات تحریمهای ما را کاهش میدهند.
در این راستا خبرنگار بازار، گفتگویی با پروفسور «جفری کارلینر» استاد دانشگاه بوستون امریکا تنظیم نموده که در ادامه می آید.
*تصمیم اوپکپلاس برای کاهش تولید دو میلیون بشکه ای باعث بروز اختلافات میان امریکا و عربستان شده است. این اختلافات چقدر جدی است؟
اعلام عربستان و روسیه در ۵ اکتبر مبنی بر کاهش تولید نفت اوپک پلاس به میزان ۲ میلیون بشکه در روز، تنش بین ایالات متحده آمریکا و عربستان را افزایش داد، اما هر دو کشور از این روابط سود می برند. کاهش تولید به نحوه برخورد این دو کشور با یکدیگر آسیب جدی وارد نخواهد کرد. عوامل دیگر برای آینده رابطه مهمتر هستند: از جمله این موارد کاهش اهمیت نفت خلیج فارس برای آمریکا، رشد اقتصادی و سیاسی چین و روابط آمریکا و عربستان با ایران است.
عربستان قصد داشت تولید نفت خود را کاهش دهد تا از کاهش قیمت نفت جلوگیری کند. آنها نگرانند که تقاضای نفت در نتیجه یک رکود اقتصادی احتمالی در سراسر جهان و همچنین به دلیل سیاستهای کووید چین که بخشهایی از اقتصاد این کشور را تعطیل میکند، کاهش یابد. اما عدم تأخیر در اعلام این خبر تا پس از انتخابات کنگره آمریکا در ۸ نوامبر، توهین به دولت بایدن بود. این مهم دلیل سخنان تند بایدن و دیگر سیاستمداران آمریکایی را توضیح می دهد.
*تصمیم اوپکپلاس چقدر در بالا نگه داشتن قیمت انرژی در سطح جهانی موثر است؟
در اوایل ژوئن، قیمت نفت (خام برنت) ۱۲۰ دلار در هر بشکه بود. در ۴ اکتبر، یک روز قبل از اعلام، قیمت ۹۲ دلار بود. در ۷ اکتبر قیمت ۹۸ دلار بود. (۲۲ اکتبر) ۹۳ دلار بود. کاهش تولید اعلام شده تاثیر زیادی بر قیمت نفت نداشته است.
*به نظر می رسد عربستان با این تصمیم این ارزیابی را دارد که دولت بایدن، دولتی یک دوره ای است و با این اقدام زمینه حضور جمهوری خواهان در کاخ سفید را نیز فراهم می آورد. آیا با این ارزیابی موافق هستید؟
عربستان بدون شک ترامپ را به جای بایدن به عنوان رئیس جمهور و جمهوری خواهان و نه دموکرات ها در کنگره آمریکا ترجیح می دهد. ریاض به این خواسته امریکا که برای تصمیم گیری در خصوص کاهش نفت تا انتخابات کنگره صبر کنند خودداری کرد. اگر ترامپ از آنها می خواست، احتمالاً صبر میکردند.
نظر شما