بازار- گروه استانها: مرز باجگیران در خراسان رضوی از زمان شیوع کرونا مسدود و بازارچه مرزی که روزی محل کسب و ارتزاق هزاران ایرانی و تبعه ترکمنستانی بود به تعطیلی کشیده شده است. اهمیت گشایش مرز باجگیران در وهله اول ارتباط سریعتر با پایتخت ترکمنستان عشقآباد و در ادامه ترددهای مسافری و ترانزیتی است.
سفر اخیر رئیسجمهور ترکمنستان به ایران و سند همکاری ۲۰ ساله ایران و ترکمنستان و امضای ۱۳ سند همکاری بین این دو کشور در بخشهای انرژی، برق، ترانزیت، مسائل تجاری اگرچه روزنه امید را برای رونق گرفتن تجارت در باجگیران نیز قوت بخشید اما باوجوداینکه وعده دادهشده بود که این مرز ۱۵ تیرماه امسال بازگشایی و مراودات تجاری از سر خواهد گرفته شد اما این وعده محقق نشد.
به گزارش خبرنگار تعطیلی مرز و بازارچه مرزی باجگیران علاوه بر بیکاری مرزنشینان موجب وارد آمدن خسارات سنگین اقتصادی به تجار و سرمایهگذاران محلی شده است.
ازآنجاکه بخشی از دادوستدهای انجام پذیرفته در این بازارچه بر مبنای اعتماد متقابل بوده است حال با انسداد مرز و قطع روابط بین تجار ایرانی و ترکمنستان پول بسیاری از کالاهای فروختهشده ایرانی بدون پرداخت مانده است و از طرفی میلیاردها تومان سرمایه و همچنین تأسیسات ایجادشده در این مرز و بازارچه مرزی بلااستفاده و سرگردان مانده است.
گمرک فعال است
در همین رابطه ناظر گمرکات استان خراسان رضوی در گفتوگو با بازار درخصوص آخرین اخبار در بازگشایی مرز باجگیران اظهار داشت: قرار بود ۱۵ تیرماه این مرز بازگشایی و مراودات تجاری در بازارچه از سر گرفته شود اما هنوز اقدام خاصی از طرف کشور ترکمنستان جهت بازگشایی صورت نگرفته است.
جواد جعفری در خصوص اخبار منتشره جهت بازگشایی این مرز در برخی رسانهها نیز گفت: خبرهایی از بازگشایی ۱۵ تیرماه و حتی ۲۵ تیرماه منتشر و یا وعده داده شد اما واقعیت این است که هنوز اتفاقی در این رابطه نیفتاده است.
وی بابیان اینکه گمرک آمادگی لازم را برای ازسرگیری فعالیتها داشته و در حال حاضر منتظر دستور مقامات عالیرتبه هستیم ادامه داد: بهمحض ازسرگیری مراودات تجاری و بازگشایی مرز فعالیتهای گمرکی از سر گرفته خواهد شد.
قرار بود ۱۵ تیرماه مرز باجگیران بازگشایی و مراودات تجاری در بازارچه مرزی از سر گرفته شود اما هنوز اقدام خاصی از طرف کشور ترکمنستان جهت بازگشایی صورت نگرفته است
وی یادآور شد: درهرصورت گمرک در باجگیران به فعالیت خود ادامه داده است ولی هرلحظه بخواهد هر فعالیتی از طرف مقابل شروع شود ما این آمادگی داریم تا همان لحظه ارائه خدمات را گسترش دهیم و با توجه بهطرف مقابل چه رویهای را میخواهد شروع کند ما منتظر خبر کشور مقابل هستیم.
جعفری در خصوص تقویت گمرک باجگیران نیز گفت: مرز باجگیران هرچند که تعطیل است ولی خوشبختانه کارمندان و نیروهای گمرک کافی در آنجا مستقرند و باوجوداینکه فعالیت اقتصادی انجام نمیشود ولی کارمندان بهاندازه کافی مستقر و آماده ارائه خدمات هستند.
وی اطمینان خاطر داد: حتی در صورت تبدیل باجگیران به منطقه ویژه اقتصادی در آینده نزدیک مشکلی برای ارتقا و توسعه خدمات از طرف گمرک وجود ندارد.
تاریخ بازگشایی مرز در هاله ای از ابهام
مدیر بازارچه مرزی باجگیران نیز در گفتوگو با بازار در خصوص خبرهایی مبنی بر بازگشایی مرز و بازارچه اظهار داشت: ما هم نسبت به بازگشایی مرز امیدوار هستیم ولی به دلیل مسکوت ماندن و بیاطلاعی از رفتار مقامات ترکمنستان نمیتوان تاریخ مشخصی را در این رابطه حدس زد!
علی رحمتی به خبرنگار ما گفت: با توجه بازدیدی که اخیراً آقای غلام عباس ارباب خالص سفیر جمهوری اسلامی ایران در کشور ترکمنستان در مرز باجگیران داشتند لذا گفته شد طبق صحبت با مسئولان رده عالی کشور ترکمنستان و وزارت امور خارجه ایران تا دو ماه آینده موضوع بازگشایی این مرز انجام میشود اما با شیوع مجدد کرونا بازهم نمیتوان زمان مشخصی را اعلام کرد.
وی ادامه داد: با بازدیدی که سفیر محترم ایران در ترکمنستان از مرز باجگیران داشتند امیدواریها در نزد مردم و اهالی باجگیران زنده شد ولی اینکه در چه زمانی این موضوع بازگشایی قطعیت پیدا کند مشخص نیست.
مدیر بازارچه مرزی باجگیران در خصوص اقدامات و تمهیدات اولیه اندیشیده شده در بازارچه مرزی نیز گفت: پس از حدود تعطیلی ۲ سال و نیم این بازارچه بیش از ۲۰۰ نفر از اهالی باجگیران را ثبتنام غرفه داشتیم که ضمن ارسال مدارک ثبتنام کنندگان به مراجع ذیصلاح زمینه آمادهسازی و پیگیریهای لازم را به عمل آوردیم و درهرصورت با شیوع مجدد کرونا و تعطیلی برنامههای خود را در انجام مقدمات بازارچه فراهم کردیم.
رحمتی در خصوص ایجاد کریدور ضدعفونیکننده در مرز باجگیران نیز اذعان کرد: نظر سفیر این است که به نوعی با ایجاد این کریدور ضد عفونی کننده به نوعی بازگشایی مرز آسان تر شود ولی متاسفانه با وجود درخواست های فراوان و به علت عدم اعتبار لازم هنوز اقدام خاصی صورت نگرفته است.
وی افزود: با ایجاد این کریدور ضدعفونی کننده روابط جهت بازگشایی بازارچه سریع تر می شود ولی در هر حال موضوع مسافری در مرز باجگیران به این راحتی ها اتفاق نمی افتد چون کشور مقابل به قول مسئولان ما هیچ پیغام جهت بازگشایی مسافری نداده اند.
رحمتی خاطر نشان کرد: یکی از دیگر از مواردی که طبق گفته های مسئولین بود که قرار شد بحث مسافری را در کمیسیون مشترک کرونا مطرح تا در مباحث بازارچه بین دو کشور روابطی برقرار شود در هر حال این کمیسیون زمانش چه موقعی باشد آن هم مشخص نیست.
وی یادآور شد: در روابط دیپلماسی با کشور ترکمنستان این طوری نبوده است که بصورت شفاف و از قبل اعلام آمادگی نمایند حتی خود کشور ترکمنستان زمان و اجازه تردد به اتباع خود را اعلام نکرده و لذا این موضوع نشان از سخت بودن ارتباطات دارد .
رمدیر بازارچه مرزی باجگیران با بیان این مطلب که امیدوار هستیم هرچه سریع تر این مرز بازگشایی شود تا فعالیت های بازارچه هم از سر گرفته شود ادامه داد: در هفته های گذشته جلساتی خوبی با سران و صحبت هایی که شده بود و حتی شایعاتی مبنی بر باز شدن این مرز در ۱۵ تیرماه مطرح شد و حتی طرف مقابل کشور ترکمنستان نیز تحرکاتی و بازدیدهایی از مرز ایران داشتند اما اتفاق نیفتاد.
رحمتی با بیان این مطلب که مطالبه به حق اهالی مرز و مردم قوچان بوده که متاسفانه باجگیران به فراموشی سپرده شده است گفت: نزدیک بودن پایتخت ترکمنستان عشق آباد در فاصله ۳۵ کیلومتری به مرز باجگیران سبب شده است به دلایل امنیتی و سیاسی تا کنون تمایلی نسبت به بازگشایی آن نداشته باشند.
وی افزود: بر خلاف انتظار که وجود این مرز و بازارچه مرزی تاکنون کمک حال اقتصاد مرزنشینان بوده است حالا پس از گذشت دو سال و نیم به ضرر مردم شهرستان قوچان و باجگیران تمام شده است.
نظر شما