۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۹
موزه ها سال گذشته ۸۰۰میلیارد ریال درآمد داشتند
معاون میراث‌فرهنگی کشور در نشست خبری:

موزه ها سال گذشته ۸۰۰میلیارد ریال درآمد داشتند

طالبیان، معاون میراث‌فرهنگی کشور گفت: «۴۰ تا ۵۰درصد درآمد موزه‌ها در ماه‌های اسفند، فروردین و اردیبهشت هر سال محقق می‌شد که سال گذشته ۸۰۰میلیارد ریال درآمد به‌همراه داشت. پیش‌بینی ما این بود طی این مدت بین ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰میلیارد ریال درآمد داشته باشیم که متأسفانه حداقل ۴۰درصد درآمدها تا این لحظه حاصل نشده است.»

به گزارش بازار به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، محمدحسن طالبیان در نشست خبری که در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد، گفت: «روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی با شعار فرهنگ مشترک، میراث مشترک و مسئولیت مشترک گرامی داشته شد. روز جهانی موزه‌ها هم امسال توسط شورای بین‌المللی موزه‌ها (ایکوم) با عنوان موزه‌ها برابری: تنوع و فراگیری انتخاب‌شده است.»

او افزود: «در جریان ویروس کرونا، کره زمین در حوزه محیط‌زیست و میراث فرهنگی به شبکه‌ای پیوسته عمل کرد. موضوع میراث فرهنگی مهم و جهانی است، همه مسئولیت جهانی نسبت به آن دارند و مشارکت مردم برای حفظ آن مهم است.

معاون میراث فرهنگی کشور تصریح کرد: «تمدن ۱۰ هزارساله ایران تجربه‌های زیستی بسیاری داشته و نشان می‌دهد در هر دوره مشکلاتی برای آن به وجود آمده اما توانسته به‌خوبی با کمک مردم مدیریت کند.»

او افزود: «موزه‌ها ازنظر تنوع فرهنگی که دارند حائز اهمیت هستند، باید شرایط یکسان و برابر برای آن ایجاد کرد تا بتوانند به‌خوبی حقیقت فرهنگی را معرفی کنند. نگاه موزه‌ها باید برای تمام حوزه‌های فرهنگی باشد و ما تلاش می‌کنیم این برابری انجام شود. »

برای بازدیدهای مجازی بین‌المللی موزه‌ها برنامه‌ریزی می‌شود

طالبیان بیان کرد: «از زمانی که موزه‌ها به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل شدند با همکاری وزارت ارتباطات، فناوری و اطلاعات در مدت ۱۳ روز تعطیلات نوروز توانستیم در فضای مجازی هر روز یک موزه را بخش‌هایی که کمتر دیده‌شده به شکل زنده معرفی کنیم و به نمایش بگذاریم، این موضوع موجب شد تا حتی برای بازدیدهای مجازی بین‌المللی هم برنامه‌ریزی کنیم. »

فراهم شدن بستر الکترونیکی برای ۱۰۰ موزه و محوطه تاریخی

او افزود: «بستر الکترونیکی شدن ۱۰۰ موزه و محوطه تاریخی را فراهم کردیم. در این حوزه مشکلاتی داریم که خوشبختانه کم‌کم رفع می‌شود. در ایام نوروز ۹۹ محوطه‌های میراث جهانی کلیپ‌های کوتاه چند دقیقه‌ای تهیه کردند و در فضای مجازی بارگذاری شد. تعداد زیادی از این کلیپ‌های مستند منتشرشده که جنبه آموزشی و معرفی دارد و تهیه آن‌ها با موضوعات مختلف همچنان ادامه دارد. »

پایش ماهواره‌ای آثار تاریخی توسط یگان حفاظت میراث فرهنگی

معاون میراث‌فرهنگی کشور از پایش الکترونیکی گسترده در سطح کشور خبر داد و اظهار کرد: «قصد داریم در بیشتر سایت‌های تاریخی دوربین‌های نظارتی کار بگذاریم تا سامانه یکپارچه‌ای برای نظارت و حفاظت وجود داشته باشد، البته یگان حفاظت میراث‌فرهنگی به دنبال پایش ماهواره‌ای نیز است. »

راه‌اندازی ۲۵۰۰ کارگاه مرمتی در سال گذشته

او تصریح کرد:‌ «هیئت‌ امنایی شدن موزه‌ها اتفاق تأثیرگذار و مثبتی بود که با تلاش‌های دکتر مونسان انجام شد و اهمیت زیادی دارد، این موضوع موجب می‌شود تا بسیاری از مشکلات رفع شود. سال گذشته ۲۵۰۰ کارگاه مرمتی داشتیم که با مشارکت بخش خصوصی راه‌اندازی شد و از ۲۰ فروردین با رعایت پروتکل‌های بهداشتی فعالیت خود را آغاز کردند. »

تعویق بررسی پرونده ثبت جهانی کریدور راه‌آهن شمال به جنوب

طالبیان گفت: «در حال حاضر قانون نظام فنی اجرایی به‌سرعت پیش می‌رود. امسال قرار بود از پرونده ثبت جهانی کریدور راه‌آهن شمال به جنوب در ماه تیر در چین دفاع کنیم اما یونسکو اعلام کرد به دلیل شیوع ویروس کرونا به تعویق می‌افتد. این پرونده به دلیل آنکه محدوده بزرگی از میراث طبیعی، فرهنگی و طبیعی را دربر می‌گیرد برای ما اهمیت دارد. »

ارزیابان یونسکو برای پرونده ثبت جهانی ارومانات تابستان به ایران سفر می‌کنند

او افزود: «در سال ۹۸ پرونده بزرگ ارومانات را برای ثبت جهانی تهیه و ارسال کردیم شامل ۱۰۰ هزار هکتار عرصه و ۳۰۰ هزار هکتار حریم بود و قرار است ارزیابان یونسکو در تابستان برای بازدید به ایران سفر کنند. همچنین پرونده کاروانسراها هم در حال تهیه است قصد داریم از هر استان یک کاروانسرا در این پرونده حضورداشته باشد. »

معاون میراث فرهنگی کشور گفت: «متأسفانه امسال با توجه به افزایش نرخ بلیت موزه‌ها، پیش‌بینی‌های درآمدی به سبب بروز کرونا محقق نشد و حداقل ۴۰ درصد درآمدها تا این لحظه حاصل نشده است. »

دستگیری ۱۹۹۰ نفر در خصوص جرائم علیه میراث فرهنگی در سال گذشته

او افزود: «در سال گذشته ۲۷۰۰ پرونده قضایی در رابطه با اقدامات مجرمانه و کاوش‌های مجاز بررسی که از این تعداد ۲۳۰۰ مربوط به کاوش‌های غیرمجاز بود ۴۰۰ پرونده نیز هنوز در مرحله تشکیل پرونده قضایی وجود دارد. ۶۴۵ مورد برخورد قانونی با حفاران غیرمجاز انجام‌شده و ۱۹۹۰ نفر در این رابطه دستگیر شدند و ۱۲۰۰ فقره پرونده قضایی تشکیل‌شده است. »

کشف و ضبط ۳۱ هزار و ۳۰۰ شی‌ء تاریخی در سال گذشته

طالبیان بیان کرد: «در سال گذشته ۳۱ هزار و ۳۰۰ شی‌ء تاریخی و اموال فرهنگی تاریخی مربوط به دوره‌های مختلف کشف و ضبط شد و تعدادی از این اشیا تقلبی بودند. همچنین ۳۳۸ فلزیاب توقیف و ضبط شد. »

او درباره مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی گفت: «در دولت قبلی این مرکز منحل شد ما پیگیری‌های مختلفی برای راه‌اندازی دوباره آن انجام دادیم اما باید ببینیم راهکار قانونی برای فعالیت دوباره آن چیست و باید این موضوع بررسی شود. »

خسارت ۳هزار میلیارد ریالی به آثار تاریخی در وقوع سیل سال ۹۸

معاون میراث فرهنگی کشور درباره خسارت سیل ۹۸ به بناها و آثار تاریخی کشور گفت: «برآورد ما بالغ ۳هزار میلیارد ریال بود اما یک‌هزار میلیارد ریال اعتبار تصویب شد که هنوز این مبلغ در اختیار ما قرار نگرفته است. »

او اظهار کرد: «با شیوع ویروس کرونا مشکلات زیادی برای کارگاه‌ها و موزه‌های خصوصی ایجاد کرد به دنبال این هستیم تا به این بخش‌ها تسهیلات و حتی کمک بلاعوض شود البته باید بخش‌هایی که آسیب‌دیده‌اند در سامانه کارا درخواست خود را ثبت کنند. »

۷۰۸ موزه در سطح کشور وجود دارد

محمدرضا کارگر مدیرکل موزه‌ها و اموال منقول تاریخی در ادامه افزود: «در سال جاری با دو موضوع مهم کرونا و تأثیر آن بر کیفیت بازدید از موزه‌ها روبرو هستیم. موزه‌ها اگر نتوانند با شرایط کرونا خود را وفق دهند و مخاطبان خود را حفظ کنند به‌طور یقین دچار افت شدیدی خواهند شد. »

او افزود: «کرونا بر درآمد موزه‌ها اثر گذاشته است در حال رصد کردن موزه‌های دنیا هستیم تا راهکارهایی برای رفع این مشکل پیدا و ارائه دهیم. البته شاید مهم‌ترین آن استفاده از فضای مجازی باشد. در آینده شاهد تغییرات عمده‌ای در این بخش خواهیم بود. »

کارگر تصریح کرد:‌ «موضوع مهم دیگری که باید به آن توجه شود پایان قرن ۱۴ و ورود به قرن ۱۵ شمسی است. ما باید دستاوردهای ۱۰۰ سال اخیر در بخش موزه‌داری را به نمایش بگذاریم در این زمینه برنامه‌ریزی متعددی انجام‌شده است. امیدواریم پشتوانه خوبی برای ورود به قرن ۱۵ باشد. »

او درباره هیئت‌امنایی شدن موزه‌ها گفت: «این موضوع موجب می‌شود تا ما بتوانیم از نظرات افراد مختلف و نخبه استفاده کنیم و باکیفیت بالا موزه‌ها مدیریت شود. »

مدیرکل موزه‌ها و اموال منقول تاریخی بیان کرد: «بحث موزه‌داری از سال ۱۳۰۱ در ایران آغاز شد تا سال ۹۲ تعداد کل موزه‌های کشور ۴۵۹ موزه بود اما اکنون به ۷۰۸ موزه رسیده است که از این تعداد ۱۵۹ موزه توسط بخش خصوصی راه‌اندازی شده است. درحالی‌که در سال ۹۲ حدود ۴۲ موزه خصوصی داشتیم. »

کارگاه مرمت کاخ صفی‌آباد بهشهر در هفته میراث‌فرهنگی افتتاح می‌شود

سید هادی احمدی روئینی مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی گفت: «در سال گذشته اتفاقات گوناگونی مانند تصویب و ابلاغ قانون حمایت از بافت‌های تاریخی، تهیه و ابلاغ فهرست‌بهای ویژه بناهای تاریخی، تهیه جزئیات اجرایی مرمت برای قانون‌مند کردن نظرات اجرایی مرمت و استانداردسازی مصالح رخ داد. »

او افزود: «ویلای نمازی که از ثبت ملی خارج‌شده بود بارأی دیوان عدالت اداری به فهرست آثار ثبت‌شده ملی بازگشت. »

احمدی روئین تصریح کرد:‌ «سال گذشته در بخش‌های مختلف ۶۲۳ جلسه برگزار شد و برای ۱۲۶۳ طرح از استان‌های مختلف جواب استعلام‌ها داده شد. ۳۲ شورای فنی در سطح کشور داریم و تمام مصوبات آن به شکل هفتگی برای ما ارسال می‌شود. »

اوبا اشاره به برگزاری کارگاه‌های مختلف ملی و بین‌المللی در سال گذشته گفت: «سال گذشته ۴۵۰ نفر و درمجموع ۳۴۸۶ ساعت همکاران ما آموزش دیدند و این آموزش‌ها در سال جاری همچنان ادامه دارد. »

مدیر دفتر حفظ و احیای بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی افزود: «کارگاه مرمت کاخ صفی‌آباد بهشهر در هفته میراث فرهنگی افتتاح می‌شود. »

او درباره وضعیت مقبره بی‌بی شهربانو گفت: «مطالعات این محوطه در برنامه معاونت کیراث فرهنگی و میراث فرهنگی استان تهران قرار دارد، املاک مختلفی که در اطراف آن قرار دارد در اختیار کارخانه سیمان شهرری است و با پیگیری‌هایی که انجام‌شده قرار است مالکیت آن‌ها در اختیار این وزارتخانه قرار بگیرد درنتیجه حفاظت از آن‌ها تسهیل می‌شود. »

۹۲ پایگاه ملی در سطح کشور وجود دارد

فرهاد عزیزی مدیرکل دفتر امور پایگاه‌ها گفت:‌ «در حال حاضر ۹۲ پایگاه ملی و ۲۴ پایگاه جهانی داریم، هفت پایگاه ملی در سال گذشته اضافه شد. چهار سایت موزه در دست اقدام داریم. »

او افزود: «در سال گذشته ۲۰۰ پروژه اجرایی و ۵۰ پروژه مطالعاتی در حوزه‌های مختلف ثبت جهانی، باستان‌شناسی، نسخ خطی و... انجام شد. »

عزیزی از نقشه‌برداری سه‌بعدی ۲۶ روستای شاخص خبر داد و تصریح کرد: «اطلاعات ۱۵هزار بنا در این روستاها بر روی ‌GIS قرار گرفت. »

او بیان کرد:‌ «امیدواریم با هیئت‌امنایی شدن موزه‌ها بتوانیم مشکلات موجود را رفع کنیم و بتوانیم منابعی را برای حفاظت، صیانت و مرمت این آثار تاریخی جذب کنیم. »

مدیر امور پایگاه‌ها افزود:‌ «تلاش می‌کنیم تا در سال جاری زیرساخت‌های الکترونیکی را در بحث مدیریت پایگاه‌ها آماده کنیم. »

تهیه دستورالعمل آثار واجد ارزش تاریخی در سال گذشته

مصطفی پورعلی مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیا میراث معنوی و طبیعی گفت: «برای ثبت آثار تلاش کردیم رویه ها و فرآیندها را شفاف‌سازی کنیم و چهار دستورالعمل اجرایی ثبت آثار ملی را تعریف کردیم. همچنین دستورالعمل آثار واجد ارزش تاریخی تهیه شد که استانداردسازی مناسبی است. »

او افزود: «در حوزه تعیین حرایم آثار ملی دستورالعمل تهیه کردیم و تلاش می‌کنیم تا ثبت زنجیره‌ای کاروانسراهای ایران را داشته باشیم. »

پورعلی تصریح کرد:‌ «در حوزه میراث غیرمنقول قصد داریم به این سمت برویم تا از ظرفیت کشورهای همسایه برای ثبت میراث جهانی استفاده کنیم. »

کد خبر: ۱۵٬۵۰۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha