مریم شریفی؛ بازار: مدتی پیش دولت سیزدهم تصمیم به آزادسازی قیمت آرد صنف و صنعت، روغن، شکر، مرغ و تخم مرغ گرفت و قرار شد یارانه آن به صورت نقدی به مردم پرداخت شود تا با این جراحی اقتصادی، دست بسیاری از سودجویان و دلالان از کشور کوتاه شود.
به اعتقاد مسئولان بیشترین قشری که از طرح حذف ارز دولتی منتفع می شوند اقشار کم درآمد هستند با این حال فعالان اقتصادی نظری مخالف مدیران دولتی دارند و معتقدند با حذف ارز از آرد صنف و صنعت و افزایش چندبرابری نان حجیم و نیمه حجیم باعث شد تا ساندویچ ارزان قیمت به خصوص فلافل که اغلب مشتریان آن دهک های کم درآمد بودند هم از سبد خرید مردم به واسطه چندبرابری شدن قیمت آن، حذف شود.
این شرایط باعث شده تا واحدهای صنفی ساندویچ فروشی به دلیل افزایش قیمت تمام شده این محصول با کاهش مشتری و رکود در بازار روبه رو شوند؛ روندی که در نهایت به تعدیل نیرو یا تعطیلی گسترده این واحدهای صنفی خواهد انجامید بر این اساس گفتگویی با «محمد سعیدی» رییس اتحادیه ساندویچ فروشان ترتیب دادیم.
* افزایش قیمتها بعد از آزاد سازی قیمتها در صنف ساندویچ فروشان چقدر است؟
به دلیل نوع مواد اولیه مورد استفاده در صنف ساندویچ فروشان به جرات میتوان گفت یکی از اصنافی که به شدت آسیب دید و دچار چالش شد، ساندویچ فروشان بودند. در مدت کوتاهی قیمت نان ساندویچی از هر عدد ۶۰۰ تومان به یکباره به دو هزار تومان افزایش یافت و یا روغن از لیتری ۱۲ تا ۱۵ هزار تومان به ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان رسید. نان فانتزی هم نسبت به قبل دو هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافته که این اختلاف قیمتها برای صنف ما که مصرف بالایی دارند، بسیار سنگین است.
به اعتقاد مسئولان بیشترین قشری که از طرح حذف ارز دولتی منتفع می شوند اقشار کم درآمد هستند
به طور مثال من یک ساندویچ فروشی متوسط دارم که روزانه ۲۰۰ عدد ساندویچ به دست مشتری میرسانم و تقریباً هشت لیتر روغن استفاده میکنم. برای ۲۰۰ عدد نان فانتزی باید به ازای هر روز ۵۰۰ هزار تومان بیشتر نسبت به قبل و برای هشت لیتر روغن هم ۴۰۰ هزار تومان بیشتر بپردازم، این موضوع به معنای آن است که روزانه ۹۰۰ هزار تومان و ماهانه ۲۷ میلیون تومان هزینههای من فقط برای تهیه همین دو قلم کالا افزایش پیدا کرده است. ضمن اینکه افزایش قیمت مواد خوراکی فقط مختص این دو کالا نبوده و مرغ، گوشت، همبرگر، و سایر مواد مصرفی وضعیت مشابهی دارند.
* آیا افزایش قیمتها در کار ساندویچ فروشان مختص اقلام خوراکی بوده است؟
افزایش قیمتها فقط محدود به مواد خوراکی نبود و همه موارد اعم از مزد کارگران، حق بیمه، اجاره بها، آب و برق و گاز افزایش داشته است. هزینه تهیه تجهیزات کار ساندویچ فروشان، نظیر کولر و یخچال، میز و صندلی و غیره که از وسایل ضروری کار است بسیار زیاد است و در چند سال اخیر چند برابر هم شده است اگر یک کاسب، حتی شش ماه این تجهیزات را استفاده کند و بعد به هر دلیلی تصمیم به فروش تجهیزات خود کند این تجهیزات را در بازار به نصف قیمت هم از او نمیگیرند و بسیار ضرر میکند.
در کنار این موارد افزایش بی سابقه عوارض شهرداری تیر خلاص را بر پیکره صنف ساندویچ فروششان وارد کرده است. عوارض صنفی شهرداری برای مغازهها سال گذشته بر حسب وسعت مغازه رقمی بین ۶۰ تا ۲۰۰ هزار تومان بود و عوارض مغازه ۵۰ متری من ۱۲۰ هزار تومان بود اما امسال که برای پرداخت عوارض به شهرداری مراجعه کردم در کمال حیرت گفتند باید دو میلیون و ۶۰۰ هزار تومان یعنی بیش از ۱۸ برابر عوارض سال گذشته پرداخت کنم. وقتی به مسئولان شهرداری اعتراض کردم گفتند با فرمانداری هماهنگ شده و این عوارض بابت نوسازی شهر است و رقم زیادی نیست!
* با توجه به افزایش قیمت مواد خوراکی قیمت فروش ساندویچها چقدر افزایش پیدا کرده است؟
با گران شدن مواد اولیه، ساندویچهای تولیدی هم افزایش قیمت داشته مثلاً یک خانواده چهار نفری که ساندویچ به همراه سیب زمینی سفارش میدادند و حدوداً ۲۰۰ هزار تومان هزینه میکردند الان باید برای همان میزان غذا ۴۰۰ هزار تومان بپردازند. گران شدن ساندویچها به معنای افزایش دستمزد ما نیست.
* چشمانداز شما برای آینده شغلی ساندویچ فروشان چیست؟ آیا ادامه کار این شرایط صرفه اقتصادی دارد؟
قیمت مواد اولیه و همه آنچه برای کار ساندویچ فروشان لازم است از اجاره ملک و آب بها تا هزینه کارگر و مالیات رشد داشته و این بدان معناست که باید سرمایه در گردش ما چند برابر شود در حالی که به دلیل نداشته کشش بازار، سود کار را زیاد نکردهایم و این امر به معنای ضرر و کاهش سود واقعی در کار ما است.
افزایش قیمتها فقط محدود به مواد خوراکی نبود و همه موارد اعم از مزد کارگران، حق بیمه، اجاره بها، آب و برق و گاز افزایش داشته است
از طرفی افزایش قیمتها باعث شده قدرت خرید مردم کاهش یابد و به تبع آن درصد زیادی از مشتریانمان را از دست بدهیم و این مسئله ضرر مضاعفی بر صنف ساندویچ فروشان وارد کرد. کاهش مشتری بیشتر از همه به کارگران ساندویچ فروشان آسیب میزند، زیرا کاهش مشتری به معنای کم شدن کار و عدم نیاز به کارگران میشود.
به طور مثال من یکی از کارگرانم را در همین چند روز مرخص کردم و بقیه همکارانم هم چارهای به جز تعدیل نیرو ندارند. بسیاری از ساندویچ فروشان صحبت از تغییر شغل و بستن مغازههای خود میکنند و در کل اوضاع خوب نیست، و اگر چاره اساسی دیده نشود بسیاری از کاسبان ورشکست و کارگرانشان بیکار میشوند.
* برآورد هزینه شما برای راه اندازی یک ساندویچی متوسط در شرایط فعلی چقدر است؟
برای خرید حداقل تجهیزات ضروری یک ساندویچ فروشی یخچال، میز، صندلی، کولر و سایر ضروریات باید چیزی حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان هزینه کنند. این برآورد قیمت در محلههای معمولی و به جز قیمت اجاره بها است و اگر بخواهند یک ساندویچی لوکس در بالای شهر احداث کنند، هزینههای میلیاردی لازم است.
نظر شما