به گزارش بازار به نقل از اتاق تهران، در دوازدهمین جلسه کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق تهران، طرح نوآوری در صنعت پالایش نفت که از سوی جانشین معاون فناوری و روابط بینالملل پژوهشگاه صنعت نفت ارائه شده بود، مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
اما پیش از آنکه، این طرح مورد بحث و گفتوگو قرار گیرد، رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران به تشریح برخی اخبار و اتفاقهای حوزه انرژی در عرصه داخلی و بینالمللی پرداخت. رضا پدیدار، به گزارش اخیر اداره اطلاعات انرژی آمریکا اشاره کرد که طی آن، میزان ذخایر نفتی اثبات شده ایران، ۲۰۹ میلیارد بشکه برآورد شده که از این حیث، ایران در جایگاه سومین دارنده بزرگ ذخایر نفتی جهان قرار میگیرد.
وی تصریح کرد که بر این اساس، ایران ۲۵ درصد از ذخایر نفتی خاورمیانه و ۱۲ درصد از ذخایر نفتی جهان را در اختیار دارد. وی همچنین به گزارش اخیر خبرگزاری رویترز اشاره کرد که بر اساس آن، میانگین روزانه تولید نفت ایران، به ۲ میلیون و ۴۷۸ هزار بشکه رسیده است. بر اساس این گزارش، ۱۳ عضو اوپک نیز، روزانه معادل ۲۸ میلیون و ۸۸۰ هزار بشکه نفت خام تولید میکنند.
رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران همچنین به گزارش دیگری از اداره اطلاعات انرژی آمریکا اشاره کرد که بر اساس آن، روسیه با تامین ۵۶ درصد از گاز ترکیه، نقش اصلی در تامین این سوخت برای ترکیه را دارد و ایران نیز ۱۶ درصد از گاز مورد نیاز ترکیه را تامین میکند.
پدیدار سپس به گزارش دیگری از آژانس بینالمللی انرژی اشاره کرد که بر مبنای آن، شاخص شدت انرژی در ایران معادل ۸ مگاژول بر دلار اعلام شده است. بر اساس این گزارش، این میزان در کشوری مانند آلمان، کمتر از نصف این شاخص در ایران است.
در ادامه این جلسه، مهدی احمدی مروست، جانشین معاون فناوری و روابط بینالملل پژوهشگاه صنعت نفت، طرحی با عنوان، نوآوری در صنعت پالایش نفت را تشریح کرد.
وی ابتدا به مسئله تقاضای انرژی در جهان اشاره کرد و گفت: بر اساس گزارش منتشر شده دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز، تقاضای جهانی انرژی با روندی صعودی از ۱۴۶۷۰ معادل میلیون تن نفت در سال ۲۰۱۹، به ۱۸۲۰۰ میلیون تن نفت در سال ۲۰۵۰ میرسد. مروست افزود: سهم سوختهای فسیلی در ترکیب سبد انرژی جهان از ۸۱ درصد در سال ۲۰۱۹ به ۷۱ درصد در سال ۲۰۵۰ کاهش مییابد. به گفته وی، تا سال ۲۰۵۰ گاز طبیعی با سهمی بالغ بر ۲۸ درصد و پس از آن، نفت خام با ۲۷ درصد و ذغالشنگ با ۱۶ درصد به ترتیب بیشترین سهم را در ترکیب تقاضای انرژی جهان خواهند داشت. مروست در عین حال تصریح کرد که بر اساس پیشبینیها، سهم انرژیهای تجدیدپذیر با در نظر گرفتن انرژیهای نو، برقابی و بیوماس، تا سال ۲۰۵۰ نزدیک به دو برابر میشود و از ۱۴ درصد در سال ۲۰۱۹ به ۲۴ درصد در سال ۲۰۵۰ افزایش مییابد.
این عضو پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه با بیان اینکه بر اساس مطالعات صورت گرفته، سهم مصارف مختلف فرآوردههای نفتی در جهان رو به افزایش است، یادآور شد که طی سالهای اخیر، صادرات محصولات مبتنی بر نفت کوره از ایران روند صعودی داشته است.
مروست در ادامه، روند تخصیص یارانه سوخت در ایران را تشریح و آن را وضعیت موجود در دیگر کشورها قیاس کرد. وی سپس، به نقش پتروپالایشگاهها در صنعت نفت و پتروشیمی کشور اشاره کرد و با تاکید بر تغییر سبد مصرف فرآوردههای سوختی در مقیاس جهانی و از سوی دیگر، فناوریهای جدید توسعه داده شده، ایجاد نوآوری در صنعت پتروپالایشگاهی کشور را ضروری عنوان کرد.
وی، به تصویب طرح افزایش ظرفیت پالایشگاههای میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایهگذاری مردمی، طی آذرماه سال ۹۷ اشاره کرد و افزود: بر اساس آئیننامه اجرایی این قانون، در روش تنفس خوراک پترو پالایشگاههای احداث شده از شروع بهرهبرداری خوراک رایگان دریافت میکند و این موضوع تا زمانی ادامه دارد که ارزش خوراک دریافت شده برابر هزینه سرمایه احداث پتروپالایشگاه شود. سپس مجریان طرحها مبلغ دریافتی در قالب قانون تنفس خوراک را به صورت یک وام ۸ ساله به صندوق توسعه ملی بازپرداخت میکنند.
مروست با اشاره به فعالیت چندین واحد پتروپالایشگاه در کشور، تصریح کرد که افزایش ظرفیت پالایشی و تامین فرآوردههای موردنیاز با تاکید بر زنجیره ارزش با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت خام سنگین، در دستورکار قرار دارد.
در ادامه این جلسه و پس از بحث و تبادلنظر از سوی اعضای کمیسیون انرژی بر این موضوع، تدوین برنامه عملیاتی راهبردی برای زنجیره خلق نوآوری در صنعت پتروپالایشی کشور در کمیسیون انرژی اتاق تهران به تصویب رسید و رئیس این کمیسیون، آمادگی بخش خصوصی برای مشارکت در خلق نوآوری در این صنعت را اعلام کرد.
نظر شما