بازار؛ گروه استان ها: کرمان یکی از مهم ترین قطب های تولید زغاسنگ در کشور به شمار می رود؛ شرکت زغالسنگ کرمان در این زمینه فعالیت می کند و کارگران زیادی در زیرمجموعه این شرکت مشغول به کار هستند.
کارگران که در شرایط سخت معدنی جانشان را کف دستشان گرفته اند و برای رونق تولید تلاش می کنند به دلیل سطح پایین حقوق دچار مشکلات معیشتی هستند. این قشر زحمتکش مدت هاست که از شرایط کاریشان گلایه مندند و حقوق و مزایای دریافتی را متناسب با سختی کارشان نمی دانند.
میزان حقوق ناکافی، کم بودن حقوق شرکت های خصوصی در مقایسه با شرکت های دولتی، اجرای طرح طبقه بندی، افزایش ضریب سخت و زیانآوری شغل، افزایش ایمنی معادن و... از جمله مشکلات و مطالبات کارگران زغالسنگ است.
به تازگی سید محسن شریفی در سمت مدیرعامل شرکت زغال سنگ کرمان مشغول به کار شده است؛ او که خود را از بدنه کارگری می داند در خصوص برنامه ها و اولویت های کاری اش با بازار به گفتگو نشسته است که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
* چه برنامه هایی برای پاسخگویی به مطالبات کارگران زغالسنگ دارید؟
در این زمینه بر اساس هر آنچه در قانون دیده شده در خدمت کارگران هستیم. به هر حال شرکت زغالسنگ تشکیلاتی دارد و بند به بند قانون را انجام می دهیم و سعی می کنیم هوای کارگران را داشته باشیم.
بحث ایمنی در اولویت کاری قرار دارد؛ زغال سنگ آبستن خطر و سخت ترین کار دنیاست. ما باید سلامت کارگران را تامین کنیم؛ ان شالله با برنامه هایی این مساله محقق خواهد شد.
وضعیت شرکت در حال بهبود است و کارگران چند ماهی را باید صبر کنند تا بتوانیم با رفع مشکلات گذشته از این مسائل عبور کنیم. به طور قطع اگر سودی برای شرکت باشد به نحوی مدیریت خواهد شد و به کارگران انتقال خواهد یافت. ان شالله به کمک یکدیگر مشکلات را حل می کنیم و دغدغه خاطر کارگران برای همیشه رفع می شود.
*افزایش تجهیزات و وسایل ایمنی در معادن یکی از مطالبات کارگران زغالسنگ است، چه اقداماتی در این زمینه قرار است انجام شود؟
بنده از هفته گذشته مسئولیت شرکت زغالسنگ کرمان را بر عهده گرفته ام؛ طی این مدت از معدن هجدک بازدید کردیم و به لحاظ ایمنی وضعیت مطلوبی داشت. این معدن تقریبا سیستم به روزی دارد البته نه آن چنان به روز؛ اما نسبت به سایر معادن دیگر کشور وضعیت بهتری دارد با این حال باید در این خصوص این معدن کارهای بیشتری انجام شود.
هر چه قدر در حوزه ایمنی هزینه کنیم باز هم سود کرده ایم چرا که در مهم ترین وجه سلامت کارگران حفظ می شود. البته باید توجه داشت که در صورت بروز حوادث در معادن، مسائل مالی هم گریبانگیر شرکت می شود.
ان شالله وضعیت این شرکت بزرگ را سر و سامان می دهیم؛ شرکت زغالسنگ کرمان داری هفت معدن است و منابع زیادی برای بهینه کردن سیستم نیاز است.
معادن را بر اساس یکسری معیارها از جمله تعداد کارگران اولویت بندی کرده ایم و امیدواریم بتوانیم روز به روز مجموعه کاملا محافظی داشته باشیم.
* آیا اقداماتی برای بهبود وضعیت بیمه کارگران زغالسنگ در دستور کار قرار دارد؟
وضعیت تمامی نیروها باید رصد شود و به گونه ای عمل خواهیم کرد که حتی بعد از کنترل بیمه های پیمانکاران، مسائل و خواسته های آنها را انجام می دهیم.
* در فیش حقوقی کارگران با توجه به قوانین اداره کار، مبلغی پرداخت می شود اما بعد توسط کارفرما این مبلغ مجددا دریافت می شود، برای رفع این مشکل چه راهکاری مدنظر دارید؟
پرداخت ها باید طبق قوانین انجام شود؛ وظیفه ما به عنوان کارفرما این است که هر چه حق کارگر است را پرداخت کنیم. پرداخت ها نباید کم یا زیاد شود چرا که این پول مربوط به بیت المال است؛ بخشی از آن مربوط به عوام مردم بوده و بخشی هم مربوط به کارگران است.
کارگران در مورد پرداخت ها نگران نباشند چرا که طبق قانون عمل خواهیم کرد. از تاریخ مسئولیت بنده چنانچه هر کارگری مشکلی در زمینه فیش حقوقی داشت ضمن اعلام به مدیران معدن می تواند به شخص بنده در دفتر مرکزی مراجعه کند و قطعا در این زمینه به کارگر پاسخ داده خواهد شد که روند به چه صورت است.
* یکی از گلایه های کارگران زغالسنگ این است که در قردادهایشان حق اولاد و همسر در نظر گرفته نمی شود، در این مورد توضیح بفرمایید.
در این خصوص هم باید طبق قانون عمل کنیم اما در فیش های حقوقی که روز گذشته مشاهده کردم حق اولاد لحاظ شده بود. مراقبت ها و کنترل ها در این زمینه را بیشتر می کنیم و به مدیران معادن گفته ام که کنترل های لازم را انجام دهند.
وظیفه ما به عنوان کارفرما این است که حق و حقوق کارگران را در چارچوب قانون پرداخت کنیم. رابطه کارگر و کارفرما متقابل است و هر کدام باید به وظایفشان عمل کنند.
*چه برنامه هایی در خصوص مسائلی چون طرح طبقه بندی و ضریب ۲ و بازنشستگی کارگران معادن با سابقه ۱۵ سال کار دارید؟
این ها موضوعات کشوری است و شرکت نمی تواند در این زمینه تصمیم گیری کند در این زمینه نامه نگاری با وزیر انجام شده است. در حال حاضر بر اساس قانون کارگران با ضریب ۱.۵ بازنشسته می شوند اما جابجایی ضریب باید در سطوح ملی انجام شود.
*چرا باید دریافتی کارگران در معادن خصوصی با وجود کار در شرایط سخت به این میزان پایین باشد و شاهد پرداختی های متفاوت باشیم؟
بخش های خصوصی و دولتی تعاریف خاص خودشان را دارند البته بنده با این گفته شما موافق هستیم. وظیفه داریم حق و حقوق کارگر را تا ریال آخر پرداخت کنیم.
با توجه به اینکه به تازگی کار در این شرکت را آغاز کرده ام باید جلساتی با بخش خصوصی برگزار و شرایط را بررسی کنم. مشکلات کارگران را با توجه به شرایط فعلی کشور و مشکلات معیشتی درک کرده و برای رفع آنها تلاش می کنم.
جلساتی با پیمانکاران برگزار می کنیم و باید توجه داشت که این مشکلات یک شبه ایجاد نشده و نمی شود یک شبه آنها را حل کرد.
*چقدر زمان برای رفع مشکلاتی که گفته شد، نیاز است؟
تمامی این مسائل متقابل است؛ کارفرما و کارگر در یک طرف و کنار یکدیگر برای چرخش چرخ تولید قرار دارند. باید با تلاش تولیداتمان را افزایش دهیم و برنامه های خوبی برای این مساله داریم.
باید توجه داشت که این شرکت در گذشته مشکلاتی داشته است. اخیرا پرداختی هم انجام دادیم اما با وجود تمام مشکلات سعی کردیم این حقوق پرداخت شود.
اگر در بحث تولید، کارگران پای کار باشند و وضعیت بهتر شود هیچ مشکلی نخواهیم داشت. باید تولید اضافه شود و مشکلات شرکت حل شود آن زمان یک سر و سامانی به وضعیت می دهیم اما در این شرایط جالب نیست که قولی بدهیم و بعد هم نتوانیم به آن عمل کنیم چرا که موجبات شرمندگی می شود.
باز هم تکرار می کنم مشکلات و وضعیت کنونی شرکت یک شبه ایجاد نشده است و یک شبه هم حل نخواهد شد. همه با هم باید کمک کرده و به سمت جلو حرکت کنیم تا افق روشنی داشته باشیم.
نظر شما