بازار؛ گروه صنعت: در حال حاضر بیش از ۸۰ هزار واحد صنعتی، صنفی و خدماتی در صنعت مبلمان کشور فعالیت دارند و مجموع گردش مالی آن چیزی در حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد می شود. این درحالی است که این حجم از گردش مالی و اشتغال تنها با به کارگیری نیمی از ظرفیت صنعت حاصل شده است.
بنابراین با به کارگیری این ظرفیت بالا که به دلایل مختلف خالی و بدون استفاده مانده است می توان حجم تولید، گردش مالی، اشتغال، صادرات و ارز آوری و بازده اقتصادی این صنعت را حداقل تا دوبرابر میزان فعلی افزایش داد. در خصوص ارزش صادرات مصنوعات چوبی و مبلمان نیز کارشناسان از رقمی بالای ۳۰ میلیون دلار در سال صحبت می کنند که اگر بخشی از موانع تولید برداشته شود این رقم حتی می تواند تا بالای ۵۰۰ میلیون دلار در سال هم برسد.
البته در خصوص بازار داخلی این نکته را نباید فراموش کرد که کاهش توان اقتصادی مردم، بازار داخلی صنعت مبلمان را به سمت رکود کشانده و ضعف برنامه های صادراتی، امکان جبران کاهش خرید داخلی از این مسیر را دشوار ساخته است. در کنار تمام این مسائل همچنان بزرگ ترین مشکل صنعت مبلمان دسترسی دشوار، زمان بر و گران به مواد اولیه تولید عنوان می شود که اشرف پیرایش، مدیرعامل یک شرکت تولیدکننده مبلمان در گفتگو با بازار درباره آن توضیح می دهد.
* بفرمایید از چه سالی به صنعت مبلمان ورود کردید و طی این سال ها چه فراز و نشیب هایی را پشت سر گذاشتید؟
پیش از اینکه وارد صنعت مبل سازی ایران شوم در کشور ترکیه اقدام به تولید انواع مبلمان می کردم اما پس از تشدید تحریم و نوسانات ارزی که بود ناچار به این شدم که به کشور برگردم و فعالیتم را در همین جا ادامه دهم. از همان هشت سال پیش که به ایران برگشتم سعی کردم همان ساختار، تکنولوژی و سیستم ترکیه را هم در این جا ایجاد کنم.
از همین رو به همراه گروه سعی کردیم تا جایی که امکان دارد، همیشه کیفیت کار را خیلی بالا بگیریم. در مرحله دوم روی طراحی محصولات زمان زیادی می گذاریم؛ برای این کار یک گروه طراحی خیلی قوی از کارشناسان دانشگاه تهران و متخصصین ارشد داریم.
دلیل توجه ویژه مان به طراحی هم این است که صنعت مبلمان یک صنعت پویا است و به صورت پیوسته رنگ عوض می کند. بنابراین همواره نیاز به این داریم که تغییراتی در مدل ها، طرح ها و غیره ایجاد کنیم. خوشبختانه با استقبال خوبی هم در این زمینه مواجه شده ایم و همین موضوع نیز عزم ما را جزم تر می کند.
* در حال حاضر چه محصولاتی را برای بازار مصرف تولید می کنید؟
عمده محصولاتی که تولید می کنیم مربوط به مبلمان است، ولی به صورت تخصصی در گذشته میز ناهار خوری و صندلی تولید می کردیم. با این حال تصمیم گرفتیم دامنه تولیدات مان را گسترش دهیم و نزدیک به دو سال است که مبلمان را هم به آن اضافه کردیم؛ در واقع مبل های راحتی مدرن را تولید می کنیم و ملزومات آن مثل کنسول، جلو مبلی و تمام اجزای آن را به صورت کامل تولید می کنیم.
در تمام صنایع کشور می توان از هر چیزی ایده گرفت، برای مثال صدای یک بلبل را می شنوید و یک آهنگ ساز از آن الهام می گیرد و یک اثر را خلق می کند. در خصوص صنعت مبلمان هم ایده پردازی به همین شکل است و سعی می کنیم از هر عنصری در طبیعت الهام بگیریم
* در خصوص تیم طراحی تان بفرمایید که ایده ها از کجا می آید؟ آیا درصدی را از مبلمان خارجی ایده می گیرید یا این که نه، بیشتر سعی می کنید که ایده ها در مجموعه خودتان پرورش دهید؟
در تمام صنایع کشور می توان از هر چیزی ایده گرفت، برای مثال صدای یک بلبل را می شنوید و یک آهنگ ساز از آن الهام می گیرد و یک نوت موسیقی را خلق می کند. در خصوص صنعت مبلمان هم ایده پردازی به همین شکل است؛ به طوری که سعی می کنیم از هر عنصری در طبیعت الهام بگیریم و بتوانیم در این صنعت در رده اول قرار بگیریم.
برای مثال در لوازم جانبی که در صنعت مبلمان استفاده می شود از فلز هایی استفاده می کنیم که اکثر مبل سازان بزرگ از آن بهره می برند اما نحوه طراحی ما متفاوت و همراه با خلاقیت است. بنابراین نه تنها خودمان ابدا کننده طرح های جدید هستیم بلکه از محصولات دیگران نیز الهام می گیریم و مصنوعات چوبی جدیدی را تولید می کنیم.
* با توجه به این که بخش عمده ای از فعالیت شما بر اساس خلاقیتی است که در مجموعه خودتان شکل می گیرد، چطور مخاطب شناسی می کنید؟ چطور نیاز و سلیقه مشتریان را درک می کنید؟
اوج هنر همان سادگی است و همیشه سادگی را پیشه کار خودمان قرار می دهیم. بدون این که اغراقی در طراحی هایمان انجام بدهیم محصولات جدیدی را تولید می کنیم. این شیوه همیشه از طرف مصرف کنندگان و نمایندگان مان مورد استقبال قرار گرفته است. علاوه بر این، در طراحی هایمان همیشه اصول مهندسی، راحتی و مسائل مربوط به تولید استاندارد کالا را در نظر می گیریم.
* برنامه بلند مدت ۱۰ ساله تان شما را به کجا هدایت می کند؟
برای ۱۰ سال بعد خودمان، اهداف خیلی انتزاعی و دور از ذهنی نداریم؛ ولی به هر حال هدف مان این است که تولیدات مان مخاطبان بیشتری پیدا کند. الان بر اساس نوسانات دلار و کمبود مواد اولیه قدرت خرید مردم خیلی کم شده است؛ در نتیجه ما هم نمی توانیم قیمت های اصلی را روی کالاهایمان بگذاریم. ولی هدف مان این است که با همین کیفیت و با همین طراحی و با همین استاندارد، کالاهایی را تولید کنیم که مورد خطاب تمام اقشار جامعه باشد و همه بتوانند کالای با کیفیت تهیه و از آن استفاده کنند.
در حال حاضر ظرفیت اشتغال زایی تا ۳۰۰ نفر را داریم اما متاسفانه صنعت مبلمان دو سال است که با شیوع بیماری کرونا در رکود بسیار عمیقی به سر می برد. خیلی از همکار ها متضرر هستند و تمایل جامعه برای خرید مبل خیلی کم است
* در حال حاضر برای چه تعداد نیرو اشتغال زایی کرده اید و چقدر ظرفیت افزودن به تعداد آن را دارید؟
در حال حاضر گروه ما متشکل از ۵۰ نفر است که شامل مجموعه تولید و بخش های اداری می شود؛ ولی تا ۳۰۰ نفر ظرفیت اشتغال زایی داریم؛ با این حال متاسفانه صنعت مبلمان دو سال است که با شیوع بیماری کرونا در رکود بسیار عمیقی به سر می برد. خیلی از همکار ها متضرر هستند و تمایل جامعه برای مبل خیلی کم است.
* یعنی علاوه بر تحریم ها، کرونا هم باعث شده که این صنعت به شدت دچار مشکل شود؟
بله، کرونا عامل اساسی رکود صنعت مبلمان است. البته نسبت به تحریم دید چندان منفی ندارم چون تحریم ها حداقل باعث این شدند برای تامین مواد اولیه بسیار ساده ای که وارد می شد، شرکت های کوچک، بزرگ و کارخانه های بزرگی برای تولید مواد اولیه روی کار بیایند که علاوه بر جلوگیری از خروج ارز و اشتغال زایی به تامین راحت تر مواد اولیه هم منتهی می شود. تحریم باعث شد که صنایع جان بگیرند. یک سری چیز ها تولید شود؛ ولی یک رکود اقتصادی به دلیل کرونا در کل دنیا حاکم است. در ایران هم این امر باعث شده است که رکود در این صنعت هم به وجود بیاید.
* تاکنون از کشورهای دیگر هم تقاضای خرید و صادرات داشته اید؟
بله، به شکل عجیبی در رویدادهای نمایشگاهی برای صادرات به ما مراجعه شد و از همه مهم تر سه کشور بنده را خیلی هیجان زده کردند؛ در حال حاضر از تورنتو، کانادا، آمریکا و آفریقای جنوبی در خواست صادرات داریم. البته پیش از این نیز به کشور های همسایه مثل ترکیه و عراق صادرات داشتیم. همچنین قزاقستان و تاجیکستان هم تمایل نشان داده اند. افرادی که از کانادا و تورنتو آمدند کارهایمان را خیلی پسندیدند و می گفتند که دقیقا مطابق سلیقه آن ها است؛ اما تحریم ها چالش اصلی صادراتی است.
نوسانات ارزی به عنوان چالشی تاثیرگذار در افزایش نرخ مواد اولیه شناخته می شود؛ به طوری که در مدت خیلی کوتاهی قیمت مواد اولیه نزدیک به ۷۰ درصد افزایش یافته است. این درحالی است که به عنوان تولید کننده این امکان را نداریم که قیمت هایمان را به لحظه به روز رسانی کنیم
* سخن آخر؟
نوسانات ارزی به عنوان چالشی بزرگ تاثیرگذار در افزایش نرخ مواد اولیه شناخته می شود؛ به طوری که در مدت خیلی کوتاهی قیمت مواد اولیه نزدیک به ۷۰ درصد افزایش یافته است. این درحالی است که به عنوان تولید کننده این امکان را نداریم که قیمت هایمان را به روز رسانی کنیم. بنابراین هزینه های تولید و سود نهایی با یکدیگر همخوانی ندارد اما برای رسیدن به شرایطی که قیمت ها به ثبات برسند ناچار به ادامه هستیم.
نظر شما