به گزارش بازار، در صنعت اگر بخواهند به مقطع ثابت و طول زیاد اشاره کنند از کلمه پروفیل استفاده میکنند. انواع پروفیل مختلف وجود داشته و قیمت پروفیل بر همین اساس متفاوت است. انواع پروفیل را میتوان بر اساس جنس، کاربرد، روش ساخت و ... طبقهبندی کرد. اگر بخواهیم پروفیلها را بر اساس کاربرد تقسیمبندی کنیم دو نوع پروفیل ساختمانی و صنعتی خواهیم داشت. بر اساس این تقسیمبندی انواع پروفیل ساختمانی در ساختمانسازی کاربرد داشته و انواع پروفیل صنعتی در صنایع مختلفی نظیر صنایع خودروسازی، نظامی، دریایی و ... کاربرد دارند. بهمنظور شناسایی تفاوتهای انواع پروفیل از جمله پروفیل ساختمانی و صنعتی میبایست ویژگیهای هرکدام از انواع شناسایی شود. از مهمترین تفاوتهای میان پروفیل صنعتی و ساختمانی که میتوان به آنها اشاره کرد، تفاوت در ضخامت، ابعاد، استحکام و مقاومت و قیمت پروفیل است.
پروفیل ساختمانی
به پروفیل ساختمانی HSS که مخفف عبارت HOLLOW STRUCTURAL STEEL است نیز میگویند. پروفیل ساختمانی از ورق فولادی تهیه میشود که آلیاژ آن ST۳۷ خواهد بود. پروفیل ساختمانی از جمله پروفیلهای سبک بوده و استفاده مناسب از این پروفیلها وزن ساختمان را کاهش خواهد داد. از انواع پروفیل ساختمانی بهمنظور استحکامبخشی به ساختمان و استفاده از انواع پروفیل ساختمانی بهعنوان درب و پنجره استفاده میشود. پروفیلهای ساختمانی انعطاف و شکلپذیری زیادی دارند. قابلیت جوشپذیری مطلوب از دیگر ویژگیهای پروفیل ساختمانی است. اگر نیاز باشد از پروفیل ساختمانی در موقعیتهایی استفاده شود که در معرض اکسیدشوندگی و خوردگی قرار بگیرند از نوع گالوانیزه یا آلومینیوم این نوع از پروفیل ساختمانی استفاده میکنند. پروفیل در نقاط مختلف دنیا با استانداردهای متفاوتی تولید میشود. برای مثال در ایران از استاندارد DIN و در آمریکا از استاندارد AISC و ASTM برای تولید انواع پروفیل استفاده میشود. واضح است که انواع پروفیل تولید شده با استانداردهای مختلف قیمت پروفیل متفاوتی را در برخواهد گرفت و استاندارد بر قیمت پروفیل تأثیرگذار است. پروفیل ساختمانی بسته نظیر پروفیل کرکره برقی، درب و پنجره و انواع پروفیل لوله و قوطی تقسیم میشود. پروفیل ساختمانی بسته دارای ویژگی مشترکی است که در تمام آنها بهمنظور تولید پروفیل از نورد سرد استفاده میشود. پروفیل ساختمانی باز نظیر تیرآهن، تسمه، میلگرد، چهارپهلو، ناودانی و نبشی تقسیم میشوند. مقاطع و ورق فولادی پروفیل ساختمانی باز توسط نورد گرم تولید میشود.
پروفیل صنعتی
از پروفیلهای صنعتی در صنعت نظیر سدسازی، پلسازی، صنایع نظامی و ... و جایی که نیاز به تحمل فشار بالا است استفاده میکنند. انواع پروفیل صنعتی ضخامت ۶ میلیمتر به بالا را در بر میگیرد. انواع پروفیل صنعتی عموماً از ورق سیاه تولید میشوند. ورق سیاه ورق فولادی است که دارای آلیاژهای کربن، سیلیس، گوگرد، فسفر و منگنز است. به انواع پروفیل صنعتی پروفیل سنگین نیز میگویند و علت این نامگذاری ضخامت بالای انواع پروفیل صنعتی و تحمل فشارهای بیشتر است. استحکام و مقاومت انواع پروفیل صنعتی از انواع پروفیل ساختمانی بهمراتب بالاتر است. پروفیلهای صنعتی ضخامت بالایی داشته و میتوان آنها را با بتن پر و بهعنوان ستون مورداستفاده قرار داد. تعداد کارخانههای ایرانی که پروفیل صنعتی تولید میکنند محدود بوده و حجم زیادی از پروفیل صنعتی موردنیاز وارد کشور میشود. قیمت پروفیل صنعتی از قیمت پروفیل ساختمانی بالاتر است.
تفاوت پروفیل ساختمانی و صنعتی
پروفیل ساختمانی و صنعتی را میتوان بر اساس فاکتورهای زیادی از قبیل ضخامت، ابعاد، استحکام و مقاومت پروفیل و در نهایت قیمت پروفیل مقایسه کرد.
ضخامت پروفیل ساختمانی از ضخامت پروفیل صنعتی کمتر است. ضخامت پروفیل ساختمانی تقریباً ۲ تا ۴ میلیمتر و ضخامت پروفیل صنعتی بالای ۶ میلیمتر است.
از لحاظ فاکتور ابعادی پروفیل صنعتی در شاخههای ۱۲ متری و پروفیل ساختمانی در شاخههای ۶ متری تولید میشوند.
از منظر استحکام و مقاومت بهتناسب ضخامت بالاتر پروفیل صنعتی مقاومت و استحکام بیشتری داشته و قادر است تا فشار و نیروی بیشتری را تحمل کند.
بر اساس فاکتور قیمتی، قیمت پروفیل صنعتی از قیمت پروفیل ساختمانی بیشتر است، هرچند کارخانجات تولید پروفیل صنعتی در ایران محدودتر هستند و میزان عرضه این مقطع نسبت به پروفیل ساختمانی کمتر است. قیمت پروفیل از قیمت شمش فولادی تأثیر میپذیرد و با افزایش قیمت فولاد قیمت پروفیل نیز افزایشیافته و با کاهش قیمت فولاد قیمت پروفیل نیز کاهش خواهد یافت. علاوه بر تغییرات قیمت فولاد، میزان عرضه و تقاضا در سطح کشور، هزینه حملونقل، نوسانات نرخ ارز، تغییرات آبوهوایی، تصمیمات سیاسی، هزینه ساخت و نگهداری پروفیل، استانداردهای مورداستفاده در تولید پروفیل و ... همگی از عواملی هستند که بر قیمت پروفیل تولید شده تأثیر خواهند گذاشت.
نظر شما