به گزارش بازار به نقل از خانه ملت، نمایندگان در جلسه علنی امروز (یکشنبه، ۲۱ آذرماه) مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی جزئیات حمایت از مالکیت صنعتی با ماده ۱۳۶ این طرح با ۱۹۷ رأی موافق، یک رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۷ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
براساس ماده ۱۳۶ طرح مذکور؛ مرجع ثبت مالکیت صنعتی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است. ثبت تمام موضوعات مربوط به مالکیت صنعتی، اعم از اختراعات، نمونه شیء(مدل) مصرفی، طرحهای صنعتی، علائم تجارتی، علائم جمعی، علائم تأییدی، نامهای تجارتی و نشانههای جغرافیایی در این سازمان انجام میشود.
تبصره ۱- گواهینامه اختراع دفاعی با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و مرجع ثبت صادر میشود. فرآیند ثبت اختراع دفاعی و نحوه همکاری مراجع مذکور، بر اساس آییننامهای است که ظرف مدت سهماه پس از لازمالاجراءشدن این قانون، با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و مرجع ثبت تهیه میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
تبصره ۲- نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در امور مربوط به مالکیت صنعتی در سازمان جهانی مالکیت فکری و اتحادیههای مربوط به کنوانسیونهای مرتبط با آن با مرجع ثبت است.
نمایندگان در ادامه با ماده ۱۳۷ طرح مذکور نیز با ۲۰۵ رأی موافق، ۲ رأی مخالف و ۲ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۶ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
براساس ماده ۱۳۷ این طرح؛ به منظور انجام پیشتیبانی و مانعزدایی در مسیر تجاریسازی اختراعات ثبت شده مطابق این قانون دولت موظف است ظرف مدت سه ماه پس از ابلاغ این قانون کارگروه پیشتیبانی و مانعزدایی تجاریسازی اختراعات را با ریاست و مسئولیت وزیر صنعت، معدن و تجارت و عضویت وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، جهاد کشاورزی، دادگستری، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، نفت و نیرو، امورخارجه و علوم، تحقیقات و فناوری و معاون علمی و فناوری رئیسجمهور، دادستان کل کشور، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، رئیس سازمان صدا و سیما، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، رئیس اتاق تعاون، رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تشکیل دهد؛ کارگروه مذکور موظف است آییننامه اجرائی پیشتیبانی و مانعزدایی تجاریسازی اختراعات را ظرف مدت سه ماه تدوین و پس از تصویب در هیأت وزیران مطابق آن عمل نماید.
تبصره-مرجع ثبت موظف است، فهرست اختراعات ثبت شده را به صورت ماهانه به کارگروه موضوع این ماده ارسال نماید.
وکلای ملت در خانه ملت ماده ۱۳۸ این طرح را نیز با ۲۰۷ رأی موافق، ۲ رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۸ نماینده حاضر در جلسه به تصویب رساندند.
در ماده ۱۳۸ ذکر شده است؛ مرجع ثبت باید تمام مراحل و فرآیندهای ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی، علائم تجارتی، نمونه اشیاء (مدلهای) مصرفی، علائم جمعی، علائم تأییدی و نامهای تجارتی و تغییرات مربوط به آنها را در قالب سامانه الکترونیکی طراحی و اجراء کند. همچنین این مرجع باید تمام اطلاعات، آگهیها و مواردی را که به موجب این قانون، قابل انتشار است، به صورت روزآمد در «سامانه الکترونیک مالکیت صنعتی» که صحت، تمامیت، اعتبار و انکارناپذیری آنها را تأمین میکند، نگهداری نماید و در زمانی که به موجب این قانون، مقرر شده است، در دسترس عموم قرار دهد. تمام اطلاعات موضوع این ماده، بهجز مواردی که به موجب قوانین و مقررات، محرمانه محسوب میشود باید از طریق جویشگر(موتور جستجوگر) برای همگان قابل دسترسی باشد. نشانی اعلامشده به مرجع ثبت یا نشانی موجود در سامانه الکترونیکی مرجع ثبت به عنوان سابقه ابلاغ در تمام مراحل اداری و قضائی محسوب میشود.
تبصره۱- اعتبار مورد نیاز اجرای این ماده، از محل درآمدهای حاصل از اجرای این قانون، در قوانین بودجه سنواتی پیشبینی میشود.
تبصره۲-مرجعثبت مکلف است با رعایت ضوابط «اعداد توافقشده بینالمللی برای شناسایی دادههای فهرستشده (INID codes)» و «استانداردهای وایپو(WIPO Standards) » نمایه اختراعات ثبت شده را منتشر کند.
تبصره۳- مرجعثبت مکلف است امکان جستجوی بینالمللی اختراعات ثبت شده در ایران را با هدف حفظ دستاوردهای مخترعان ایرانی، فراهم کند.
نمایندگان مجلس در ادامه به بررسی ماده ۱۳۹ پرداخته و آن را با ۱۹۹ رأی موافق، ۳ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۰ نماینده حاضر در جلسه به تصویب رساندند.
براساس ماده ۱۳۹ طرح مذکور مطرح شده؛ مرجع ثبت، دفاتر جداگانهای را برای ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی، علائم تجارتی، علائم جمعی، نمونه شیء (مدل) مصرفی، علائم تأییدی و نامهای تجارتی در نظر میگیرد. تمام اموری که باید مطابق مواد این قانون و آییننامه اجرائی آن ثبت شود، در این دفاتر به ثبت میرسد. اطلاعات موجود در این دفاتر از طریق سامانه الکترونیک برای همگان قابل دسترسی است.
بهارستان نشینان در ادامه به بررسی ماده ۱۴۰ طرح حمایت از مالکیت صنعتی پرداخته و با ۲۰۰ رأی موافق، ۳ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۳ نماینده حاضر در جلسه با این ماده موافقت کردند.
در ماده ۱۴۰ ذکر شده است؛ تمام ابلاغها در این قانون و آییننامه اجرائی آن، حسب مورد تابع مقررات مربوط در قانون آییندادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی و قانون آیین دادرسی کیفری است.
نمایندگان مجلس ماده ۱۴۱ طرح مذکور را نیز با ۲۰۵ رأی موافق، ۴ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۴ نماینده حاضر در جلسه به تصویب رساندند.
براساس ماده ۱۴۱طرح فوق؛ در صورت مفقود شدن یا از بین رفتن گواهینامه اختراعات، طرحهای صنعتی، علائم تجارتی، نمونه شیء (مدل) مصرفی، علائم جمعی، علائم تأییدی و نامهای تجارتی، مالک گواهینامه میتواند با پرداخت هزینه مقرر، بهصورت کتبی درخواست صدور گواهینامه المثنی نماید.
در ادامه وکلای ملت به بررسی ماده ۱۴۲ طرح حمایت از مالکیت صنعتی پرداخته و آن را با ۱۹۹ رأی موافق، یک رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۶ نماینده حاضر در جلسه به تصویب رساندند.
در ماده ۱۴۲ اذعان شده است؛ هزینههای مربوط به ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی، علائم تجارتی، نمونه شیء (مدل) مصرفی، علائم جمعی، علائم تأییدی و نامهای تجارتی که میزان دقیق هر یک، در جدول هزینههای آییننامه اجرائی این قانون مشخص میشود، عبارت است از:
۱- هزینه ثبت اظهارنامه موضوع ثبت؛
۲- هزینه اصلاح یا رفع نقص اظهارنامه موضوع ثبت؛
۳- هزینه جستجوی موضوع اظهارنامه ثبت؛
۴- هزینه بررسی ماهوی موضوع اظهارنامه ثبت؛
۵- هزینه صدور اصل گواهینامه؛
۶- هزینه تمدید (حسب مورد)؛
۷- هزینه درخواست استمهال جهت ارائه پاسخ به مرجعثبت (حسب مورد)؛
۸- هزینه مربوط به انتشار و انتشار مجدد اظهارنامه یا اختراع در صورت تقاضای اصلاح از طرف متقاضیان؛
۹- هزینه انتقال (حسب مورد)؛
۱۰- هزینه پاسخ به استعلام ها؛
۱۱- هزینه بررسی اعتراض ها؛
۱۲- هزینه درخواست بررسی صدور پروانه بهرهبرداری اجباری.
تبصره۱- هزینه سالانه اختراعات و طرحهای صنعتی که تا پیش از تاریخ لازمالاجراءشدن این قانون و آییننامه اجرائی آن به ثبت رسیدهاند، برای مدت باقیمانده حمایت، بر مبنای آییننامه اجرائی این قانون پرداخت میشود. هزینه تمدید علائم تجارتی ثبتشدهای که پس از تاریخ مذکور تمدید میشوند نیز براساس جدول هزینهها محاسبه میشود.
تبصره۲- آییننامه مذکور در این ماده میتواند در مواردی که متقاضی از بنگاههای کوچک یا مؤسسات غیرانتفاعی باشد تعرفههای ثبت و ارزیابی اظهارنامه و صدور گواهینامه ثبت اختراع و تمدید آن را کاهش دهد.
تبصره۳- هزینههای موضوع این ماده باید بهگونهای در جدول هزینههای آییننامه اجرائی این قانون مشخص شود که حداقل تأمینکننده منابع مورد نیاز برای اجرای این قانون باشد.
تبصره ۴- مرجعثبت مکلف است بدون دریافت هزینه نسبت به پاسخ استعلامهای دستگاه های حاکمیتی و دولتی، محاکم، نیروی انتظامی و سایر دستگاههای قانوی ذیصلاح اقدام نماید. مرجعثبت باید در صورتی که استعلام از طرف اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی باشد هزینه های استعلام را منطبق بر جداول آئیننامه اجرایی این قانون دریافت نماید.
تبصره ۵- درآمدهای حاصل از اجرای این قانون پس از واریز به خزانه تا سقف پنجاه درصد(۵۰%) صرف امور اجرایی، توسعه زیرساخت، نیروی انسانی، ترویج و توسعه فرهنگ مالکیت فکری می گردد
بهارستان نشینان در ادامه بررسی طرح مذکور با ماده ۱۴۳ آن با ۲۰۲ رأی موافق، یک رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۷ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
در ماده ۱۴۳ طرح مذکور آمده است؛ مرجع ثبت مجاز است هرگونه اشتباه در ترجمه یا رونوشتبرداری، اشتباه اداری، اشتباه در اظهارنامه، اشتباه در اسناد ارائهشده به مرجع مذکور و یا اشتباه در هریک از ثبتهای انجامشده را با رعایت مواد این قانون و آییننامه اجرائی آن تصحیح نماید. در صورتی که اشتباه صورتگرفته از سوی متقاضی باشد، هرگونه تصحیح مستلزم پرداخت هزینههای مربوط مطابق با ماده (۱۴۲) این قانون است. اصلاحات انجامشده در هر یک از موارد فوق، توسط مرجع ثبت به اطلاع ذینفع رسیده و منتشر میگردد.
منتخبان مردم همچنین ماده ۱۴۴ طرح حمایت از مالکیت صنعتی را با ۱۹۰ رأی موافق، یک رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۶ نماینده حاضر در صحن تصویب کردند.
براساس ماده ۱۴۴ این طرح؛ نحوه اعتراض به اظهارنامه اختراعات، نمونه اشیاء (مدلهای) مصرفی، طرحهای صنعتی، علائم تجارتی، علائم جمعی، علائم تأییدی و نام تجاری ثبتشده و رسیدگی به آن، براساس مفاد این قانون است.
نظر شما