بازار؛ گروه استانها- حکیمه بهمن زاده: بی شک اگر بخواهیم وضعیت اقتصادی یک جامعه و یا منطقه را بررسی کنیم، یکی از شاخصها وضعیت واردات و صادرات آن منطقه است. رونق صادرات در یک استان و منطقه نشان از بهبود وضعیت تولید و ارزآوری و بسیاری از مؤلفههای اقتصادی دیگر است.
خراسانجنوبی نیز با داشتن معادن غنی، کارخانههای تولید چون تایر و سیمان و ... و همچنین محصولات کشاورزی چون زرشک و زعفران و عناب، پتانسیلهای بسیار خوبی برای رونق صادرات به ویژه با کشورهای همسایه دارد.
اما به نظر میرسد برای صادرکنندگان و تجار خراسانجنوبی کار به همین راحتی نیست و آنان با موانع زیادی برای رونق بخشی به صادرات رو به رو هستند. رفع تعهدات ارزی، عدم ثبات سیاسی در کشور همسایه هم مرز با خراسان جنوبی(افغانستان)، بخش نامههای دست و پاگیر و بسیاری دیگر از مسائل سدی در برابر رونق صادرات ایجاد کرده است.
به بهانه ۲۹ مهر ماه، روز ملی صادرات پای سخن یکی از تجار خراسان جنوبی نشستیم و از ایشان درباره مانع های در مسیر تبادلات تجاری و صادرات پرسیدیم.
سابقه ۲۰ ساله در حوزه فعالیتهای اقتصادی
رامین سنائیفر از تجار موفق و فعالان اقتصادی خراسانجنوبی در گفت و گو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه مجموعه ما در حقیقت یک سری خدمات شتاب دهنده بازرگانی و تجاری را در زمینههایی چون بازاریابی صادراتی و پذیرش هیأتهای تجاری به واحدهای تولیدی خراسانجنوبی ارائه میدهد، اظهارکرد: حدود ۲۰ سال است که این مجموعه راهاندازی شده است.
وی در زمینه موانع و مشکلات پیش روی صادرکنندگان خراسانجنوبی بیانکرد: از یک جنبه مسائل اقتصادی و صادراتی با مسائل سیاسی گره خورده است و هر چه قدر روابط سیاسی و دیپلماسی ما با کشوری ضعیفتر باشد، بازرگانان نیز برای مسائلی چون گرفتن ویزا و ... با مشکلات بیشتری رو به رو خواهند شد.
ضرورت دیپلماسی قوی برای رونق صادرات
بازرگان موفق خراسانجنوبی با اشاره به ضرورت دیپلماسی قوی با کشورهای مختلف برای تسهیل کار بازرگانان گفت: به عنوان مثال در خراسانجنوبی ۹۰ درصد کار صادراتی فعالان اقتصادی با کشور افغانستان است که شرایط جدید سیاسی در این کشور مسائلی را برای ما به وجود آورده است.
سنائی فر ادامهداد: به نظر من رایزنی با دولت جدید افعانستان در زمینه مسائل بازرگانی و تجاری بسیار مهم است چرا که در غیر اینصورت ممکن است در آینده بازرگانان ما با مشکلات جدی رو به رو شوند.
در حوزه صادرات و واردات آموزش یک کلید واژه بسیار مهم است چرا که در خراسانجنوبی گاه برخی از فعالان اقتصادی و صادرکنندگان آگاهی کامل از نحوه عقد قرار داد، بازاریابی و تعهدات ارزی و ... ندارند
وی افزود: به عنوان مثال در زمینه مواد سوختی صادراتی به افغانستان، طالبان نُرم و ضوابط خاصی برای کیفیت محصول تعیین کرده اند که اگر استاندارد مد نظر آنان رعایت شود، هزینه تمام شده کالا برای واحدها و پالایشگاهها بسیار افزایش خواهد یافت.
فعال اقتصادی خراسانجنوبی گفت: از طرف دیگر در حوزه صادرات و واردات آموزش یک کلید واژه بسیار مهم است چرا که در خراسانجنوبی گاه برخی از فعالان اقتصادی و صادرکنندگان آگاهی کامل از نحوه عقد قرار داد، بازاریابی و تعهدات ارزی و ... ندارند.
بخش نامههای مانع تراش
سنائیفر با اشاره به اینکه بخش نامههای گاه و بی گاه که یک سری کالا را ممنوع الصادرات و صادرات برخی را آزاد میکند نیز مشکلاتی را برای بازرگانان به وجود آورده است، اظهارکرد: به عنوان مثال ما صادرات محصولی چون تخم مرغ را ممنوع میکنیم ولی بازار هدف برای تأمین تخم مرغ مورد نیازش منتظر ما نمیماند و از سایر کشورهای همسایه تأمین میکند.
وی افزود: بعد از چند ماه باز صادرات تخم مرغ آزاد میشود و بازرگان ما باید تلاش فراوان و بازاریابی مجدد و ... داشته باشد تا یک بازار صادراتی برای این محصول به دست آورد.
تاجر خراسانجنوبی گفت: از دیگر مسائل مانع تراش در حوزه صادرات میتوان به عدم ثبات نرخ ارز در کشور اشاره کرد که این مورد نیز برای صادرکنندگان مشکلات عدیدهای را به وجود آورده و حتی در مواردی متأسفانه منجر به کنسل شدن قرار داد تجاری آنان شده است.
بازارهای صادراتی را متنوعتر کنیم
سنائیفر بر ضرورت تنوع بازارهای صادراتی تأکید و اظهارکرد: در حوزه فعالیتهای تجاری یکی از شاخصها و آیتمهای بسیار مهم تنوع کشورهای هدف صادراتی است و هر چه قدر کشورهای هدف صادرات ما متنوعتر باشد، در تجارت جلوتر خواهیم بود.
وی بیانکرد: به عنوان مثال اگر در خراسانجنوبی تنها و یا مهمترین بازار صادراتی ما افغانستان باشد با اندکی تغییر در شرایط آن کشور آسیب میبینیم ولی وقتی بازار صادراتی ما متنوع و شامل کشورهای حاشیه خلیج فارس، عراق، پاکستان و روسیه و ... شود کار برای صادرکننده سهلتر خواهد شد.
راهکارهایی برای صادرات مطلوب تر زرشک و زعفران
فعال اقتصادی خراسانجنوبی در زمینه صادرات محصولات کشاورزی خراسان جنوبی چون زرشک و زعفران گفت: در زمینه صادرات این محصولات باید زیر ساختهایی را برای معرفی آن به دیگر کشورها به ویژه در مورد زرشک فراهم کنیم.
سنائیفر با اشاره به اینکه فضای آنلاین و شبکههای اجتماعی یک فرصت بسیار خوب برای معرفی این محصولات است، ادامهداد: زعفران یک محصول شناخته شده برای همه کشورهای دنیا است ولی در مورد زرشک و شیوههای استفاده و فواید آن آگاهی ندارند و نمیدانند میتوان از آن مربا، مارمالات و نوشیدنی تولید کرد.
توان تأمین بازار صادراتی را در داخل افزایش دهیم
وی با اشاره به اینکه یکی از مسائل مهم در مورد صادرات محصولات کشاورزی خراسانجنوبی توان تأمین است، بیانکرد: طرف خارجی از ما میپرسد که چقدر توان تأمین محصول را برای صادرات داری و اگر بشنود این ماه ۱۰ تن و ماه بعد ۵ تن و ماه بعد صفر، بی شک بازار صادراتی را از دست خواهیم داد.
این تاجر خراسان جنوبی در زمینه ظرفیت نمایشگاه اکسپو دبی برای معرفی محصولات خراسان جنوبی گفت: بسیاری از دستگاهها قول و وعده داده بودند که برای حضور در نمایشگاه یارانه و تسهیلات و ... میدهند که متأسفانه عملی نشد و در حال حاضر هر کس بخواهد در این نمایشگاه حضور داشته باشد باید خود به طور کامل هزینه ها را پرداخت کند.
سنائیفر با اشاره به اینکه یکی از پیشنهادات من برای معرفی محصولات استراتژیک خراسانجنوبی حضور در نمایشگاه گلفود دبی(نمایشگاه محصولات غذایی) و داشتن یک غرفه در این نمایشگاه است، یادآورشد: این نمایشگاه حدود ۸۰ هزار بازدید کننده دارد و می تواند بستر مناسبی برای معرفی زرشک خراسانجنوبی و فراهم کردن فضا برای صادرات این محصول است.
وی یادآور شد: امیدواریم در سالهای بعد بتوانیم از این فرصتها برای معرفی پتانسیل های خراسانجنوبی به نحو احسنت استفاده کنیم.
نظر شما