بازار؛ گروه استانها: هر سال نیمه دوم شهریور ماه که از راه می رسید بازار حال و هوای دیگری به خود می گرفت و حضور دانش آموزان به همراه والدین خود در بازار به خصوص بازار لوازم التحریر و پوشاک بیش از همیشه مشهود بود.
اما این روزها که حدود ۱۸ ماه است ویروس کرونا وارد زندگی مردم شده و به نوعی همه با آن درگیر هستیم اوضاع متفاوت است؛ چراکه این ویروس هم به لحاظ روانی و هم به لحاظ اقتصادی بر روی زندگی ما اثر گذاشته است.
شهریورماهی که هر سال پر از رونق برای صنف لوازم التحریر بود هم سال گذشته و هم امسال با رکود مواجه شده است
ویروس کرونا هنوز در کشور جولان می دهد و امسال هم مدارس همچون سال گذشته به صورت آنلاین و مجازی برگزار خواهد شد که به همین دلیل خانواده ها آن قدری که باید برای خرید لوازم التحریر دانش آموازن هزینه نمی کنند و شهریورماهی که هر سال پر از رونق برای صنف لوازم التحریر بود هم سال گذشته و هم امسال با رکود مواجه شده است.
البته ناگفته نماند که افزایش قیمت ها نیز در این تصمیم گیری از سوی والدین بی تاثیر نبوده چراکه با گران شدن اقلام و کالاها و لوازم التحریر توان خرید مردم نیز کاهش یافته است.
بررسی وضعیت فعالان این صنف خبرنگار بازار را بر آن داشت تا با حضور در راسته صحافی خانه بازار همدان به گفتگو با تعدادی از فروشندگان لوازم التحریر بپردازد.
ویروس کرونا فروش را در یکسال اخیر تقریبا از نصف هم کمتر کرده است
یکی از فروشندگان لوازم التحریر در بازار همدان در گفتگو با خبرنگار بازار بابیان اینکه ویروس کرونا فروش ما را در یکسال اخیر تقریبا از نصف هم کمتر کرده است، گفت: البته باید عنوان کنم که میانگین قیمت اجناس هم تا ۸۰ درصد افزایش یافته است.
مرتضی امیری با بیان اینکه بخش عمده ای از علت کاهش یافتن فروش ما به ویروس کرونا مربوط است اما افزایش قیمت ها نیز بی تاثیر نبوده است به موضوع فروش کتاب مدارس که سالهای قبل توسط این صنف انجام می شد نیز اشاره کرد و گفت: در سال های گذشته فروش کتاب مدارس را انجام می دادیم اما از دوسال قبل این امتیاز از صنف لوازم التحریر فروشی گرفته شد که این موضوع نیز در کاهش فروش لوازم التحریر موثر بوده است.
یکی دیگر از فروشندگان این راسته بازار نیز در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه کتاب های دانش آموزی توسط آموزش و پرورش در مدارس توزیع می شود، گفت: نشر کتاب ثبت نام انجام می دهد و کتاب را به دانش آموزان تحویل می دهد.
سود لوازم التحریرفروشی در فروش اقلام مرتبط با مدرسه از جمله جامدادی و قمقمه و اینگونه وسایل است که به حضور دانش آموز در مدرسه مرتبط می شود و با تعطیل شدن مدارس عملا سود این بخش را از دست داده ایم
حسینی با بیان اینکه والدین در مراجعه به بازار برای خرید لوازم التحریر اقلام ضروری مانند مداد، پاک کن، دفتر و خودکار و مواردی از این دست را خریداری می کنند، گفت: سود لوازم التحریرفروشی در فروش اقلام مرتبط با مدرسه از جمله جامدادی و قمقمه و اینگونه وسایل است که به حضور دانش آموز در مدرسه مرتبط می شود و با تعطیل شدن مدارس عملا سود این بخش را از دست داده ایم.
وی با بیان اینکه افزایش قیمت ها هم قابل توجه بوده و از سال ۹۷ نرخ ها رو به افزایش رفته است، گفت: کلی فروشی ها به دلیل نبود اجناس و تحریم ها و کمبود جنس در بازار گران تر کالا را خریداری و به خرده فروشی ها تحویل داده اند.
یکی دیگر از فروشندگان نیز با بیان اینکه آنلاین شدن آموزش ها محاسن خود را دارد اما معایبی نیز به همراه دارد که از جمله آن متضرر شدن صنف لوازم التحریر فروشی است، گفت: والدین تنها لوازم مصرفی را خریداری می کنند.
اجناس داخلی چندان تغییر قیمتی نداشته ضمن اینکه اجناس قدیمی هم هنوز در انبارها است
توصیفی افزایش قیمت ها طی دو سال گذشته را هر سال ۳۰ تا ۴۰ درصد عنوان کرد و با بیان اینکه امسال بیشتر اجناس خارجی گران تر شده اند و اجناس داخلی چندان تغییر قیمتی نداشته است ضمن اینکه اجناس قدیمی هم هنوز در انبارها است، گفت: متاسفانه چک های مانده و فروش کم به دغدغه اصلی ما تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه اوضاع کسب و کار ما ماههاست رضایتبخش نیست و برخی همکاران ناچار به تغییر شغلشان شده اند، گفت: اگر مالک مغازه نبودم و ناچار میشدم هر ماه اجارهبهای مغازه را بپردازم به طور حتم تا الان یا تغییر شغل داده بودم یا بهطور کامل بیکار میشدم.
رئیس اتحادیه لوازمتحریر همدان هم از رکود کامل بازار لوازمالتحریر خبر داد و گفت: به خاطر شرایط شیوع کرونا و آموزش مجازی در مدارس لوازم التحریر فروشان متضرر شده و بازار آنها در رکود کامل به سر میبرد.
عباس ستاره با اشاره به اینکه حتی برخی اجناس نیز از سال قبل مانده است، بیان کرد: برخی انبارهای نوشت افزار پر است و به علت نبود تقاضا امسال واردات به طرز چشم گیری کاهش پیدا کرد.
وی با بیان اینکه هرساله این موقع از سال صنف لوازمالتحریر بیشترین فروش سال خود را تجربه میکرد ولی دو سال است که بازار این صنف به دلیل کرونا و تعطیلی مدارس راکد است؛ گفت: حتی فروش کتابی که حق مسلم کتابفروشها بوده را به راحتی از او گرفتند و هیچ دلیل قانع کنندهای هم ندارند و در جلسه مجازی که با سازمان پژوهش داشتیم تمامی شرایط آنها را گرچه به حق نبود پذیرفتیم ولی باز هم اتفاقی نیفتاد.
اگر فروش کتاب را مجدد به ما واگذار کنند ۷۰ درصد مشکلات حل میشود
رئیس اتحادیه صنف لوازمالتحریر همدان همچنین با اشاره به افزایش قیمت لوازمالتحریر نسبت به سال گذشته گفت: اگر فروش کتاب را مجدد به ما واگذار کنند، ۷۰ درصد مشکلات حل میشود.
ستاره در خصوص مشمول مالیات شدن صنف لوازمتحریر فروشان نیز گفت: زمانی که عرضه کتاب درسی به عهده بازار لوازم تحریر بود کتاب فروشان از پرداخت مالیات معاف بودند اما با طرح توزیع کتاب به صورت ثبت نام رایانهای، مالیات به این بازار افزوده شد.
به هر حال مدتی است که به علت کرونا خبری از صدای زنگ مدرسه و شور و شوق و هیاهوی دانش آموزان در مدرسه نیست، سکوتی که آزاردهنده بوده و شور و شوق بچه ها و رونق صنفی که وابسته به باز شدن مدارس است کم کرده است.
هنوز مشخص نیست تا چه زمانی با کرونا خواهیم بود و چه زمانی مدارس باز می شود اما آنچه مسلم است اینکه صنف لوازم التحریر با رکود جدی مواجه شده و نیازمند توجه و حمایت مردم و دولت است.
نظر شما