به گزارش بازار به نقل از اتاق تهران، فریال مستوفی، رئیس مرکز خدمات سرمایهگذاری اتاق تهران نوشت: با توجه به بحران آب در کشور به ویژه در خوزستان و آشکار شدن برخی کاستیها در زیرساختها، اهمیت سرمایهگذاری در اهداف توسعه پایدار روزبهروز اهمیت بیشتری مییابد و شایسته است بدان توجه ویژهای معطوف شود. سرمایههایی که به واسطه تقویت همکاریهای بینالمللی وارد کشور میشود و البته دیپلماتها نیز می توانند نقش مهمی در جذب سرمایه گذارها ایفا کنند.
موسسه آنکتاد، نخستین بار در گزارش سرمایهگذاری ۲۰۱۴ الزامات سرمایهگذاری برای اهداف توسعه پایدار را ارایه کرد که شامل اهداف ریشهکنی فقر، امنیت غذایی، بهداشت، آموزش، زیرساختهای اساسی، کاهش تغییرات آب و هوایی، رشد اقتصادی و کاهش فاصله جنسیتی است.
بحران پاندمی کرونا تأثیرات مخربی بر اقتصاد جهانی گذاشته است و تأثیرات آن در تأمین مالی و سرمایهگذاری اهداف توسعه پایدار قابل توجه است. درحالی که نیازهای سرمایهگذاری در بخشهای اهداف توسعه پایدار اهمیت بیشتری پیدا کرده است اما جریان سرمایهگذاری به کشورهای در حال توسعه کاهش یافته است و بودجه کشورها در سراسر جهان تحت فشار قرار گرفته و بهبود اقتصادی ممکن است سالها طول بکشد. در عین حال، همهگیری کرونا نشان داد که سرمایهگذاری در اهداف توسعه پایدار، از جمله در زنجیره ارزش تابآور کشاورزی و بهداشت، بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد.
در حالی که کشورها درگیر بحران سلامت هستند و پیامدهای این شوک به اقتصاد خود را مدیریت میکنند، بسیاری از آنها اولویتها و استراتژیهای سرمایهگذاری ملی خود را دوباره ارزیابی کرده و به دنبال راههایی برای تغییر موقعیت کشور خود به عنوان مقصدی جذاب برای سرمایهگذاری هستند. دیپلماتها میتوانند با حمایت از تلاش برای ترویج و تسهیل سرمایهگذاری در کشورهای خود، از جمله در بخشهای مربوط به اهداف توسعه پایدار، نقش مهمی ایفا کنند.
از جمله چالشهای پیش رو در جهت بسیج سرمایهگذاری برای اهداف توسعه پایدار، نبود ترویج و تسهیل کافی در مورد پروژههای اهداف توسعه پایدار توسط کشورهای میزبان سرمایهگذاری است؛ امری که منجر به عدم تقارن اطلاعات میشود و در نتیجه شرایطی ایجاد میکند که سرمایهگذاران بالقوه قادر به شناسایی پروژههای توجیهپذیر به ویژه در کشورهای در حال توسعه نشوند. آژانسهای ترویج سرمایهگذاری نقش اصلی در کاهش این عدم تقارن و پیوند عرضه و تقاضای سرمایهگذاری بازی میکنند. آنها میتوانند خط اطلاعات پروژههای قابل سرمایهگذاری را تهیه و به بازار عرضه کنند و ذینفعان را در بخشهای مختلف بسیج کنند تا سرمایهگذاری را به سمت پروژههای مرتبط با اهداف توسعه پایدار هدایت کنند. این فعالیتها غالباً به همکاری نزدیک با سایر وزارتخانهها و موسسات دولتی و همچنین نهادهای بخش خصوصی، همچنین حمایت از جانب شرکای خارجی دارد که میتوانند ظرفیت مالی و انسانی برای طراحی پروژهها را فراهم کنند.
حضور دائمی در مکانهای استراتژیک بازار خارج از کشور برای جذب سرمایهگذاران بالقوه میتواند برای حمایت از مأموریت آژانسهای ترویج سرمایهگذاری در جذب سرمایه از جمله در بخشهای اهداف توسعه پایدار مفید باشد. برخی از آژانسهای ترویج سرمایهگذاری دفاتر خارج از کشور دارند، اما بسیاری از کشورها، به ویژه کشورهای کمدرآمد، منابع لازم برای نگهداشت چنین شبکههایی را ندارند. در صورت عدم وجود نمایندگی برای آژانسهای ترویج سرمایهگذاری در خارج از کشور، دیپلماتها و رایزنان بازرگانی میتوانند به عنوان رابط برای تسهیل ارتباط با سرمایهگذاران بالقوه عمل کنند. این میتواند به عنوان روشی نسبتاً مقرونبهصرفه و موثر برای ایجاد ورودی و تسهیل سرمایهگذاری برای آژانسهای ترویج سرمایهگذاری و ابزاری جهت بیشینه کردن فعالیتهای آنها در خارج از کشور باشد.
در حالی که دولتها در حال اتخاذ اشکال جدیدی برای ترویج و تسهیل سرمایهگذاری پس از همهگیری کرونا هستند، بسیاری از آنها برای پشتیبانی از مأموریت خود به سفارتخانههای خود در خارج از کشور روی آوردهاند.
برای مثال در جامائیکا، آژانس ترویج سرمایهگذاری و وزارتخانههای امور خارجه و تجارت خارجی این کشور در زمینه فعالیتهای مختلف برای گسترش حوزه جامائیکا در بازارهای بینالمللی و افزایش آگاهی از فرصتهای تجاری در این کشور همکاری میکنند. آژانس ترویج سرمایهگذاری به نمایندگان خود قبل از شروع ماموریت در خارج از کشور، آموزشهای لازم را داده و وبینارهای سه ماههای را برگزار میکند تا آنها را در مورد استراتژیهای بخشی بهروز کند. همچنین شبکه سفارتخانههای خارجی را برای شناسایی شرکت کنندگان در سه سالانه مجمع سرمایه گذاری جامائیکا بسیج و پشتیبانی میکند.
دیپلماتها و رایزنان بازرگانی میتوانند در چندین مرحله از چرخه ترویج سرمایهگذاری از جمله شناسایی ذینفعان سرمایهگذاری اهداف توسعه پایدار، ترویج بخشها و پروژههای اهداف توسعه پایدار به سرمایهگذاران هدف، پاسخ به سوالات سرمایهگذاران، تسهیل مشارکت، ارائه بازخورد ذینفعان برای حمایت از سیاستگذاری سرمایهگذاری مشارکت کنند.
دیپلماتها همچنین میتوانند از طریق حساسسازی ذینفعان در مورد چالشهایی که کشورشان برای شناسایی و آمادهسازی پروژههای سرمایهگذاری توجیهپذیر مواجه هستند، عملکرد ارتباطی مهمی داشته باشند و در توسعه خط اطلاعات پروژه اهداف توسعه پایدار از شرکای خارجی و آژانسهای سرمایهگذاری خارجی کمک بگیرند. برخی از بخشهای مرتبط با اهداف توسعه پایدار - از جمله بهداشت، زیرساختها، آب و فاضلاب، غذا و کشاورزی، کاهش تغییرات آبوهوایی و سازگاری با آنها - به عنوان یک اولویت سرمایهگذاری برای بسیاری از کشورها در نتیجه همهگیری ویروس تبدیل شدهاند. با توجه به خصوصیات متمایز سرمایهگذاری در این بخشها که اغلب شامل پروژههای با ریسک بالا و بلند مدت است، فعالیتهای دیپلماتها در طول چرخه سرمایهگذاری طیف وسیعی از سهامداران را در مقایسه با ترویج سرمایهگذاری مرسوم درگیر خواهد کرد.
مشارکت موثر دیپلماتها و رایزنان بازرگانی در ترویج و تسهیل سرمایهگذاری پایدار به منابع و تشویق کافی و همچنین آموزش و پشتیبانی برای ایجاد شبکههای مربوطه از ذینفعان سرمایهگذاری در داخل و خارج از کشور نیاز دارد. برخی از توصیههای کلی بدین صورت میتواند باشد:
در مکانهای استراتژیک انتخاب شده برای هدفگیری سرمایهگذاران خارجی، از جمله سرمایهگذاران اهداف توسعه پایدار، ترویج سرمایهگذاری باید در ساختار سازمانی سفارت ادغام شود.
دیپلماتها و رایزنان بازرگانی باید در مورد اهداف و پروژههای خاص سرمایهگذاری اهداف توسعه پایدار و همچنین مراحل چرخه سرمایهگذاری که میتوانند در آن مشارکت کنند، آگاهی کافی داشته باشند.
آموزش دیپلماتها قبل از اعزام آنها به خارج از کشور درباره کنشگران، روشها و ابزارهای ترویج سرمایهگذاری امری حیاتی است و باید به جنبههای خاص سرمایهگذاریهای مربوط به اهداف توسعه پایدارتوجه ویژه شود.
ترویج و تسهیل پروژههای مربوط به اهداف توسعه پایدار نه تنها نیاز به تعامل با سرمایهگذاران بخش خصوصی بلکه به همکاری و مشارکت با بسیاری از ذینفعان دیگر همانند آژانسهای سرمایهگذاری خارجی، سازمانهای مردمنهاد، دانشگاهها، سرمایهگذاران نهادی، شرکتهای مدیریت دارایی و گروههای مهاجران مقیم خارج از کشور دارد.
شیوههای استاندارد شده مانند برنامههای اقدام فردی برای دیپلماتها و طرحهای مدیریت ذینفعان در سفارتخانهها ابزارهای اصلی برای هماهنگی موثر با ذینفعان و تداوم خدمات سرمایهگذاری توسط سفارت است.
بحران کرونا در عملکرد آژانسهای ترویج سرمایهگذاری در آینده تاثیرات طولانیتری خواهد داشت. به احتمال زیاد، مسافرتهای خارج از کشور کاهش مییابد و فعالیتهای مختلف بازاریابی و تبلیغاتی بصورت آنلاین انجام میشود. در این بافتار، نقش دیپلماتها به عنوان نمایندگان کشور برای ملاقات با سرمایهگذاران بالقوه قابل توجهتر میشود.
نظر شما