طاهر خیری*؛ بازار: علی رغم تاکید مسئولان آذربایجان شرقی مبنی بر ارتباط مستمر بین دانشگاه و صنعت طی سالهای اخیر، آنچنان که باید این امر محقق نشده است و دانشگاه و حوزه صنعت در استان هر یک مسیر خود را طی میکنند. به واقع شراکت بین این دو حوزه در کاربردی کردن علم تولید شده مطلوب و قابل قبول نبوده است.
اگر علم تولید شده دانشگاه در خدمت توسعه و صنعت استان باشد وضعیت بهتری رقم خواهد خورد زیرا این علم به ایجاد ثروت ملی و محصول داخلی منجر میشود. از طرف دیگر در نظر داشت که علم تولید شده باید بتواند درد و مشکلی از مشکلات جامعه را حل و فصل کند. برای این کار ضروری است که ارتباط بین دانشگاه و صنعت افزایش یابد.
کتب و مقالات علمی که در قفسه کتابخانه بماند و به کار جامعه نیاید علم نیست. به نظر میرسد توجه به مسائل و مشکلات جامعه در مقالات علمی و پروژههای دانشگاهی بیشتر مد نظر اساتید و دانشجویان باشد تا مردم از برکات تولیدات علمی منتفع گردند.
ایجاد دفتر مشترک، امضای تفاهم نامه همکاری و انعقاد قراردادهای متقابل بین صنعت و دانشگاه در راستای تعامل دوسویه بین این دو از جمله راهکارهای تحکیم ارتباط صنعت و دانشگاه است.
واقعیت این است مراکز علمی و دانشگاهی استان ظرفیت بالای در کاربردی کردن علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان دارند. برای استفاده از این ظرفیت علاوه بر ایجاد دفتر همکاری مشترک، صنعت استان آغوش خود را برای بهره گیری از اساتید دانشگاهی باز کند و از دانش آنان بهره مند شود. دانشگاه میتواند و این قابلیت را دارد نیروی انسانی ماهر و خلاق در زمینه حل مشکلات بخش صنعت استان بر مبنای اقتصاد دانش بنیان تربیت و تأمین کند.
پارکهای علم و فناوری استان یکی از مراکز تبدیل علم به ثروت و کاربردی کردن ایدههای خلاق و نوآورانه است. این پارکها از طریق تشویق، ارتقای فرهنگ نوآوری و افزایش رقابت بین شرکتهایی که متکی بر علم هستند جریان دانش و فناوری در دانشگاه و صنعت جاری کرده و به رشد صنعت کمک میکنند.
تبریز به عنوان کریدور علم و فناوری در کشور مطرح است و وجود مراکز متعدد دانشگاهی، پارکهای علم و فناوری، شرکتهای دانش بنیان و از همه مهمتر مراکز بزرگ تولیدی این شهر و استان را به قطب اصلی علمی و صنعتی ایران تبدیل کرده است. اگر مسئولان استان عزم شأن را جزم کنند و از جوانان تحصیل کرده صاحب ایده و مهارت حمایت کنند فرصتهای شغلی بی شماری در حوزه استارتاپ ها و فناوری برای این جوانان خلق میشود.
دانشگاه سهند یکی از مراکز معتبر دانشگاهی استان در زمینه اقتصاد دانش بنیان است و اگر از تولیدات علمی و فناوری دانشجویان این دانشگاه حمایت و پشتیبانی شود هم صنعت استان و هم جامعه منتفع خواهد شد و پیشرفت روزافزون این خطه را شاهد خواهیم بود و حتی فناوری تولیدی جوانان آذربایجانی را به خارج از کشور صادر میکنیم.
*روزنامه نگار
نظر شما