به گزارش بازار، کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران، با هدف شناسایی، سازماندهی و ساختارمندسازی تعاونیهای بانوان مطابق آییننامه تشکیل کمیسیونهای تخصصی اتاق تعاون ایران تشکیل شده است و در راستای ترغیب و تشویق بانوان در عرصه مشارکتهای اقتصادی و افزایش این مشارکت با نظارت و حمایتهای مدون قانون رایج جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند.
با توجه به اهمیت و جایگاه حساس زنان در خانواده و اجتماع و لزوم بهکارگیری توانمندیهای آنان در بخش اقتصاد کشور، کمیسیون بانوان توجه ویژهای به این مقوله کرده و با تشکیل تعاونیهای بانوان در سرتاسر کشور گام بزرگی در توسعه مشارکت زنان و تثبیت موقعیت شغلی آنان برداشته است.
خاطره استادرضایی رئیس این کمیسیون با مهم خواندن تشکیل شبکه تعاون تجارت برای افزایش مشارکت زنان در امور اقتصادی گفت: کمیسیون تخصصی بانوان برای حضور بانوان در بحث مشارکت اقتصادی ترجیح داده است که شبکه تعاون تجارت را فعال کند که این شبکه، جهت بازاریابی فروش، دانش و خدمات کالای ایرانی با قالب حقوقی تعاونی و محدودیت فعالیت فرا استانی در قالب ملی و تکیهبر جامعه بانوان توانگر کشور و همچنین جامعه مخاطب عمومی و متقاضیان خرید کالا و خدمات و دانش فنی ایران تشکیلشده است.
عضویت در این شبکه از طریق درخواست، خرید سهام، ارائه رزومه و عملکرد فعالیت در قالب مشارکت اقتصادی امکانپذیر است و توسعه خوبی هم داشته است.
وی افزود: شرایط عضویت در کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران طبق آییننامه کمیسیون تخصصی در اتاق تعاون معین میشود. هر استانی موظف است که یک نماینده از حوزه زنان و از تعاونیهای فعال استان را که مورد تأیید اتاق تعاون همان استان و فعال در حوزه هم باشد، معرفی کند.
استاد رضایی گفت: کسانی که عضو تعاونیها میشوند و تشکیل تعاونی میدهند، قانون مستقل بودن را دارند و تعاونی با عنوان یک قالب امن و کاملاً مستقل این امکان را برای اعضای خود فراهم میکند که حداقل با ۷ نفر «طبق قانون ایران» تشکیل میشود که در نحوه سرمایه گذاری و در بحث فعالیتهای اقتصادی، آموزشی و ... بسته به نوع هدف تعاونیها میتوانند با اختیار مشخص و در حد توانمندیهای خود ورود کنند و فعال باشند.
رئیس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران درباره اینکه ایجاد تعاونیها در افزایش درآمد و بهبود شرایط زندگی خانوادههای عضو تا چه اندازه موفق بوده است؟ گفت: این تعاونیها با کمترین هزینه با جمع کردن سرمایههای خرد یک تیم هم سو تشکیل میدهند و میرسند به هدف تعیین شده در عین حال جنبههای مالی آنان نیز تأمین میشود. بنا بر قالب شرکت تعاونیها «سهامی عام یا خاص» دارندگان سهام بیشتر سهم بیشتر و اختیار بیشتری دارند این بحث اول قانونی در تمام تعاونیها است همه اعضا یک سطح سرمایه گذاری مشترک و به عبارتی مساوی دارند و حق رأی هم برای هر نفر یک عدد است و از جهت مباحث فعال سازی و ورود به بحث توسعه و مباحث اقتصادی هم به همین ترتیب است.
استادرضایی تاکید کرد: با تشکیل تعاونی یک تیم همدل کنار هم قرار میگیرد و در کنار هم میتوانند تعامل خوبی با جامعه هدف خود داشته باشند وقتی یک تعاونی به صورت خانگی، محلی یا حتی منطقهای تشکیل میشود یک سری شاخصههای مشترک دارد که کمک میکند به نوع تعامل تعاونیها با جامعه هدف و تأثیر این اتفاقات این است که اعضای تیم منافع مشترکی بهدست میآورند و حتی ضررهای مشترکی نیز دارند و به همین دلیل بیشتر برای رسیدن به هدف دل میسوزانند و درنهایت موفقیت بیشتری در زمینه مالی نیز دارند.
سرمایه گذاری در روستاها اتفاق بینظیری است
استادرضایی گفت: کمیسیون این وظیفه را دارد که با همه دستگاههای مربوط ارتباط برقرار کند، چه در بخش کشاورزی، دامپروری و ... باشد، البته سیستم به نوع فعالیت متفاوت است، اما در بخش کشاورزی و امور عشایر روستایی در حال تنظیم یک تفاهم نامه ویژه با مجموعه سازمان امور عشایر و سازمان غذا و دارو هستیم تا بتوانیم به توسعه و عرضه تولیدات روستایی کمک کنیم. محصولات روستایی اگر مواد خوراکی باشند باید برای عرضه این محصولات بتوانند تأییدیه سلامت بگیرند که این بزرگترین معضل تولید کنندگان روستایی است و غالباً درگیر گرفتن تأییدیه سیب سلامت، کد دارویی و یا کد تأیید محصول هستند؛ که بحث نظارتهای پزشکی و تأیید سلامت محصول مسیر بسیار پرفراز و نشیبی است.
وی افزود:کمیسیون برای حل این مشکلات و تسهیل این موارد سال گذشته با سازمان غذا و دارو جلسات مکرر برگزار کردیم و با خود مجموعه سازمان امور عشایر و جهاد سازندگی و معاونان مرتبط جلساتی برگزار شد که در حال بررسی چالشها و ارائه راهکار هستیم، از طرفی تعاونیها میتوانند به عنوان واحدهای پشتیبان به روستاهای مختلف بروند و به عنوان رابط مشکلات اداری آنان را حل کنند تا تولید کنندگان درگیر قانون و مراجعههای اداری نشوند، زیرا تولید کنندگان روستایی شرایط و اطلاعات لازم برای این کار را ندارند.
رئیس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران گفت: وقتی تعاونی در منطقه یا محلی تشکیل میشود مسئولیتهای عمدهای از جمله بحث طی مراحل اداری، تأمین مواد اولیه، توزیع، بازاریابی ترابری و همه مواردی را که در قالب این تعاونیها میگنجد به عهده میگیرند و این اتفاق خوبی است.
استاد رضایی گفت: ان شاءالله در ۱۰ روز آینده نشست مجددی با سازمان امور عشایر و معاونتهای مرتبط وزارت جهاد کشاورزی خواهیم داشت که خروجی آن میتواند کمک کند به تشکیل تعاونیها پشتیبان و در حقیقت تفویض مسئولیت به آن هابرای طی مراحل اداری جهت دریافت تأیید برای محصولات تولیدی روستاییان باشد.
وی ادامه داد: در بحث توسعه تولید و توزیع محصولات روستایی از بهمن و اسفند سال گذشته این مبحث را شروع کردیم و در ۴ روستای مشخص استان کردستان به صورت نمونه تعاونی پشتیبان ایجاد شد و شناسایی محصولات این روستاها هم انجام گرفت. وظایف تعاونیهای پشتیبان تعریفشده که در قالب جذب سرمایهگذار تا فروش و بازاریابی محصولات روستاها دیده شده است؛ در حال حاضر تعاونیهای پشتیبان در استانهای کرمان، مازندران و در جنوب کشور هم فعال هستند و قرار شده به ترتیب به صورت آزمایشی در هر منطقه از کشور یک استان را بهکار بگیریم و بعد در همه کشور توسعه پیدا کند؛ و روند بسیار خوبی هم طی شده است.
وی افزود: این «بازار روستاها و تولید محصولات» به قدری بکر مانده و تا به حال در حوزه آن کاری انجام نشده که اگر در روستاها سرمایه گذاری شده و به آنها بهای منظم و قانونی داده شود اتفاق بی نظیری صورت خواهد گرفت و علاوه بر توسعه تولید و ایجاد اشتغال منجر به برگرداندن روستاییان مهاجر از شهر نیز خواهد شد.
ایجاد پاویون مستقل بانوان در کلیه نمایشگاهها در سطح ملی و یا فراملی
رئیس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران درباره برگزاری نمایشگاه دستاورد تعاونیهای بانوان بهصورت استانی، ملی یا برونمرزی گفت: قبل از شیوع بیماری کرونا این برنامه به صورت شفاف اجرا میشد قبلاً نیز به طور مشخص در نمایشگاههای بینالمللی تهران که به طور مداوم برگزارمی شد و سالن مشخصی برای عرضه محصولات بخش تعاون داشتیم که اتفاق بسیار خوبی بود، اما بنا به تغییرات مدیریتی و بحث سلیقه و نظرات خاصی که بعد از ادغام وزارت تعاون با وزارت کار اتفاق افتاد، متأسفانه خیلی از پتانسیلها و فضاهای اختیار تعاونیها حذف شد و برگزاری نمایشگاهها هم دچار گسستگی شد، اما متوقف هم نشد در هر حال این سطح برگزاری نمایشگاه نمیتواند جوابگوی عرضه محصولات تولیدی موجود و باشد.
استادرضایی گفت: در ۳ تا ۴ سال گذشته قبل از شیوع بیماری کرونا تلاشمان بر این بود که این نمایشگاهها دوباره احیا شود و با پیگیری از طریق مرکز امور نمایشگاهی و سازمان توسعه تجارت مرکز نمایشگاههای تهران یکی دو مورد هم نمایشگاه برگزار شد، اما متأسفانه با شیوع بیماری کرونا فعالیت نمایشگاهها متوقفشده است، برپایی نمایشگاه در این شرایط کرونایی مشمول رعایت صددرصدی شیوه نامههای بهداشتی میشوند که باز خورد خوبی برای ما نداشته و در عرضه تولیدات به سطح مورد انتظار نرسیدیم.
رئیس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران ادامه داد: این ۲ سال باوجود شیوع بیماری کرونا سالهای وحشتناکی برای همه فعالان در حوزههای اقتصادی کشور بوده است. ما در این فضا هم کارهایی انجام دادهایم که از آن جمله برگزاری نمایشگاههای آنلاین (برخط) و مجازی بوده است و انشاءالله بعد از خروج کامل بیماری کرونا این نمایشگاهها را بهطور سلسهوار برگزار خواهیم کرد، در حال حاضر برای رسیدن به این امکان رایزنی میکنیم و تعامل خوبی هم با اتاق تعاون و معاونت پشتیبانی داشتهایم، برگزاری نمایشگاههای اتاق تعاون به عهده ماست و تلاش ما برای ایجاد پاویون مستقل بانوان در کلیه این نمایشگاهها چه در سطح ملی و یا فراملی است.
وی اظهار کرد: برگزاری نمایشگاهها اگر بنا به شرایط جامعه هدف طراحی شود درمجموع میتواند بسیار مؤثر باشد، اما اینکه مثلاً تعاونیهای صنایعدستی با عددهای عجیبوغریب بخواهند غرفه جهت عرضه محصولات دریافت کنند واقعاً برای آنها توجیه اقتصادی ندارد. شاید تعاونیهای صنعتی استقبال کنند و مشکلی هم برای اختصاص غرفه نداشته باشند که نمونه آنهم همین حالا در نمایشگاه بینالمللی اتحادیه اوراسیا در حال برگزاری است، ولی این توجیه برای همه اقشار نخواهد بود.
دولت برای تشکیل بازار ثابت جهت عرضه تولیدات کمک نکرده است
وی دباره اینکه آیا برای عرضه و فروش محصولات تولیدی اعضای تعاونیها بازار مشخصی وجود دارد؟ گفت: با وجود عضویت یک جامعه ۲۵۰ هزارنفری در تعاونیها امکان برپایی بازار ثابت را در حال حاضر نداریم در خصوص بازارهای موقت هم دولت در سالهایی که گذشت «حدود ۱۶ سال» با ما همکاری خاصی نداشته است. اما در سطح همه استانها برگزاری نمایشگاه یا روزبازارهای مشخص را داشتهایم، کافی است در هر استان ۳ تا ۵ نقطه «بنا بر مساحت و دامنه جمعیتی آن استان» را به ما جهت ارائه دائمی محصولات تولیدی تعاونیها اختصاص بدهند که اگر این اتفاق بیفتد میتوانیم بگوییم حداقل ۴۸ درصد مشکلات توزیع را از پیش روی تولیدکنندگان برمیداریم.
رئیس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران افزود:، زیرا اگر نمایشگاه و جایگاه ارائه محصولات ثابت شود تولیدکننده وقت دارد فکر کند و تصمیم بگیرد که در هر فصلی چه محصولی را ارائه دهد نه اینکه همه محصولش را یک جا عرضه کند که بازخورد منفی هم دارد و تلاش ما برای بازار تشکیل بازار ثابت هنوز هم ادامه دارد، اما دولت تا این لحظه کمکی به ما نکرده است.
استاد رضایی درباره تشکیل دبیرخانه توسعه و حمایت از مشاغل خانگی در وزارت تعاون، کار ورفاه اجتماعی هم گفت: تعاونیهایی که در حوزه مشاغل خانگی فعالیت میکنند بیشتر اولویتشان به بخش صنایعدستی، تولید فرش و تولیدات روستایی برمیگردد و در حال حاضر بخشی از خانمهای تحت پوشش تعاونیهای موجود خانمهایی هستند که عمده فعالیت خود را در خانه انجام میدهند.
وی گفت: در بحث حمایتی هم وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی یا ادارات تعاون فقط قالبهای نظارتی و صدور مجوز برای ما دارند و در بحث اجرا و مسائل داخلی هیچگونه دخل و تصرفی طبق قانون نمیتوانند داشته باشند؛ و بر مبنای قانون در جهت حمایت از اعضا تعاونیها فقط بحثهای اعتباری، بیمه و معافیتهای مالیاتی صورت میگیرد اینکه بگوییم یک وزارت خانهای مثل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کلیه تعاون گران را تحت پوشش قرار دهد و آنها را حمایت کند و یا بستههای ویژه حمایتی بهطور مستقیم به آنها بدهد اصلاً امکانپذیر نیست.
رئیس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران افزود: برای توسعه و حمایت از مشاغل خانگی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دبیرخانه توسعه و حمایت مشاغل خانگی تشکیلشده است که حمایت از این حوزه را به عهده دارد و فعالان در حوزه مشاغل خانگی باید در سامانه این دبیرخانه ثبتنام کنند تا مشمول کدهای تعریفشده حمایتی، تخصیص بودجه، خدمات و پشتیبانی شوند، در این زمینه هم ما کمک کردهایم خیلی از عزیزانی که در حوزه مشاغل خانگی جای میگیرند از طریق این سامانه امکان ثبتنام داشته باشند و مشمول دریافت کمکهای ویژه شوند.
استادرضایی تصریح کرد: کمیسیون بانوان اتاق تعاون بهعنوان یک واحد تبادل پیگیری و اتاق فکر و ارائه راهکار و بررسی تعریف میشود که ما در این اتاق بحث شبکه تعاون تجارت را راهاندازی کردیم با این هدف که شناسایی، دستهبندی یا ارزیابی و ارائه آموزشهای تخصصی ارتقاء توانمندیهای فردی، جمعی و مباحث خدمتها تأمین مواد اولیه، بحثهای آموزشی، بازاریابی، روابط عمومی و ... را انجام دهد و با تشکیل کمیته جوانان در کارگروهها و خوشه آموزشوپرورش و دانشبنیان تلاشمان روی این مسئله است که یک رویکرد جدید داشته باشیم، در این راستا ۳ نشست با پارکهای فناوری برگزار خواهیم کرد تا ایدههای جدید بهخصوص در حوزه نخبگان وارد داستان شود، ما نیاز به این داریم که در بخش تعاون در گرایشهای مختلف با ورود جوانان نخبه، ایدههای خاص را که منتج به بحث بازرگانی و اقتصاد شده است، شناسایی و بعد سازماندهی کنیم.
در حال حاضر کمیته جوانان چیزی حدود ۷۰ بانوی جوان متخصص «آکادمی یا مهارتی» دارد و تاکید ما روی تحصیلات دانشگاهی نیست، زیرا جوانی را داریم که با کمترین سواد کلاسیک بهترین کار را ارائه دادند و با دایره روابط عمومی بسیار بالا بیشترین جذب را داشتهاند، از دی پارسال تا به حال ۷۰ نفر بانوی جوان مستعد با سقف سنی ۳۰ سال، یعنی گروه سنی از ۱۵ تا ۳۰ سال را بسته به نقاطی مختلفی که در آن فعال هستند جذب کردهایم، در این زمینه روستاییان که از سن پایینتر شروع به فعالیت میکنند مسئولیتپذیری فوقالعاده نیز بیشتری نسبت به جوانان شهری دارند.
وی ادامه داد: تفاهم نامهای با دانشگاه و پژوهشکده دانشگاه الزهرا امضا کردیم که در آن تلاش برای راهاندازی دبیرخانه تعاون دانشجویی داریم که هدف آن جذب و شناسایی و جذب استعدادها، مسیر دادن به دانشجویان، ترویج فرهنگ تعاون و ارتقاء مسئولیت اجتماعی و کار جمعی است، تا دانشجویان از زمانی که وارد سیستم آموزشی میشوند استعدادیابی شوند و این جزو سرفصلهای این دبیرخانه است که در حال تنظیم است و برای اولین بار اتفاق افتاده است.
کمکی که دانشگاه الزهرا به ما کرد این بود که بضاعت علمی و پژوهشی خود را وسط گذاشت و در این مبحث رویکردمان جذب و شناسایی و آموزش استعدادها در رشتههای مختلف با اولویت جامعه بانوان است، زیرا دانشگاه الزهرا طبق اعلام خود حدود ۱۰ هزار نفر دانشجوی دختر دارد لذا ما فرهنگ کار جمعی، مسئولیتپذیری اجتماعی و کار تیمی را همزمان با گرایشهای تحصیلی که دانشجویان دارند در قالب واحدهای مهارتی به آنها ارائه میدهیم و به این گروه از دانشجویان در طول سالهای تحصیل کمک میشود تا در انتها یک تیم عملیاتی تحصیلکرده و آگاه به بازار و اجتماع تحویل دهیم کمک در بحث مسیر دادن به دانشگاهها و بحثهای پژوهشی و تحقیقاتی جزو اهداف این دبیرخانه است که برمیگردد به همان مبحث استعدادیابی و توانمندیهای زنان در رشد و توسعه اقتصادی کشور است.
استاد رضایی درباره صادرات عرضه محصولات تولیدی اعضا تعاونیها نیز گفت: در بخش صنایعدستی، کشاورزی و محصولات دانشبنیان صادرات داشتهایم و برای توسعه هم در حال برنامهریزی هستیم تا بتوانیم با کشورهای جامعه هدف بیشتری ارتباط بگیریم. محصولات تولیدی اعضای تعاونیها در حال حاضر به کشورهای عراق، افغانستان، آذربایجان، ترکیه و در حوزه کشورهای اروپایی به اوکراین، ایتالیا، فرانسه و آلمان صادر میشود.
۷۰ درصد فعالان در تعاونیهای کل کشور خانمها هستند
استادرضایی گفت: بحث تشکیل تعاونیهای زنان سرپرست خانوار، بهتازگی مطرحشده است و درگذشته به این شفافیت به موضوع نگاه نشده بود و بنا بر مصوبات و بخشهای قانونی در ۲ تا ۳سال اخیر مبحث تشکیل تعاونیهای مددجویی و تعاونیهایی که زنان سرپرست خانوار در آن فعال باشند شکلگرفته است که با توجه به نو پا بودن این جریان چیزی حولوحوش ۳۰ درصد اعضای تعاونیها را در سطح کشور به خود اختصاص داده است. در آمار کلی بالای ۷۰ درصد فعالان در تعاونیها خانمها هستند و علی القاعده تعاونیهایی که بیش از ۷۰ درصد اعضا خانم داشته باشند جزء تعاونیهای بانوان شناخته میشود در آمار کلی و درمجموع طبق آمار ثبت شده در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۱۱ درصد تعاونیهای کل کشور را تعاونیهای بانوان تشکیل میدهند با توجه به این شرایط پیش بینی بنده این است که بین ۲۵ درصد تا ۳۰ درصد این اعضا را بانوان سرپرست خانوار تشکیل میدهند. البته پیشنهاد تشکیل تعاونیهای مددجویی و تعاونیهای زنان سرپرست خانوار هم دریکی دو سال اخیر از ناحیه کمیته امداد و بهزیستی پیشنهادشده است، اما به دلیل اینکه جامعه هدف گستردهای دارد. هنوز عملیاتی نشده است.
استادرضایی تاکید کرد: اقدامات قوه قضاییه در حوزه تولید و اشتغال بینظیر و عالی بود که کمک بزرگی به احیا واحدهای تولیدی تعطیلشده و ایجاد اشتغال کرد، هزاران نفر از کارگران به سرکار برگشتند و سیستم تولید و چرخه معیشتی آنها فعال شد، خیلی واضح است که دستگاه قضا چه تأثیری در این امر داشته است، اما هنوز خیلی از مجموعههای تولیدی ما در کشور بلاتکلیف هستند و امیدواریم که این کار قوه قضاییه ادامه پیدا کند یکی از مشکلات ما در حوزه تولید احیای کارگاههای تولید ابریشم ایران است که ما قبلاً در این حوزه جزو کشورهای ویژه تولید این صنعت بودیم که در سوابق تاریخی ما مشخص است، اما بعد از گذشت سالها این فعالیت هم متوقف شد اگر این کارگاهها دوباره احیا شوند علاوه بر توسعه تولید و ایجاد اشتغالزایی به توسعه صادرات هم کمک بزرگی میشود.
استادرضایی افزود: جامعه زنان فعال اقتصادی و کلاً بانوانی که در عرصههای اجتماعی، اقتصادی و ... حتی در حوزههای آموزشی فعالیت میکنند نیازمند اجرای دقیق قانون هستند یعنی اگر مباحث قانونی ما درست اعمال شوند و بحث رفع موانع کسبوکار، تولید و فعالیتهای اقتصادی را برای جامعه زنان با در نظر گرفتن سطح درآمد، میزان حضور و فعالیت، میزان توانمندیهای فیزیکی و فکری آنان با توجه به وظایف دیگری که بانوان در کانون خانواده به عهده دارند اجرایی شود کمک بزرگی به فعالیت زنان در کشور خواهد شد.
وی گفت: درخواست صریح ما ایجاد بسته ملی تسهیل گری کسب و کار در حوزه اشتغال برای بانوان است تا گام خیلی بزرگی برای جامعه بانوان برداشته شود، کمیسیون بانوان اتاق تعاون برای رسیدن به این هدف با انگیزه و امید تلاش میکند، در عرصه مجلس مسئله را پیگیری کردهایم و تعامل خوبی نیز با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در سراسر استانهای کشور داشتهایم و اتفاقات هم خوبی افتاده است.
استاد رضایی گفت: در حوزه فراکسیونها مجلس نیز با فراکسیون بانوان مجلس شورای اسلامی به ریاست خانم قاسم پور نشستهای مثمری داشتهایم، و از سوی فراکسیون مرزنشینان مجلس هم جناب آقای مالکی کمک بزرگی در فعالسازی تعاونیهای زنان مرز نشنین به ما کرد و امیدواریم که دولت آینده نگاه عملیاتی ویژهای به این مسئله داشته باشد.
نظر شما