بازار؛ گروه استانها:در شرایط خاص اقتصادی، اکثر قریب بهاتفاق صنوف و فعالان اقتصادی تحت تأثیر تلاطمت موجود در بازار قرار میگیرند، زیرا تمامی واحدها و صنوف اقتصادی بهمثابه حلقههای یک زنجیره به هم متصل هستند و بازتاب تغییرات اقتصادی در کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، عرصههای گوناگون اقتصادی در حوزه تولید، توزیع و تقاضا را تحتالشعاع قرار میدهد.
در اواخر سال گذشته با گسترش شیوع کرونا، روزهای سخت صنوف آغاز و سبب شد تا بازار شب عید خود را از دست دهند و دچار ضرر و زیان شوند که قصه فعالیت اقتصادی و کسبوکار بازار میوه و ترهبار نیز از قاعده اشارهشده مصون نیست.
با نزدیک شدن عید و آغاز سال نو تأمین کالاهای اساسی چون مرغ، روغن و میوه از دغدغههای اصلی مردم کشور ما بهحساب میآید و هرساله مردم با چالشهایی در این حوزه مواجه هستند. باوجوداینکه هرساله نهادهای مرتبط بر روند قیمتگذاری تأکیددارند، اما بازهم شاهد تفاوت قیمت درروند عرضه هستیم و ازآنجاییکه بازار میوه بهعنوان یکی از محوریترین اقلام سبد غذایی خانوار محسوب میشود هرساله با نوساناتی روبروست که هر یک از مسئولان دلایل خاص خود را برای این موضوع مطرح میکنند.
افزایش بیرویه قیمت میوه
یکی از شهروندان بجنوردی در خصوص افزایش بیرویه قیمت میوه در بازار میگوید: هیچ نظارتی بر روی قیمت میوهها نیست، چراکه در نقاط مختلف شهر قیمتهای بسیار متفاوتی را از یک نوع میوه مشاهده میکنیم. از مسئولان میخواهیم به فکر مردم باشند و لااقل پای میوه را از سبد غذایی مردم قطع نکنند.
در اواخر سال گذشته با گسترش شیوع کرونا، روزهای سخت صنوف آغاز و سبب شد تا بازار شب عید خود را از دست دهند
علیمحمد بهادری با بیان اینکه میوهها دیگر طعم میوههای قدیم را نمیدهد کیفیت و طعم میوهها بهاندازهای خراب است که احساس میکنیم محتواییات آن مصنوعی است، تاکید کرد: در اواخر سال گذشته با گسترش شیوع کرونا، روزهای سخت صنوف آغاز و سبب شد تا بازار شب عید خود را از دست دهند
وی افزود: روز گذشته برای خرید میوه به یکی از مغازههای بازار رفتم قیمت پرتقال کیلویی ۱۳ هزار تومان بود که اندازه پرتقالها بهقدری بزرگ و پوستشان کلفت است که ۴ تا پرتقال یک کیلو میشود.
بازار ضعیف میوه
یکی از فروشندگان میوه و ترهبار در بجنورد در گفتوگو با بازار میگوید: قیمت میوه برحسب تقاضای مشتری افزایش مییابد و با نزدیک شدن به شب تحویل سال، افزایش قیمت بیشتر شده است همچنین استقبال مردم از بازار میوه همچون سنوات قبل نیست.
وی با بیان اینکه گران شدن قیمت میوه و همچنین ویروس کرونا و واهمه از درگیر شدن آن سبب کاهش خرید مردم شده است، تاکید می کند: امسال نیز همانند سالهای گذشته میوه شب عید در غرفههای دولتی شهر توزیع میشود لذا مشکلات اقتصادی کشور و همچنین وضعیت اقتصادی خانوارها سبب میشود تا بسیاری از شهروندان گرایش به خرید میوههای گرانقیمت نداشته باشند.
اکبری یکی دیگر از غرفه داران میوه و ترهبار بجنورد نیز با بیان اینکه طی یک سال اخیر باوجود عرضه خوب میوه در بازار، متأسفانه سطح تقاضا از سمت مردم بسیار پایین آمده و وضعیت فروش میوه در بازار نسبت به سنوات گذشته خیلی ضعیف شده است، می گوید: یکی از اصلیترین دلایل کاهش سطح تقاضای مردم در خرید میوه، افزایش بیرویه قیمت آن است چراکه مردم توان اقتصادی خرید یک کیلو موز آنهم به قیمت ۴۰ هزار تومان را ندارند و در حال حاضر با توجه به این افزایش قیمتها باید به تعداد میوه خریداری کنند.
حذف دورهمی ها و کاهش مصرف میوه
رئیس اتحادیه بارفروشان مرکز استان خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرنگار بازار، به تأثیر کرونا در توزیع و قیمتگذاری میوهها اشاره میکند و میافزاید: شیوع و همهگیر شدن ویروس کرونا با کاهش و گلها حذف دورهمی ها سبب شد تا سبد خرید میوه مردم نسبت به قبل کاهش یابد و این ویروس منحوس به این بخش همچون سایر صنفهای دیگر آسیب وارد کرد.
یکی از اصلیترین دلایل کاهش سطح تقاضای مردم در خرید میوه، افزایش بیرویه قیمت آن است
امید فیروزه بابیان اینکه برای شب عید امسال مشکلی برای تأمین میوه در استان وجود ندارد میگوید: باوجود بازار آزاد میوه خوشبختانه امسال میوه تنظیم بازار به حد کافی در استان وجود دارد از سوی دیگر باید گفت برای مثال قیمت موز درجهیک در بازار استان برای مصرفکننده ۳۵ هزار تومان است و برای شب عید امسال شاهد تغییر قیمت نخواهیم بود.
وی میافزاید: در حال حاضر قیمت میوهها ثبات گرفته و امیدواریم که قیمت میوهها گرانتر از این نشوند و اگر اکنون شاهد افزایش نرخ انواع میوه نسبت به سالهای گذشته هستیم علت آن را میتوان به افزایش هزینههای حملونقل، سبد، دستمزد کارگر و ... نسبت داد. در سنوات گذشته برای شب عید نارنگی پاکستانی توزیع میکردیم که امسال این مهم از سبد میوه خارج شد.
توزیع ۶۰۰ تن میوه تنظیم بازار
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان شمالی نیز از توزیع ۶۰۰ تن میوه تنظیم بازار در استان خبر میدهد و میگوید: قیمت میوههای تنظیم بازار استان برای نوروز ۱۴۰۰ از سهشنبه ۲۶ بهمنماه ۴۰۰ تن پرتقال باقیمت ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان و ۲۰۰ تن سیبدرختی باقیمت ۹ هزار و ۵۰۰ تومان توزیع شد.
محمود قنبری بابیان اینکه این میوهها در ۱۰ نقطه مشخصشده توسط شهرداریها بدون واسطه توزیعشده است اظهار میدارد: سال گذشته شبکه توزیع کالاهای یارانهای از سوی استاندار مشخصشده است که باید بخش زیادی از این اقلام در دسترس اقشار ضعیف ازجمله افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، تعاونیهای کارگری و حاشیهنشینها باشد.
کاهش قدرت خرید مردم
پیشازاین مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان شمالی نیز در نشست کارگروه تنظیم بازار این استان از کاهش قدرت خرید مردم گفت: برآورد کارشناسان ما از بازار با استفاده از تناژ مصرفشده میوه در ماههای اخیر نشان میدهد قدرت خرید میوه نصف سال قبل است و مردم به سمت خرید میوه کیلویی میروند نه سبدی و در این مورد نیز باید تصمیمگیری شود.
توزیع ۶۰۰ تن میوه تنظیم بازار در استان خراسان شمالی
سید جواد سیدالموسوی با بیان اینکه باید کارشناسی شود که آیا میوه بازار، پاسخگوی نیاز مصرفکننده هست یا خیر؛ درهرحال بهتر است ۷۰درصد میوه امسال و مابقی فروردین سال آینده به بازار تزریق شود، بیان کرد: طرح نظارتی ویژه نوروز ۱۴۰۰ در راستای صیانت از حقوق شهروندان، حمایت از مصرفکنندگان و همچنین مقابله با تخلفات احتمالی و ایجاد تعادل در بازار، طبق سنوات گذشته با رویکرد پیشگیرانه با همراهی سایر دستگاههای نظارتی استان در قالب برگزاری گشتهای مشترک در دستور کار است.
وی با باین اینکه این طرح از ۱۶ اسفند سال جاری آغاز و تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۰ باهدف نظارت بر روند توزیع و عرضه کالاهای اساسی، بازار میوه، بازار پوشاک، کیف، کفش، آجیل، خشکبار، شیرینی و نظارت بر واحدهای خدماتی ارائهکننده خدمات ویژه ایام پایانی سال در دستور کار قرار دارد، افزود: در شرایط حساس کنونی شاهد برخی تخلفات در حوزه عرضه کالاهای اساسی موردنیاز مردم هستیم که به جدیت با متخلفان برخورد میشود.
۳۰۰تن کالا در انبار است
داوود زاده معاون توسعه تجارت داخلی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی نیز در حال حاضر ۳۰۰ تن موز در انبارهای استان موجود است که روزانه شش تا هفت موز به بازار استان عرضه میشود که عرضه این موزها به بازار سبب شد تا قیمت آن از حدود ۵۵ هزار تومان به ۳۴ هزار تومان برسد. : از سوی دیگر اعلامشده که کسبه اجازه ندارند این موزها را قیمت بالای ۳۵ هزار تومان به فروش برسانند در غیر این صورت مشمول جریمه تعزیراتی خواهند شد.
گفتنی است قیمت هر کیلو سیب قرمز و پرتقال ۱۷ هزار تومان، موز ۳۵ هزارتا ۵۵ هزار تومان، کیوی۱۲ هزار و ۵۰۰ تا ۱۷ هزار تومان، خیار هفت هزار تومان، گوجه فرنگی ۴۵۰۰ تا ۵۵۰۰ هزار تومان در بازار خراسان شمالی عرضه می شود.
نظر شما